Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Parkeren in Sölden niet meer gratis

WouterVdB op 27 november 2023· 18 reacties

Dorpstraat in Sölden
Dorpstraat in Sölden

Sölden introduceert vanaf 15 december betaald parkeren over het ganse grondgebied. Skigangers zullen voor een volledige dag 6 euro moeten betalen om hun auto te stallen. De lokale overheid neemt deze maatregel omwille van drukte en duurzaamheid.

Drukke dorpstraat

Wie in al eens in Sölden is geweest, zal kunnen beamen dat de doorlopende dorpsstraat een sterke verkeersintensiteit kent. In de publieke opinie werd als oorzaak van deze drukte al snel naar het toerisme gewezen, hoewel verkeersstudies aantonen dat het lokale verkeer hier eveneens een sterk aandeel in heeft. Om die eerste pijler aan te pakken voert de lokale overheid in samenspraak met de liftmaatschappij betaald parkeren in. Men hoopt dat meer (dag)toeristen hun wagen laten staan en het OV zullen gebruiken om naar Sölden te komen.

Sölden
Sölden

Openbaar vervoer als alternatief

Een volledige dag parkeren zal per wagen zo’n 6 euro kosten. Dit brengt de som van dagskipas (74,50 eur) en parkeergeld op 80,50 euro. Een halve dag parkeren kost 4 euro, overnacht parkeren 10 euro. Voor een 7-dagen ticket zijn nog geen prijzen bekend. De gemeente ontkent dat het parkeergeld een vorm van platte belasting is. “Hoewel de liftmaatschappij de parkeerinfrastructuur in privaat beheer heeft, gaat 20 procent van de door hen geïnde inkomsten naar het uitbouwen van een beter openbaar vervoer”, zo argumenteert men. Er is momenteel al een frequentie van 30 minuten in het ganse Ötztal, tussen Sölden en Längenfeld is dit zelfs 10 minuten. Met de extra middelen plant men een bijkomende snelbusverbinding. De overige 80 procent houdt de liftmaatschappij in eigen zak, volgens de gemeente dekt dit de servicekosten van de parkeergeleiding, het sneeuwruimen en strooien van de parkeerplaatsen.

Bronnen: Tiroler Tageszeitung, soelden.com

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Hmmmzzzzzz…

Over een paar jaar alle oostenrijkse reuzen-gebieden vermoed ik.

Het is te verleidelijk om dit “gratis geld” te laten liggen…

Totales Vollidiot

In Amsterdam ben je dit al kwijt per uur. Dat gaat de gemiddelde wintersporter waarschijnlijk niet tegenhouden.

Übung macht den meister!!!

We gaan net op tijd :) maar de tendens is natuurlijk niet fijn. Over 5 jaar betaal je overal…

Ik moet zeggen dat ik in een auto-afhankelijk skigebied altijd al rekening hou met € 5-6 per dag aan parkeerkosten. Als het ergens gratis is, is dat een aangename verrassing. Op het grotere kostenplaatje zijn dit overigens niet de bedragen/verhogingen die ik het hardste voel.
Ik merk dat ik nog altijd de (tijd)flexibiliteit en het relatieve comfort van zelf rijden met de auto verkies boven een volle skibus waar je in vol ornaat eerst op staat te wachten en dan staat te ontploffen.

Een amateur is gewoon een liefhebber

Dat het tot nu toe gratis was lijkt me groter nieuws…

Skibus is prima, zolang je m niet in het hoofdseizoen neemt

Gang is alles

Dit gaat niet op voor privé parkeerplaatsen bij hotels toch? Dit heeft dus alleen effect op parkeren aan de straat of de garage bij de giggijoch en gaislachkogel gondels?

We gaan net op tijd :) maar de tendens is natuurlijk niet fijn. Over 5 jaar betaal je overal…

Daffie op 27 nov 2023 12:45

Dat zou fijn zijn. Hoe meer mensen met het OV gaan, des te rustiger het wordt op de parkeerplaats.

Ik al jaren voor ski in ski out. Geen autogebruik ter plaatse.

Als het geïncasseerde geld dan maar ten goede komt aan het OV/skibus-netwerk ter plaatse en niet in de algemene middelen verdwijnt…

EUR80 voor een dagje skiën begint toch aan te tikken ☹️

Persoonlijk ga ik me toch al meer en meer op de kleinere gebieden oriënteren als het gaat om dag-bezoekjes. Dit helpt natuurlijk niet mee. Vraag me toch af of deze gebieden zichzelf niet in de vingers aan het snijden zijn. De tijd zal het leren …

Dit gaat niet op voor privé parkeerplaatsen bij hotels toch? Dit heeft dus alleen effect op parkeren aan de straat of de garage bij de giggijoch en gaislachkogel gondels?

b625e17 op 27 nov 2023 14:31

Daar kan je algemeen vanuit gaan ja, al is dat specifiek per hotel. Ikzelf verwacht dat parkeren aan een hotel gewoon bij mijn verblijf is inbegrepen, maar is helaas niet overal zo. Er zijn hotels die extra toeslag rekenen voor het (ondergronds) parkeren van je voertuig.

De tarieven in het artikel zijn voor het publiek parkeren, incl de parkeergarages bij de gondels

*bericht bewerkt door WouterVdB op 27 nov 2023 19:38

Net heel de dag nog gratis geparkeerd… was dus laatste kans blijkbaar.

Was er vorige week en de doorgaande weg doet serieus afbreuk aan de leefbaarheid. Vooral de stank van de uitlaatgassen blijft hangen. Het is een doorrijdorp zoals er honderden zijn in België.

Misschien willen ze een omleidingsweg aanleggen, maar dan zou die quasi volledig door de bergen moeten lopen. Een andere optie is de bebouwing naast de doorgaande weg afbreken en iets oostelijker heropbouwen. Of duwen.

null

*bericht bewerkt door Japiee op 27 nov 2023 23:02

openskimap.org toont hoe steil een piste nu echt is.

2 weken terug een top pensionnetje aan de gigijoch, eigen parkeerplaats direct aansluitend op de parking van de lift. Lorenzi, dorfstr 36

Edwin van Riel

Hoeven we daar ook niet meer heen. Dat gegraai van die Oostenrijkers begint me steeds meer tegen te staan.

Is het voor iedere auto betaald parkeren? Of allen voor 1 of 2 persoons auto’s?

Hier in Amerika zijn veel skigebieden ook aan het betaald parkeren gegaan, maar dan geven ze korting, of is het zelfs gratis, als je met meerdere mensen in 1 auto rijdt. Op die manier prijzen ze het aan dat het carpoolen aanmoedigt, en dus helpt om verkeers- en parkeer overlast te verminderen. Of dat echt hun motivate is betwijfel ik wel, maar het helpt natuurlijk wel.

*bericht bewerkt door Slim op 02 dec 2023 01:54

@slim handig, maar dat kennen we hier niet echt. Zal wel gewoon simpelweg per auto zijn denk ik

Edwin van Riel

Plaats een reactie