Dooiaanval weer een dagje uitgesteld

Roel op 18 januari 2016· 50 reacties

Droomcondities vandaag in Tauplitz (O)
Droomcondities vandaag in Tauplitz (O)

Brrr het is bitterkoud. We hebben de koudste nacht van het seizoen tot nu achter de rug, waarin het in Galtür en Seefeld -21 graden is geworden. In het Zwitserse Ulrichen niet ver van de Aletsch Arena had zelfs -24! Let wel dit zijn allemaal dorpen, géén meetstations op de berg. De komende dagen blijft het winters met een beetje sneeuw, volop zon, en een dooiaanval die weer een dagje naar achteren wordt geschoven.

Eerst wat sneeuw
Gisteren vertelde ik al dat zachte oceaanlucht in ieder geval tot vrijdag geen kans heeft in de Alpen noch in het Sauerland. Een hogedrukgebied dat boven Midden-Europa aanzwelt is daar de reden van.

Het gevolg is ook dat een front dat vanmiddag de Franse Alpen bereikt niet meer heel actief gaat zijn. Vanaf vanavond kan er wat lichte sneeuw vallen, maar waarschijnlijk levert het niet meer dan 10cm op. Hetzelfde geldt voor Oostenrijk en Zwitserland waar het morgen, na een zonnig dagje vandaag, ook bewolkt raakt maar er geen grote hoeveelheden sneeuw vallen. Een lekkere opfrisser zou je het wel kunnen noemen.

Onder een heldere hemel vroor het in Seefeld (O) vanochtend meer dan 20 graden
Onder een heldere hemel vroor het in Seefeld (O) vanochtend meer dan 20 graden

Daarna komt de zon namelijk terug en krijgen we een paar zonovergoten dagen. Het hogedrukgebied ligt dan met de kern precies boven de Alpen, en zo lang dat zo blijft zit het wel snor met de condities. Aan de oostflank wordt zelfs weer wat koudere lucht Oostenrijk binnengeleid, maar ook de hele westelijke Alpenhelft zit tot en met vrijdag in de vorst. Alleen lagere Franse dalen beneden zo’n 1400 meter hebben 's middags kwikstanden van even boven nul, maar niks om je zorgen over te maken.

Uitstel of afstel?
Inmiddels tekenen de modellen voor zaterdag de grotere verzachting in, maar het gaat langzaam. Frankrijk gaat daar als eerste iets van merken met dooi tot iets boven de 1500 meter. Oostenrijk en de Dolomieten zouden echter goed nog het hele weekend in de koudere lucht kunnen blijven zitten zo lang dat hogedrukgebied enigszins op zijn plaats blijft.

Prachtige lichtbreking door ijskristallen in Les Menuires (F)
Prachtige lichtbreking door ijskristallen in Les Menuires (F)

Van de andere kant waar hebben we het eigenlijk over? Het hogedrukgebied zorgt er namelijk voor dat de neerslag die gisteren nog voor het weekend werd berekend helemaal van de kaart is verdwenen. De kans op regen daarmee dus ook. Wat overblijft zijn nog meer zonnige dagen, ook voor de mensen die komend weekend vertrekken. Én er is geen sneeuwgrens waarover we ons druk moeten maken. Ook al wordt het in de loop van het weekend iets zachter, voor dit weertje zou ik tekenen!

Sauerland
Voor het Sauerland is het iets spannender. Tot en met vrijdag is lekker koud met ook overdag vorst. De sneeuwkanonnen kunnen dus lekker doorgaan met het opspuiten van kunstsneeuw. Vanaf zaterdag verloopt de temperatuurstijging echter wat sneller dan in de Alpen en moet je rekening houden met lichte dooi. Omdat de hogedruk ook iets verder weg ligt is de kans op regen een fractie hoger, maar waarschijnlijk pak je ook hier dit weekend nog gewoon de nodige uurtjes zon mee.

Topcondities ook in Willingen (via [Erlebnis
Topcondities ook in Willingen (via [Erlebnis
Hochsauerland)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/38353-w800.jpg)

Nog geen zorgen
Kortom vooralsnog een grote goednieuwsshow. Pas als de regen in de kaarten zou terugkeren of er verschijnt föhn binnen de betrouwbare termijn, dan mogen we ons langzaam weer wat zorgen gaan maken. Nu is het genieten!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dag @Roel, al maanden lees ik dagelijks je berichten , en nu onze “betrouwbare termijn” er stilaan aankomt (vrijdag Kaltenbach) wil ik je bij deze oprecht bedanken voor het altijd leuke/mooi opgebouwde/realistische en boeiende weerbericht! Keep up the good work!
CJ

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Ik sluit me bij @SnowCJ aan! Vrijdag naar Flachau en daar schijnt ook alles helemaal goed te gaan. Sowieso lijkt Oostenrijk inderdaad niet zo snel op te warmen als de Franse gebieden :)

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

Hopelijk met krokus 5-14 febr mooi skiweer in de Dolomieten

Pain is temporarly but pride is 4ever...

Kijk, hier wordt ik nou vrolijk van, toch nog kans op zon volgende week! Bedankt @Roel! :-)

Vrijdag avond richting mayrhofen hoop er nog even wat sneeuw bij valt en dat zaterdag lekker Door de poeder knallen

Goedemorgen Roel en weer maak je mijn dag weer goed. Wat een geweldig bericht heb je weer ook al moeten we nog 3 weken wachten dat gaat helemaal goed komen in Solden. Nu in Nederland ook vriest hebben we al een beetje winters gevoel. Van mij mag het hier ook heerlijk sneeuwval komen maar, dat gaat hem niet worden. Fijne dag allemaal en tot volgende bericht weer.

In Mayrhofen stralend blauwe lucht en windstil, wel is het ijskoud.

null

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Roel, wat zijn de kansen op regen voor de vogezen? Wij plannen te gaan rond 29januari.

Bedankt alvast!
Martijn

Een grote goednieuwsshow behalve voor de Dolomieten. Al 3 maanden geen neerslag, met enkele tientallen cm’s sneeuw op 11 januari als uitzondering. @Roel: is zoiets al eerder voorgekomen?

Gelukkig worden de vooruitzichten weer steeds beter voor het Sauerland voor begin volgende week. Er gaat sowieso wel genoeg sneeuw zijn, maarja ik het toch liever dat het een beetje kraakt onder mn board dan dat ik door de slush moet. De vooruitzichten zijn nu in ieder geval dat het sowieso snachts nog vriest en dan overdag sneeuw of regen, dus dat word maar hopen en bidden dat het sneeuw is. Het is in ieder geval wel een stuk beter dan 2 weken terug, en voor een tussendoortje is het niet snel te slecht. Beter een slechte dag in de sneeuw dan een goede dag op het kantoor zal ik maar zeggen ;)

Born to Ride

@Bram_DC tenzij je een poederfanaat bent is het in de Dolomieten ook prima skiën. Alleen op zuidhellingen kan het gras er langzaam doorkomen maar dat is geen zeldzaamheid in deze regio. Wel bijzonder is zoals jij zegt de droogte. Die is vorige week een beetje verlicht maar het is wachten op een goeie südstau.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Is er enig zicht al op de krokusvakantie? of is het nog te vroeg hiervoor.

@Bram_DC
Dit is jarenlang meer regel dan uitzondering geweest! Wij wilden er altijd naartoe maar vonden er vaak te weinig sneeuw liggen. Daarom is het daar voor bijna 100% besneeuwd met altijd toppistes!!! ECHT WAAR!! Wij hebben 3 keer met kerst met sudstau daar gezeten en de pistes waren leeg!! Italianen vinden sneeuw niet leuk!!

@Kyle wij komend weekend ook naar Flachau. Zo te zien wordt het genieten qua weer en condities

@Bram_DC @nils3 zoals @Roel zegt de droogte is wel vrij uitzonderlijk zo heb ik ook begrepen op een italiaans ski-forum. Vorig jaar was het ook al billen knijpen maar de pistes lagen er wel goed bij en alles was open. Dit jaar is het toch wel anders, op de zeldzame niet kunstmatig besneeuwde plekken ligt echt bijna niets en die zijn dan ook niet open. Naast de piste ligt een heel dun laagje natuursneeuw maar hoe lager je komt is dit inmiddels ook weer verdwenen, om over het dal nog maar te zwijgen daar ligt helemaal niets. Wat verder naar het Noorden is het wel OK maar dat houd ook niet over.

Het wachten is op 1 of liever 2 goede sudstau’s en niet zoals de laatste met tot 1600m zware regenval. het klopt dat het een piste georiënteerd gebied is voor off piste valt er gewoon te weinig sneeuw. Echter normaal gesproken vallen er wel paar goede sudstau’s maar die lijken nu ook nog niet te vallen. Hoe anders was het in 2014… Ik ga pas eind Feb, dus heb nog even… hier de Italiaanse Roel http://www.meteoscienza.it/

Seriously snow addicted family!

@maus en @ kyle: Ook wij vrijdag naar Flachau (wordt druk daar

@mell, de krokusvakantie komt al aardig in zicht, volgens mij. De 3e week van februari, maar in de zuidelijke regio’s al eerder. Op dit moment is het inderdaad nog wat aan de vroege kant voor een krokusvakantie. ;):P

Not all who wander are lost

29 januari naar Sankt anton… Spannend…

Prachtige plaatjes nu!
Dan duren 7 weken wachten wel erg lang

Live uit St Anton: supersneeuw, superzon. Min 18 op de berg, maar het voelt niet koud. Wel enkele lawinegevoelige pistes nog gesloten. Locals hebben het over 20 cm nieuwe sneeuw morgen. Lijkt me wat veel gezien andere berichten, maar wat weet ik er van

Hallo, kan iemand me uitleggen, waar de grote verschillen tussen de voorspellingen vandaan komen. Ik weet niet of ik de namen van de andere weersites mag vermelden, want op een ander forum werd mijn post daardoor verwijderd…
Afijn, ik zie voor zaterdag 22/1 het volgende in Peisey-Vallandry:
Jullie site : verloop tussen -9 en -1graden
Andere Nederlandstalige site: verloop tussen-25 en -3
Franse site: +4
Nog een andere Nederlandstalige site: +4

Deze verschillen zijn toch frappant, niet?

@Gnurider … en wat als je het weer voor morgen bekijkt? Evengrote verschillen? Zoja: andere modellen en/of interpretatie. Zoniet … zaterdag is nog te ver weg om sluitend over te adviseren @mell : het weer écht betrouwbaar voorspellen kan je maximaal 3-5 dagen op voorhand. Krokus is “way too far away!” @PaulSnow … ENJOY ! @Arno11 : donderdagnacht richting Kaltenbach, niet gek ver af! enjoy… goede condities?

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

@Gnurider, bronnen?

Not all who wander are lost

@Edwin :
Weeronline.nl +4
Météo France +4
Sneeuwhoogte.nl -25/-3
En wintersporters.be -9/-1

Grappig dat bronnen vermelden hier wel mag. Is het een kwestie van betalen of zo als je andere bronnen vermeldt?

@Gnurider

Waarom zou het niet mogen? Is het niet logisch dat er verschillende sites worden gehanteerd als we het weer willen opzoeken? Als we ideeën zoeken voor nieuw skimateriaal worden er toch ook verschillende merken voorgesteld? Juist hetzelfde principe als je het mij vraagt.

Waarom zou je andere bronnen niet mogen vermelden? Als ik de verwachte sneeuwval of temperatuur op wintersporters bekijk, dan mag ik die ook elders noemen, lijkt mij?! Weet overigens niet waarom die verschillen zo enorm zijn en waar zij die gegevens vandaan halen. Weeronline ben ik zelf geen fan van en die hebben het vaker niet dan wel goed, vind ik. Altijd veel te voorzichtig en erg wispelturig. Météo France Kan ik niet over oordelen, maar lijkt mij geen verkeerde. Kijkt Rogier wel vaker, gok ik. Sneeuwhoogte.nl zit Hajo, toch? Die overdrijft nog wel eens, maar toch lijkt het mij niet dat je zomaar wat schrijft als het over het weer gaat.

Not all who wander are lost

@Edwin. Hajo zat bij sneeuwhoogte. Hij heeft nu wintersportweerman.nl

@WBdR, @maus, @kyle,
Wij zitten vanaf donderdag tm zaterdag in Flachau, lijkt nu een topplanning te zijn!

We hopen op een bluebird!

Ik deel jullie verbazing over het niet mogen vermelden van andere bronnen. Ik wilde enkel proberen te begrijpen hoe zulke grote verschillen mogelijk zijn tussen de weerberichten. Misschien is dat als kritiek over gekomen? Ik weet het niet… De post was nagenoeg identiek als degene hier. Geen vieze woorden dus :)
Fijn om te weten dat het hier wel kan.

@WBdR, @Maus, @Wimbers
Hopelijk gaan de temperaturen netjes zo blijven, al zie ik in verschillende ensembles lage temperaturen dan op bijv Bergfex voor Flachau. Hopen dat het snachts sneeuwt! Maar ziet er inderdaad zeker prima uit :D

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie