Binnen 2 weken 30 graden warmer

Roel op 09 maart 2018· 25 reacties

Vanochtend ligt er wat sneeuw in Winterberg
Vanochtend ligt er wat sneeuw in Winterberg

Maart roert zijn staart. Je ziet het goed, sneeuw in Winterberg! Het front dat de Benelux gisteren regen bezorgde heeft in het Sauerland net een laagje sneeuw kunnen achterlaten doordat het front in de avond en nacht passeerde. Helaas zal de sneeuw niet blijven liggen. Ook in de Alpen wordt het belangrijk zachter en staan de komende dagen in het teken van een tweedeling tussen het sterk wisselvallige weer in de west- en zuidalpen, en het wat rustigere zonnigere weer in Oostenrijk. Volgende week is dat niet anders.

Droomdag

Gisteren was echter een absolute droomdag. In bijna de hele Alpen scheen de zon nadat de dag ervoor een laagje sneeuw was gevallen. Wat te denken van Königsleiten, deze foto verscheen gisteren in de reacties onder mijn weerbericht.

Königsleiten (O)
Königsleiten (O)

En wat te denken van Valloire in de Franse Alpen waar poedergeskied werd. Het zijn condities waar je van droomt, zeker in maart.

null

Vandaag hangt er vooral in de noordalpen iets meer bewolking door een zwak warmtefront. Slecht is het echter niet. Er valt geen neerslag uit en tussendoor schijnt de zon af en toe. Dat geldt zeker voor het zuiden. Vanaf morgen zijn de rollen echter omgedraaid. Vanuit het zuidwesten trekt het dicht en dit weekend gaat er vooral in Italië, Frankrijk, en het zuidwesten van Zwitserland veel neerslag vallen. Tot 2000-2500 meter moet je ook zeker rekening houden met regen.

Oostenrijk mooi maar warm weekend

Zondagavond bereikt deze regen en sneeuw ook Oostenrijk, maar daarvóór beleven ze hier dus een prachtig weekend. Dankzij de föhn. Van de andere kant stuwt die föhn het kwik wel de hoogte in: 20 graden gaan we dit weekend vast ergens halen. Het contrast kan bijna niet groter, tien dagen geleden was het midden op de dag nog -15 graden in de dalen. Dit weekend is het in de noordalpen 30 graden warmer.

Na de regen enkele zonnige dagen

Maandag valt er juist in Oostenrijk nog regen, terwijl die in Frankrijk boven 1200-1400 meter overgaat in sneeuw. Dat heeft te maken met iets koudere lucht die de Alpen binnenstroomt. Tijdelijk, want vanaf dinsdag zit er weer een warmte-opstoot aan te komen. Dinsdag en woensdag worden in Frankrijk en Italië mooie zonnige dagen. In Oostenrijk zijn woensdag, donderdag en mogelijk ook vrijdag de beste dagen. Daarna gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen en sneeuwen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ach even een paar dagen wat warmer kan best nog wel eens gunstig uitpakken. Het lawinegevaar zal nu even omhoog vliegen, maar als de kou er na woensdag weer inkomt (wat al een aantal dagen op de kaarten staat) zal alles weer lekker stabiel zijn. Die smerige glijlaag die er nu inzit na die extreme koude mag er van mij in ieder geval heel snel uit gaan.

Born to Ride

De weerberichtpagina’s zien er toch eigenlijk best wel rooskleurig uit rondom Kitzbuhel @Roel … probeer je me nou gek te krijgen? 😉

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Shane zeker niet slecht, je moet alleen een beetje van slush houden :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vertrekken deze avond richting Saalbach, ziet er niet slecht uit dus.

Dat zit wel goed @Roel. Als de zon maar schijnt 👍

I can stick uphill ice, on my saucer...

🎉 mooi bericht, op naar een mooie week !

Ik denk dat het sowieso best mee gaat vallen @Rogier, maar de Soul 7’s gaan natuurlijk wel mee :)

I can stick uphill ice, on my saucer...

Wij zitten komende week ook in Saalbach. Vooruitzichten zijn alsnog best prima toch…

Nu op weg naar t zillertal. Gaat een fijn weekje worden. En inderdaad. Slush is heerlijk

@Shane zeker niet slecht, je moet alleen een beetje van slush houden :-)

Roel op 9 mrt 2018 08:32

Heerlijk, boarden door de slush!!

Komende nacht richting L3V… :D

Weer voor de Oostenrijkse noordkant (specifiek Arlberg) is voor zondagavond/-nacht en maandag blijkbaar nog wat onzeker?
EC gaat al een paar runs uit van nagenoeg geen neerslag, terwijl GFS al een paar runs consistent toch wel 20 à 30 cm voorspelt boven 1700 à 1800m (daaronder helaas een bak regen)

Wat denken de experten hier?

Gaat het in Winterberg nog regenen op zondag en maandag?
Het weerbericht op deze site voorspeld geen regen voor beide dagen maar als je de neerslagradar bekijkt, zit Winterberg maandag toch in de regen. Ook op https://www.wetteronline.de/wetter/winterberg wordt er voor maandag regen voorspelt.

Is de hoeveelheid verwaarloosbaar of kan het toch echt gaan regenen?

*bericht bewerkt door Triple-T op 09 mrt 2018 13:04

@Skiwi ik verwacht toch wel wat regen voor de Arlberg. De vraag is vooral de hoeveelheid, het ene model is scheutiger dan het andere. Even afwachten nog.

@Triple-T de regengebieden zijn er wel maar zouden volgens de berekening het Sauerland net schampen. Het is echter kilometerwerk want er omheen valt behoorlijk wat. Die nuance kan een model echter niet maken. Ik acht de kans redelijk groot dat de berekening morgen anders is en er weleens meer regen kan worden berekend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijkt valt de regen mee in Zell am See/Kaprun! Voor de rest gaan we ons ongetwijfeld alsnog vermaken… met het zonnetje dan maar extra vroeg het terras op en van een lekkere Weizner genieten

Weer is dus wel redelijk voor volgende week. Op naar weer een mooie week, maar dan vanuit serfaus 😀
Een foto van vandaag uit gebied van Mayrhofen

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/1304643cdc3e0979ec7d73bb...

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/6f84f40d2a7cb20780f3e070...

null

En of het gisteren mooi was in Ischgl!

Prima lunchplek gehad met deze temperaturen.

null

Not all who wander are lost

Hopelijkt valt de regen mee in Zell am See/Kaprun! Voor de rest gaan we ons ongetwijfeld alsnog vermaken… met het zonnetje dan maar extra vroeg het terras op en van een lekkere Weizner genieten

wayno op 9 mrt 2018 14:23

Tja ik ga vanavond ook richting Zell. Mochten de condities minder zijn op de Schmitten dan ga je inderdaad gewoon een dagje naar de Kitz. Maar de voorspellingen zien er op 1 warme dag na prima uit, en anders vermaak ik mij ook prima in de zon op het terras.

*bericht bewerkt door paat op 10 mrt 2018 10:56

Vanmorgen aangekomen in bardonecchia en het sneeuwt hier volop. Onderweg tot aan de frejustunnel alleen maar volle bak regen gehad.

https://cdn.wintersport.nl/forum/21/21adca998c9ef9fca041c80a...

@Daphne76 Fijn he die zuidkant van de Alpen ;-)

*bericht bewerkt door Rogier op 10 mrt 2018 11:24

Click. Click. Peace

@rogier fantastische achtertuin👍

Toch een beetje jammer dat de weerberichten vandaag toch het Bergfex beeld zijn gaan volgen en dat er van de 4 dagen met een zoncijfer 10 nog maar 1 over is… en ik had er nog wel zo’n vertrouwen in 😉

I can stick uphill ice, on my saucer...

Mooi volgende week eens kijken aan de zuidkant!

Seriously snow addicted family!

Door planningsperikelen zit ik nu niet dit weekend in de bergen, maar pas vanaf de 19e.

En nu lijkt het deze dagen dus prachtig te zijn, en lijkt het slecht te worden richting de tijd dat ik nu ga. En bedankt werk.

Nu maar hopen dat Roel er naast zit op lange termijn.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie