Goldener Oktober: vorstgrens richting 4000 meter

Roel op 11 oktober 2017· 19 reacties

Veel zon en in de dalen soms mist, dat is het beeld voor de komende zeven dagen (Hochkönig)
Veel zon en in de dalen soms mist, dat is het beeld voor de komende zeven dagen (Hochkönig)

We zijn het wisselvallige en koele weer definitief kwijt. Nu is de nazomer aan zet, oftewel de “Goldener Oktober”, en het einde ervan is nog niet in zicht. Het voorlopig hoogtepunt wordt begin volgende week bereikt met heel veel zon en een nulgradengrens die tot (of zelfs boven) 4000 meter stijgt.

Hogedruk aan zet

Na alle sneeuwval van september en begin oktober gaat het roer deze week om. Een onvervalste nazomer dient zich aan. De oorzaak is een hogedrukgebied dat zich meester maakt van Midden-Europa. De Alpen liggen onder de beschermende vleugels van dit systeem waardoor de wind eruit gaat en er op hoogte zeer warme lucht binnensijpelt. Dit betekent veel zon en schitterend wandelweer, maar in de dalen ook een toenemende kans op mist die in de loop van de dag weer verdwijnt.

Ophelia pompt nog meer warmte naar Europa

De temperatuur in de Alpen ligt hierdoor dit weekend zo’n 8 tot 10 graden hoger dan normaal, en die positieve afwijking gaat maandag naar 10 tot 12 graden. Een cruciale factor hierin is de orkaan “Ophelia”. Die bevindt zich nu op het midden van de Atlantische Oceaan maar koerst dit weekend, al activerend, in de richting van Portugal. Een ontwikkeling die je niet zo vaak ziet, meestal nemen dit soort systemen juist in kracht af. Waar hij precies terecht gaat komen is nog niet duidelijk, maar wel duidelijk is dat hij nog meer warmte richting Midden- en Oost-Europa gaat pompen.

Verwachte temperatuurafwijking voor komende maandag op 1500 meter
Verwachte temperatuurafwijking voor komende maandag op 1500 meter

Op dit plaatje zie je dat een groot deel van Europa maandag warmer is dan normaal. Drijvende kracht is de krul ten westen van Ierland, daar ligt Ophelia. Zoals gezegd komt het systeem misschien op een iets andere plek te liggen, maar met een wind die altijd tegen de wijzers van klok indraait weet je dat de stroming voorlopig in de zachte zuidhoek blijft.

Voorlopig genieten op de gletsjers

Door #Ophelia neemt vooral aan de noordkant van de Alpen de kans op südföhn flink toe. Dat betekent dat we in sommige dalen in Oostenrijk en Zwitserland vast ergens 25 graden gaan noteren. In de zuidalpen blijft het ietsje koeler. Op de gletsjers loopt het zo’n vaart gelukkig niet, daar is het de komende dagen 200% genieten maar ook hier gaat door de zomerse nulgradengrens, de zonneschijn en wind geknabbeld worden aan de versgevallen sneeuw.

Op de Dachstein Gletscher is
Op de Dachstein Gletscher is

Het gebeurt vaker in de herfst. Bijna ieder jaar is er wel een fase waarin we met warm en zonnig weer te maken krijgen. Het is alleen jammer dat dit weer ten koste gaat van de sneeuw die de afgelopen weken al op de gletsjers is gevallen. Zeker niet alles zal wegsmelten, maar de opgebouwde buffer zal wel gaan slinken. Het zonnige en warme nazomerweer zal tot in ieder geval volgende week woensdag aanhouden. Daarna is er vanuit het westen afkoeling in zicht. Of het dan inderdaad gedaan is met de warmte is nog even afwachten. Dit soort hogedrukgebieden in de herfst hebben soms een langere adem dan de modellen voorzien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De afdaling van solden eind de maand is al gered na de dump vorige week in Oostenrijk

Dat wordt dan zweten en verbranden volgende week tijdens alle opleidingen op de gletsjers. Smeren en ventileren dus. Misschien vind ik het toch niet zo erg dat ik die week moet laten schieten…

Verwachting voor daarna springt idd alle kanten op (gfs)

Seriously snow addicted family!

Heerlijk om nog even te kunnen genieten van wat na zomer weer.

Zag ook dat er wellicht een ‘europese orkaan’ in de maak was.
Zou deze de moeite waard zijn om te volgen?

https://nieuws.weeronline.nl/11-10-2017-europese-orkaan-maak…

Ehm… @Maurice0, ik weet niet of je het stuk van Roel hebt gelezen, maar dat gaat over jouw zogenaamde “europese orkaan”, hahaha

@Zeeuwski Volgens mij heb ik gisteren avond zitten slapen en wat dingen door elkaar gehaald :)

@Maurice0, het was ook kindertjesbedtijd hè P) Anyway, het is wel lekker, zo’n paar dagen Goldener Oktober, maar van mij mag de winter beginnen eigenlijk… als ze in Frankrijk de gletscher-gbieden al niet kunnen openen zie ik liever sneeuw (i.e.g. in de Alpen) dan zonneschijn en een vorstgrens boven de 4000 m. Ook we hebben onze zinnen gezet op een weekje skiën half december, dus beetje eigenbelang zit er ook bij ;)

@Zeeuwski Het was zeker kindertjesbedtijd :)

Vind het wel lekker dat het aankomend weekend in Nederland ook nog wel even lekker weer is. Maar net als jou kijk ik ook echt uit naar de winter (ben zelf meer een winter persoon). Ben wel heel erg benieuwd of we eind oktober nog een pak sneeuw kunnen verwachten en hopelijk dat november ook een stuk beter word dan afgelopen jaar.

Ik denk dat half december wel goed moet komen. Of het word skiën in een witte omgeving of op witte stroken in een groen landschap :)
Waar ga je heen?

Zie net dat ik in week 50 ook nog een week vrij heb :P

*bericht bewerkt door Maurice0 op 12 okt 2017 09:45

@Zeeuwski Sneeuw die nu zou vallen zal zelden de sneeuw zijn waar je in december op skiet. Laat het nu maar droog zijn, als het in november en december maar los gaat ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier, ik ben me hier terdege van bewust, maar ik zie toch liever een mooi sneeuwdek groeien dan wegkwijnende gletschers, al vrees ik dat dit proces helaas niet meer te stoppen is, Zwitserse meteorologen verwachten dat eind deze eeuw er geen gletscher meer te bekennen is in de Alpen (en in de himalaya ook een stuk minder).
Maar als het begin december lekker gaat dumpen is dit voor ons vroeg genoeg, eerder mag ook, om jou tevreden te houden ;)
@Maurice0, als we moeten skiën op witte banen door een groen/bruin landschap ga ik wel gewoon werken en een andere week skiën, sowieso gaan we 2e week februari naar Zugspitz Arena met de familie.
Voor december neigen we nu naar Sölden, met een paar dagen Obergurgl-Hochgurl erbij, maar als de omstandigheden goed zijn zouden we ook eens een kijkje kunnen nemen in Kleinwalsertal (nooit geweest, en wij houden ervan om nieuwe bestemmingen te proberen), of wellicht weer eens terug naar St. Anton, zijn we sinds de verbinding naar Warth-Schrocken er ligt ook nog niet geweest.
Maar misschien zijn de omstandigheden in de zuidalpen dan beter en gaan we naar de Dolomieten, wie zal het zeggen :)
De week na sinterklaas zullen we eens gaan kijken waar de beste omstandigheden heersen en waar de beste accomodaties (dicht bij lift en centrum) voorhanden zijn.

@Roel ik kan je zeggen dat het heerlijk vertoeven is op de gletsjer! @Rogier hier wat plaatjes van vandaag op Hintertux: https://drive.google.com/open?id=0B5Ffp2hL_HIBX3hxSVBjcDFFMU…

Wat een ontzettend lekkere beelden!

Click. Click. Peace

Dat wordt dan zweten en verbranden volgende week tijdens alle opleidingen op de gletsjers. Smeren en ventileren dus. Misschien vind ik het toch niet zo erg dat ik die week moet laten schieten…

GiGi op 11 okt 2017 12:33

Vooralsnog vind ik het jammer dat ik niet meer ga. Beetje zon is helemaal niet erg. Als het vanaf november maar los gaat.
Eerste wintersport zal dit seizoen helaas toch pas januari op z’n vroegst zijn.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 12 okt 2017 17:14

hopelijk blijven de veranderingen vanaf donderdag zich doorzetten ,neerslag en kouder

Dit mag van mij in Nederland zo blijven als vandaag tot 20 december. Dan sneeuw en vorst t/m 2 januari en daarna weer dit :)

Not all who wander are lost

Dit mag van mij in Nederland zo blijven als vandaag tot 20 december. Dan sneeuw en vorst t/m 2 januari en daarna weer dit :)

Edwin. op 15 okt 2017 20:32

Plantjes gaan content zijn als de voorspelling vanaf woensdag klopt veel regen

Kijk @Roel, op dit moment zo helder ;)

null

*bericht bewerkt door Elly3 op 15 okt 2017 23:30

Dienten Die Alte schule

@Roel, Komt er vandaag een update van het weerbericht of ergens later deze week ? Voor zover ik nu heb gevolgd, zijn er wat veranderingen op komst…

Is in de maak @Patrick1973

Prachtig @Elly3!

*bericht bewerkt door Roel op 16 okt 2017 09:14

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie