Veel sneeuw in de Zuidalpen, rustig elders

Roel op 07 januari 2018· 13 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Langzaam maar zeker is de rust in een groot deel van de Alpen teruggekeerd. De grootste neerslaghoeveelheden zijn voorbij en af en toe laat de zon zich zien. Vooral in Oostenrijk zal dit de komende dagen zo zijn. In Piemonte daarentegen weten ze tegen dinsdag niet wat ze met de sneeuw en regen aanmoeten. Daar woedt een zware retour d’est.

Retour d’est

De nog niet vaste bezoekers van onze site zullen zich misschien afvragen wat voor term ik gebruik. Een retour d’est is zware sneeuwval uit het oosten die zich eigenlijk maar in een klein deel van de Alpen manifesteert. De hoeveelheid zijn wel des te groter. Als je onze vernieuwde sneeuwkaart hierboven bekijkt zie je meteen wat ik bedoel (meer kaarten zie hier).

Wederom doemen er zwarte vlekken op in de westalpen (meer dan 2 meter sneeuw), maar dan op de grens van Italië en Zwitserland alsmede Italië en Frankrijk. De grote Franse gebieden als Les Trois Vallées en Paradiski zullen hier minder van merken (10-30cm), maar aan de Italiaanse kant een gebied als Bardonecchia of Via Lattea des te meer. Kijken we hun webcams dan zit het inderdaad nu al potdicht en het sneeuwt.

Bardonecchia, Italië
Bardonecchia, Italië

Sauze d'Oulx, Via Lattea
Sauze d'Oulx, Via Lattea

Dinsdag regen en sneeuw in de Dolomieten

Die sneeuw neemt de komende 48 uur alleen maar toe. Het is wel spannend hoe hoog de sneeuwgrens komt te liggen. Het zal vermoedelijk tussen de 1400 en 2000 meter zijn, dus lager valt veel regen. Dinsdag verplaatst deze neerslag zich naar de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk (inclusief Sölden en de Stubaier Gletscher), zij pakken hier een staartje van mee. De sneeuwgrens ligt hier waarschijnlijk nog een fractie hoger. We moeten dan echt duimen voor een witte wereld, anders blijft het bij sneeuw voor de hogere pistes.

In de luwte van dit alles bevindt zich de rest van Oostenrijk. Daar schijnt nu een waterig zonnetje en ook de komende dagen is het hier best goed toeven. Het is wel erg zacht, vooral dinsdag zorgt föhn voor een erg hoge vorstgrens en flinke dooi. Ook wordt de wind dan een dingetje, deze kan die dag behoorlijk uit zijn slof schieten.

Een klein zonnetje in Montafon maar verder prima wintersportcondities
Een klein zonnetje in Montafon maar verder prima wintersportcondities

Terug naar normaal

Na dinsdag wordt het echter een stuk koeler en keren we terug naar hele normale waarden. De vorstgrens ligt dan Alpenbreed tussen 1000 en 1500 meter en veel neerslag valt er niet meer. De meeste wisselvalligheid verwacht ik rond de Franse Alpen maar ook hier zal de zon tussendoor best te zien zijn.

Sauerland

Terug naar normaal gaan we ook in het Sauerland. Dinsdag is er nog een temperatuurpiek met flinke dooi maar daarna ligt de temperatuur rond het vriespunt. Er kan dan 's nachts misschien weer kunstsneeuw gespoten worden, en dat is hard nodig. Het heeft hier een centimetertje gesneeuwd maar na een voorspoedige seizoensstart snakken ze naar een dump.

Weekenddrukte en een beetje verse sneeuw in Winterberg
Weekenddrukte en een beetje verse sneeuw in Winterberg

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel
Bedankt voor het weerbericht.
Wij vertrekken vrijdag richting de Alpen, maar hebben nog niets geboekt. Kun je ons een tip geven waar we het beste heen kunnen gaan voor de beste sneeuwcondities?

*bericht bewerkt door Margareth83 op 07 jan 2018 11:23

Isola 2000, na een bewolkte dag gisteren, vandaag weer een zonnetje en nog steeds boven nul ( +2)
Stevige wind, nog geen dump te bekennen. Gaat ie Isola 2000 voorbij of komt ie later nog ?

null

@Margareth83 over het weer na vrijdag kan ik je nog niks zeggen, maar Tignes - Val d’Isere is wel een aanrader. Het ligt lekker hoog en heeft heel veel sneeuw! @Sjors het zal daar eerder morgen worden. Geniet er vandaag van.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel
Bedankt voor het weerbericht.
Wij vertrekken vrijdag richting de Alpen, maar hebben nog niets geboekt. Kun je ons een tip geven waar we het beste heen kunnen gaan voor de beste sneeuwcondities?

Margareth83 op 7 jan 2018 11:22

Sölden zou ook een prima (Oostenrijkse) optie zijn!

@Roel,

Verwacht je ook nog wat sneeuw voor Ischgl? Als ik de neerslagkaart mag geloven dan kan er nog sneeuw vallen?

Bedankt voor het weerbericht iig!

*bericht bewerkt door markhuijs op 07 jan 2018 13:17

Wanneer wordt het weer eens tijd voor Oostenrijk? [met name de noordalpen]?

Ja Oostenrijk heeft stilaan ook weer behoefte aan een verse laag . Op veel plaatsen is er zeker nog sneeuw genoeg maar de volgende twee dagen flinke dooi doet er geen goed aan .
Daarna wat kouder maar ook weer geen sneeuw .Ziet er niet zo goed uit voor de volgende week . Hopelijk de week nadien weer wat sneeuw . Zou dan prima zijn net voor ik naar Zillertal ga .

Webcambeelden Via Lattea zien er ❤️ Uit

Hier in Belle Plagne (2100m) is er momenteel geen zucht wind, half bewolkt en valt er geen vlok sneeuw uit de lucht … De sneeuw vandaag was bij het deel van Plagne Montalbert trouwens echt niet goed, het is duidelijk dat de regen hier haar deel heeft opgeëist.

*bericht bewerkt door DavidW op 07 jan 2018 19:41

@markhuijs dinsdag een laagje op de berg, maar waarschijnlijk niet erg veel. Zie ook het weer op de gebiedspagina.
@DavidW als er wat valt dan is het van morgen op dinsdag.

*bericht bewerkt door Roel op 07 jan 2018 21:50

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel: kan je komende week een keertje Pyreneeen meenemen?

In La Plagne sneeuwt het momenteel, er hangt best veel mist ook :)

@Roel

Bedank voor je tip :-) Het is La Plagne geworden. Wij zijn iets minder sportieve wintersporters dan eigenlijk bedoeld voor Tignes - Val d’Isere en La Plagne pakt ook wel wat mee van retour d’est als het goed is. Daarom de keuze voor La Plagne. En de lange termijn voorspelling van Morris laat ook nog wat verse sneeuw zien voor volgende week. We hopen het beste erop! :D

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie