Toerskiën, de grootste groeimarkt in de Alpen

Rogier op 20 februari 2018· 32 reacties

Dankzij de toerski's...
Dankzij de toerski's...

Toerskiën is hip en cool! Waar het tien jaar geleden de geharde en stoere bergsporters waren die toerski’s onderklikten, tegenwoordig zoeken veel meer mensen de rust van de natuur en de inspanning van de klim op. Bijna elk skimerk heeft tegenwoordig wel een toerski-lijn, vaak aangevuld met superlichte puntjesbindingen. Hoe komt het eigenlijk dat toerskiën zo in de lift zit?

Veel ski’s verkocht

Merken verkopen meer en meer toerski’s. In Frankrijk is 8% van de 420.000 verkochte ski’s een toerski. Het is dus niet raar dat alle merken hiervan mee willen snoepen, ook omdat het de enige markt is die lijkt te groeien. Voor een klein merk zoals Black Crows, wat sowieso richting de freeski-scene hangt, is het percentage toer- en freerando-ski’s zelfs groter dan 30%. Dit geeft wel aan dat toerskiën serious business is. Het precieze aantal toerskiërs is lastig te berekenen omdat je in principe geen liftpas hoeft te kopen, dus toerskiërs laten weinig officiële sporen achter. Maar als je op een zaterdag- of zondagochtend langs een parkeerplaats rijdt onder een klassieke toerskitop dan zie hoe ontzettend druk het is. Dat is overal in de Alpen zo. Deze hype merken ze natuurlijk ook in Chamonix, hier is de vraag naar tochten zoals Chamonix-Zermatt met 40% gestegen volgens het lokale gidsenbureau Compagnie des Guides. Ook zeggen de gidsen dat ze steeds meer toerskiërs zien, in alle mogelijke hellingen.

Waarom zo populair

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom toerskiën zo veel populairder is geworden. Laat ik deze een voor een behandelen.

Beter materiaal

Vroeger, ik praat nu over de negentiger jaren, moest je wel aardig wat motivatie hebben om te toeren. Toerskimateriaal was of licht en slecht skibaar of zwaar en dus erg vermoeiend bij de klim. Vooral toerskischoenen waren een pijnpunt. Ik heb zelf nog wel eens een rubberen vibramzool op een paar alpiene skischoenen geplakt. Tegenwoordig is dat geknutsel niet meer nodig. De markt is volwassen geworden. Er worden geweldig goede toerskischoenen gemaakt die licht zijn, lekker zitten en verdraaid goed skiën. Ook skiën veel lichte ski’s tegenwoordig ontzettend goed. Het wordt ons zoveel makkelijker gemaakt. Trouwens, steeds meer technieken die in toerski’s worden gebruikt worden daarna ook doorgevoerd in alpiene en freeride ski’s, want iedereen heeft baat bij lichtere ski’s. Met dit materiaal is een toerskitocht gewoon zo ontzettend veel fijner.

Lichter en beter materiaal maakt toerskiën makkelijker
Lichter en beter materiaal maakt toerskiën makkelijker

Dankzij dit betere materiaal is toerskiën tegenwoordig misschien wel de allermakkelijkste manier om de bergen te verkennen, mits je een prima ski-niveau hebt. De klim is even zwaar als wandelend of klimmend, maar de afdaling is je beloning. Met toerski’s kun je geweldige tochten maken. Als je een keer in het voorjaar tijdens de zonsopkomst in de sneeuw hebt gestaan begrijp je precies wat ik bedoel…

Zo'n moment is goud waard!
Zo'n moment is goud waard!

Freeride hype

Naast het verbeterde materiaal wat het skiën steeds makkelijker maakt zorgt de opkomst van het freeriden ook voor meer geïnteresseerden in toerskiën. Iedereen die eens van de verse poeder geproefd heeft wil dit vaker. Door de toegenomen populariteit van het off-piste skiën zijn de hellingen naast skigebieden vaak snel afgekrast. Dan loont een klein stukje omhooglopen vaak al. Van het één komt het ander. Eerst een klein stukje, daarna wat verder, en voordat je het weet ben je echt aan het toeren en maak je meer dan 1000 hoogtemeters. Want zoals veel toerskiërs weten: de beste poeder en de mooiste lijnen scoor je al toerend. Opeens ben je niet meer gebonden aan skigebieden, alle bergen worden opeens je speeltuin.

Actief bezig zijn

Verder past het toerskiën goed in een actieve levensstijl. Toerskiërs zijn vaak dertigers die het hele jaar door veel sporten. Trailrunnen, mountainbiken, racefietsen, klimmen en ga zo maar door. Voor deze sporters is er geen reden om in de winter te stoppen. Zeker niet als je zoiets heerlijks kunt doen als toerskiën. Heerlijk actief bezig zijn in de bergen. Veel lokale sporters in de Alpen zien in het toerskiën de ideale manier om hun trainingen door te blijven zetten, het hele jaar door.

De beste sneeuw vind je dankzij toerski's
De beste sneeuw vind je dankzij toerski's

Drie typen toerders

Dit alles vertaalt zich grofweg in drie type toerskiërs:

  • De duursporter. Dit is de toerskiër die het ‘voor de klim doet’ lekker hard omhoog lopen. Smalle en dunne ski’s, lycra kleding en met een hartslagmeter om de borst. De echte sporters. Deze komen vaak uit de fiets- of hardloopscene en willen daar niet mee stoppen in de zomer. Deze zie je ook regelmatig in skigebieden op de pistes omhoog lopen.
  • De genieter. Dit is de toerskiër die graag rustig in de natuur omhoog loopt. Genietend van de stilte, genietend van de maagdelijke sneeuw en ver weg van de piste-restaurants waar de muziek uit de boxen knalt. Het is de gehele tocht die telt, het liefst met een paar goede vrienden.
  • De free-toerder. Even vrij vertaald uit het Frans van Free-rando. Dit is de toerskiër die opzoek is naar mooie steile hellingen vol met poeder om hier met zijn zware ski’s vanaf te knallen. Het toeren is een noodzakelijk ‘kwaad’ om de perfecte hellingen te vinden…
    Natuurlijk is elke toerskiër een mix van deze drie archetypes.

En de skigebieden?

In sommige kleine gebieden die het startpunt zijn van beroemde toerskitochten worden op bepaalde dagen meer toerskipassen verkocht dan dagpassen. Het kleine gebiedje Pelvoux is daar een voorbeeld van. Dit zijn vaak passen waarmee je 1 keer omhoog mag, om daarna zelf verder te lopen. Een stuk goedkoper dan dagpassen. Deze gebiedjes zijn echter een uitzondering. Veel gebieden verdienen natuurlijk helemaal niets aan toerskiërs. Eric Bouchet, de directeur van het VVV in Méribel betreurt in de Franse krant de Echo: “Qua imago doet toerskiën het natuurlijk goed, maar economisch gezien is het een ander verhaal”. Logisch, toerskiërs hebben geen liften nodig om omhoog te gaan dus kopen zij amper skipassen. Natuurlijk proberen skigebieden wel op de toerskirage in te springen door toerski-routes aan te leggen in en om het skigebied. Deze zijn een matig succes, op z’n best. Dat is natuurlijk ook logisch, want omhoog lopen naast een druk skigebied is niet echt het ideaalbeeld van een mooie toerskitocht.

Dit is genieten
Dit is genieten

Lang seizoen

Hoewel toerskiërs dus logischerwijs weinig geld achterlaten bij de skigebieden, zijn het goede klanten voor ski- en kledingmerken. Toerskimateriaal is duur, en als je actief onderweg bent in de bergen draag je graag goede en praktische kleding. Dat heeft een prijs. Ook zijn toerskiërs vaak hele trouwe wintersporters, elk jaar trekken ze erop uit. Als de pistes er soms slecht bij liggen kun je op de toerski’s geweldige sneeuw vinden. Zoals jullie van mijn filmpjes weten kun je dankzij het toeren het seizoen ook nog eens flink oprekken. Van oktober tot juni (begin juli) kun je op de sneeuw staan.

Stel je wilt het eens proberen?

Misschien ben jij ook de drukke skigebieden wel zat en wil je jezelf helemaal onder dompelen in de bergnatuur. Ga dan eens een keer toerskiën. De klim is het echt waard! Huur een dag een berggids, geef je wensen door (leren toeren, goede sneeuw vinden, in de natuur) en geniet. Als je een beetje avontuurlijk en sportief bent ingesteld weet ik zeker dat je er snel een extra verslaving bij hebt. Je bent gewaarschuwd.

Wilde en beeldschone plekken
Wilde en beeldschone plekken

Disclaimer: Toerskiën is natuurlijk echt off-piste skiën. Begin hier niet aan zonder voldoende kennis en ervaring over lawines, weer, sneeuw en de bergen. Ga anders alleen op pad met een gediplomeerde berggids, voor de veiligheid maar ook voor de beste sneeuw.

Lees en foto-tips over toerskiën:
Toerskiën met kou, storm en bevroren vingers
Mooiste skitocht ooit
Live: dikke mei-poeder

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

“Hoe komt het eigenlijk dat toerskiën zo in de lift zit?”

Hahahaha…
In de lift… :P

Wintersport, het beste wat er is.

;-)

Click. Click. Peace

Is deze trend ook in Nederland zichtbaar? Of vooral meer bij Alpenland bewoners?

@XtremeBlitz Deze trend is volgens de winkels waar ik mee gesproken heb ook in Nederland merkbaar. Vooral veel freeriders monteren tegenwoordig toerbindingen onder hun ski’s om net dat stukje extra poeder te vinden.

Ook berggids Martijn Schell merkt dat er steeds meer vraag is naar toerskiën.

Click. Click. Peace

@XtremeBlitz Deze trend is volgens de winkels waar ik mee gesproken heb ook in Nederland merkbaar. Vooral veel freeriders monteren tegenwoordig toerbindingen onder hun ski’s om net dat stukje extra poeder te vinden.

Rogier op 20 feb 2018 14:05

Guilty :-) [Niet alleen om poeder te vinden hoor]

When life gets too complicated.... SKI

Super interessant stukje!! Touren is echt heerlijk :)
Ben zelf wel de free-toerder, maar dan wel met pin bindingen!

Gisteren toevallig de Valloire dynafit sessions gedaan. Met z’n 50en via de piste naar de setaz klimmen om daarna lekker een biertje te doen in de bar daar… Ging puur om het klimmen en de gezelschap… Moet wel zeggen dat ik de breedste ski van allemaal had :P Bijna iedereen van die strakke pakjes en super dunne tourskis zonder brakes…

*bericht bewerkt door Arnie777 op 20 feb 2018 16:35

Freeride = Life

Ben zelf wel de free-toerder, maar dan wel met pin bindingen!

Arnie777 op 20 feb 2018 16:33

Ik ook want het gaat toch echt om de afdaling, maar daarvoor moet je soms wel erg ver klimmen…

Click. Click. Peace

Laat ik nou nèt vandaag mijn toursetje in ontvangst hebben mogen nemen van Snowcountry😍
Altijd al willen tourskiën maar het kwam er nooit van.
Sinds oktober keihard gewerkt en me uit de zitski geknokt.
Tijdens een winterkampeerweekend lag ik in mijn tentje in de vrieskou te bedenken dat omhoog lopen eigenlijk best gaat maar het probleem in het afdalen zit.
Gezien ik graag denk in oplossingen ipv in problemen bedacht ik dat ik de nadruk ga leggen op het omhoog lopen en via de piste ga afdalen.
Volgende week 2 dagen les hierin. Ik heb er zin in!

mama on a mission in the snow

Toerskiën lijkt me geweldig.

Helaas mis ik twee essentiële zaken, tijd en conditie.

ik ben sedert een jaar ook verknocht aan deze sport. na jaren skien in grote, dure en drukke skigebieden ben ik na een enkele weken hard werken de drukte spuuuugzat. toerskien is dan echt de maks!
het levert uiteraard minder geld op voor de skigebieden aan skipasverkoop. maar het geeft de toerskier wel extra budget om eens meer op skivakantie te trekken. wat dan resulteert in een betere bezetting van de horeca.
zijn er vele gebieden die zo’n toerskipas hebben? vind dit wel erg interessant…

Mooi setje @Skimams en goed bezig! Jij liever dan ik 😉, vanwege wat @RRski zegt 😁.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Thnx @Shane
We gaan zien of ik hard genoeg heb getraind😅

mama on a mission in the snow

Ben zelf wel de free-toerder, maar dan wel met pin bindingen!

Arnie777 op 20 feb 2018 16:33

Ik ook want het gaat toch echt om de afdaling, maar daarvoor moet je soms wel erg ver klimmen…

Rogier op 20 feb 2018 17:06

Hier nog zo’n free-toerder met pin binding. Heerlijk om de combi te kunnen maken en relatief “makkelijk” omhoog te kunnen.

@Skimams Waarom niet gekozen voor pinbindingen? Juist met zwakkere kniën?

Click. Click. Peace

@Rogier ik heb niet alleen probleem in rechterknie😅 Deze keuze gemaakt op aanraden van begeleider, fysio en specialist die mijn situatie kennen. Ik heb de stabiele skischoen nodig.
Daarbuiten had ik even geen euri voor aanschaf van èn skies, èn pinbindingen èn een stijve schoen met pinnetjes.
Dus ik ga gewoon op deze manier beginnen. We gaan via bospaden omhoog lopen en via de piste afdalen. Niet al te veel hoogtemeters. Eerst zien hoe het lichaam gaat reageren.
Ik ben tegenwoordig die van het kalm aan omhoog lopen en genieten van het in de bergen mogen en kunnen zijn.

mama on a mission in the snow

‘De genieter’ past toch meer bij mij. Bij poedertrips is het toch vaak ‘knallen’. Heel gaaf natuurlijk en ook daar geniet ik van, maar de tijd te hebben om een berg goed te leren kennen, het sneeuwdek, de uitzichten, het gebied, de rust, de fysieke inspanning, de dieren (tot nog toe enkel Chamois, maar toch!), alleen zijn (met je maten), het puzzelen en het ‘avontuur’ gevoel, dat is toch wel het ultieme… en als er dan poeder bij komt kijken is dat een dikke dikke bonus. Ik hoor wel bij deze nieuwe lichting toerskiers (sinds een jaar of twee). Het goede en lichte materiaal maakt het technisch niet zo moeilijk, maar het feit dat je constant in offpiste terrein bent… daar zit de moeilijkheid in. De vaste skiroutes die je noemt als matig succes, daar heb ik juist wel goede ervaringen mee. Heerlijk om onbezorgd (in je eentje) omhoog te knallen en sommige hebben echt wel mooie stukjes verder weg van pistes. Niet het gevoel zoals hier boven beschreven, maar wel lekker als afwisseling en zeker als training.

@Skimams Bedenk dat er inderdaad erg goede stabiele skischoenen zijn met puntjes bindingen. En die bindingen zijn zo veel fijner voor alle zwakke ledematen ;-)
Het geld-argument kan ik volledig begrijpen. Gelukkig kun je prima ooit overstappen op puntjes bindingen…

Click. Click. Peace

@Tim26 Begrijp ik helemaal! En zo houden de skigebieden ook de sporters weg uit de pistes heeft op die manier zeker voordelen.

Click. Click. Peace

@Skimams Bedenk dat er inderdaad erg goede stabiele skischoenen zijn met puntjes bindingen. En die bindingen zijn zo veel fijner voor alle zwakke ledematen ;-)
Het geld-argument kan ik volledig begrijpen. Gelukkig kun je prima ooit overstappen op puntjes bindingen…

Rogier op 21 feb 2018 09:50

Dat gaat vast ook gebeuren als het gaat zoals ik graag wil dat het zal gaan😉

mama on a mission in the snow

heeft iemand lijsten met wedstrijden? Heb al eens mountain attack gedaan in saalbach. Maar was met het zware materiaal en de weinige ervaring geen evidentie ☺

@Skimams Bedenk dat er inderdaad erg goede stabiele skischoenen zijn met puntjes bindingen. En die bindingen zijn zo veel fijner voor alle zwakke ledematen ;-)

Rogier op 21 feb 2018 09:50

@Skimams Precies wat @Rogier zegt. Ik heb zelf zwakke knieën (althans, 1 waarvan ik het zeker weet) en loop prettiger op techbindingen i.c.m. mijn schoenen (Black Diamond Quadrants). Op de pistes skiet het ook prima behalve als de piste hard is dan is het minder prettig, want dan is het net of je op een [chargeer] trilplaat [/chargeer] staat :-)

When life gets too complicated.... SKI

@Alex we gaan het zien. Voor nu voel ik me al blij en bevoorrecht dat ik met deze set weer de berg op kan gaan. Wat zeg ik: ik ben gewoon verliefd op mijn set😍

mama on a mission in the snow

heeft iemand lijsten met wedstrijden? Heb al eens mountain attack gedaan in saalbach. Maar was met het zware materiaal en de weinige ervaring geen evidentie ☺

derjean op 21 feb 2018 15:45

@derjean misschien word je iets wijzer bij oesv.at
Ik zie af en toe op facebook wel wedstrijden voorbijkomen (24-2 is er bijv 1 in Zell am See) maar een overzicht nog nooit gezien.

*bericht bewerkt door Skimams op 21 feb 2018 22:36

mama on a mission in the snow

Lijkt me best tof om te doen maar nauwelijks haalbaar om fatsoenlijk te beoefenen voor die 2wkn pj dat we gaan skiën, want oefenen/leren hier gaat 'm niet worden lijkt me?
vwb toerskipas, ik neem aan dat je betaalt voor het gebruik van een skigebied, dus niet alleen liften maar ook pistes. Steeds meer klimmers en dalers zonder liftgebruik (en dus pas) maar wel op de pistes, dan zal het pistegebruik wel in rekening gebracht gaan worden. Comeback van de puntenskikaart misschien?

@Userd Nee, in Frankrijk betaal je voor het transport en niet voor de pistes. Dus in Frankrijk zouden ze het hele systeem om moeten gooien… Ik verwacht niet dat dat gaat gebeuren…

Click. Click. Peace

@Rogier,
Ok, leek me dat je ook de pistepreparatie e.d. zou betalen met de pas. Maar als er geld te halen valt en de sport echt zo hard groeit als je zegt, zou ik nooit nooit zeggen ;) Zeker omdat sommige gebieden best wat inkomsten kunnen gebruiken, wat je hier soms laat zien.

Tuurlijk worden die pistes geprepareerd met geld van skipassen. Maar een skipas is een vervoersbewijs en je hoeft dus geen pas te hebben op de piste. Wel voor de lift… ik denk alleen dat er weinig toerskiers willen betalen voor een piste.

Click. Click. Peace

;-)

null

Click. Click. Peace

moet je ook zo’n vervoersbewijs hebben op liften waar er geen poortjes/skipascontroles zijn? :p
ik kom al eens liften tegen waar geen poortjes staan en aangezien je een flink deel hebt geklommen veronderstellen ze waarschijnlijk dat je sowieso een skipas hebt…

@derjean Jep die behoor je daar ook te hebben

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie