Voorjaarsskiën en slush eigenlijk gewoon heel lekker

Rogier op 16 maart 2016· 17 reacties

Super strakke voorjaarspistes
Super strakke voorjaarspistes

Wat is dat toch met veel wintersporters dat men slush niet lekker vindt skiën en boarden. Het is, als je de gebruiksaanwijzing kent juist erg leuk en speels skiën. En, stukken beter dan ijsplaten. Ik geniet altijd van de slush afdalingen. Als je slush echt niets vindt, dan kun je in het voorjaar een groot deel van de dag super condities vinden zolang je met de klok mee skiet. In dit blog stof ik twee reeds geplaatste blogs af met tips om lekker door de slush te skiën, en tips om op de best mogelijke voorjaarssneeuw te skiën. Want het is zonde, nou ja, om al te vroeg op het terras te gaan zitten.

De beste sneeuw vinden:
Het voorjaar biedt misschien wel de beste skidagen van het seizoen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de maanden maart en april ideaal om te skiën. Het is vaak goed weer de sneeuw is overvloedig en van goede kwaliteit. Enkele spelregels zijn in het voorjaar wel van belang.

's Nachts
Heldere nachten zorgen ervoor dat de sneeuw goed opvriest. 's Ochtends is de sneeuw dus behoorlijk hard. Goed geprepareerde pistes zijn 's ochtends vroeg heerlijk om de staalkanten door heen te laten snijden.

Draai mee
Maar het lekkerste is natuurlijk als de sneeuw ietsjes is opgewarmd. Ski’s snijden dan als een warm mes door de boterzachte sneeuw. Draai daarom 's ochtends met de zon mee.

De zon is van groot belang voor de sneeuwkwaliteit
De zon is van groot belang voor de sneeuwkwaliteit

Oost, west…
Begin zodoende 's ochtends vroeg op oostelijke hellingen. Deze pakken dan de meeste zon. Het is heerlijk om de eerste afdaalmeters te maken in de vroege zonnestralen. Afhankelijk van de koude blijf je op de oostelijke pistes totdat de sneeuw hier papperig begint te worden.

Zuiden
Als de oosthellingen, zoals ze in Frankrijk zeggen, in soep zijn veranderd, is het tijd om te verkassen. Draai langzaam door naar de zuidhellingen. Deze vangen later de zon, dus blijven 's ochtends langer geconserveerd. Helaas is de zon op de zuidhellingen wel zeer sterk, vaak blijft het bij een paar afdalingen op deze warme pistes.

Eindeloos
Als ook de zuidhellingen ‘opgeskied’ zijn komen de west- en noordhellingen aan de beurt. Deze vangen de zon pas aan het eind van de middag. Dit zijn de wanden om de laatste afdalingen van de dag te maken.

Hoogte
Niet alleen het meedraaien met de zon zorgt voor goede skicondities. Het is ook slim om langzaam omhoog te klimmen in het skigebied. Begin met de laagste pistes totdat deze papperig worden en ski dan steeds hoger.

Hoe hoger hoe langer de sneeuw hard blijft
Hoe hoger hoe langer de sneeuw hard blijft

En dan die slush
Niemand die regelmatig op de ski’s staat ontkomt eraan. Slush-skiën. Die ene dalafdaling die eigenlijk net iets te laag ligt. Die te warme dag. Of erger nog: die regenachtige dag op de de laagste pistes. Weinig skiërs vinden slush lekker. Maar eerlijk gezegd heb ik geen probleem met die ‘soupe’, zoals de Fransen zeggen, ik vind het wel leuk skiën. Met een paar tips kan (bijna iedereen) lekker in slush onderweg.

Durf
Zoals met veel ‘niet perfecte’ skisoorten is durven heel belangrijk. Als je de helling niet in durft te draaien en je durft geen snelheid te maken dan wordt skiën in slechte sneeuw snel problematisch. Durf of kun je niet wat harder skiën, dan betekent dat maar een ding: nog niet voldoende techniek. Dus op naar de skiles.

Het is belangrijk om snelheid te houden. Dan heb ik het niet over als een doldwaze de helling in duiken, maar ski met een continue snelheid naar beneden. Als je je stokken nodig hebt om je na elke bocht weer op gang te duwen, dan ski je te langzaam. De vaart zorgt er namelijk voor dat je door de hopen slush heen klapt, je blijft drijven en dat draaien veel makkelijker wordt omdat je lichter bent op de sneeuw. Logisch, want vanuit stilstand draaien is lastiger dan als je beweegt.

Slush is echt prima skiën
Slush is echt prima skiën

Constante snelheid
Zorg dat je een constante snelheid aanhoudt. Dat betekent niet te hard en niet te langzaam. Te hard, dan ga je controle verliezen. Liever met korte en krachtige bochten dan met lange onduidelijke halen. Maar als je benen sterk genoeg zijn en je niveau goed genoeg, dan kun je juist in deze ‘soupe’ keihard skiën, leg je ski’s vlak op de sneeuw hou goed voordruk en klap overal doorheen. Maar dit is een tip voor de vergevorderde skiërs en boarders. Onthoud vooral: zoals in alle moeilijke sneeuw, zorg ervoor dat je voordruk houdt en kracht op je ski’s.

Goed materiaal
Weet je zeker dat je een hele week slush gaat krijgen, kijk dan voor iets bredere ski’s, en ski’s met een goede voortip of zelfs een lichte rocker deze helpen om de oneffenheden weg te drukken. Ben je een goede krachtige skiër kies dan geen ski die te soepel is, want als goede skiër wil je door de natte-buckels heen knallen. Ben je een wat rustigere skiër dan is juist een wat soepelere (twintip) ski een aanrader deze draaien makkelijker en rustiger om de buckels heen.

Zwakke knieën: pas op
Een waarschuwing is wel op z’n plek. ‘Soupe’, slush is gevaarlijk voor je knieën. Als je zelf vindt dat je het niveau niet hebt, je voelt je niet prettig in deze sneeuw of je hebt echte knieproblemen. Wees dan extra voorzichtig. Op lage snelheid vallen in de slush levert vaak problemen op met de kruisbanden. En hierbij kom ik weer terug bij wat ik bij de eerste tip noemde, slush eng of het niveau niet? Neem les…

Hebben jullie nog tips voor in het voorjaar?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ook op het snowboard kan slush heerlijk zijn, mits je inderdaad voldoende snelheid houdt. Maar eigenlijk vind ik deze condities te warm worden waardoor ik liever iets eerder in het seizoen ga, of hoger. Vorige week geluk gehad met koude condities!

Afgelopen kerstvakantie een weekje slush geskied in Lech, 's ochtends was de sneeuw nog goed maar 's middags was het lekker genieten van de zon in een heerlijke slush afdaling !

Vorig jaar (en hopelijk ook dit jaar) midden-eind April Val Tho gedaan. Gewoon zalig in de namiddag da de meeste pistes ziet uitsterven, allesinds door veel skiërs die afhaken. En dan zie veel snowboards los gaan want dit is echt zalig!

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Een beetje slush is niet erg maar als ik tot m’n knieën zeiknat ben dan hou ik het na 1 dalafdaling wel voor gezien.

Übung macht den meister!!!

Speciaal mijn brede latjes aangeschaft om met pasen nog een weekje te kunnen gaan skiën. 's Ochtends op de harde pistes de slalomlatten of race carvers uithalen en dan daarna wisselen. 108 mm onder de voet zou voldoende moeten zijn om in de namiddag te gaan waterskiën (indien nodig)…

Ik ben na deze maand definitief om; ik ben een echte voorjaars snowboard liefhebber! Heb tot nu toe altijd m’n beste dagen gehad in maart en april. De sneeuw is 's ochtends heerlijk en 's middags komt er een zacht boter laagje overheen wat snijden door de sneeuw echt top maakt. Geef mij voortaan het voorjaar maar hoor!

Ik heb het in Tignes , kerst 2013 gehad bij de dalafdaling naar les brevieres. Nattere sneeuw, maar dat stoorde eerlijk gezegd echt niks… Ik ben benieuwd of het binnen twee Weken evengoed meevalt in serre Chevalier. Dan hoor je mij niet klagen hoor.

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Net terug van een week je Alpenarene Flims-Laax-Falera en had vooral in de tweede helft van de week ‘last’ van slush bij de lager gelegen pistes. Ik vind het zelf geweldig om in wisselende condities te skiën (slush, hopen sneeuw, buckels, strakke pistes etc.) vanwege de afwisseling, de scherpte en de techniek die dit vereist. Met slush en hopen sneeuw heb ik eigenlijk nooit problemen omdat ik de snelheid erin hou en eenvoudig weg er carvend door heen snij of overheen dender, enige is inderdaad dat je de schokken absorbeert en daar alert op bent en zoals Rogier al schrijft: goed voordruk houden.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@Rogier Slush voor snowboarders is heerlijk. Ik had vorig jaar eind maart wel last van stroeve sneeuw (bestaat dat?). Ik voelde dat ik soms werd afgeremd, ondanks flinke vaart. Ik heb 'm board laten waxen. maar dat hielp niet echt. Is dit een bekend fenomeen of had ik gewoon prut materiaal? ;)

Waar Jordi het over heeft hadden wij vorige week ook een paar x bij een zachte dalafdaling, was voor t eerst. Als je recht door wat slush ging werd je afgeremd (beetje naar voren geduwd), minder comfi

Is je techniek heel anders in de slush tov van poeder?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Voorjaar! Sneeuw! Heerlijke combinatie :) Hier is nog een interessant artikel over Firn (sneeuw die steeds weer gesmolten en dan bevroren is, voorjaarssneeuw dus :) http://www.crazycamp.org/about-firn-snow/

Te gekke dingen doen met leuke kleine internationale groepen in de bergen! crazycamp.org

Voordruk? Dat is nieuw voor me. Ik ga juist een beetje achterop zitten, en geef dus juist weinig tot geen voordruk. Werkt voor mij prima. En op beide benen tegelijk het gewicht. Is rocker juist niet gemaakt om de punt omhoog te houden?

pS Waxen bij slush werkt volgens mij averechts.

*bericht bewerkt door Piet-Bakker op 14 mrt 2017 17:34

Als je teveel achterop gaat staan gaat de ski dicteren waar je heen gaat, in hopen slush is dat juist niet de bedoeling.

En juist als er veel water op de piste ligt is een goede afvoer van vocht belangrijk en daar zorgt waxen voor…

Click. Click. Peace

Uiteraard. Niet teveel dus. Maar genoeg dat de punten wat makkelijker eroverheen glijden. Een soort handmatige extra rocker avant la lettre. Daarom begrijp ik je voordruk niet zo goed. Maar misschien doe ik het gewoon verkeerd. Dat zou best kunnen. Ik geloof dat jouw technische vaardigheden wat groter zijn dan de mijne ?
PS in de tiefschnee doe je dat toch ook? Al moet ik zeggen dat ik daarin niet erg goed ben. Ligt aan mijn slalomski’s ?. Geef je ook dan voordruk?

Zit er nog verschil in de soort ski? Anders gezegd: dat je een slalomski in de slush anders skiet dan een brede allmountainski? Die heeft in de regel een grotere rocker. Ik kan me voorstellen dat je dan wel voordruk kunt geven. En dat dat bij een slalomski anders is. Hoe zie jij dat?

Wax: dat wist ik niet. Op verse sneeuw remt wax toch juist?

*bericht bewerkt door Piet-Bakker op 14 mrt 2017 20:19

Achterop zitten en geen voordruk geven is nooit goed. Maar je kunt prima voordruk geven en iets met je lichaamszwaartepunt spelen.

Vooral in poeder behoor je goed voorop te zitten om controle te houden over je ski’s. Als je een beetje vaart houdt dan is dat geen probleem. Ook niet op smalle slalom ski’s. Dus die voordruk is altijd belangrijk. Slalomski’s zijn wat harder werken en je moet meer je evenwicht opnieuw zoeken en dat maakt het vermoeiender. Maar een goede skiër skiet ongeacht de ski’s prima in de poeder.
Rocker en dikkere ski’s maakt het zeker makkelijker.

Verder is er geen enkel moment dat een goed gewaxte ski remt. Maar dat hangt wel weer van de kwaliteiten van de wax en de waxer ( ;-) ) af. Maar een ski zonder wax zal altijd slechter glijden.

Click. Click. Peace

Ik neem alles van je aan, behalve de wax. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een net gewaxte ski op verse sneeuw minder hard loopt dan een niet gewaxte ski; op harde sneeuw precies andersom.

En over wax en water: je mag een boot niet van een Teflon-laag voorzien. Dat schijnt te remmen. En voordat er iemand gaat lachten: op mijn auto zit Flon4000. Dat is een soort Teflon. Echt goed spul. Dat wilde ik ook op mijn zeilboot hebben. Maar dat kon dus niet.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie