Franse Alpen voor tweede keer in vuurlinie

Roel op 13 december 2017· 17 reacties

Na de regen ligt Chatel (Portes du Soleil) er weer als een sprookje bij!
Na de regen ligt Chatel (Portes du Soleil) er weer als een sprookje bij!

Frankrijkgangers die de hoop op een fatsoenlijke dump verloren hadden kunnen hun hart deze week ophalen. Vanaf morgen is het weer raak. Boven 1500 meter verwacht ik een halve meter sneeuw en hoger nog wat meer. Beneden die hoogte zal het iets minder zijn maar de kerst lijkt ook hier langzaam te worden veiliggesteld!

Actieve sneeuwband!

Na de föhn kreeg het oosten van Zwitserland en Vorarlberg gisteren trouwens ook een leuke verrassing. Het föhneinde ging in het Kleinwalsertal gepaard met zo’n 30 centimeter verse sneeuw, maar iets noordelijker lag ook overdag een sneeuwband urenlang stationair waaruit het zwaar sneeuwde. In deze regio - die vaak toch al niet slecht bedeeld wordt - werd de föhnschade in een klap teniet gedaan. Zie het gigantische pak sneeuw dat hier in het skigebied Hörnerdörfer in Beieren omlaag is gekomen op slechts 1000m hoogte.

BalderschwangHörnerdörfer
BalderschwangHörnerdörfer

Freestylewedstrijd afgelast

De genoemde band met sneeuw lag zoals je ziet dwars over de Alpen tot in Frankrijk aan toe. In het Zwitserse Arosa moesten de freestylewedstrijden gisteravond worden afgebroken vanwege de dichte sneeuwval. Voor wie het niet gezien heeft, op Eurosport zag je indrukwekkende beelden!

De sneeuwzone die gisteren regionaal veel sneeuw gaf (bron: wetteronline.de)
De sneeuwzone die gisteren regionaal veel sneeuw gaf (bron: wetteronline.de)

Vanuit het westen veel sneeuw

Vandaag is het even wat rustiger maar vanavond begint het in de Franse Alpen alweer te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt tussen 1300 en 1500 meter, dus de lagere dorpen zullen even wat geduld moeten hebben. Daarboven begint het wel fors te sneeuwen en dat gaat eigenlijk door tot zaterdag. Een loepzuivere weststau waar ook Zwitserland en wederom Vorarlberg van profiteren. De rest van Oostenrijk krijgt een net iets hogere temperatuur (en minder stuwing) waardoor de hoeveelheden een stuk lager uitvallen. Vanaf vrijdag draait de wind bij naar het noordwesten en valt er in de koudere lucht mogelijk wat meer sneeuw. Hier de sneeuwverwachting voor de komende zes dagen:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Frankrijk en Italië steeds meer zon

Dat wordt een beetje de trend voor de komende dagen. De zuidalpen en vanaf zaterdag ook de Franse Alpen drogen langzaam maar zeker op met steeds meer zon, terwijl de noordalpen bijna iedere dag nog wat sneeuw kunnen verwachten. De temperatuur daalt flink zodat die sneeuw tot in de dalen valt. De meeste zon in Oostenrijk vind je inneralpien richting de Italiaanse grens. De zon schijnt het minst langs de grens met Duitsland al is er ook hier ruimte voor wat zon.

Al met al dus nog steeds prima vooruitzichten, maar de beste plek om komende week op vakantie te gaan is dus Frankrijk. Daar valt eerst nog een bak sneeuw en daarna komt de zon (maandag mogelijk nog 1 keer sneeuw). Heb je de mogelijkheid om last-minute te gaan, grijp die kans zo net voor de kerstvakantie!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Waren er Frankrijkgangers die de hoop op en fatsoenlijke dump verloren waren dan? 😉

I can stick uphill ice, on my saucer...

:-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier was ik al bang voor: prachtige omstandigheden komende en hoogstwaarschijnlijk geen ruimte om richting de Alpen te gaan…

Laat ik dan maar blij zijn met de extra goede basislaag ;-)

Vorig jaar met kerst naar val cenis geweest met goede sneeuw. Dit jaar Montafon…laatste moment geswitcht van Livigno. Lijkt goed uit te pakken. Wat een sneeuw en goede vooruitzichten. Volgende week donderdag dagje spijbelen voor de kinderen en hup naar st Gallenkirch voor 10 dagen…wat een mooi vooruitzicht😎

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/89ea69252f0514ec9db208d0...

Kaiserwetter in Saalbach 😎

@Jasper-Oke Wat een lekker beeld! Heerlijk

Click. Click. Peace

Gelukkig hier in Gröbming ook weer alles hersteld ,alles weer wit

Trois Vallees, ook bij mindere vooruitzichten altijd goed. Wat mij betreft de navolgende dump(en) in de week voor 20 januari. Toch heb je in het achterhoofd, bij de gunstige resultaten van de afgelopen weken, altijd nog zoiets als…geeft geen zekerheid over toekomstige resultaten. De klimaatsverandering kriigt de laatste tijd immers wel erg veel aandacht in de media. Speciale aandacht bij de weerberichten op t.v. heb ik toch steeds voor die vervelende rode peilen, vooral als die zich in de richting van de (westelijke) Alpen begeven.

Hen48

null

In Frankrijk ziet het er ook weer prachtig uit, zoals hier in La Rosière waar de liften komend weekend pas open gaan…

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Daar zijn ze, heel even. Vanaf vanavond weer een paar dagen niet:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Mooie satellietfoto @Roel!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

null

In Frankrijk ziet het er ook weer prachtig uit, zoals hier in La Rosière waar de liften komend weekend pas open gaan…

Snowy1970 op 13 dec 2017 10:26

Hopelijk met kerst wat lekker weer. Vind La Rosiere een tof gebied, maar wel erg gevoelig voor slecht weer. Liggen wel meer stukjes in de buurt waar je met kerst niet vaak komt, maar heerlijk kunt skien, bv Sainte Foye Tarentaise.

Edwin van Riel

@Roel, ik volg je weerbericht alweer een paar weken en mijn complimenten voor je analyses en voorspellingen. Met name het inzicht dat je geeft over de verschillende modellen en je eigen gedachte hierover zijn een verrijking. Bij het KNMI kunnen ze nog veel van je leren:)) gezien de slechte sneeuw van de afgelopen jaren vertrekken wij vrijdag richting Solden. Lekker koud,

null

Meer dan 2 uur extra om Winterberg te bereiken…afrit A4 en dan tegen 4km/u door hevige sneeuwval bij +1°C, half uur stilstand en terug wat rijden omdat de vrachtwagens niet meer verder konden op de secundaire weg. De autostrade in Dortmund was geblokkeerd. Op 60 km van de eindbestemming…de laatste 40 km meer regen bij 2°C … 1 graad…een (witte) wereld van verschil!

Wie ziet de verschillen tussen vorig jaar en dit jaar?

Les Carroz

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 13 dec 2017 20:55

Not all who wander are lost

Wie ziet de verschillen tussen vorig jaar en dit jaar?

Les Carroz

null

Edwin. op 13 dec 2017 20:54

De bomen zijn gegroeid? 👼

Geen ski zonder après ski...

Wie ziet de verschillen tussen vorig jaar en dit jaar?

Les Carroz

null

Edwin. op 13 dec 2017 20:54
  • De schaduw van het “verkeersbord” valt anders dus de foto is op een ander moment van de dag genomen.
  • Rechts staat een parasol op het terras, links niet.
  • Sneeuwlansen lijken te ontbreken op de rechter foto bij de piste.

Verder zie ik eerlijk gezegd niet zoveel verschillen… :(

:p

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie