Vijf tips voor het skiën door papsneeuw

Rogier op 24 februari 2014· 13 reacties

null

Het voorjaar komt eraan. Op de updates op sneeuwhoogte+ komt steeds vaker de term papsneeuw naar voren. De zon wordt sterker dus hellingen die op het zuiden liggen zullen aan het eind van de dag inderdaad goed zacht kunnen worden. Veel wintersporters vinden dit een ramp. maar met een paar tips is skiën in deze natte soep best leuk. Ik kan er wel van genieten. Ik heb liever te natte sneeuw dan ijs in ieder geval. Een paar tips om deze natte sneeuw te overleven. Zoals altijd geldt hoe beter je techniek hoe makkelijker het is. Dus de tip neem les noem ik niet specifiek maar is de belangrijkste. Dit zijn tips voor wintersporters die al een behoorlijk niveau hebben.

1. Zijkant van de pistes
Bijna iedereen skiet door het midden van de piste. Dit is dan ook de plek waar de buckels ontstaan. En waar de zachte sneeuw wordt weggeschraapt dus waar het verschil tussen zachte hopen sneeuw en ijzige platen het grootst wordt. Hier zul je ook veel wintersporters tegen komen die moeite hebben met de afdaling. Al met al niet ideaal om door heen te skiën. Aan de zijkant van de pistes daarentegen is de teveel minder kapot geskied en ben je helemaal alleen. Ik ski op drukke pistes altijd aan de zijkant de sneeuw is vaak vele malen beter, zachter en je zult hier veel minder grote hopen tegenkomen. Ijsplaten zijn aan de zijkant van de piste ook een zeldzaamheid.

2. Houd snelheid
Blijf doorskiën. Hou (gematigd) snelheid. Ski niet harder dan je kunt, blijf zelf behoorlijk binnen de grenzen van je maximale snelheid maar blijf door skiën. Hou de vaart erin. Telkens stoppen en opnieuw beginnen is vermoeiend en onhandig. Probeer ook een mooie lijn naar beneden te skiën, ski langs de hopen sneeuw, maar traverseer niet over alle hobbels heen. Een aantal speciale ‘buckellessen’ bij een goede skischool doen wonderen om door dit terrein te kunnen skiën.

null
Pappiste

3. Ski assertief
Durf te skiën. Gebruik het terrein om lekker te skiën en schrik niet terug. Veel wintersporters schrikken van dit niet gladgestreken terrein. Meteen hangen deze skiërs achterin hun skischoenen, alle controle is meteen weg, en de ski’s zullen hun eigen gang gaan. Op het hobbelige pap terrein is dit dan geen pretje. Je hebt niets meer onder controle. Dus durf te skiën. Ik zou bijna willen zeggen ski alsof het een gewone piste is. Hou goed druk op je ski’s en knal. En het mooie, in dit lastiger terrein ‘leer’ je skiën. Dus de volgende keer zal alles en stuk makkelijker zijn.

4. Brede ski’s
Als je zeker weet dat het erg warm is en je veel papsneeuw tegenkomt dan zijn bredere all-mountain ski’s ideaal. In ieder geval fijner dan keiharde pistecarvers. Niet al te stijve ski’s maken het skiën in dit terrein ook makkelijker. En last but not least, helpen de moderne rockers omoneffenheden op te vangen. De punten van je ski’s zullen minder snel die diepe hopen met slush inklappen. Dus als het erg warm is hebben ski’s van meer dan 80 mm onder voet zeker meerwaarde. Overdrijf het echter ook niet. Gewoon goede all-mountain ski’s werken het best in deze sneeuw.

5. Geniet
En last but not least. Probeer te genieten van deze sneeuw. Gelukkig hebben we het weer niet in handen en de sneeuwkwaliteit slechts ten dele. Pistes kunnen niet altijd perfect geprepareerd zijn. Op het moment dat het dus even wat minder strak is kun je ook daar juist van genieten. Zie er de uitdaging in. Ik vind het altijd wel leuk door die natte slush te skiën. Op volle vaart door die bulten knallen en daarna een lekker drankje op het terras in de zon. Voorjaarsskiën is dan zo slecht nog niet ;-)

Hebben jullie een groot probleem met slush op de pistes? Of vinden jullie het wel leuk?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zoals iedereen heb ik natuurlijk het liefst perfecte sneeuw, maar in Willingen hadden we ook soda. Op zich niet zo’n put, het skiet wat zwaarder, maar als je een beetje vaart houdt, zoals jij al zegt Rogier, dan gaat het best. Je leert er inderdaad wel goed van buckelpiste skiën. Zelfs onze jongste heeft na 4 dagen pap de smaak van het skiën helemaal te pakken en gaat als een speer. Misschien wel omdat het juist niet zo glad was. Hij is in 4 dagen erg voorruit gegaan in snelheid en tehcniek, waar hij de volgende keer op een perfecte piste dan ook weer schik van heeft.

Tip 4 helpt zeker! Omdat ik heel vaak laat in het seizoen ga skiën, ben ik veel papsneeuw tegengekomen. En een beetje bredere ski’s helpt al zoveel. Het zat bij mij ook vooral tussen de oren, maar die bredere ski’s gaven me net dat beetje zelfvertrouwen dat ik nodig had. Verder inderdaad voldoende snelheid houden en “naar voren skiën” (of zoals jij het zegt assertief skiën).

Ik vind slush prima. In de ochtend, vooral als het bovenlaagje net een beetje is gesmolten door de zon. Heerlijk :-)

Of ik merk 't nooit of ik heb 't al heel lang niet meegemaakt.
Kan me namelijk niet herinneren dat ik door slush heb geboard

Gang is alles

Ik ben niet echt een supergevorderde skiër en ik weet dat je inderdaad altijd “naar voor” moet skiën om controle over je latten te hebben, maar is het niet zo dat je in de slush net een ietsje minder druk naar voor brengt? En dat je dus beter iets meer naar achter hangt?

@Yves, nee op slushy pistes zeker niet. Het probleem, altijd, met naar achter hangen is controle verlies. En dat wil je in dit terrein zeker niet.
Als je het over decimeters diepe off-piste slush hebt is het een ander verhaal. Maar dat is terrein waar je eigelijk niet in wilt komen (groot natte lawine gevaar)

Click. Click. Peace

@Rogier, lekker is dat…zit straks iedereen aan de zijkant van de piste en laat ik daar nu graag skien bij hobbels en drukte. Je moet niet alles verraden !

@Gast694 Dan heb je het midden van de piste weer helemaal voor jezelf ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier, ja dat is waar maar ik heb ook ruzie met die hobbels en die liggen daar :)

Nog een klein tipje van mij :)
Ski wat meer gesloten (benen wat dichter bij elkaar) zo heb je een betere druk verdeling over je skies draaien ze makkelijker en houd je makkelijker je evenwicht op de buckels.

Viele Wege fuhren zu Gott Einer geht uber Die Berge

Slush vind ik wel lollig skieen eigenlijk. Mijn ski’s zijn ook vrij breed, en de rest van de tips kan ik ook allemaal afvinken. Kan alleen maar concluderen dat de tips goed werken :-)

@Rogier, je zegt ook:
Blijf doorskiën. Hou (gematigd) snelheid. Ski niet harder dan je kunt, blijf zelf behoorlijk binnen de grenzen van je maximale snelheid maar blijf door skiën

Hoe dat je dat dan, als ik door ga skien zoals op een mooie geprepareerde piste ga ik toch snel te hard om de moeilijke omstandigheden de baas te kunnen. Dus tjak tjak op je dalski maar ja dan ga je dus eigenlijk te langzaam en wordt het heel vermoeiend. Hoe houdt een mens de snelheid nu onder controle dan ?

Ik heb mijn eerste papsneeuw mee gemaakt op de berg in Lermoos. (Is een beetje moeilijk uitleggen hoe ik het deed): wat ik dus deed is eer gewoon lomp weg de latten de het dal insturen en zoeken waar mijn grens ligt. En als ik dat wist ging ik voor die grens de S bocht maken om de snelheid er iets uit te halen en dan zetten ik me latte weer recht oo het dal.
Dit zorgde er wel voor dat ik minder uit mijn ski’s vloog en niet zeiknat werd ;-). Of deze techniek juist is weet ik niet maar het werkte voor mij en ik ging blij de berg af :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie