Het beste komt er nog aan!

Rogier op 24 februari 2015· 27 reacties

Eind maart: geweldige sneeuw
Eind maart: geweldige sneeuw

We zitten in de tweede week van de voorjaarsvakantie. Voor veel mensen eindigt het seizoen na deze week. Maar wat is dat zonde zeg. Want we zitten net pas op de helft van het echte wintersportseizoen en als je het aan mij vraagt moet het beste nog komen. Maart en April zijn namelijk echt geweldige wintersportmaanden. Het recept, goede sneeuw en heerlijk weer! Kortom, als je de mogelijkheid hebt, ga nog een keertje!

Goede sneeuw
Tot half maart neemt de hoeveelheid sneeuw sowieso alleen maar toe in de skigebieden. Vaak sneeuwt het nog behoorlijk in maart en april; je hoeft echt raar te staan kijken als je nog diepe poeder vindt in maart. Mijn mooiste en diepste poeder heb ik in maart en april geskied, en het heerlijke is zelfs in sommige noordwanden begint de zon te schijnen. Wat is er nou beter dan zon en poeder. Maar ook op de pistes zijn de condities goed als je het slim aanpakt. Dus Oost-Zuid-West-Noord als volgorde in de dag. En steeds hoger en hoger in het skigebied. Heb je in de koude maanden wel eens last van ijs, als je slim skiet in het voorjaar heb je alleen heerlijke boterzachte pistes. Misschien is het verstandig om rond een uurtje of 15:00 te stoppen. Maar op een terrasje te zitten is aan het eind van het seizoen geen ramp.

Begin april diepe zonovergoten poeder
Begin april diepe zonovergoten poeder

Heerlijk weer
Wat een goede herinneringen heb ik aan die voorjaarsmiddagen. Samen met een groep vrienden de hele dag heerlijk geskied en dan 's middags met een biertje en in een t-shirtje op het terras. Van die heerlijke momenten dat je net het idee hebt dat je in zo’n overdreven ‘vrienden voor het leven biercommercial’ zit. Echt droomdagen zijn dat! Lekker rozig van het sporten, de zon en de sneeuw. Deze middagen horen bij de beste in mijn leven.

Goedkoop
Hee, we blijven Nederlanders he, als er iets goedkoper te halen is, dan doen we dat graag. Aan het eind van het seizoen zijn er echt geweldige deals te vinden. Een beetje zoekwerk levert snel geweldige prijzen op. Ik begrijp niet waarom er niet meer mensen voor kiezen om in het voorjaar op stap te gaan.

Begin april...
Begin april...

Goede gebieden
Zoek voor de beste voorjaarsski wel de goede gebieden op. Niet te laag, en liever in de westalpen dan in de echte lagere noordalpen. Italië, Frankrijk en Zwitserland zijn de echt goede voorjaarsgebieden. Maar vergeet ook super voorjaarsbestemmingen als Ski Arlberg en Ischgl niet. Vaak zit ik de tweede week van april in Ischgl en ik heb deze week nog nooit zonder verse sneeuw afgesloten. Verder ben ik echt een fan van de zuid-west alpen, het voordeel hier is dat er geen föhn roet in het eten kan gooien en de droge lucht warmte beter kan handelen. Denk dus zeker ook aan Alpe d’Huez, Serre Chevalier, Vars en Risoul. Maar ook gebieden als Monta Rosa en alles rond de Aosta zijn echte aanraders. Kortom genoeg keuze.

Topskicondities in Serre Chevalier eind maart
Topskicondities in Serre Chevalier eind maart

Wie gaat er nog op stap?
Wie van jullie gaat er nog op stap? Wie van jullie zou wel willen en twijfelt? En wie van jullie heeft ervaring met voorjaarsskIën, wat zijn jullie ervaringen en tips? Ik ben benieuwd!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Helemaal mee eens @Rogier. Ik ben 2 keer achter elkaar half maart richting de alpen afgereisd en 2 keer lag er meer dan genoeg sneeuw, wel erg warm en de zon scheen flink dit zorgt er wel voor dat de pistes wat eerder zacht en papperig aanvoelen. Persoonlijk vind ik dat geen probleem als snowboarder (beetje surfen) en als de zon toch schijnt dan stop je gewoon wat eerder om op het terras te gaan zitten :-)
Dit jaar wéér gekozen om half maart de alpen op te zoeken ditmaal gaan we richting MonteRosa en verblijven we in het 2100meter hoge bergdorpje Cuneaz, net boven Champoluc.

Goed om te lezen dat jij Monte Rosa als tip aangeeft ;-)

"respect the mountains"

Vorig jaar 3e week maart in Ortisei Val Gardena. Een geweldig dik pak sneeuw en de hele week strak blauw.
Dit jaar weer een poging, en hopen op dezelfde condities.

Ontzettende volhardende amateur

Heb enkele weken geleden nog een week geboekt naar Val Thorens, 18-25 April. Laatse week dat Trois Vallees open is. Condities op laagste pistes zal niet meer top zijn maar je kunt wel nog een tocht maken naar hoger gelegen toppen in Les Menuires en Meribel. Ik ben benieuwd hoe de condities gaan zijn zo later op het seizoen, al hoop ik ook op voorjaarszon :)

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Ik ga nog een lang weekend in het weekend van 14 maart. Donderdag tm dinsdag naar Port du soleil. Heb er nu al zin in. Moet eerlijk zeggen dat ik nooit enorme fan ben van in maart omdat dat juist(de in mijn ogen) leukste pistes, de dalafdaling, niet in al te beste staat meer zijn… Maar dit seizoen heb ik er vertrouwen in!
@rogier je spreekt over “hoger” gelegen gebieden en laag beginnen en hoog eindigen op de dag. Welke niveau’s moet ik dan aan denken in jou verhaal?

Twee keer in Alpe d’Huez geweest met Pasen. Dit jaar naar Vars. Ben zeer benieuwd. Twee jaar geleden in Alpe d’Huez sneeuwde het nog als een dolle in de laatste week van maart, de omstandigheden waren nog beter dan met de krokusvakantie.

Het licht, de zon en de betrekkelijk lege pistes zijn allemaal redenen om lekker te genieten. Ennuh, zoals je al zegt: tegen die tijd kun je echt goede deals vinden en het reizen naar de bestemming verloopt over het algemeen ook vlotjes. Je komt in ieder geval niet half Frankrijk tegen zoals afgelopen zaterdag. Voor de kids is het ook perfect, zeker als ze klein zijn, hoeven ze niet staan te kleumen :-). Goed moment ook om een paar mooie ski’s, etc. op de kop te tikken, want vaak moet alles weg zo tegen het einde van het seizoen.
@Rogier: wat een waanzinnige foto trouwens, die laatste in Serre Chevalier (da’s ten zuiden van de Cucumelle geloof ik, he?)

@JanGerrit yep je ziet de cucumelle in de achtergrond.

Click. Click. Peace

Ik heb vanaf 13 maart een huttentocht door de Dolomieten op het programma staan!
Laat het nu nog maar sneeuwen en koud blijven. En dan straks een weekje met goede pistes, lekker weer, lekker eten en heerlijk skiën!!

Aftellen maar!

Ik heb geboekt van 4/4 t/m 11/4 in Puy Saint Vincent. Ik hoop op nog genoeg sneeuw en goed weer.

Zou dolgraag nog een week willen gaan, maar helaas geen tijd door drukke periode op het werk…

Altijd in de eerste of tweede week van Maart gegaan, nooit spijt van gehad dus dit jaar weer ! Nog een klein weekje te gaan …

Ik mag nog 2 keer gaan van 8-15 maart naar Arosa lenzerheide. En dan nog eens van 21-28 maart naar schladming-dachstein! Heerlijk in maart skiën, niet meer zo koud en vaak meer zon!

Nog een weekje naar Val Gardena, eerste week van maart! :-)

Na een week Aussois met Kerst en vorige week een weekje Les Tois Valées ben ik nu aan het bedenken om nog een weekje naar Les Arcs te trekken op 4/4. Nu de vrouw nog over de streep trekken ;-)

Ik ben van plan om eind april / begin mei nog naar Zermatt te gaan, weet je hoe de condities daar gewoonlijk zijn? @rogier
(En iedereen)

Wiebe

Ik doe lekker sestriere 7 maart dus hoop,dat Roel eind volgende week zon gaat voorspellen en dan genieten van la dolce vitta…

ik ga al 6 jaar de laatste week van maart naar flaine. elk jaar super mooi weer gehad en verse sneeuw.mooie combi :) nog 3,5 week en dan mag ik weer

We zijn 2009 met pasen een weekend naar het brandnertal geweest , geweldig s’morgens skiën, en s’middags in de korte broek op het terras. Toen we aankwamen had het zelf nog gesneeuwd tot in het dorp.
In 2010 weekend met pasen 4,5,6 april 2 dagen met pasen heerlijk geskied, 3 derde dag helaas regen.
Mits de sneeuw nog goed is willen we de week voor pasen, nog genieten van sneeuw en zon.

@woiboi Zermatt is een echt einde van het seizoen gebied, vaak zijn de condities daar geweldig!

Click. Click. Peace

Ik moet nog gelukkig onwijs veel zin in dit is me eerst keer dat ik zo ‘laat’ in het seizoen ga meestal waren we nu al die kant op geweest en ja wij zijn ook echte Nederlanders lekker buiten de vakantie’s om.
scheelt weer hele hoop geld en drukte.

This is the way

@rogier, of iemand anders die dit weet: Hoe zijn over het algemeen de condities in St Francois Lonchamps in begin april?

Ik ga al jaren “laat” in het seisoen. Het liefst zodra de zomertijd weer geldt. Voldoende sneeuw, minder kans op die belachelijke lage temperaturen en het uurtje extra zon is met een biertje op een terras ook niet verkeerd. Een hoger gebied is natuurlijk wel aan te raden. Ischgl rules!!! :-)

Half januari naar Val Thorens geweest, 13 t/m 22 maart nog een keer!

ik en mijn maat gaan al jaren rond de periode begin maart tot midden april. Wij verjaren ook deze periode en trakteren ons nog op een shortski (donderdag tot maandag meestal).
Nog geen enkel echt ramp jaar gehad. Toffe periode, rustiger, minder wachtrijen, shops waar je mooie kortingen kan meepikken, meestal het zalige zonnetje die eens de kop komt opsteken en een heerlijk terrasje mogelijk maakt, meestal goeie sneeuw kwaliteit, 2 jaar geleden zelf nog 2 poeder dagen gehad waarbij het 's nachts mooi sneeuwde, heerlijk in de" poeder" (pistepoeder niet geprepareerd) in de zon, mmmm kijk uit naar meer.
Mijn hoofd zit al terug in de alpen, ooit zal dat toch eens een oneway ticket worden (dromen mag).

If you're not living on the edge, you're taking up too much space

Maart is in le Grand Massif standaard de beste maand; vaak verse sneeuw, afgewisseld met een lekker zonnetje én het sneeuwdek op z’n dikst op de hogere pistes.

Wat een heerlijke foto @Rogier , nummer 2 :)

Van 14 tot 21 maart naar Val Gardena. Deze periode is altijd heerlijk qua weer. Heb er zin in.

2de week april richting Zermatt

3e weekend maart naar Paradiski. Nooit eerder zo laat geweest. Als ik hier zo lees moet het een mooi lang poederweekend worden

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie