Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kitzbühel opent toch piste ondanks hoge temperaturen

Roel op 28 oktober 2021· 5 reacties

De piste op de Resterhöhe bij Kitzbühel (Archiefbeeld Photoart Reifmüller)
De piste op de Resterhöhe bij Kitzbühel (Archiefbeeld Photoart Reifmüller)

Piste 71 op de Resterhöhe in het skigebied Kitzbühel - Kirchberg gaat dit weekend toch open, ondanks de verwachte hoge temperaturen. De directie van de Bergbahn AG Kitzbühel had eerder nog gezegd niet te zullen openen als het eind oktober te warm zou zijn. De liftmaatschappij heeft de laatste jaren veel kritiek te verduren gekregen omdat het skigebied al in oktober openging terwijl de omstandigheden soms eerder aan zomer dan aan winter deden denken.

Warmte

Ook dit weekend, als het skigebied officieel opent, zal het warm zijn. De temperaturen in het dal kunnen oplopen naar zo’n 18 graden terwijl het op de berg, waar geskied wordt, niet kouder is dan 8 graden. Gisteren zei Anton Bodner, de CEO van de Kitzbüheler liftmaatschappij tegenover Tirol Live echter dat het skigebied piste 71 toch zal openen. Deze piste draait op bewaarde sneeuw van vorige winter, dankzij het zogenaamde snowfarming.

Voornamelijk trainingspiste

Hij erkende dat een witte piste door een groen landschap geen reclame is voor de wintersport, maar beargumenteerde de opening met een morele verplichting tegenover plaatselijke hoteliers en jonge talentvolle skiërs. De 600 meter lange piste dient vooral als trainingspiste voor skiteams. De piste is dit weekend echter ook deels toegankelijk voor recreatieve skiërs en boarders, zo valt te lezen op op de website kitzski.at.

Beeld: Photoart Reifmüller
Beeld: Photoart Reifmüller

Niet tegen elke prijs

Het skigebied lag al langer onder vuur vanwege de jaarlijks vroege opening op een relatief lage hoogte (1700-1900 meter), waar in oktober nog vaak geen natuursneeuw ligt. Onlangs meldde Bodner nog dat er niet tegen elke prijs geopend zou worden en dat indien nodig de opening enkele weken opgeschoven zou worden. Dat gebeurt nu dus toch niet. Hij geeft daarbij aan dat het skigebied wel degelijk stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo is het aantal sneeuwdepots voor snowfarming dit jaar beperkt tot één en is er geïnvesteerd in zonnepanelen en synthetische diesel voor sneeuwscooters. Verder doet men inspanningen om mensen met het openbaar vervoer te laten afreizen in plaats van met de auto.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Ze hadden het beter nog één weekje kunnen uitstellen. Vanaf volgende week lijkt het flink kouder te worden en dan hadden ze met uitstel van maar 1 week woord kunnen houden.

Het geeft trouwens wel een heerlijk gevoel dat de eerste skigebieden weer openen. Hopelijk valt er volgende week een flinke bak sneeuw gevolgd door een koude periode waardoor sommige gebieden vroeg(er) kunnen openen. Halleluja wat heb ik er zin in!

*bericht bewerkt door Amelm op 28 okt 2021 10:24

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb al eens in oktober op deze piste geskied. Leuk voor een half dagje voorpret voordat het seizoen begint.
Wel grappig in het dal loop je in je korte broek en op de berg in je ski-uitrusting. Let op! Voor deze piste moet je in Hollersbach (dalstation) of Pass Turn (middenstation) omhoog. Deze lift ligt op een kwartier rijden ten zuiden van Kitzbühl.

Heb nooit die commotie gesnapt. Is toch duurzamer dan sneeuw te produceren. En ski-teams moeten geen lange verplaatsing naar een gletsjer maken… Alleen de promotie er rond zou ik anders aanpakken.

De afgelopen jaren opende ze altijd al rond 14 oktober; dus ze zijn wel 2 weken opgeschoven.
denk ook dat ze beter t eerste weekend van november kunnen beginnen; de kans op natuursneeuw en/of lagere temperaturen is dan toch groter en ook klink november wat logischer dan oktober.

Plaats een reactie