Dat gletsjerskiën, is het wat?

Laura. op 06 november 2017· 9 reacties

De weerberichten kondigen sneeuw aan en iedereen is volop in boekingsmodus: Is er nog voldoende beschikbaarheid tijdens het hoogseizoen? Wanneer zijn de officiële openingen van de skigebieden? Zal er voldoende sneeuw liggen in de kerstvakantie?
Wie zich deze vragen niet wil stellen en ook niet wilt wachten tot de winter officieel van start gaat, kan nu al terecht op verschillende gletsjers in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Maar is het wel wat, dat gletsjerskiën?

Zwak zonnetje op de Kitzsteinhorn gletsjer
Zwak zonnetje op de Kitzsteinhorn gletsjer

Poeder of ijs?

Ik was afgelopen week op de Kitzsteinhorn gletsjer in Kaprun en wat hadden we een vreemd weertje. Hoewel de weerkaarten aan het begin van de week enkel zon aangaven, hebben we daar de eerste dagen bijzonder weinig van gezien. Mist, sneeuw, halfbewolkt en speuren naar een streepje blauw. Enkele uren later klaarde de hemel open en mochten we onze zonnebrandolie boven halen. Het weer correct voorspellen in de bergen is sowieso al moeilijk, op een gletsjer is het een extra uitdaging. Valt het tegen, dan heb je door de hoogte en de vele wind heel ijzige pistes. Het bovenste sneeuwlaagje wordt dan in 1-2-3 weg geblazen. Maar met wat geluk kan het ook geweldig dumpen en ski je de hele dag door de poeder.

Besneeuwde gletsjer, maar het dal is groen
Besneeuwde gletsjer, maar het dal is groen

Doe maar een extra laagje aan

De hoogte zorgt voor extra koude. Als je in het najaar naar een gletsjergebied trekt, kan het bijzonder koud zijn. Bovendien staat er vaak een ijzige wind. Vergeet de verwarmde zetelliften en winddichte gondels ook maar. Gletsjers zijn vooral uitgerust met sleepliften waar je je moeilijk kan verstoppen voor de snijdende wind. Een extra laagje en een warme buff of sjaal zijn dus geen overbodige luxe.

null

Wat zijn de dagen kort

Als je niet kan wachten tot de winter officieel start, kan je nu al terecht in ondermeer Les Deux Alpes, Tignes, Hintertux, Stubai, Kitzsteinhorn, Glacier 3000,… Vroeg opstaan is de boodschap! De liften gaan doorgaans open om 8u30, maar sluiten ook al rond 15u30. Het licht valt vroeg maar dat zorgt ook voor prachtige taferelen op je laatste afdaling van de dag. Rozige wolken die afsteken tegen een besneeuwde top en de hele hemel laten oplichten: de herfst zorgt voor prachtige kleuren.

null

Wachttijd versus skitijd

Op een gletsjer zijn de pistekilometers meestal vrij beperkt. Als er lange wachttijden aan de trage sleeplift zijn, ben je in verhouding dus weinig aan het skiën. Op een slim uur gaan lunchen en assertief aanschuiven aan de liften is dus de boodschap.

Is het nu wat?

Skiën is voor mij altijd wat, maar op een gletsjer moet je er rekening mee houden dat je wellicht snel uitgekeken bent. De pistekilometers zijn beperkt en je spendeert heel wat tijd op de lift, voor vrij beperkte afdalingen. Je hebt best al redelijk wat ski ervaring voor je je op een gletsjer begeeft, door de wisselende condities, de ijzige wanden en de vele sleepliften. Maar kan er iets op tegen gewoon op je latten staan wanneer je dat wilt? Ik denk het niet.

null

Laura.
verkocht aan wintersport. Snowboardster in hart en nieren. Gek op fotograferen en filmen.

Plaats een reactie

wij zijn een paar maal in November naar de 2 Gletsjers in Solden geweest ,en dat is telkens reuze meegevallen , ooit zelfs eens meegemaakt dat je zelfs tot aan het midden station kon komen dat was natuurlijk mooi meegenomen !!! ik vind het de moeite waard.

Net 3 dagen Stubai achter de rug. Het was mijn eerste keer in Stubai en het is me super bevallen. We waren met absolute beginners en Stubai leent zich hier wel toe (dit vind ik persoonlijk van Kaprun minder). Wij hebben echt wel chance gehad, 3 dagen stralende zon met zeker acceptabele condities voor de tijd van het jaar (de krassen in mijn latten moet ik er maar bijnemen). Ook de drukte viel mee, blijkbaar was de eerste helft van vorige week veel drukker met enorme wachtrijen, deze waren absoluut aanvaardbaar tijdens de 2 de helft. Na 3 dagen konden alle kindjes zonder grote problemen van de blauwe pistes, dus wij waren zeer tevreden, topvakantie achter de rug!

better to be off piste, then to be pisted off

Test weekend stubai dit jaar. Stiekem hoop ik dat letterlijk alles open is, ook de ski routes tot 1700m, als ze de huidige dump prepareren moet dat wel lukken. :)

*bericht bewerkt door Anon5710 op 06 nov 2017 15:24

@laura, wat bedoel je met “assertief aanschuiven aan de liften”?

WGSM

@laura, wat bedoel je met “assertief aanschuiven aan de liften”?

WGSM op 6 nov 2017 16:23

Weet niet of je ervaring hebr met gletscherskiën, maar bij mij komt dat neer op niet staat kletsen, je stokken iets breder zetten en onmiddelijk aansluiten, anders wordt je langs alle kanten voorbijgestoken door de “Rennkids”.

Eerder defensief dus :)

Vorige week met de kids voor de eerste keer een 4-tal dagen gaan skien op Hintertux. Het was geen onverdeeld positieve ervaring.

Eerste dag, Heel koud, Heeeel veel wind en erg druk.
Tweede dag, alles gesloten door storm.
Derde dag, mooie condities, meer heel erg druk.
Vierde dag, mooie condities, maar zo mogelijk nog drukker. ( Zo druk dat het niet leuk meer was. )

Alles bij elkaar genomen toch mooi kunnen skiën zo vroeg in het seizoen, maar je moet er toch wat voor over hebben. ( reis, drukte,…)

Ik vind de Hintertux nog steeds de beste. Flink wat hoogtemeters en in deze periode meestal een prima aanbod van rond de 40km piste. Is echt niet weinig en kan me daar prima een dag vermaken! Met wat geluk gooien ze de Sommerberg ook open en is nagenoeg heel het gebied open m.u.v. de routes en dalfafdaling! Dan kun je meteen een hoogteverschil van +1000m prikken in November!

Afgelopen jaren ook erg vaak vroeg naar de sneeuw getrokken. Het heeft gewoon zijn charme, zo vroeg op de latten staan. De drukte en de veel ingenomen pistes door racers neem je er dan maar bij. Vroeg uit de veren om de eerste 2u er het maximale uit te halen. Stubai is wat dat betreft mijn favo locatie, daar heb je het minst een gletsjergevoel vind ik… Binnen 10 dagen richting Solden / Gurgl voor de seizoensopening.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@forzam, dat is de manier waarop wij aanschuiven, zonder assertief/agressief te zijn. Defensief en niet laten doen.
En ja we gaan al een aantal jaren naar de StubaÏ skiën. Probleem met de racers hadden we dit jaar minder.

WGSM
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie