Twee dagen van extremen!

Roel op 10 december 2017· 17 reacties

Bron: EUMETSAT
Bron: EUMETSAT

De komende 48 uur gaan bijzonder turbulent verlopen. Er is teveel om over te schrijven vandaag: extreme sneeuwval, regen, orkaanachtige windsnelheden en spectaculaire temperatuurstijgingen! We gaan toch een poging doen en ik ga het deze keer per thema behandelen, maar eerst een kort algemeen praatje.

Algemeen

Zoals ik in mijn video weerbericht vertelde moeten we niet teveel panikeren van het feit dat er zachte lucht aankomt. De uitgangssituatie is vele malen beter dan voorgaande jaren, en de vele sneeuw die al op de pistes ligt (gemixed met kunstsneeuw) kan echt wel wat hebben. Daarbij komt, een groot deel van de neerslag vandaag valt ook nog als sneeuw. De echt zachtere lucht komt er vanavond in. Dan is er in de Franse Alpen als het goed is al zo’n 20-40cm gevallen. De regen die erop volgt zal hoofdzakelijk die verse laag wegspoelen/aantasten, de oudere sneeuw blijft redelijk intact. Boven 2000 meter gaat ie zelfs flink aangroeien. Hetzelfde scenario is morgen van kracht voor de hele zuidalpen. Eerst valt er veel sneeuw die daarna beneden 1400 tot 1800 meter overgaat in regen. De noordalpen beleven dit alles in afgezwakte vorm, behalve als het gaat om de wind! Aanjager is een actieve depressie die al mooi op de satellietfoto bovenaan dit bericht te zien is.

Extreme sneeuw- en regenval

Vandaag sneeuwt het vooral in de westalpen. Het sneeuwt al in Frankrijk, en dat breidt zich uit richting Zwitserland. Vanavond sneeuwt het ook geleidelijk in het Oostenrijkse Vorarlberg en de Italiaanse Alpen. In de loop van de middag komt de zachte lucht erin en gaat de sneeuw op steeds meer plaatsen over in regen. De sneeuwgrens stijgt tot zo’n 1800 meter, vooral in de meer noordelijke gebieden. In het zuiden en in inneralpiene gebieden als Wallis sneeuwt het langer door tot in de dalen. Tot morgenochtend valt er in de westalpen boven de sneeuwgrens met gemak een halve meter.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Morgen valt de meeste sneeuw in de zuidelijke Franse Alpen, het zuiden van Zwitserland en in Italië. Een zware südstau zorgt voor meer dan een meter sneeuw boven 2000 meter. Voor Lombardije berekenen enkele modellen zelfs bijna 300mm aan neerslag! In de bergen betekent dat meer dan 2 meter sneeuw. Beneden 1800-2000 meter verwacht ik 's middags echter ook regen. Het lijkt een onvermijdelijk iets. Hoe hoog de sneeuwgrens uiteindelijk uitkomt zal per plaats moeten blijken. Het Alpengebied telt diverse micro-klimaatjes die de sneeuw wat langer laag kan houden. Nowcasten dus! In Oostenrijk valt de sneeuw vooral langs de Italiaanse grens (o.a. Nauders, Sölden, Stubaier Gletscher) en in Osttirol en Karinthië. De bekende Oostenrijkse skigebieden ontsnappen in ieder geval aan een groot waterballet.

Sankt Christoph am Arlberg waar dit weekend zo'n 35cm is gevallen, via @WeerenMeer
Sankt Christoph am Arlberg waar dit weekend zo'n 35cm is gevallen, via @WeerenMeer

Orkaan!

De Oostenrijkse noordalpen missen dus de ergste neerslag, maar dat geldt niet voor de wind! In de loop van vandaag komt er een zware südföhn op gang en morgen verwacht ik windsnelheden tot 200km/uur op de toppen. Ga er maar vanuit dat talloze liften zullen moeten sluiten en je je beter niet meer in de bergen begeeft! Ook niet in lagergelegen bosgebied, want de wind zal tot in diverse dalen doorbreken waardoor bomen spontaan kunnen omvallen.

Föhndiagram: zware südföhn vandaag en morgen
Föhndiagram: zware südföhn vandaag en morgen

Spontane opwarming

De föhn gaat samen met een spontane opwarming in de noordalpen. De dalende lucht hier warmt versneld op. Vanmiddag en morgenochtend zal in delen van Oostenrijk de zon zelfs nog schijnen en voelt het (uit de wind) lente-achtig aan. In Radstadt was het een uur geleden nog -21 graden. Morgenmiddag wordt het hier misschien wel +15 graden! Deze föhnsituatie houdt gelukkig niet lang aan waardoor de schade aan het sneeuwdek beperkt blijft. Morgenavond koelt het in Vorarlberg al af en dinsdag valt er tot in de dalen weer sneeuw. De hoeveelheden zijn nog onzeker.

Donderdag weer sneeuw

De lange termijn is niet slecht. Vanaf donderdag komt er een nieuwe portie sneeuw aan voor de Franse Alpen met waarschijnlijk een lagere sneeuwgrens (Oostenrijk is nog spannend), en de lange termijn wordt rustiger maar het blijft fris. Daarover morgen meer. Voor nu gaan de sneeuwgrens volgen, dat wordt de cruciale factor de komende twee dagen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een heftige toestanden…de wind is nu de echte spelbreker blijkbaar. Ik zag op de voorspellingen van Fiss tegen zaterdag (100 km/uur) ook hoge windsnelheden…in Sölden veel minder. Ik denk dat dit nog wel kan veranderen zeker?

Dat is nogal wat @Roel, aankomende Maandag begint m’n Anwärter in Fieberbrunn.
We gaan het meemaken.

Wat je noemt een winter rollercoaster! Maar de trend lijkt op de voorzienbare termijn toch winters te blijven. En dat plaatje van St Christoph am Arlberg is b-e-a-u-t-i-f-u-l…

HarleySnowball

null

Sneeuw valt in Tignes met bakken uit de lucht , voorlopig nog geen harde wind.

Meer dan 250 mm neerslag de komende 3 dagen in de Apennijnen - dat is wat in NL valt in 4 maanden…
De hoek NO Italie en Slovenie krijgt ook weer de volle laag (Bovec Kanin, Sella Nevea etc)

null

*bericht bewerkt door Onnem op 10 dec 2017 13:07

The older I get, the better I was

Madesimo

http://www.skiforum.it/skiforum/upload/resort/204751-n308913...

The older I get, the better I was

Abries

null

The older I get, the better I was

Het sneeuwt hier ook fantastisch lekker in Tilburg! heerlijk die voorpret van een witte wereld!! :D
Helaas dat de temperatuur een spelbreker is maar er gebeurd in ieder geval genoeg goeds boven de 2000 meter met uitzicht op nog meer sneeuw is dit ondanks de temperatuur toch velen malen beter dan die hogedruk kwal van vorig jaar :P
We mogen niet klagen lijkt me tot op heden het is alleen te hopen dat december niet uniek is en dat het winterse weer ook in Januari nog door mag gaan zo nu en dan.

We gaan het meemaken in ieder geval! heerlijke voorpret zo!

null
Vars

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Update St. Anton: Dag begon tot de klok van 10 prima. Zicht en sneeuw waren goed. Daarna trok het dicht en begon te sneeuwen. De wind viel best mee, niet harder dan afgelopen vrijdag. Ook nu sneeuwt het in het dal van St. Anton door, niet de dikste vlokken maar wel constant. Hier is het zo goed als windstil. Boven op Galzig en Kapall was de wind ook niet ontzettend hard. Al met al is er in het dal al wel 10cm weer bij gevallen.

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/47c40be51cc8e75bc7a9bc19...

Ik ben benieuwd naar het weer in Livigno vanaf woensdag…lijkt ook wel een goede bestemming in functie van sneeuw/weer…

null
Vars

sven311 op 10 dec 2017 15:29

Hahaha @sven311. Ben je eindelijk gerustgesteld lijkt me zo!

Mr. Slow

null

Mag nog ff bijsneeuwen ❄❄🤗🤗

Bonneval (bron: skipass.com)

null

The older I get, the better I was

Bonneval (bron: skipass.com)

null

The older I get, the better I was

Popquiz : welk voertuig zit hierboven verborgen onder de sneeuw?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie