Nette lading sneeuw voor het oosten van Oostenrijk

Roel op 04 december 2017· 21 reacties

Het kunstlicht in het Brixental verlicht van onderen de opkomende bewolking. Midden in beeld Kirchberg
Het kunstlicht in het Brixental verlicht van onderen de opkomende bewolking. Midden in beeld Kirchberg

Eén dag heeft het geduurd dat het in het hele Alpengebied stralend zonnig was. Inmiddels is het in de noordalpen alweer betrokken en is het gaan sneeuwen. Ten oosten van Kufstein gaat er toch weer 20 tot 40 centimeter sneeuw vallen, het meeste waarschijnlijk vannacht. Daarna is het wachten op het volgende winteroffensief dat zeker gaat komen.

Sporen van de sneeuw

Dit was het satellietbeeld van de zuidalpen gisteren. Op deze bijzonder heldere opname is goed de bovengemiddelde hoeveelheid sneeuw te zien in de bergen, maar ook de Italiaanse Po-vlakte springt eruit. Ik heb er een pijltje bijgezet. Je ziet mooi het flinke sneeuwdek dat zich heeft gevormd als gevolg van de retour d’est eergisteren. Verder is te zien dat de sneeuwval zoals verwacht vrij zuidelijk viel (check Rogier zijn video). Het Aosta-dal (iets boven de pijl) is nog groen.

Satellietbeeld zondag 3 december (bron: NASA)
Satellietbeeld zondag 3 december (bron: NASA)

Lokaal 30-40 centimeter

Het zonnige weer houdt in Frankrijk en Italië in ieder geval tot en met woensdag aan. De oorzaak is een hogedrukgebied dat storingen even op afstand houdt. Niet voor Oostenrijk, daar sneeuwt het vandaag en morgen wel. Hoe oostelijker, hoe meer sneeuw er zal vallen omdat het hogedrukgebied de nordstau toch wat wegdrukt. Skigebieden die hogerop toch 30 - 40 centimeter sneeuw kunnen verwachten zijn Hochkönig, Die Tauplitz en Schladming - Dachstein. In het westen van Tirol, Vorarlberg en zeker Zwitserland neemt de intensiteit vanaf vanavond duidelijk af.

Woensdag breidt de hogedruk zich over de hele Alpen uit en wordt het een prachtig zonnige dag. Het wordt ook duidelijk zachter. De nulgradengrens stijgt naar zo’n 2000 meter. Ook donderdag is het nog vrij zonnig en zacht maar 's avonds dient de eerste sneeuwval zich alweer aan in de Franse Alpen.

In het skigebied Golm (Montafon) waren de condities gisteren al perfect
In het skigebied Golm (Montafon) waren de condities gisteren al perfect

Weekend winters

Vrijdag breidt de sneeuwval zich met de koude lucht uit over rest van de Alpen en is de winter helemaal terug. Er zal regionaal een behoorlijk pak sneeuw kunnen vallen al is nog niet te zeggen waar precies. Feit is dat lagedruk gewoon weer bezit van de Alpen neemt, er ieder moment sneeuw kan vallen én het koud is. Een lijkt een trend te zijn deze winter. Qua timing ook opvallend dat het steeds in het weekend omslaat. Als dit zo doorgaat krijgen we ook nog veel zwarte zaterdagen deze winter. Edwin van der Vlist meldde via twitter dat hij gisteren 5 uur door de sneeuw had gereden.

Het zijn luxeproblemen na drie bijzonder sneeuwarme decembers, en als je het afzet tegen bepaalde gebieden aan de andere kant van de oceaan. In het Amerikaanse Utah verliep het voorseizoen heel anders. Alta Ski Area kampt met droogte en sneeuwschaarste. Afgelopen weekend is er wel wat sneeuw gevallen, maar er moet nog heel wat gebeuren om op het gemiddelde te komen.

Eerste skilift geopend in Winterberg

Hoewel het seizoen in Winterberg nog niet officieel gestart is ging er gisteren toch al een lift open. Er is webcambeeld van:

null

De gasten die er waren maakten er dankbaar gebruik van! De komende dagen zal het even behelpen zijn voor de sneeuwmakers. Het wordt tijdelijk zachter. Vanaf vrijdag is de winter helemaal terug en gaat er waarschijnlijk ook weer een flink pak sneeuw vallen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel. Kun je wat meer vertellen over regio Feldberg? Ik plan wellicht deze week een paar dagen daar naar toe gaan (wo en do). Ja, ik weet het, ff doorrijden en je bent in de Alpen, maar die paar uurtjes zijn net ff teveel. Dank je wel!

@Jochemgerrits die krijgen vandaag en morgen weinig sneeuw maar daar ligt meer dan genoeg! Woensdag wordt perfect en donderdagochtend waarschijnlijk ook.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Thanks @Roel. Winterberg is nog niet open, dus deze keer ff iets verder rijden voor een korte break :-)

Avoriaz heeft ook een paar liften geopend

He wat vervelend, laat ik nu net naar Hochkönig gaan zaterdag ;)
En bedankt weer Roel voor je berichten.

Dienten Die Alte schule

ziet er goed uit jeetje wat ee verschil met voorgaande jaren.

Seriously snow addicted family!

Mooi vooruitzichten weer, het seizoen begint erg goed!

Zondag vertrek ik voor 4 dagen naar Westendorf.
Maandag zal ik wel even verslag van de piste’s doen :)

Ik hoor relatief weinig over Frankrijk (noord-alpen). We hebben al een paar keer een Nord-stau gehad en een Genua depressie voor Italië. Afgelopen weekend een retour d’est voor de zuid Franse en Italiaanse alpen.

Ligt er in de regio tussen Les trois vallees, Les portes du soleil en Les 4 vallees, nu een gemiddelde hoeveelheid, minder of juist meer dan gemiddeld?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn dat wisselt nog sterk per gebied. Vooral de gebieden die echt alleen uit het westen sneeuw pakken hebben niet echt veel gehad. Gebieden in het Noordwesten van Frankrijk zoals een Grand Massif hebben best al een aardige laag sneeuw gehad.

Born to Ride

Inderdaad sterk wisselend, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel verwacht ik komend weekend het een en ander juist in Frankrijk.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Het weerbericht voor de Dolomieten schiet op de site in ieder geval alle kanten op. Eerst 46 CM sneeuw in het weekend met harde wind…Paar uur later…strak blauwe lucht voorspeld. Ik kies voor de laatste (huidige) voorspelling, enig idee welke kant het op gaat voor de Dolomieten?

Let it snow!

@Gerwin. dat de verwachtingen alle kanten opschieten zegt wel iets over de onzekerheid. Net als afgelopen week is het bijna 100% zeker dat er sneeuw gaat vallen, alleen waar precies het meeste valt is nog niet te zeggen. Ik geef je deze link even: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/368580/hoe-interpr…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Snow-forecast is ook weer op tilt geslagen.

@roel , hoe schat jij de sneeuwkansen in voor benelux

Die zijn best groot @Pieter230976. Ik geloof dat er lokaal wel een sneeuwdek inzit als de sneeuwbuien 's avonds of 's nachts overtrekken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel kun je aangeven welke kant van de Alpen wij in de gaten moeten voor de weersvoorspelling van Neukirchen? We gaan hier binnenkort naartoe, maar lastig inschatten of dit Noord of Oost is. Dank alvast!

hoe dichter bij het weekend ,hoe mooier de getallen voor de west alpen (LTV)

@Boardingfan Neukirchen ligt in de Noordalpen. Even invullen via de linkjes die ik maak https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313895/noordalpen… en je kunt dit checken:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Snow-forecast is ook weer op tilt geslagen.

DrPhil op 4 dec 2017 14:40

Valt wel mee toch? Geven net iets minder sneeuw op dan deze site.

Ja, ze hebben m weer gereset. Een metertje eraf.

*bericht bewerkt door Pieter230976 op 04 dec 2017 21:12

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie