Tweedehands materiaal, een goed idee?

Rogier op 20 november 2014· 22 reacties

null

Wintersport materiaal is duur! Tel dat nog eens op bij de prijs van de vakantie zelf en het begint toch al snel te duizelen. Maar er bestaat een enorme markt aan tweedehands materiaal. De meningen of het verstandig is om ski’s en schoenen op de tweedehandsmarkt te kopen verschillen. Is het slim om tweedehands ski- en snowboardmateriaal te kopen?

Slim of niet
Met gebruikt materiaal neem je natuurlijk altijd een risico. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor wintersport materiaal. Dus daarmee is wintersportspul niets anders dan ander materiaal. Maar er zijn een aantal zaken waar je op kunt (en moet) letten als je op de tweedehands markt gaat zoeken naar skispullen. Zeker als het om je eigen veiligheid en gezondheid gaat. Fantastische deals zijn mogelijk, maar soms is het niet allemaal zo geweldig. Een paar handvatten om niet afgezet te worden.

Ski’s: Let op!
Bij ski’s is het verstandig om duidelijke foto’s van het belag en de staalkanten te vragen. Dit heeft veel te lijden, en na slechte seizoenen is een ski soms gewoon helemaal op. Vergeet het tweedehands kopen van wedstrijdski’s die door wedstrijdskiërs zijn gebruikt. Deze zijn zo afgeslepen dat je er vaak niet lang mee zult doen. Of de prijs moet er naar zijn. Let sowieso ook op de prijs. Vaak zijn nieuwe maar overjarige modellen al spotgoedkoop in de winkel en dus zijn tweedehands latten helemaal niet zo goed geprijsd. Let ook op het type binding wat op de ski’s staat. Is deze aan te passen naar jouw skischoen? Moet er opnieuw geboord worden en zo ja is er al vaker geboord in de ski’s. Ook is het slim om te kijken of er nog spanning op de ski’s staat. Hou de ski’s hiervoor tegen elkaar en bij de meeste ski’s komt het midden van de ski’s (onder de bindingen) niet tegen elkaar. Staat er geen camber/spanning op de ski’s vergeet de koop dan maar, dan zijn de ski’s op. Met uitzondering van de flat camber of reversed camber ski’s, maar dat is zo’n specifieke markt, dan weet je wel wat je koopt als het goed is.

null

Snowboards
​Bij snowboards is het vooral het belag en de staalkanten waar je op moet letten. Zeker omdat snowboards nog wel eens wat te lijden hebben op de slijpmachines. Dus let hier goed op de staalkanten. Verder is het bij bindingen goed op te kijken of er nergens haarscheurtjes zitten en alle buckels nog goed werken.

Skibindingen: Pas op gevaar
Sowieso zijn bindingen een gevaarlijk onderdeel van ski’s. Toen ik nog in een skiwinkel stond heb ik de meest bijzondere bindingen en combinaties gezien. Volwassenbindingen op kinderski’s, bindingen die kapot waren en daarmee dus niet meer veilig af te stellen. Dat terwijl je bindingen ervoor zorgen dat je knieën beschermt worden. Let dus goed op of je bindingen nog goed zijn. Als je geen verstand hebt van het afstellen van bindingen laat dit dan doen door een speciaalzaak. Die paar euro die dat kost zijn je knieën en benen toch wel waard?

Helmen
Een helm kopen van onbekenden? Simpel: niet doen! Zou je een tweedehandsmotorhelm kopen? Nee dus waarom dan wel een skihelm? Als je natuurlijk een helm koopt van iemand die je goed kent dan is dat geen probleem. En hoe zit het dan met kinderhelmen die je vaak op marktplaats tegenkomt? Laat ik het zo zeggen, mijn dochter krijgt een nieuwe helm op.

null

Schoenen
Tweedehandsschoenen kopen blijft een lastig verhaal. Dit om twee redenen. Ten eerste moet je schoenen altijd passen en is het dus lastig om zeker te weten of je de goede maat koopt. Tel daar bij op dat als je precies je maat weet dat je dan reeds gebruikte schoenen koopt die al naar de voet van de vorige gebruiker zijn gaan staan. Passen is dus het devies. Kijk natuurlijk of de zool niet te ver is afgesleten en of de schoen dus nog veilig in de binding past.

Kortom
Tweedehands materiaal kan een erg goedkope oplossing zijn, en je kunt echt geweldige deals vinden. Maar het is wel slim om op te blijven letten. Wees wel precies en kijk goed naar wat je koopt. Ook zou ik aanraden om het materiaal te kopen via fora van wintersport sites zoals natuurlijk wintersporters en wepowder voor de off-piste skiërs en boarders, waar het makkelijk is om precieze vragen te stellen en gebruikers met veel kennis van zaken meekijken.

Wie koopt tweedehands
Wie van jullie koopt wel eens tweedehands wintersportmateriaal. Hebben jullie tips en ervaringen om medewintersporters te helpen? Ik ben benieuwd!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb zelf een paar Armada JJ’s 2e hands gekocht. Hier geen problemen mee gehad. Voor de kinderen heb ik net twee sets ski’s gekocht. op zich zien ze er goed uit en aangezien ik zelf ski’s prepareer heb ik ze snel geslepen en gewaxed. Bij de ski van mij zoontje miste alleen de stelschroef om de binding mee af te stellen. Via, via heb ik nu een andere gevonden maar dit heeft wel even tijd gekost.
Mijn andere piste ski’s heb ik via internet nieuw gekocht. Wachten op een goede aanbieding en je kunt hele mooie ski’s krijgen voor een goed prijs.

Vaker tweedehands spullen gekocht maar wel altijd eerst om hele duidelijk foto’s gevraagd van onderkant, zijkanten, bovenkant en bindingen. Daarnaast vaak ge’google’d op leeftijd, gebreken en type ski.

Daarnaast altijd laten slijpen en waxen (sowieso!) door een erkend wintersportzaak. Weleens meegemaakt dat bindingen vervangen zijn omdat het bleek dat er een binding op zat die door terugroepactie vanuit de fabriek ooit eens vervangen had moeten worden. (niet echt een goede koop, wel goed geholpen dus)

Verder zijn deze tips en tricks ook handig voor de beginner: http://www.rtl.nl/sport/rtlsnowmagazine/tips/

Voor de kinderen koop ik altijd tweedehands ski’s en schoenen op markplaats. Het volgende seizoen verkoop ik ze weer door. Nog nooit ellende mee gehad! Ski’s haal ik dan sowieso op en dan kijk ik wel even goed naar hoe het er uit ziet. En inderdaad opletten dat de binding verstelbaar is. Is me één keer overkomen dat dat bij thuiskomst niet het geval bleek. Die heb ik toen weer doorverkocht met vermelding van de juiste range schoenen die er op paste.

Dat het duur is, is nog maar een understatement maar dat je er lang mee kunt doen als je zuinig bent ook! :)
Mijn vrouw had 6 jaar lang dezelfde ski’s en heeft nu nieuwe gekocht simpel omdat ze aan meer toe was maar de oude ski’s zijn nog super met het belag en staalkanten!
Maar dit jaar zijn de kosten wel uit de pan gerezen maar we zijn beide 29 jaar en hebben geen kinderen en wellicht dat die ook nooit zullen komen.
Dat resulteert in veel inkomen en geen gezinskosten = veel spaargeld
Het is dan ook dat je meer budget hebt om materiaal aan te schaffen en kleding maar ik kijk ook zeker naar de koopjes!
Maar als je alles bij elkaar optelt ben ik alleen aan materiaal al 2600 euro kwijt voor wintersport, dan moet je denken aan;
Burton Ion Leather schoenen - 380 euro
Flow NX2 GT - 380 euro
Burton Jas - 60 euro (was 240)
2 Helmen - 300 euro
2 nieuwe goggles - 210 euro
Skitassen/schoentassen - 100 euro
Nieuwe ski’s vrouw - 380 euro (was 650)
Winterbanden - 200 euro 2de hands z.g.a.n. marktplaats
Gopro hero 4 silver + mounts - 515 euro
Sneeuwkettingen - 93 euro

Was alles echt nodig…nee absoluut niet op de helmen en banden na maar als je dan het totaal plaatje ziet en indenkt dat je er 2 keer van op wintersport kon gaan…dan krab je wel even achter je oren! :P
Maar je krijgt er ook wel weer een hele hoop voor terug qua comfort, klasse en kwaliteit, goed materiaal maakt een wintersport ook als je het mij vraagt!

En je doet er ook langer mee als 2de hands materiaal en dat telt voor mij ook zeer zeker mee :)

Voor mij zelf zal ik in principe niet zo snel tweedehands skispullen kopen, zeker niet voor schoenen (zeg maar nooit), voor ski’s (voor erbij) wellicht wel. Ben namelijk vrij kritisch.

Voor mijn kinderen zou ik wel tweedehands ski’s overwegen, en waarschijnlijk ook voor schoenen, alhoewel daar ook nieuw goede en betaalbare oplossingen zijn (skischoenen die verstelbaar zijn en een aantal maten meegaan).

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ik koop voor de kids spullen in de een winkel met een kidsplan.

je koopt nieuw of gebruikt spul in de winkel en levert het weer in (na 1/2/3 jaar afhanklijk van hoe snel je groei) , volgens een vast afschrijvingspercentage. Afhankelijk van hoe vaak je skiet en of er dat jaar net goed tweedehands materiaal beschikbaar is het goedkoper dan huren en je hebt de volledige back up qua kwaliteit want gekocht in winkel

voor mezelf koop ik nieuw of overjarig spul en doe daar een paar jaar mee (ik ga wel drie keer per jaar skieen)

Ski’s koop ik altijd 2e hands of als het nieuwe zijn moet het echt een megadeal zijn. Schoenen heb ik 1 keer 2e hands gekocht, maar toch na 1 jaar vervangen door nieuwe (megadeal :-P). Kleding koop ik, indien praktisch nieuw, ook wel 2e hands. Zo heb ik begin dit jaar een Sweet Supernaut jas gescoord voor €200,-. De verkoper vond hem te groot en vond via MP een kleinere bijna nieuwe zodat ie die van hem aan mij kon verkopen :-)

When life gets too complicated.... SKI

Ik ski al ruim 12 jaar op mijn 2.00meter rechte Salomon latten uit 1987.
Ieder jaar even zelf slijpen en waxen voor een paar euro. De schoenen heb ik nieuw gekocht in 2001 voor 430 gulden, deze zijn nog steeds perfect. Vorig jaar een nieuwe jas bij Aldi voor 30 euro en ik kan er weer tegenaan. Ik begrijp niet dat mensen maar maximaal 6 jaar met hun materiaal kunnen doen, de kwaliteit moet de laatste jaren wel erg achteruit zijn gegaan. Ik ski al jaren 2 a 3 weken per jaar met hetzelfde materiaal.

Heb ooit 2 sets ski’s op Ebay Duitsland gekocht in een opwelling. Spotgoedkoop, dat wel. Dynastar en Blizzard. Achteraf bleken het lowest-budgetmodellen te zijn, ik had me helemaal niet verdiept in welk type je dan moet nemen.
Toch 2 Wintersportvakanties samen met een kameraad mee gedaan en nog een paar keer een dagje Winterberg meegenomen.
Uiteindelijk verkocht via MP voor het bedrag waarvoor ik ze op Ebay had aangekocht.
moraal: het kan wel, maar kijk goed wat je koopt. Want online tweedehands kopen is vaak zonder enige vorm van advies. Er is niemand die je waarschuwt voor gevaren of gebreken.

Mijn schoenen overgenomen van een vriend van een vriend van de buurman (bij wijze van dan).
Die had ze 2 jaar gebruikt, vrij dure Nordica’s. Toen ik ze overnam stonken ze lichtelijk, en volgens zijn verhaal kwam dit overeen.
Allereerst heb ik zooltjes laten maken, dus de oude zooltjes eruit en van die magnetron-zooltjes er weer in. Dat scheelde al enorm, zowel in stank als in comfort! Afgelopen voorjaar heb ik de Dettol-behandeling gedaan, en toen ik ze gisteravond in Bottrop gebruikt had kwam de heerlijk frisse muntlucht me al tegemoet! :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Heb eens skies gekocht van ene Rogier, van die mooie poederlatten. Ik gebruik ze nog steeds!

@gast151 Maar dat is dan wel van een heel betrouwbaar persoon ;-)

Click. Click. Peace

Ik heb mijn ski’s “2e hands” gekocht van iemand die ze nieuw gekocht had, 1x naar snowworld was geweest en er niks aan vond en ze daarom weer verkocht. Er zaten niet eens krasjes in het belag! Je kunt dus geluk hebben. Ik heb ze nu al 5 jaar en ze voldoen nog steeds. Rossignol Actys. Dit jaar heb ik een nieuw snowboard (Flow Verve) gekocht toen net het nieuwe materiaal voor het seizoen binnen kwam met een flinke korting. Mijn oude Blizzard board was na 10 jaar echter nog niet versleten. Ik twijfel nog of ik het verkoop of voor erbij houd.

Nog nooit 2e hands spullen gekocht voor de wintersport, maar zou het zeker overwegen. Ben meer van de nieuwe, mat overjarige modelletjes met veel korting :)

Heb nog weleens wat leuke boardjes gezien op mp die slechts een paar dagen zijn gebruikt voor weinig. Zoek dan wel altijd direct type en leeftijd op. Zolang je weet wat het is en het er goed uit ziet, kun je best goede koopjes doen.

Nog helemaal los van eventuele technische problemen met tweedehands materiaal, loop je als beginner het risico met compleet verkeerde spullen te eindigen. Niet alleen bestaat de kans dat je setje totaal niet bij je past (de kleurtjes vond je wel mooi!), de kans met veel te oud materiaal de piste op te gaan is, bij gebrek aan kennis, ook groot.

Als ik een dag niet gelachen heb, blader ik even door de advertenties op marktplaats. Het is daar een waar mijnenveld voor de onwetende, goedgelovige, beginnende wintersporter.

15 jaar oude Flowbindingen nieuw in doos voor 100,-?! Snowboardschoenen met pinverbinding?! Een “super professioneel” CocaCola board?! :D:D

Blijf bij de bekende merken en modellen. Koop het materiaal ook zeker niet te oud (<5jaar). Lees op het forum de verschillende topics door waarin anderen voor jou al adviezen over de aanschaf van materiaal hebben gekregen. Heb je de keuze beperkt tot een aantal weloverwogen setjes? Laat de forumleden je dan helpen bij het maken van de beste keuze voor jou!

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

@Sneeuwbaard LOL!

Ik heb mijn flow M9 bindingen 2 weken geleden verkocht die er nog zo goed als nieuw uitzagen (2x gebruikt) voor 140 euro terwijl ik er destijds 170 voor had betaald (waren 240) dus dat was en erg goede deal!
Maar wat jij zegt viel mij ook al op toen ik naar de prijzen van de andere flows keek zag ik voornamelijk die oude stoflapjes bindingen en daar durfden ze idd 100 euro of soms meer voor te vragen!!!
Hielp mij wel met een snelle verkoop want nog geen 3 uur later werd ik gebeld en waren ze verkocht :D!

Mijn inziens ga je 2ehands skies nooit meer dan 150 à 200€ betalen. Waarom?

  • Omdat je een tweedehands product eigenlijk nooit meer dan de helft mag betalen dan de prijs die je op dat moment in de winkel zou betalen.
  • Een 2e hands ski is altijd een model van (minstens) het seizoen ervoor (of ouder).
  • In een gewone skiwinkel krijg je al minstens 30% korting op een model van 1 seizoen geleden, als je online een beetje zoekt vind je overjaarse modellen aan meer dan 50% korting. Nieuw!

Als je dan snel gaat rekenen, een ski van 2 seizoenen oud van 800€, betaal je nieuw online nog 400€, dus 2ehands (gebruikt!) max 200€

En voor 800€ heb je toch al een mooie ski met binding…

Dus de gouden raad blijft, kijk wat rond voor je beslist en laat je goed informeren.
En wie goed zoekt, kan soms echt superdeals vinden.

En niet eerst kopen en dan later advies vragen online.

2e hands aanbiedingen zijn meestal 1 a 2 jaar ouder dan de verkoper zegt. Een niet extreem model ski van 4 a 5 jaar oud mag eigenlijk niet meer dan 100 euro kosten 2e hands.

Het lastige van 2e hands en online is dat de kopersgroep vaak de nog wat onervaren skier met minder kennis van materiaal en en het aanbod is zoals al eerder gemeld vaak 1 groot mijnenveld.

En je moet zeker doen wat @sneeuwbaard zegt af en toe wat achterinstappers bekijken op marktplaats. Dat maakt je dag goed qua lach quotum.

Ik denk dat als je beetje in de markt zoekt buiten het seizoen je prima nieuw materiaal voor aan zacht prijsje kan krijgen. Maar kan begrijpen dat als het budget krap is je keuzes moet maken. Mijn devies zou dan ook luiden als je 2e hands wil kopen koop dan met verstand en als je twijfelt kijk of je advies van mensen kan krijgen die er iets meer in thuis zijn.

Zelf denk ik dat de ski’s / snowboard het meest “gewilde” artikel 2e hands is. Maar breng ze dan naar een ski shop om ze af te laten stellen / controleren !
Je wil echt geen kapotte knieën !

Helmen hoeven niet duur te zijn dus nieuw precies wat Roel all aangeeft.
Schoenen Hmm, up to you

@Ferdinand Dethol behandeling? Ik ben benieuwd wat dat inhoud!

Verder koop ik nooit mijn ski’s, helm en schoenen 2de hands. Dit vanwege de simpele reden dat ik 100% zeker wil zijn dat er niks geks mee is gebeurd. Een goggle of gadgets voor op de piste dan vind ik 2de hands geen probleem.

Full time Bourgondiër, parttime arbeider.

Heb al regelmatig tweedehands skie,s gekocht en ook nog vrij jong materiaal er zijn altijd mensen die alles kopen en skiën dan toch niet leuk vinden ,gaan boarden, of elk jaar weer wat nieuws willen, ik heb er nog nooit spijt van gehad,natuurlijk wel even de bindingen laten afstellen bij de specialist maar dan nog heb ik nooit meer als 100 euro betaald . Schoenen koop ik wel nieuw maar dan ook overjarige merk en kleur maken me niet uit, maar wel dat ik verschillende merken kan proberen en dat is tweedehands bij particulieren altijd moeilijker, Dan worden ze duur aan reiskosten.

@gast110, das een golden oldie. Maar werkt idd.

Let wel op tegenwoordig heeft dettol ook een ander merk overgenomen en heten meer producten dettol. Hier wordt het reinigings/ontsmettingsmiddel bedoeld met als werkzame stof iets van chloroxylenol. Ook sokken kun je er mee behandelen. Ff onderdompelen, uitwringen en laten drogen. Juist de stof die overblijft is bacterie en schimmeldodend. Muv mensen met een extreem gevoelige huid is dit goed verdraagbaar voor je voeten. En een weldaad voor je reispartners.

Dettol zelf ruikt ook maar er zijn zelfs mensen die het lekker zijn gaan vinden:-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie