Na nat en sneeuwrijk Paasweekend snel warmer

Roel op 28 maart 2018· 21 reacties

Het is volop winter in Zillertal 3000 (O)
Het is volop winter in Zillertal 3000 (O)

Het wordt een bijzonder onbestendig weekend. Mensen die vrijdag of zaterdag de Alpen binnenrijden zullen niet het idee hebben te gaan genieten van het alom geprezen voorjaarsskiën. Het regent en sneeuwt voortdurend in de hele Alpen. Toch gaat dat snel veranderen. Zachte lucht met meer zon komt eraan. De vraag is alleen voor hoe lang.

Afhankelijk van korte mooie momenten

Ik zit op dit moment in het Italiaanse Alta Badia waar het weer gisteren prima was. De zon scheen vaak terwijl er aan de noordkant van de Alpen, zo’n 100km noordelijker, sneeuwbuien vielen. Daar is het deels weer compleet winters (zie de webcam uit het Zillertal hierboven). Een paar vlokken hebben het tot in Alta Badia gered zie ik als ik naar buiten kijk. Tot en met het weekend blijft het erg wisselvallig. Van standvastig weer is totaal geen sprake dus we moeten hopen op een tussentijdse en regionale mooie dag. Morgen lukt dat deels in de Franse Alpen en vrijdag mogelijk in Oostenrijk.

Grote hoeveelheden mogelijk

Op Goede Vrijdag wordt het vanuit het westen al onbestendig door een actief lagedrukgebied dat ervoor zorgt dat het weekend deels in het water gaat vallen met hogerop lokaal veel sneeuw. Eerst valt er alleen sneeuw vanaf zo’n 1500-1700 meter maar vanaf zaterdag wordt het frisser en komt de sneeuwgrens rond 1000 meter te liggen. Reizigers gaan daar vrijdag in de westalpen en zaterdag in Oostenrijk en de Dolomieten ook mee te maken krijgen!

null

Er zijn regionaal grote hoeveelheden regen en sneeuw mogelijk. Hierboven zie je de verwachte hoeveelheden tot en met maandagavond. Je ziet dat bijna geen enkel gebied eraan ontsnapt. Dit alles is natuurlijk erg goed nieuws voor de wat hogergelegen skigebieden. Voor zo lang als het duurt tenminste, want veel skigebieden gaan dit weekend de laatste week in. Zonde want er ligt nog steeds gigantisch veel sneeuw (en er komt hogerop dus sneeuw bij).

Warmer en zonniger

Begin volgende week druipen de storingen af en komen we in een veel drogere zuidwestelijke stroming terecht. De temperatuur stijgt, geholpen door de zon, daardoor als een speer de hoogte in. Föhn zorgt ervoor dat we dinsdag misschien wel op 20 graden zitten in sommige dalen in Zwitserland of Oostenrijk. Door vroeg bij de lift te staan kun je echter genieten van heerlijke voorjaarscondities, lenteskiën zoals lenteskiën bedoeld is.

Het lijkt erop dat de tweede helft van de week weer wat wisselvalliger wordt, maar daarover lopen de berekeningen nog uiteen. Eerst maar eens het weekend doorkomen. De eerste zonnige dag is daarna extra genieten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hoi Roel, wij gaan vrijdag voor een lang weekend naar alta badia. We hadden gehoopt op zon. Is er nodig wat kans dit weekend? 😉

Tschagguns op dit moment: stevige motregen in t dal. Wegens spierpijn en n avondprogramma straks wachte we dus tot de middag voordat we de berg op gaan. Dan schijnt het droger te worden, voor n paar uur.
Gisteren in Gargellen: de ochtend veel mist en weinig zicht. Na de middag trok het wat open en een prachtige middag gehad op heerlijke sneeuw. Pistes verspoort maar geen probleem voor n beetje skiër.

@EstherDijk @Roel staat op de pistes ;-) Dus ik antwoord even. Kijk hier: https://www.wintersport.nl/skigebieden/altabadia/weersverwac…

Click. Click. Peace

Erg mooi in Alta Badia, ik verheug me erop. Weerbericht ziet er niet slecht uit!

Hoi Roel (@Roel)

Ik trek van zondag tot donderdag naar Sölden, gaan we hier wat zon hebben begin volgende week denk je?

Thanks in advance!

Grtz,
Robert

@Rogier zaterdag rijden we naar Puy Saint Vincent voor nog een weekje skiën. Nu met deze weersverwachting wat raad je ons aan rijden via de col du lautaret of via de frejus tunnel?

@Rogier @Roel Wat doet deze sneeuwrijke winter met de gletsjers? Kans op aangroei dit jaar en relatief goeie zomerski-condities?

Mooi joh! Eén grote speeltuin.

@KevinV Hoe het er nu naar uitziet zou ik Frejus zeggen. Met de zeer gespannen lawinecondities op het moment zou het me niets verbazen als ze de col snel dicht gooien. Als jij mij via PM of mail even een berichtje stuurt kan ik je tzt (voordat je Lyon voorbij bent) wel tips geven…

Enne ziet er goed uit goede verse sneeuw!

Hou sowieso http://inforoute.hautes-alpes.fr/www/index.html in de gaten.

*bericht bewerkt door Rogier op 28 mrt 2018 11:16

Click. Click. Peace

@Martijn85 Natuurlijk hebben de gletsjers nu een veel betere buffer, maar helaas is de zomertemperatuur veel belangrijker dan de hoeveelheid sneeuw in de winter. Voor de start van zomer ziet het er het beste uit, maar je moet meerdere goede winters hebben en koele zomers willen we er in de toekomst iets van gaan merken.

Click. Click. Peace

@Roel @Rogier Hè Roel en Rogier, dank voor het mooie weerbericht!
Wij reizen morgen af naar Hinterglemm om te skiën van vrijdag tm zondag. Vooral voor de zondag zie ik op bijv. Bergfex bijna een halve meter sneeuw staan. Op de gebiedspagina hier nog geen 3 cm. Komt dit door verschillende berekeningen? Hoor graag van je.

*bericht bewerkt door CliffR op 28 mrt 2018 11:29

Wij zitten vrijdag tot maandag in St Anton en er word zondag een halve meter sneeuw voorspelt,moeten we ons al zorgen gaan maken of de Arlbergpass dicht gaat 🤔😛

*bericht bewerkt door Michaelwi op 28 mrt 2018 12:40

Er is altijd een uitgebreid weerbericht voor de alpen is diet er ook voor de Pyreneeën aub ik vertrek vrijdag voor een week naar andorra

Wij zitten vrijdag tot maandag in St Anton en er word zondag een halve meter sneeuw voorspelt,moeten we ons al zorgen gaan maken of de Arlbergpass dicht gaat 🤔😛

Michaelwi op 28 mrt 2018 12:30

Je kan altijd toch nog de Arlbergtunnel nemen?
Heel uitzonderlijk gaat de weg tussen de tunnel en het dorp dicht, maar denk niet dat dat nu zal gebeuren.

Voor wie het weer op zijn eigen bestemming wil weten, kijk op deze site even naar de verwachting bij het gebied. Ik kan niet iedereen persoonlijk bedienen.

Daarbij in acht nemend het antwoord op @CliffR: dat is een andere berekening (model) inderdaad. Er is nog best wat onzekerheid waar er dit weekend hoeveel gaat vallen. Grote kans dat de getallen morgen anders zijn, op welke site dan ook. Ik wil alleen zeggen dat de potentie er is voor veel neerslag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel; Oke bedankt voor de snelle reactie! Helemaal helder. We gaan eerst maar eens van vrijdag genieten en dan zien we wel verder. Sneeuw is nooit zo heel erg indien het zicht maar goed is!

Hoe is t weerbericht voor Sauerland? Helaas zit nog een skitrip naar de Alpen er voor ons niet meer in. Maar 1 dagje naar winterberg op vrijdag/zaterdag/zondag of maandag zou kunnen. Alleen wil ik niet in de regen skiën… Is het op 1 van deze dagen redelijk goed weer en wat is dan de beste dag?

*bericht bewerkt door DeWit1979 op 28 mrt 2018 22:29

@Kerstman zondag en maandag worden de beste dagen denk ik. Zondag mogelijk wat sneeuw, maandag waarschijnlijk droog.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

We vertrekken zondag naar Grindelwald om van maandag tot zaterdag te skieën. Hoe zijn de voorspellingen daar ?

*bericht bewerkt door Lasvegas op 29 mrt 2018 22:16

@Roel
Vertrek vrijdagnacht voor een week naar Les Sybelles. Gaan sneeuwkettingen overbodige luxe zijn?

Mvg

@Lasvegas, dit is het algemene weerpraatje, voor een bepaalde bestemming check de verwachting op de gebiedspagina https://www.wintersport.nl/dorpen/grindelwald/weersverwachti…
@Gunzie altijd meenemen. Maar tot het einde van de ochtend zaterdag zou het droog moeten blijven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Lasvegas een schitterend, heerlijk gebied. Bij mooi weer richting First, bij slechter weer lekker in de bossen blijven in het Kleine Scheidegg gebied. Zeker de afdalingen van Kl. Scheidegg naar Grindelwald en onder de lift Tschuggen kan ik van harte aanraden: veel bomen. Veel plezier!

Mr. Slow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie