Tot de carnavalsvakantie stabiele sneeuwcondities

Roel op 05 februari 2018· 21 reacties

Ischgl (O)
Ischgl (O)

Het ziet er niet slecht uit in aanloop naar de carnavalsvakantie. De uitstekende sneeuwcondities van dit moment blijven in ieder geval tot het begin van de vakantie intact. Het blijft immers koud, er kan volop kunstsneeuw gespoten worden, en in de zuidelijke gebieden valt zelfs een laagje verse sneeuw.

Eindelijk koud

Dat het flink is afgekoeld zien we vanochtend meteen aan de minimumtemperaturen in de Alpen. Voor het eerst deze winter (!) zat heel Oostenrijk in de vorst. In sommige dalen zaten we beneden de -10 (Rauris -15,8ºC, Saalbach -13,3ºC, Sankt Moritz -14,3ºC) en zelfs op de Kahler Asten in het Sauerland werd het -7,7ºC.

Minimumtemperatuur vanochtend
Minimumtemperatuur vanochtend

Een unicum deze winter, maar andere jaren zeker niet. We mogen er echter op rekenen dat er meer van dit soort nachten gaan volgen, want de kou laat zich niet zomaar verdrijven. Wel zien we vandaag vanuit het zuiden opkomende neerslag in de zuidelijke Franse Alpen. Dat heeft te maken met een storing die zich boven de Middellandse Zee aan het ontwikkelen is. In de Franse Alpen valt hierdoor lokaal wat sneeuw, maar geen grote hoeveelheden. Later vandaag en morgen bereikt deze sneeuw ook NW-Italië / Zuid-Zwitserland en woensdag zijn de Dolomieten, Osttirol en Karinthië aan de beurt. Allemaal gebieden in de zuidalpen en dat is ook de enige regio die sneeuw van enige betekenis kan verwachten. Vanaf woensdag zullen restanten hiervan overslaan op Tirol en Salzburg maar dat is centimeterwerk.

Sölden (O)
Sölden (O)

Zon en wolken

De rest van de week hebben de hele Alpen een afwisseling van zon en wolken, en dan kunnen er best dagen als dit tussenzitten. Deze foto is gisteren in Sölden gemaakt. De andere keer zal de bewolking overheersen maar blijft het vrijwel droog. Prima weer- én sneeuwcondities dus, die tot en met het weekend vrijwel onveranderd blijven.

Lange termijn

Over de lange termijn is nog veel onduidelijk, behalve dat ik het voorlopig niet zacht zie worden. De modellen voorzien al een paar dagen dat oceaanstoringen zich meer met het Alpenweer gaan bemoeien, maar het hogedrukgebied dat de kou gevangen houdt boven Midden-Europa geeft stug tegengas. Het meest waarschijnlijk is dat er vanaf het weekend af en toe een storing tussendoor glipt die wat sneeuw geeft, maar dat daarna de rust weer terugkeert. Een ‘doorgesmeerde’ westelijke stroming zoals we die in december en januari hadden, met veel sneeuw, storm en regen zie ik voorlopig niet terugkeren.

De Kappe in Winterberg (Sauerland) gisteren
De Kappe in Winterberg (Sauerland) gisteren

Dit is ook prima voor het Sauerland. Het is en blijft hier voorlopig koud met vorst en zon, en de neerslag die vanaf het weekend (mogelijk) gaat vallen zal grotendeels als sneeuw naar beneden komen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel. Mooie berichten Roel. Is er al iets te zeggen over de week 24 feb t/m 3 mrt? Of is dat toch nog te ver weg.

@mel

@Roel, heerlijk vooruitzicht zelf zijn we van 24 februari tot en met 3 maart in Saalbach, de hoeveelheid sneeuw en kou zorgt ervoor dat het weer een top week wordt.

Nu hopen dat er de komende dagen genoeg koud e.d. wordt in Winterberg, zodat het in het weekend van 16 februari lekker inkomen is.

*bericht bewerkt door michelr op 05 feb 2018 10:09

Voor de mensen boven de rivieren: Wanneer is de carnavalsvakantie? ;)

@Roel. Mooie berichten Roel. Is er al iets te zeggen over de week 24 feb t/m 3 mrt? Of is dat toch nog te ver weg.

melchertkrever op 5 feb 2018 09:55

Wat denk je zelf?

Not all who wander are lost

Voor de mensen boven de rivieren: Wanneer is de carnavalsvakantie? ;)

Soost op 5 feb 2018 10:06

Van 16 februari tot en met 24 februari.

@edwin. Bedankt man voor je input. Topper

@mel

Voor de mensen boven de rivieren: Wanneer is de carnavalsvakantie? ;)

Soost op 5 feb 2018 10:06

Als Limburger stap ik hier misschien te snel overheen, carnaval begint dit weekend ;-). @michelr dat is de adviesdatum voor Zuid-Nederland, maar het moment dat carnaval valt is leidend voor de schoolvakanties.

*bericht bewerkt door Roel op 05 feb 2018 10:13

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Voor de mensen boven de rivieren: Wanneer is de carnavalsvakantie? ;)

Soost op 5 feb 2018 10:06

Als Limburger stap ik hier misschien te snel overheen, carnaval begint dit weekend ;-).
@michelr dat is de adviesdatum voor Zuid-Nederland, maar het moment dat carnaval valt is leidend voor de schoolvakanties.

Roel op 5 feb 2018 10:12

Klopt de carnaval begint dit weekend, en inderdaad ik heb het eens opgezocht maar de carnavalsvakantie is een adviesdatum.

Weer wat geleerd.

Dan toch maar even:

Voorjaarsvakantie, Carnavalsvakantie of Krokusvakantie 2018
Voorjaarsvakantie data zijn adviesdata.

Noord 24 feb 2018 t/m 4 mrt 2018 Week 9
Midden 24 feb 2018 t/m 4 mrt 2018 Week 9
Zuid 17 feb 2018 t/m 25 feb 2018 Week 8

De schoolvakantie adviesdata in 2018 voor de voorjaarsvakantie vallen niet samen met de carnavalsweek. In de Carnaval vierende delen van het land is het te verwachten dat de scholen dan de adviesdata niet zullen aanhouden en vrij geven in de week wanneer carnaval valt. Carnaval valt dit jaar op zondag 11 februari t/m dinsdag 13 februari 2018, dit betekent dat een groot deel van het zuiden vakantie heeft van zaterdag 10 februari t/m zondag 18 februari 2018.

Heel Duitsland en België gaan ook skiën samen met regio Zuid, en daar ben ik dan weer blij mee wonende in regio Midden!😉

In Vlaanderen is het krokusvakantie van 10 februari tot 18 februari (ligt vast, is hetzelfde voor heel Vlaanderen). Dat weekje dus ook heel wat Belgen op de piste :)

Liesel

5 februari 2018 · 10:38
In Vlaanderen is het krokusvakantie van 10 februari tot 18 februari (ligt vast, is hetzelfde voor heel Vlaanderen). Dat weekje dus ook heel wat Belgen op de piste 😃

In regio Midden en Noord hebben we vakantie vanaf 24/2!

Is er iemand momenteel en Oz/Alpe d’Huez/Vaujany? Ik ben heel nieuwsgierig naar de condities momenteel.

Is er iemand momenteel en Oz/Alpe d’Huez/Vaujany? Ik ben heel nieuwsgierig naar de condities momenteel.

@edwin. Bedankt man voor je input. Topper

melchertkrever op 5 feb 2018 10:12

Maar goed dat er mensen als @Edwin. zijn hè, anders had je het nog niet geweten… ;)

Er is bij mijn weten geen model wat input uitspuugt voor over 3 weken en als ze dat al doen is het totaal niet betrouwbaar… Lekker afwachten tot een dag of 4 / 5 van tevoren en dan kun je er wel wat over zeggen…

Ziet er super uit. Hopelijk tegen volgende week niet te veel ijs op de pistes :-)
NB : sinds enige tijd heb ik problemen om de weersvoorspelling te zien op de site. Hebben nog andere mensen dit probleem?

@Nico-S Wordt aan gewerkt.

Click. Click. Peace

@SimonSpinnewijn Kom woensdag even terug op de site.

Click. Click. Peace

Bedankt voor de update. Val Gardena ziet er qua weer goed uit deze week. Aanstaande woensdag gaan wij rijden. Weervoorspelling geeft Zon aan👍👍 klopt dat Roel??

@eefmeent donderdag wat restwolken maar verder zon ja. Veel plezier!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Voor mensen die naar Montafon afreizen komende week. Condities zijn top momenteel!

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie