Wat is precies een noord of een zuidhelling?

Rogier op 05 november 2015· 12 reacties

Duidelijker dan dit wordt het niet
Duidelijker dan dit wordt het niet

Het is een succes, de ‘domme vraag’ van de week. Eerlijk gezegd zijn veel vragen helemaal niet zo dom. Ik heb al een hele rij met vragen klaar staan. Heb jij een ‘domme vraag?’ stuur deze door naar [rogier@wintersporters.nl ](mailto:rogier@wintersporters.nl ?subject=Domme%20vraag%20van%20de%20week)en we proberen de vraag te beantwoorden. Deze week behandel ik: Wat is nou precies een noordhelling en wat is een zuidhelling?

Ervaring
Tsja, het lijkt soms zo logisch, noord en zuid, oost en west. Zeker de mensen die de bergen of de natuur intrekken worden door schade en schande wijs en leren op deze manier snel wat noord en zuid is. Ook mensen die gewoon veel met de natuur bezig zijn zullen het geen probleem vinden om aan te geven waar het noorden en waar het zuiden ligt. Echter niet iedereen weet dat precies, en toch is dat voor wintersporters jammer, want al ben je opzoek naar de beste sneeuw (on en off-piste) dan is het verstandig om te begrijpen wat de oriëntatie van welke helling is.

Het mooie van windrichtingen is dat deze niet veranderen. Zo verandert rechts en links wel als je je omdraait is rechts opeens wat daarvoor links was. Dat werkt in de bergen erg slecht. Daarom spreken we als we in de bergen zijn en we willen links of rechts zeggen altijd over links of rechts in de stroomrichting van een rivier. Dus skiërs links of rechts zeg maar. De oriëntatie van een helling blijft echter altijd gelijk. Of je nou naar beneden skiet of in de lift omhoog zit, noord blijft dezelfde kant… Dus de ene links en de andere keer rechts.

Wat is hier noord en zuid?
Wat is hier noord en zuid?

Ingewikkeld
Aan de ene kant is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Een oosthelling kijkt uit op het oosten, en vangt dus de zon in de vroeg ochtend. Een zuidhelling pakt de meeste zon en vooral in de middag, noordhellingen hebben de minste zon (in de winter geen) en westhellingen vangen zon in de namiddag. Want de zon gaat in het westen onder. Tot zover is het allemaal relatief eenvoudig om te begrijpen.

Het wordt ingewikkelder als je bedenkt dat als je een noordwand in wilt gaan je naar het zuiden toe moet gaan en andersom. Dat klinkt bijzonder. Maar dat is het natuurlijk niet. Een noordhelling is een helling die op het noorden uitkijkt. Dus als je daar recht tegenin gaat dan ga je dus naar het zuiden.

Voor de wintersporter
Wat betekent dit dus voor de wintersporter? Hellingen op het zuiden (dus ook zuid-oost en zuid-west) vangen de meeste zon. En hoe steiler de helling hoe directer de zon op deze hellingen staat. Dus hoe meer kracht de zon zal hebben. Hier zal koude sneeuw dus sneller transformeren naar voorjaarssneeuw of zelfs firn. Terwijl de noordhellingen koud blijven en je dus het langste koude poederige sneeuw zult blijven vinden, of in matige seizoenen ijsplaten. West is een ander verhaal deze hellingen vangen veel zon in de middag en aan het eind van de dag, maar ontdooien dus ook laat. Dit zijn de hellingen waar de condities pas lekker worden aan het eind van de middag omdat anders de sneeuw vaak te hard is. Poeder blijft hier wel langer goed dan in zuidhellingen.

De glooiingen in de deze hellingen maken dat je goede sneeuw vindt
De glooiingen in de deze hellingen maken dat je goede sneeuw vindt

Een paar graden maken al veel verschil
Bij mij in de buurt ken ik een off-piste afdaling die op het blote oog een grote vlakte lijkt. Maar de helling heeft een paar kleine golven in lengte richting waardoor een deel van deze helling net iets zuidelijker ligt en aan de andere klant van deze ‘golf’ ligt het net iets noordelijker; het gaat maar om een paar graden. Maar aan de ene zijde van de golf raakt de zon de sneeuw volop terwijl de andere kant allemaal zonnestralen de sneeuw alleen maar ‘aaien’. Het lijkt dus alsof je de slechtere nattere en zwaardere sneeuw inskiet, maar als je een paar meter doorskiet dan wordt deze nattere sneeuw weer heerlijke poeder. Veel off-piste skiërs stoppen met traverseren als ze de nattere sneeuw raken. Maar die paar graden verschil maken dat ik wel doorglij en vaak de beste sneeuw vind. Dit geld natuurlijk hetzelfde op pistes. En als je zo noord en zuid eenmaal goed door hebt ski je altijd in de best mogelijke sneeuw.

Kijken jullie naar de oriëntatie van de hellingen die jullie willen skiën?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Kijk. Dat is pas duidelijk! Op mijn wenken bediend… bedankt Rogier!

Nu is het duidelijk ja. Dit maakt meteen duidelijk waarom zonnepanelen naar het zuiden gericht moeten liggen om de beste opbrengst te realiseren. bedankt!

Ik zou hier graag een persoonlijke tip op basis van ervaring willen toevoegen: praat met de locals om de beste afdalingen op het goede moment te kunnen skiën.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

meestal pas na dag 2, omdat het me uit enthousiasme allemaal niet uitmaakt waarop ik board zolang het maar sneeuw is. pas dan bedenk ik me vaak pas oja ik kan ik nog meer genieten van de dag als ik even oplet welke piste wanneer het beste te doen is. En soms doe ik dan opzettelijk het tegenovergestelde dit om dan drukte te mijden want de beste pistes zijn vaak het drukst en de wat slechtere zijn vaak rustiger.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Na 3x het verhaaltje te hebben gelezen komt het eerlijk gezegd vrij gecompliceerd op me over, terwijl het toch relatief eenvoudig lijkt imho. Het is net als een tuin… Een tuin op het zuiden pakt het langste zon. Een helling op het zuiden is dus niet anders. Immers, een helling op het noorden heeft de schaduw van z’n eigen berg (net als een tuin op het noorden de schaduw van het huis heeft).

Let wel dat dit dan weer op het zuidelijk halfrond, dus de andere kant van de evenaar, precies andersom is. In Chili bijvoorbeeld is een helling op het noorden het zonnigst, en op het zuiden is dan dus de schaduwkant. Ook hier weer, net als een tuintje.

@Paulvw En een berg op de evenaar dan: is de sneeuw daar op alle orientaties gelijk (strikvraag)?

Oef, ik vind het antwoord op deze (wat mij betreft oprecht) domme vraag wel redelijk gecompliceerd.

De eerste foto is echt top, die zegt toch alles

@Patrick1980 Da’s seizoensgebonden, afhankelijk van waar de zon staat. Zolang je boven of onder de kreeftskeerkring danwel steenbokskeerkring blijft, wat voor de meeste mensen geldt, gegeven dat heel europa er boven ligt, dan is het niet seizoensgebonden.

@Patrick1980 Nog een kleine aanvulling trouwens, dat geldt overigens ook maar wel weer tot een bepaalde hoogte. Zo is het op de noordpool in de zomer bijvoorbeeld 24/7 licht, maar heel relevant is het dan weer overigens niet want daar is het zo stervens-koud dat het niemand ene reet interesseert of het een noord- of een zuidhelling betreft :P

Ik betrap mezelf erop dat ik de windrichtingen vanuit het dal wil zien, maar dan kom ik andersom uit qua noord/zuid. Want in het dal zijn de hellingen ten noorden van je de hellingen die de meeste zon pakken. En dat zijn dan dus zuidhellingen.

Probeer de hellingen dus te zien vanuit het hoogste punt van die berg. Ten noorden van die punt ligt het grootste gedeelte van de helling in de schaduw en ten zuiden daarvan andersom, meeste zonuren.

Eigenlijk nog nooit bewust naar gekeken tijden een wintersport, maar het gaat me in de toekomst zeker een hoop helpen!

http://palinkopf.panomax.at/

Hier is ook erg duidelijk… 2 Nov 2015 om 12.00

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie