Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Pitztal plant toch nieuwe lift in richting van Sölden

Roel op 17 februari 2023· 15 reacties

De Pitztaler Gletscher heeft toch nieuwe plannen in de richting van Sölden
De Pitztaler Gletscher heeft toch nieuwe plannen in de richting van Sölden

Nog geen jaar nadat de bevolking van het Pitztal zich uitsprak tegen een fusie met het skigebied van Sölden, wordt in het skigebied van de Pitztaler Gletscher een nieuwe lift gepland die slechts 100 meter verwijderd is van het Söldense gebied.

‘Geen fusie’

Afgelopen zomer stemde de Pitztaler bevolking in een referendum met een nipte meerderheid tegen een samensmelting van de Pitztaler Gletscher met het skigebied van Sölden. Nu, ruim een half jaar later, presenteert de Pitztaler Bergbahnen een nieuwe lift naar de Ferner Joch, net onder de Linker Fernerkogel (3.170m). Daarmee komen er nieuwe pistes over de Karlesferner en de Mittelbergferner. Saillant detail is dat deze pistes binnen goedgekeurd gebied komen te liggen, maar dat deze slechts 100 meter van de Söldense Tiefenbachgletscher liggen. Dat hiermee wordt voorgesorteerd op wellicht toch een fusie met Sölden wordt vooralsnog ontkend. Tegen deze fusie was veel protest vanuit milieuorganisaties. Met het project is 20 miljoen euro gemoeid.

null

Kaunertal wil ook uitbreiden

Ook de Kaunertaler Gletscher, die onder dezelfde organisatie als de Pitztaler Gletscher valt, heeft uitbreidingsplannen. De bergbahnen van dit gebied presenteerden het plan voor een nieuwe gondel en een sleeplift voor een bedrag van 25 miljoen euro. De twee kilometer lange nieuwe Weißseefernerbahn moet naar de Weißseeköpfl (3.450 meter) leiden. Ook dit project schuurt tegen een eerder plan aan dat eerder afketste, namelijk de ontsluiting van de Gepatschferner. Deze nog ongerepte gletsjer wilde men eerder al aan het skigebied van het Kaunertaler Gletscher toevoegen, maar dit stuitte op veel verzet waardoor het plan niet doorging.

Zonnepanelen

Naast de beide liftprojecten zijn ook nieuwe zonneweiden voorzien in beide gletsjerskigebieden. Pitztal heeft al zo’n installatie, hier vindt een uitbreiding plaats. Bij de Kaunertaler Gletscher komt een nieuwe installatie. De plannen worden gepresenteerd op een moment dat de Groenen, die tegen verdere uitbreiding van skigebieden zijn, in de oppositie zitten.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik blijf erbij: dat die verbinding er nog niet is en erger nog wordt tegengewerkt, is compleet van de pot gerukt: 1 lift en 1 piste volstaan om binnen de gebiedsgrenzen een verbinding te maken en een super sneeuwzeker gebied te maken dat qua grootte mee kan met de topgebieden. Nu is wat mij betreft Sölden net niet groot genoeg voor een volle week. En Pitztal is dat uiteraard zeker niet.

Er zijn in de afgelopen jaren alleen al in Oostenrijk veel minder logische verbindingen gemaakt (Flexenbahn tussen Arlberg Oost en West, verbinding Lech-Warth, verbinding Hochjoch-Nova in Montafon,…)

Dat dit niet zonder de gebruikelijke protesten en vertragingsmaneuvers gaat gebeuren staat in de sterren geschreven.
Maar ik vind het een geweldige uitbreiding voor Pitz! 👍

Bla, bla, bla.

Ik ben in principe tegen uitbreidingen van skigebieden, maar deze is zo logisch dat deze doorgang moet vinden.

Zou een geweldige uitbreiding zijn om ook al in het voorseizoen een behoorlijk groot (gecombineerd) gletsjergebied tot je beschikking te hebben.

Degenen die vooral vooruitgaan op uitbreidingen en samensmeltingen van skigebieden zijn de lifteigenaren en aandeelhouders. Skipasprijzen gaan kunstmatig de lucht in vanwege het grotere aantal beschikbare pistenkilometers, terwijl het gros van de skiërs dat aantal niet eens gebruikt. Skiën wordt/is een elitesport. Is dat wat we willen?

Stop met die waanzin. En ben tevreden en investeer in de infrastructuur die er nu ligt.

Eat, sleep, ski

Degenen die vooral vooruitgaan op uitbreidingen en samensmeltingen van skigebieden zijn de lifteigenaren en aandeelhouders. Skipasprijzen gaan kunstmatig de lucht in vanwege het grotere aantal beschikbare pistenkilometers, terwijl het gros van de skiërs dat aantal niet eens gebruikt. Skiën wordt/is een elitesport. Is dat wat we willen?

Stop met die waanzin. En ben tevreden en investeer in de infrastructuur die er nu ligt.

DerBlitzAusPitz op 18 feb 2023 10:20

Ja dat is wat we willen. Als er één skigebied is waarbij zo’n uitbreiding/verbinding logisch, haalbaar en toekomstbestendig is, dan is het Pitztal (met eventueel Sölden).
Daar is geen enkele waanzin aan.

Skiën wordt/is een elitesport. Is dat wat we willen?

DerBlitzAusPitz op 18 feb 2023 10:20

Als de skipas van pitz hierdoor pakweg 10,0eu/dag duurder wordt denk ik niet dat je dan enkel de elite aantrekt hoor.🙄
Mij lijkt het, in alle opzichten, het meest logische gebied waar je best kan gaan uitbreiden.
Samen met Sölden en Kauner overigens.
Btw, heerlijk skiën in pitz!

Bla, bla, bla.
kipasprijzen gaan kunstmatig de lucht in vanwege het grotere aantal beschikbare pistenkilometers, terwijl het gros van de skiërs dat aantal niet eens gebruikt. § DerBlitzAusPitz op 18 feb 2023 10:20

Mooie standaardzin, maar dit is natuurlijk per situatie verschillend. Twee gebieden van <50km samenvoegen levert wel degelijk pistekilometers die haalbaar zijn in één week.
De gemiddelde wintersporter blijft echt niet de hele week op één-vijf afdalingen de hele week.

Am Pitztaler Gletscher soll nahe der Talstation der Gletscherseebahn (2490 Meter) die neue Fernerjochbahn über eine Länge von rund 1700 Meter auf das Joch unterhalb des Linken Fernerkogel (3170 Meter) führen. Gerechnet wird mit 20 Millionen Euro an Investitionsvolumen. „Es sind nur zwei Liftstützen geplant und es benötigt keine Grabungen. Die Stromzufuhr erfolgt über die Seile der Bahn“, versichert Rubatscher-Larcher.

Krone.at

Inderdaad, de verbinding Pitztal en Solden is compleet logisch.

Ik verblijf regelmatig in het Pitztal en als ik de hotellier mag geloven zijn de bezwaren lang niet unaniem. Voor in het dal verwachten ze veel extra doorgaand verkeer zonder dat dit economisch wat oplevert. Het skigebied Jerzens voorin het dal wordt zelfs minder interessant voor mensen die achter in het dal verblijven. Omdat de noodzaak om een dagje af te wisselen afneemt door de extra pistekilometers van Solden.

In het dal zelf is echter nog steeds sprake van wegtrekkende jeugd wegens gebrek aan werk/toekomstperspectief.

to ski or not to ski, thats no question

Weißseeköpfl ligt bij de Molltaler gletcher. Bij de Kaunertaler gletcher ligt de Weißseespitze. Ik vermoed dat jullie deze bedoelen ? @roel

May the ski force be with you !!

@CJAHulskamp deze ligt ook in het Kaunertal. Hier wat achtergrondinfo: https://www.meinbezirk.at/landeck/c-lokales/neue-weissseefer…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@CJAHulskamp deze ligt ook in het Kaunertal. Hier wat achtergrondinfo: https://www.meinbezirk.at/landeck/c-lokales/neue-weissseefer…

Roel op 20 feb 2023 15:45

Thx !

May the ski force be with you !!

Wordt dat wel goed beschreven? Weißseekopfl heeft al een gondelbaan. Bedoelen ze niet de linkerkant van het gebied met de beschreven nördersleepliften richting Höher Zahn?

@Frank66 dat is de Weißseekopf met de Weißseejochbahn. De nieuwe Weißseeferner-gondel zou net onder de top van de Weißseespitze moeten eindigen op wat rotsen die boven de gletsjer uitsteken met de naam Weißseeköpfl. Lekker verwarrend ;)

*bericht bewerkt door Henri op 20 feb 2023 20:50

Plaats een reactie