Top 10 après-ski drankjes

Laura. op 09 december 2013· 44 reacties

null
Brandende B-52’s op de toog

Voor heel wat mensen is wintersport meer dan skiën. Studentenreizen en zakenuitjes mikken vaak op evenveel pret naast als op de piste. Lekkere drankjes mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken, al raden we met Wintersporters toch steeds aan het te doen met mate en met respect voor de lokale culturen en gewoontes. Als ik met de vrienden op wintersport ga, dan is het feesten minstens even belangrijk als onze tijd op de piste. We trekken naar de bergen om te ontspannen, maar komen vaak niet echt uitgeslapen terug… en tijdens zo’n weekje wintersport passeren er heel wat drankjes de revue! Hier mijn persoonlijke top 10 van favoriete après-ski drankjes.

1. Gluwein
De klassieker maar echt goed om tijdens een koude dag even lekker op te warmen. Vaak wordt deze erg heet geserveerd waardoor je de eerste vijf minuten gewoon je handen kan opwarmen aan de gloeiende kop. Niet echt geschikt om op een wild feestje te drinken, maar in een barretje naast de piste kan het met dit drankje erg gezellig zijn.

2. Jagertee
Zowat in hetzelfde straatje maar al wat straffer. Jagertee is gewone zwarte thee met rum. Vaak wordt er Stroh rum gebruikt, die een lekkere, kruidige smaak geeft. Jagertee bestaat in vele varianten, en wordt ook thuis vaak door de locals bereid met eigen specerijen. Ik ben er niet altijd voor te vinden, maar soms kan ik er ook geweldig veel zin in hebben!

null
Geen enkele jenever nog onaangeroerd…

3. Jenevers
Jenevers staan heel hoog op mijn lijst als favoriete après-ski drankjes. Uit ervaring weten we al dat er in de bergdorpen vaak niet zoveel verschillende soorten te verkrijgen zijn als in ons eigen landje, dus stouwen we meestal voor het vertrek onze koffer vol. En hoe specialer, hoe beter. Violetjes, cactus, meloen, cuberdons, ameretto, chocolade, vanille, … alle smaken moeten er op de après-ski feestjes in onze chalet aan geloven!

4. Hot Lumumba of warme choco met rum
Eén van mijn favorieten, want ik hou wel van het zoetige van de chocomelk gecombineerd met straffe alcoholische drank. Je kan er zo’n kick van krijgen, die je bij het drinken als een warme stroom door je lichaam voelt gaan. Ik ben al vaak tegengekomen dat ze hem erg straf serveren! Leuke varianten zijn warme choco met amaretto of met een scheut vanillejenever.

null
Onze verzameling op de après-ski…

5. Bier
Gewoon simpel, de lokale pint of halve liter. Hét populairste drankje in de vele après-ski bars naast de piste, en ik vind dat best. De grote gevulde glazen met handvat die je luid roepend hoog boven je hoofd kan heffen vind ik typisch voor après-ski, en het blijft de goedkoopste manier om snel in de sfeer te geraken. Om dan later met de vrienden nog verder te vieren in de chalet, sleuren we wel voor één weekje zo’n 6 bakken eigen Jupiler mee. Tja, we blijven Belgen…

6. Shots
Die komen bij ons meestal na het bier. Mijn absolute favoriet in de shotjes is een B-52. Het is een gelaagd drankje met Kahlua (koffielikeur), Baileys en Grand Marnier, dat tot de rand gevuld wordt en dan in brand gestoken. Het is de kunst om het snel leeg te drinken voor je rietje smelt.
Après-ski bars vinden vaak hun eigen shots uit en je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat! Ik vind het leuk om een naam van het bord te kiezen die ik nog niet eerder gehoord heb en dan af te wachten om te zien wat ze voor je op de toog neerzetten!

null
De gekste shots bestaan!

7. Schnaps
Typisch Tirools en ook wel een beetje onder de categorie shots. Het zijn heldere, gedistilleerde fruitdrankjes met ongeveer 40% alcohol. De populairste zijn appel- en perenschnapps, en ik hou er van als ze geserveerd worden met een stukje fruit in het glas. Drinkt als limonade maar je kan er een geweldige slag van krijgen bij overmatig gebruik. Wij kopen schnapps ook al eens per fles, en dan heb je aan een schenktuit meer dan genoeg!

8. Bombardino
Het wordt gemaakt met advocaat, rum en slagroom. Een bekende variant is de Calimero, waar ook nog koffie aan wordt toegevoegd. Ik ben niet zo’n koffie-liefhebber, dus ik blijf graag bij het origineel.

null

9. Jagermeister
Uh-oh. Erg gevaarlijk. Met jagermeister heb ik eigenlijk een haat-liefde verhouding. Het eerste tuubje vind ik maar niks, daarna valt het best wel mee en voor je het weet sta je dat vieze medicijnendrankje naar binnen te gieten en met z’n allen op tafel te dansen. Maar de volgende ochtend kan je er wel erg brak van zijn…

10. Warme appelthee met kaneel
Oké, ik ga er eentje bijgooien die niet alcoholisch is. Want soms sta ik al eens op de piste met een kater. Toch ideaal om op te warmen en de perfecte start om er weer bovenop te komen. En als je je alweer wat beter voelt door de frisse berglucht, is deze ook heel lekker met een scheut appeljenever…

Wat zijn jullie favoriete après-ski drankjes? Hebben jullie er nog eentje die absoluut in dit rijtje zou thuishoren?

Laura.
verkocht aan wintersport. Snowboardster in hart en nieren. Gek op fotograferen en filmen.

Plaats een reactie

Flugel niet te vergeten

Een aantal ken ik wel. Maar ik mis toch zeker de Flugel, Vliegend Hert, Irish Coffee, Whisky en nog een paar die ik alleen drink als het echt moeit zoals Vieux.

Full time Bourgondiër, parttime arbeider.
  • Fliegender Hirsch!! (Glas Red-Bull met daarin een mini-flesje Jagermeister)
  • De typische apres-ski bieren, zoals Radler / Weizen
  • Willi-Berne (is een snaps, Williams mit berne)

Ik mis de Flying Hirsch ook, maar het is een persoonlijke lijst hé :P
Leuk lijstje voor de rest

Gang is alles

Jaaah Das Fliegende Hirsch! Heerlijk om jn het rithme te geraken!

Jagermeister, daar ben ik al zo vaak ziek van geweest dat alleen de lucht al zorgt voor braakneigingen! Ga zelf toch liever voor een flink glas bier en wat glazen whisky!

Definitely Flying Hirsch!!!
En natuurlijk ook de plaatselijke halve liter, schnaps en shots…

Pieter

Ben ik de enige die vind dat dit blog een verkeerde boodschap afgeeft? ‘Want soms sta ik al eens op de piste met een kater’ Niet dat ik zo’n heilig boontje ben maar maar om het in een blog te plaatsen vind ik raar. Bovendien worden verschillende Merken gekoppeld aan openbaar dronkenschap, mist hier niet de boodschap geniet maar drink met maten???

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Bier, gevolgd door Jeagermeister (maar wij noemen ze gewoon Jeagerbeitsies ;) ), vaak al in enorme getallen gekocht tijdens happyhour :D

Fliegend Hirsch oftewel de Jägerbom.
Vooral mooi in zo’n opstelling:

Can't wait for the snow!

We zitten hier met een zatte admin :p Jij bent volgens mij de eerste op wintersporters die een blog schrijft over alcohol :)

Pilsssss, met name de Oostenrijkse!
Gösser, Stiegl, Kaiser… Heerlijk!

Duikbootje natuurlijk!

Ik vind dat blog juist erg gepast. Sommige gaan juist alleen voor het skieen op wintersport maar als ik kijk naar mijn boardklassje van afgelopen jaar was de helft aangeschoten bij aanvang van de dag. Ik denk dat dus bij veel wintersporters apres ski erg belangrijk is en het merendeel van deze groep zal alcoholische drank drinken. Dit is ook stukje ontspanning op wintersport. Als je op wintersport gaat kun je kiezen voor een vliegend hert en ga je op zomervakantie kun je kiezen voor een pilsje of een exotisch cocktail.

Genepi

SKIEN GAAF!

De gewone pils of weissbier vind ik nog best in de après-ski. Overdag als het koud is gaat de glühwein er ook wel in.
Geen idee hoe het heet maar in Oostenrijk vind je het alvast: warme advocaat (eierlikeur) met een toef slagroom erop, verraderlijk :-).

Een heupflesje gevuld met Alpenkreuter op koude dagen. Heerlijk om een slokje te nemen in een koude lift om van binnen warm te worden. Dat doe ik alleen 's middags en alleen als het erg koud is. Ook gezellig om te delen met reisgenoten. Kaiserbier na het skien. Daar hou ik het bij. Ik wil 's ochtends weer fit zijn…

“gewoon” bier! De laatste keren is er ook aardig wat Jack Daniels doorheen gegaan in het appartement. Maar tijdens de après ski en bij het eten is het meestal gewoon bier en misschien een shotjes tussendoor. Jack is meestal een afzakkertje en die gaat soms toch best hard op een avondje ;-)

🏂

Mis in de lijst shots nog het fameuze Gletschereis of Bergfeuer.

Waarom geen lekker glas goede wijn bij de open haard?

@bartus

Niet alles hoeft politiek correct te zijn, als we allemaal ons verstand gebruiken hoeft er niet altijd betutteld te worden met boodschappen als ‘drink met mate’.

Jagerbomb hoort toch wel in de top 5!

@Bartus , moet kunnen toch? Als er niet gedronken zou worden, zouden alle kroegen ook leeg zijn van alle skigebieden. En we weten dat dit niet het geval is. Vol dronken de piste op gaan is een ander verhaal, maar laten we het vooral gezellig kunnen houden in de avond ;)

Voor mij een lekkere Radler, maar als het op de sterke dranken gaat hebben B-52’s of Jagerbombs de voorkeur :)

@bartus: “Lekkere drankjes mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken, al raden we met Wintersporters toch steeds aan het te doen met mate en met respect voor de lokale culturen en gewoontes.”…

Doe mij maar een eitje jenever van de kuckuck in Solden :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Chartreuse (de sterkste groene)!! Genepi is ook niet verkeerd ;-)

Ik vind het niet zo rijmen met alle moraalridders hier omtrend de FIS piste regels of het open familie imago van deze site. En letterlijk verklaren dat je soms wel eens met een kater op de piste staat getuigd bij mij niet echt van een drink met mate beleid, nog zal het de juiste boodschap overbrengen. Ik mag zelf ook best graag een glaasje drinken maar de nog half dronken idioten 's ochtends op de piste zijn mijn grootste ergernis. Het is me zelf ook 1x overkomen, niet echt iets om trots op te zijn.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

een paar dozen flugel met mn vriendengroep hoort er zeker bij tijdens apres ski. Goed lijstje ook. En ik vind inderdaad van die showtjes met drankjes aan de bar ook aanlokkelijk om te proberen. Voor de rest zijn de biertjes natuurlijk standaard. Eerst daarmee beginnen en zien waar de avond mee eindigt.

Zie ik daar een foto met Berendzen apfelkorn?
Jummie, dat heb ik al een tijd niet meer gedronken.

En jaegertee, heerlijk die lamleggende walm als je de geur opsnuift :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik mag graag een donker biertje drinken. Lust ook graag alle soorten schnapps. Wat ik erg lekker vind, is Heisse Hexe(warme pruimenschnapps met een toefje slagroom).
Verder is glühwein of een gewoon glaasje wijn ook wel lekker. Ik hou er alleen niet van om er veel van te drinken. Vroeger toen ik nog vaak groepsles had dan dronk ik nog wel eens wat tijdens of na het skiën omdat het me aangeboden werd. Tegenwoordig heb ik privéles of ski gewoon zelf door het gebied en geef er eigenlijk de voorkeur aan om in het appartement een drankje te doen.

@bartus: ik weet niet wat een kater voor jou betekent, maar in mijn woordenboek wilt dat zeggen dat je last hebt van de vorige avond en je niet zo best voelt, NIET dat je nog dronken bent. Ik ben zelf iemand die om 9u op de piste staat en er pas afkomt als de pistebullies me wegjagen. Deze blog is er niet om iemand aan te zetten tot overmatig gebruik van alcohol, maar om ervaringen te delen met iedereen hier op de site.
@Ferdinand: klopt! goei stuff ^^

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie