Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Bezwaren tegen nieuwe piste in Fieberbrunn

Roel op 01 maart 2023· 2 reacties

De oude Hahnegg-afdaling in Fieberbrunn die men opnieuw in gebruik wil nemen. Foto: tiroler-umweltanwaltschaft.gv.at
De oude Hahnegg-afdaling in Fieberbrunn die men opnieuw in gebruik wil nemen. Foto: tiroler-umweltanwaltschaft.gv.at

De Oostenrijkse milieuadvocaat en -ombudsman Johannes Kostenzer heeft bezwaar aangetekend tegen de reactivering van een piste in het Oostenrijkse Fieberbrunn. Het gaat om de Hahnegg-afdaling die vroeger stond ingetekend op de pistekaart, maar waarvoor grote landschappelijke ingrepen nodig zijn om deze opnieuw in gebruik te nemen.

Hahnegg-afdaling

De Hahnegg-afdaling stond op oude pistekaarten ingetekend als skiroute dan wel als rode piste en bevindt zich onder de Lärchfilzkogelbahn. Ook op Google Maps wordt hij nog getoond. Doel van de reactivering is de aanleg van een lawineveilige verbinding tussen het berg- en het dalstation van de Lärchfilzkogelbahn die in de komende jaren moet worden vernieuwd.

De geplande Hahneggabfahrt in Fieberbrunn
De geplande Hahneggabfahrt in Fieberbrunn

Pistekaart uit 1996
Pistekaart uit 1996

Grote ingreep voor 700 meter piste

Advocaat Kostenzer heeft met name bezwaren tegen de landschappelijke ingrepen die nodig zijn om de afdaling aan de tegenwoordige eisen te laten voldoen. De terreinaanpassingen op de steile bergkam zouden niet in verhouding staan tot de reactivering van 700 meter zwarte piste. De plannen omvatten het afgraven en opvullen van een gebied van ongeveer 4,5 hectare. Bij de Lärchfilzkogel moet 25.000 kubieke meter grond tot zes meter hoog worden aangevuld. Het grootste deel daarvan moet uit de Hahneggabfahrt komen waar een natuurlijke kam over een lengte van ongeveer 100 meter en tot 13 meter diep moet worden verwijderd. Ook zou 5000 m2 bosgebied worden aangetast.

Kostenzer onderstreept het belang van een florerend skigebied maar spreekt van een onevenredige aantasting van het terrein voor 700 meter piste terwijl het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn al 270 kilometer aan piste telt.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Gerwoon niks aan doen, is nu ook een lekker stukje ;)

Edwin van Riel

Hopelijk zit het de vervanging van die gondelbanen niet in de weg. Die Larchfilzkogel en Streuboden zijn wel gedateerd te noemen en vallen uit de pas met de rest van het Skicircus.

Plaats een reactie