Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plastic deeltjes uit Nederland gevonden op Oostenrijkse berg

Lizzy de Roode op 18 november 2021· 3 reacties

De Sonnblick vanaf de Mölltaler Gletscher
De Sonnblick vanaf de Mölltaler Gletscher

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben plastic deeltjes ontdekt op de Oostenrijkse Sonnblick, een 3.106 meter hoge berg vlakbij de Mölltaler Gletscher. Uit onderzoek is gebleken dat de nanoplastics door luchtstromingen vanuit onder andere Nederland op de berg terecht zijn gekomen.

Wat is nanoplastic?

Nanoplastics zijn plastic deeltjes die zo groot zijn als een honderdste van de breedte van een mensenhaar. Deze deeltjes zweven in de lucht. Elke Ludewig, de directeur van het Observatorium dat boven op de berg staat, stuurde gedurende lange tijd elke dag bevroren sneeuwmonsters naar een onderzoeksteam onder leiding van Dušan Materić in Utrecht. De sneeuwmonsters werden gesmolten en het water werd verdampt. De damp werd daarna geanalyseerd met een mechanische neus. Een detector ontdekte vervolgens de geur van verschillende soorten plastic. Elke Ludewig tegenover de Salzburger Nachrichten: “Niet de aanwezigheid van nanoplastics verbaasde me, maar de hoeveelheid wel”.

Waar komt de vervuilde lucht vandaan?

In 2019 zijn op de Sonnblick speciale meetinstrumenten opgesteld waarmee zowel micro- als nanoplastics in de lucht gemeten kunnen worden. Daarnaast gingen de onderzoekers op zoek naar een verklaring voor het nanoplastic op de Sonnblick. Samen met de simulatiemodellen van de Universiteit van Utrecht werd het raadsel uiteindelijk opgelost: door luchtstromingen komt de, met nanoplastics vervuilde lucht, uit grote Europese steden aangewaaid. Vaak uit Frankfurt en het industriële Ruhrgebied, maar dus ook uit Nederland, Parijs en zelfs Londen.

Zijn nanoplastics in de lucht gevaarlijk?

“Wat nanoplastic inademen precies doet in ons lichaam, staat nog ter discussie. Een hypothese is dat de nanoplasticdeeltjes in de hersenen op onze synapsen worden afgezet en de prestaties van de hersenen aantasten”, zegt Elke. Met haar werk wil ze proberen een oplossing te vinden om milieuvervuiling te verminderen.

Bron: Salzburger Nachrichten

Lizzy de Roode
Sportkunde student, stagiair, Utrecht

De mens veranderd alleen als het mes op z’n keel staat, het water aan zijn lippen en met de rug tegen de muur. Dan pas.

De mens veranderd alleen als het mes op z’n keel staat, het water aan zijn lippen en met de rug tegen de muur. Dan pas.

Frank66 op 18 nov 2021 17:06

Nee hoor. Dan nog niet.

Bla, bla, bla.

Nog een grote vervuiler, in al onze kledingkasten aanwezig: fleece.
Ik er wel zes, ze gaan bizar lang mee. Maar iedere keer dat je een fleece wast komt er microplastic in het spoelwater en dus in de zee en dus in ons voedsel. Aangeraden wordt ze zo min mogelijk te wassen en als ze voor jezelf niet meer bruikbaar zijn, aan iemand anders te geven zodat die persoon geen nieuwe hoeft te kopen. Tja, ik heb besloten dat mijn ‘collectie’ nu voor altijd compleet is. Is toch het minste dat je kunt doen.

Life is what happens while you were checking your phone

Plaats een reactie