Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skigebieden openen dankzij sneeuw en kou

Henri op 16 oktober 2023· 7 reacties

In Sölden kan er vanaf woensdag worden geskied!
In Sölden kan er vanaf woensdag worden geskied!

Het koufront van afgelopen weekend heeft een klein beetje sneeuw gebracht. Meer dan enkele centimeters heeft het in de meeste gebieden niet opgeleverd, maar samen met de lage temperaturen is het voor sommige skigebieden genoeg om het nieuwe skiseizoen te kunnen starten. Deze week openen de eerste skiliften in het Oostenrijkse Sölden en op de Stubaier Gletscher!

Stubai vandaag, Sölden overmorgen

Door de tijdelijke kou en een laagje natuursneeuw lijkt het herfstskiseizoen langzaam maar zeker op gang te komen. Sinds vanochtend draaien de skiliften op de Stubaier Gletscher. Vooralsnog is er slechts één piste geopend, de blauwe 7 op de Daunferner. Veel sneeuw ligt er niet, want op de webcam kun je zien dat het gletsjerijs nog steeds zichtbaar is. Door snowfarming is het wel mogelijk om helemaal terug naar Gamsgarten op 2600 meter hoogte af te dalen.

Geopende liften en piste op de Stubaier Gletscher
Geopende liften en piste op de Stubaier Gletscher

Overmorgen is het de beurt aan Sölden, waar de Karleskogl sleeplift op de Rettenbachferner wordt geopend. Hier wordt de blauwe piste 32 momenteel geprepareerd. De Worldcupafdaling wordt besneeuwd en blijft natuurlijk nog gesloten. Over 12 dagen is het hier zover en wordt er om 10:00u gestart met de reuzenslalom voor vrouwen.

Sneeuwkanonnen staan aan

Voor veel hooggelegen skigebieden is deze korte koude fase de eerste keer dat er besneeeuwd kan worden. Dit zien we dan ook in vrijwel alle gletsjerskigebieden gebeuren. Ook in het Italiaanse Sulden am Ortler, een niet-gletsjerskigebied dat door zijn hoogte altijd vroeg kan openen, staan de sneeuwkanonnen aan. Op de webcam van de Mölltaler Gletscher is te zien dat er nog veel meer (natuur)sneeuw nodig is om te kunnen openen.

In Ischgl zien we op grote schaal ook al kunstsneeuwproductie, maar hier handelt het zich waarschijnlijk om de eerste test. De meeste sneeuwkanonnen staan nu alweer uit. De komende dagen wordt het namelijk warmer door de zuidföhn, waardoor de sneeuw op deze hoogte weer snel zal verdwijnen.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Yes, 9 november richting Sölden… Duimen voor een dik pak sneeuw voor die tijd :)

Het wordt tijd dat er eens wat sneeuw gaat vallen zeg. We gaan 6 december naar Stubai, duurt nog even, maar dan zal de hele gletsjer wel open zijn.

Komt wel goed, nog een eind weg. Sneeuw is nog mager, pas 1 piste open en die is nog erg kaal. Sneeuwkanonnen draaiden al wel volop. Foto is van vanmorgen.

null

*bericht bewerkt door evr66 op 16 okt 2023 15:56

Edwin van Riel

SNEEUWKANON AAN

Gang is alles

Wat heerlijk weer! Kan niet wachten om weer in de sneeuw te staan ☃️

Het ziet er toch naar uit dat het einde deze (werk)week her en der goed gaat sneeuwen. De temperaturen blijven op de grotere hoogtes ook onder nul dus hopelijk zijn we vertrokken voor een mooie skiherfstvakantie.

Wij trekken 29/10 naar de Pitztalgletscher. Vorig jaar dezelfde tijd was er daar erg weinig sneeuw waardoor de Mittelbergbahn maar tot het middenstation open was. Op de dag van de afreis viel er daar plots wel een kleine meter bij … Zo vroeg is het -meer dan anders- toch ook wat geluk hebben!

Duimen voor komend weekend!!

Door de kou wel echt zin om te skiën, dus wellicht aanstaande vrijdag na de examens
van mijn dochter richting sölden voor een lang ski weekend tm dinsdag of woensdag. Is het af te raden om gelijk tijdens het openingsweekend te gaan? Denk aan drukte/kwaliteit sneeuw of andere zaken?

Plaats een reactie