Jonge ouders, wel of niet op wintersport?

Rogier op 16 februari 2015· 55 reacties

Met de allerkleinsten naar de sneeuw, wel of niet doen?
Met de allerkleinsten naar de sneeuw, wel of niet doen?

Jarenlang heb je heerlijk en zorgeloos geskied. Je kon samen gaan en staan waar je wilde. Maar nu is daar die kleine. Blijdschap alom natuurlijk, maar hoe zit dat met je skivakantie? Kun je nog wel lekker op wintersport? Natuurlijk zal je minder op de ski’s staan dan vroeger, en is het dan de prijs en de moeite nog wel waard. Aan de andere kant ik heb vandaag een halfuur lang met mijn dochtertje Lisa naar buiten staan kijken naar de vallende sneeuw. Ze kon er genoeg van krijgen die vlokken die naar beneden dwarrelen, iets wat je in Nederland of België toch minder vaak ziet. En de lach op het gezicht na een ‘dolle’ slee-afdaling, dat is toch ook wel heel wat waard?

Wel gaan
Je kunt natuurlijk prima op vakantie en op wintersport met een baby. Voor erg jonge baby’s is het snel klimmen naar grote hoogte niet verstandig, maar sowieso zou ik met jonge kinderen eerder voor de lager gelegen skigebieden kiezen. Dat terzijde, is een heerlijke vakantie in de sneeuw natuurlijk geweldig, Je kunt best veel leuke dingen doen met een jong kindje. Wat te denken van wandelen (zorg voor een goede kinderwagen), en waarom niet en keertje heel rustig sleeën. Lisa vindt dat geweldig! En natuurlijk kunnen de ouders elkaar afwisselen met skiën. Of misschien is er wel een oppas mee in de vorm van opa en oma? Dan is de keuze natuurlijk helemaal makkelijk.

Leuk voor papa en dochter!
Leuk voor papa en dochter!

Sneeuw is leuk, al heel snel
Mijn dochtertje is nu bijna een jaar oud en nu merk ik al dat ze buiten zijn en sneeuw leuk vind. Lekker sleeën (rustig aan…) en in de kinderwagen door de sneeuw wandelen vindt ze geweldig. Ik heb zelfs een kinderwagen waar skietjes onder kunnen en daarmee glij ik over langlaufpistes. Ze gilt het uit van plezier. En hoe ouder ze wordt hoe leuker het natuurlijk is, en hoe leuker ze het gaat vinden. Op deze manier leren kinderen natuurlijk spelenderwijs leuke dingen doen in de sneeuw.

Niet gaan
Maar het is ook een behoorlijk gedoe met kinderen. Een lange reis. Een kostbare reis, en dat zit je opeens onderaan de berg en kun je niet zomaar elk moment de pistes op. Dat is soms niet makkelijk. Dus ik begrijp het ook volkomen dat als er een kleine is dat je een paar jaar wacht voordat je samen op wintersport gaat. Pas op het moment dat hij of zij zelf kan beginnen met skiën.

Jullie ervaring?
Ouders, wat hebben jullie gedaan, wat is wel goed bevallen en wat is slecht bevallen? Ik ben benieuwd naar jullie tips en adviezen voor wintersport met de allerkleinsten!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

niet doen, het is veel te duur voor een keertje sleetje rijden en sneeuwballen gooien, en je doet er niemand een plezier mee. Gewoon een aantal jaren uit je hoofd zetten, een andere veel goedkopere bestemming kiezen en als gezin weer beginnen wanneer de kids 5/6 jaar zijn. Met kinderen verandert je leven nu eenmaal, deal with it.

Mijn zoon was al wat ouder (8 jaar) toen we, nadat ik eindelijk mijn vrouw over de streep had getrokken, op wintersport gingen. Het was op zich geen gedoe, want we waren met een groep van ongeveer 50 man (allemaal bekenden) waarvan vrienden van ons ook 2 kinderen hadden rond die leeftijd. Overdag lekker in een skiklasje en na het skiën naar het gasthaus waar we met de hele groep gingen apres skiën en de kinderen zich prima konden vermaken onder het toeziend (en wakend) oog van heel veel vrienden en kennissen :-)

Dit hebben we een aantal jaren gedaan toen uiteindelijk de groep een beetje uit elkaar viel en het gasthaus het voor gezien hield. Daarna zijn we met onze vrienden verschillende keren wezen skiën, maar toen waren de kinderen al op een leeftijd dat ze zelfstandig een gebied konden doorkruisen. Nu ben ik regelmatig alleen, liever gezegd zonder vrouw en kind, op pad.

When life gets too complicated.... SKI

@Rogier “Ze kon er genoeg van krijgen die vlokken die naar benenden dwarrelen”
Doe es beter africhten dan ;)

Zelf geen kinderen maar ik kan me voorstellen dat het voor kinderen een leuke bezigheid is om in de sneeuw te spelen. Als ouders heb je dan de afweging te maken hoe belangrijk veel skiën is, anders is sneeuw dichter bij huis zoeken misschien wel een optie (Winterberg oid).

Toen wij de eerste keer met kinderen op wintersport gingen was onze jongste 2 jaar, bijna 3. We hadden opa en oma en een oom mee, dus om beurten bleven we bij de kleine en haar zus van 5 en gingen we sleetje rijden, sneeuwpop maken etcetera. Zij had het echter al snel koud en wilde eigenlijk snel weer naar binnen. Voor haar was die vakantie er dan ook vooral één van lang in de auto zitten en veel binnen spelen met wie er op dat moment was.

Een jaar later, toen ze bijna 4 was, hebben we haar voor het eerst laten skiën. Zij heeft toen halve dagen geskied, ging 's middags in een soort kinderopvang bij het bergstation. Zij was daar samen met andere kindjes heerlijk aan het spelen (was dit wel al gewend want ging thuis ook al 2 dagen in de week naar het kinderdagverblijf). De oudste van 6 wilde al hele dagen op skiles. Zo konden wij 's middags ook nog even een paar uurtjes skiën. Niet te ver weg, want als er iets is wil je zo snel mogelijk terug kunnen zijn.

Voor iedereen was dit een heel geslaagde vakantie, maar als je kinderen hebt die angstig of eenkennig zijn in een nieuwe groep/omgeving dan zou ik toch echt nog een paar jaartjes wachten.

Chalet/groot appartement huren, opa en oma ook mee, quality time met de kleinkinderen, familievakantie. En zo kom je dan toch nog aan je kilometers pistepret :)

@Userd, nou ik kan er ook nooit genoeg van krijgen dus ze heeft het niet van een vreemde. @CaptainBeefheart Ik vind het juist wel hele waardevolle momenten dat sleeën en die sneeuwballen gooien

Click. Click. Peace

Mijn zoontje van nu bijna 3 ging al mee toen hij nog geen 1 was.
Gezellig met de hele schoonfamilie bij elkaar. Je skiet inderdaad wat minder, maar er zijn genoeg andere dingen te doen. Lekker wandelen in de kinderwagen vind hij ook helemaal geweldig. Nu gaat hij voor het 2e jaar op “skiles” 2 uurtjes per dag. En verder gewoon sneeuwpoppen maken, sneeuwballen gooien en sleeën. Zolang het niet te koud is buiten, is het prima te doen voor ons.

En natuurlijk is het per kind verschillend of het de overweging is om wel of juist niet te gaan.
Bij ons pakt het tot nu toe in ieder geval goed uit.

En gelukkig kom ik aan genoeg ski-uurtjes, want er is altijd wel iemand die wat minder fanatiek is en die het niet erg vindt om wat minder op de ski’s te staan.

Niet lullen, skiën!!!

@Rogier, zij wel, volgens jou ;)

Heerlijk om met kleine kinderen naar de sneeuw te gaan. Het skiën staat dan even op een lager pitje, maar oh, om die lol te zien die ze hebben in de sneeuw… En vanaf 3 hadden wij ze al op de babyhelling. In Frankrijk heb je ook de Piou Piou waar peuters en kleuters vermaakt worden zodat wij even konden knallen. Echt leuk vond mijn jongste dat toen overigens niet weet ik nog… Overigens zag ik afgelopen jaar iemand met een baby in een rugdrager skiën, dat zou ik dus echt nooit doen.

Wij hebben onze dochter voor het eerst meegenomen toen ze ruim drie was (in de jaren daarvoor ging pappa alleen met vrienden, mama was niet zo fanatiek). We hebben haar heel ambitieus op skiles gedaan, maar was geen succes, na halve dag huilen uit klasje gehaald en heeft mama rest vd week op haar gepast. Was wel jammer van de volledige skicursus die we niet terugkregen en de 6 daagse skipas van mama die amper gebruikt is die week. Jaar later hebben we haar twee skicursussen laten doen in Montana bij Valkenswaard. Is ons (en onze dochter) zeer goed bevallen. Vanaf dat moment nog diverse cursussen gedaan in Montana en in Oostenrijk. Nu is 10 en voorzichtig begonnen met het leren carven ! Erg leuk om te zien als ouders. Voor mij is niets mooiers dan samen met mijn dochter te skiën.

Zoontje is al mee op reis gegaan vanaf 3 maanden oud, grootouders waren ook mee … Ja, je vakantie is anders dan anders … Nee je vakantie is niet minder leuk :). Dit jaar dus ook gewoon mee … en genieten/spelen/rollen/verbaasd kijken naar al dat witte spul!

@ankevanhouten7 Inderdaad levensgevaarlijk, de valkans en de kou. Een vriend van mij, pisteur in Vars heeft een keer een kindje proberen op te warmen wat ernstig onderkoeld was. Het mocht niet baten. kindje is overleden…

Click. Click. Peace

@Pirmin waar was dit, in de Franse gebieden die ik goed ken krijg je in dit geval gewoon je geld terug

Click. Click. Peace

@rogier om 13:18 tuurlijk is dat leuk, maar jij woont er middenin en hoeft geen lange autoreis te maken voor een hele dure week in de sneeuw. Het blijft voor eenieder natuurlijk een persoonlijke afweging, maar zeg eens eerlijk: zou je een week naar Nederland komen om te schaatsen wanneer dat 4000 euro kost en je kind(eren) eigenlijk nog te jong zijn om zelf mee te schaatsen?

@CaptainBeefheart Ik ben op fietsvakantie gegaan en mijn dochter was mee, die de fietstochten van Sandra en mij samen bijna onmogelijk maaktte. Dus ja dat zou ik doen. Maar ik ben van huis uit ook iemand die enorm van reizen houdt.
Ook al zie ik mijn nichtjes en neefjes op zeer jonge leeftijd al in de sneeuw spelen etc dan heb ik niet het idee dat mijn broers en zussen geld weggooien. En soms wordt er stiekem nog best veel geskied door de ouders. Je kunt prima een voor een skiën ook.
Maar ik begrijp volkomen dat je het ook niet doet hoor trouwens;…

Click. Click. Peace

Geen kinderen blijft makkelijker :)

Gang is alles

@Jesper ik spreek je over pak hem beet 20 jaar nog wel een keertje ;-)

Click. Click. Peace

Over twee weken zitten we een week in Vorarlberg, mét onze bengel van 4 maanden. Op 20 km afstand zitten opa en oma, waarbij de eerste fanatiek skier is en de 2e het liefst de hele dag op d’r kont zit op een terras. Kortom: we rijden elke dag naar een ander gebiedje, vanuit 2 dorpen, droppen de kleine voor de ochtend bij oma en 's middags zien we wel wie er eventueel nog een middagje onder blijft.
Ja, eerlijkheid gebied te zeggen: zonder opa en oma zou ik het niet zo zien zitten om de kostbare reis plus dure skipas te riskeren met een baby, maar ik hoop dat we dit nog een paar jaar kunnen volhouden, laat hem maar wennen aan kou, berglucht en wittigheid en tegen z’n 4e hier indoor wat oefenlesjes doen. Daarna… pfff, dromen dat hij beter leert skieen dan papa en mama samen… :D

Mijn zoon en dochter gaan al mee sinds hun 2e jaar. Hebben speciaal daarvoor een hotel gekozen met een fantastische kinderopvang (ol.v. de leidsters Elly en Eva bij sporthotel Wagrain). De eerste jaren jaren stopten mijn vrouw en ik eerder met skieën om samen met de koters iets te ondernemen (wandelen, met de gondel naar boven, sleeen, sneeuwballen gooien, etc.). Op 4 jarige leeftijd begonnen beide kids met hun eerste ski-lessen op de babyweide (was meer sneeuwvrij maken), een jaar later stelde een blauwe piste al niet veel meer voor. De kunst is om bij de lessen niet te lang in het zicht van de kids te blijven, dus afscheid nemen en gelijk uit het zicht gaan. Juist de kids van ouders die blijven hangen, blijven serieus lang huilen.

Nu zijn zoon en dochter resp. (bijna) 10 en (net) 8. Beide hebben geen trauma’s overgehouden aan de eerste jaren, ze vinden skieën zelfs één van de leukste dingen in het leven. Een ander voordeel is dat ze nu al geweldig kunnen skieën, zoonlief skiet al stijf parallel en dochterlief zit er dicht tegenaan. Een nadeel is dat mn mijn zoon altijd in een lesgroep zat/zit met kinderen die een volle kop langer zijn en 4/5 jaar ouder zijn. Maar gelukkig gaan we van begin af aan met bevriende stellen, die kinderen indezelfde leeftijdscategorie hebben. Er is dus altijd wel een vriendje of vriendinnetje in hun eigen groep.

In mijn gezin hoort wintersport gewoon bij de opvoeding, het geld heb ik er graag voor over. Doen zou ik zeggen!

@Rogier We zullen zien :p

Gang is alles

Onze kinderen gingen allebei voor het eerst mee toen ze een maand of 4 a 5 waren. Het is aanpassen maar wij houden zoveel van de bergen dat het al helemaal vakantie is door er te zijn. Dan maar minder skien, geen punt. Groot voordeel doordat ze al zo vroeg lange autoreizen gemaakt hebben een keer of drie per jaar hebben wij geen piepende kinderen in de auto. Eind in de auto houdt in een heerlijke week in de bergen! Inmiddels nemen ze het liefst de eerste lift naar boven en door tot alles dicht is

Onze kinderen al vanaf baby gewoon lekker meegenomen op wintersport. In het begin soms ook een opa&oma in de buurt wat samen skiën wat makkelijker maakte. Het is een kwestie van aanpassen, ze meenemen in het wintersport gebeuren en vooral veel plezier maken in de sneeuw! Nu zijn we al heel veel jaren verder en staan ze volgende week allebei aan de start van het NK Alpine :- ) In dit gezin is skiën een eerste levensbehoefte geworden… ;-)

Ellen

Die kleine van ons ging ook mee vanaf 1.5.

Dag indeling vroeger met z’n 2-en:

Vroeg ontbijt naar binnen rammen - 16.00 gasgeven
16.00-? borrel -> happie doen -> borrel -> slapen
Hotel

Dag indeling nu: (incl opa & oma)

gezellig samen uitgebreid ontbijten daarna ~09.00 -12.00 skien (als ik alleen was/ben les, alleen vind ik echt niets aan)
12.00 – 12.30 lunch daarna even samen spelen in de sneeuw
13.30 – ~15.00 ff skiën
15.00 - spelen met papa in de sneeuw of in appartement

Mamma gaat af en toe een ochtendje mee skiën met mij of wandelen met haar ouders.

Eerlijk is eerlijk dit kan allemaal ook in centerparcs of iets dergelijks maar is toch anders, het gaat om de sfeer. Daarbij de sneeuw het rozig zijn van een dag buiten zijn. Daarnaast hebben wij de mazzel gehad dat opa en oma graag mee gaan!

Ook ga ik gewoon soms een middag/ochtend niet skien zoals bijvoorbeeld afgelopen jaar. De Gossausee bekeken was zeker de moeite waard!

Duurder als vroeger? Tot nu toe niet (spaar zelfs 1 week skipas uit) Hij is nu 5 en we moeten dus in de “dure” periode, we gaan het beleven! Hij gaat lessen.

Let by the way met sleeën en wandelen ook goed op de kou! Die kids zitten stil.

Seriously snow addicted family!

Onze zoon gaat al mee van zijn 4 maand. Ondertussen is hij 2,5 jaar en is hij al 5x op wintersport meegegaan. Nooit problemen. Hij vind het top! Als het sneeuwt in België is het moeilijk om hem binnen te houden.
Natuurlijk was de wintersport voor hem meer wandelen en sleeën dan skiën hé. Hij slaapt ook nog in de namiddag. Gelukkig heb ik een schoonzus die niet graag skiet en liever babysit

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Over vijf dagen gaat mijn zoontje voor het eerst mee. Hij is bijna 10 maanden. Gelukkig gaan we met een grote groep waaronder 2 oma’s en 1 opa. Zo is er in ieder geval iemand die oppast. We hebben een appartement aan de piste, zodat we met z’n allen kunnen lunchen.
Er is genoeg te doen voor de kleine. Heel voorzichtig sleeën, in de kinderwagen rond gereden worden en we kunnen gaan zwemmen.
Het skiën zal even iets minder belangrijk worden, maar daar krijgen we een hoop gezelligheid voor terug

Wij hebben, toen de kinderen klein waren, er bewust voor gekozen om zonder kinderen op wintersport te gaan. De kinderen waren helemaal gelukkig bij opa en oma’s en wij waren 1 weekje geen papa en mama.

Vorig jaar dochter van toen 8 jaar en zoon van toen bijna 6 jaar mee genomen naar de Feldberg, is ons allemaal goed bevallen. Dit jaar naar Mauterndorf geweest, top om te zien hoe makkelijk de kinderen het skiën oppakken.

Onze kinderen hebben het nu al over volgend jaar wintersport en over de zomervakantie wordt niet gesproken.

Where would we be without the après ski?

Hoi Rogier, dat in st Anton, bij Skischule Arlberg. Konden alleen ons geld terugkrijgen met een doktersverklaring en die hadden we natuurlijk niet.
Wijze les voor iedereen die zijn kind voor de eerste keer in skiklas wil doen (op jonge leeftijd) neem eerst een halve dag les of iets dergelijks zodat je kunt zien of het kind er al aan toe is.

Tijdje niet geweest met kleine kinderen. Daarna een keer “proef” draaien in winterberg. Gewoon een paar uurtjes in de week de kids op les. Zelf daar niet geskied.

Daarna nog een keer naar zuid duitsland in een goedkoop huisje. Genieten van de omgeving, de sneeuw en elkaar.

Toen de jongste 6 jaar was voor het eerst naar de alpen (salzburgerland) nadat ze eerst een aantal lessen in Nederland hebben gehad. Dit maakt het voor hun een stuk leuker al wat te kunnen. Krijgen ze gelijk wat zelf vertrouwen als ze andere zien die nog niks kunnen en vinden het hierdoor al snel erg leuk.

Mijn tip: doe kleine kinderen eerst op les in Nederland als je wilt dat ze skiles krijgen.

Onze kids gingen mee van toen ze baby waren, maar met een oma/opa erbij. Vanaf 3.5 jaar zijn ze telkens gestart met skiles, maar wel eerst enkele lesjes hier in België gehad zodat ze al konden stoppen. Was wel een belangrijk voordeel vond ik, gezien ze anders alles nog moesten leren in een vreemde taal, en ze zo ook meteen in het 2-de groepje terecht konden (en dus sneller écht konden beginnen skiën). Wat die skilessen betreft, de jongste heeft slechts 1 vakantie skilessen gevolgd. Sinds dan skiën we gewoon als gezin, met z’n vieren samen (en af en toe elk opsplitsen met een kind). Zalig om zo vakantie te vieren! Ondertussen is de oudste 8 en skiet zwarte en rode pistes waar ik kan hem nauwelijks nog kan bijhouden. De jongste is 5 en skiet vlot blauw en rustig rood. Skiet op blauw gewoon parallel, dus is de ploegbochtjes stilaan ontgroeid. Wij gaan ondertussen wel 2 tot 3 keer per jaar skiën met onze jongens, helemaal super en wat ons allemaal betreft telkens een top-gezinsvakantie!

lautje

Altijd meegenomen, oudste was 3 maanden en jongste 4 maanden toen. Skigebieden uitgezocht waar opvang aanwezig was. Was voor ons wel omgedraaide wereld, mama werkt vanaf huis dus kinderen gingen nooit naar de opvang. Vervolgens vanaf 3,5 in de les, allemaal prima gegaan en die ene keer dat ze de opvang lokaal niet leuk vonden zijn ze inmiddels allang vergeten. Toen ze eenmaal mochten lessen gingen we altijd naar Fieberbrunn en bij de skischool daar ging 't allemaal zeer ongedwongen, heb je zin om te skiën dan wordt er geskied, heb je zin om te spelen in de sneeuw, dan doen we dat. Wel altijd Nederlandse leraren gehad…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie