Montafon: uit een dal omhoog gekropen

Rick op 19 oktober 2017· 19 reacties

null

Nog geen jaar oud was ik toen ik er voor het eerst kwam. Lopen kon ik nog niet, laat staan skiën. Nu, bijna 30 jaar later, kom ik er nog steeds vrijwel ieder jaar, met bijna dezelfde groep familieleden. Ieder jaar wordt bij vertrek naar huis de vakantie voor het jaar erop alweer vastgelegd. En hoewel dit niet mijn idee is van een ideale wintersportvakantie, vind ik het nu toch wel zonde als deze bijzondere traditie zou ophouden te bestaan. Het Montafon, want daar gaat mijn eerste blog voor wintersporters.nl over, timmert de laatste jaren flink aan de weg. Dat is echter niet altijd zo geweest.

In snel tempo zien veranderen

Het Montafon voelt voor mij inmiddels als een tweede thuis: naast dat de dame van de plaatselijke Spar ons steevast trakteert op een glaasje Schnaps, kan ik (wellicht daardoor) ongeveer iedere vierkante meter piste dromen. En de plaatselijke VVV heeft zo langzamerhand geen idee meer wat ze ons cadeau moeten doen voor het volgende zoveel-jarig bezoekersjubileum. Deze lange geschiedenis zorgt er echter ook voor dat ik het dal de laatste jaren in snel tempo heb zien veranderen, een ontwikkeling die ook nu nog volop gaande is. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Jaren ‘80 en ‘90: rustige familiegebieden

Heel veel weet ik er zelf uiteraard niet meer van, maar volgens de verhalen uit die tijd was het Montafon aan het einde van de jaren ’80 en het begin van de jaren ‘90 vooral nog erg rustig. De in totaal zes skigebieden in het dal (Silvretta Nova, Hochjoch, Golm, Gargellen, Kristberg en Grabs, de paar oefenliften bij Partenen en Bielerhöhe niet meegerekend) waren kleinschalig en de dorpen traditioneel en authentiek. De liften, vooral gebouwd eind jaren ’70 en begin jaren ’80, waren voor die tijd redelijk modern maar sneeuwkanonnen of een bruisende après-ski waren niet of nauwelijks te vinden. Al met al een verzameling leuke, maar niet bijzondere (familie)skigebieden.

null

Midden jaren ’90 - 2008: bijna stilstand (en dus achteruitgang)

In de periode daarna, het einde van de jaren ’90 en in de eerste jaren van het nieuwe millennium, veranderde er relatief weinig in het Montafon. Een aantal van de skigebieden kampte in die tijd met financiële problemen, waardoor investeringen werden uitgesteld. Met name het mini-gebiedje van Grabs en het gebied Hochjoch bij Schruns-Tschagguns hadden het zwaar. Dit heeft uiteindelijk ook geleid tot het einde van het gebiedje Grabs. Er kon niet genoeg geld bijeen worden gebracht om de oude, uit 1947 (!) stammende eenpersoons stoeltjeslift te vervangen. Ook het gebied Hochjoch was er financieel slecht aan toe, waardoor de enige serieuze investeringen in een periode van ruim 20 (!) jaar een hypermoderne 8-persoons stoeltjeslift en een upgrade van een gondellift waren.

De enige gebieden die enigszins aan de financiële malaise wisten te ontsnappen, waren de skigebieden Golm en Silvretta Nova. Dit eerste gebied was (en is) eigendom van Illwerke Tourismus, de toeristische tak van het energiebedrijf in de regio. Het Silvretta Nova-gebied was eigendom van de Silvretta Nova Gruppe, een bedrijf wat naast Silvretta Nova ook de skigebieden Diedamskopf, Sulden (Solda), een hotel, een wandelberg, een rederij voor pleziervaarten op de Bodensee en een bierbrouwerij bezat. Door de steun van deze moederbedrijven konden deze twee gebieden de moeilijke periode in het dal met succes overbruggen. Laatstgenoemde zou zelfs aan de basis staan van de nieuwe bloeiperiode in de jaren daarna.

De voormalige eenpersoons stoeltjeslift van Grabs
De voormalige eenpersoons stoeltjeslift van Grabs

2007 - heden: ambitieuze plannen voor de toekomst

Vanaf het jaar 2007 werden er grote plannen gemaakt in het Montafon. Men wilde namelijk bij de top-tien skigebieden van Oostenrijk behoren, iets wat door de jaren van stilstand op zijn minst ambitieus genoemd kon worden. Om dit te realiseren moest het skigebied beschikken over ten minste 140 kilometer aan pistes, zo was de gedachte. Het plan bestond uit het samenvoegen van de gebieden Silvretta Nova en het noodlijdende Hochjoch en het realiseren van een al tientallen jaren oud plan: het creëren van een liftverbinding.

Na lancering van een nieuwe organisatie en een nieuwe naam voor het gezamenlijke skigebied in 2008 (Silvretta Montafon), werd in 2011 uiteindelijk de langverwachte en veelbesproken verbinding gerealiseerd. Twee moderne 8-persoons gondelliften (de Grasjochbahn en de Hochalpilabahn) zorgen er nu voor dat er een aaneengesloten gebied met ruim 140 kilometer aan pistes en 36 liften is ontstaan. Maar daar hield het niet mee op: sindsdien zijn er nog een 8-persoonsgondellift (de Panoramabahn) en twee 8-persoonsstoeltjesliften (de Sonnenbahn Gampabing en afgelopen jaar de Silvretta Bahn) bijgebouwd en is een groot deel van de besneeuwingsinstallaties vernieuwd.

null

Naast al deze infrastructurele vernieuwingen wordt er sinds 2008 ook enorm aan de weg getimmerd op promotiegebied en worden er allerlei grote evenementen naar het dal gehaald. Zo is Montafon inmiddels gastheer geweest van de Oostenrijkse skikampioenschappen (2014), van het European Youth Olympic Festival (2015) en wordt er sinds 2012 jaarlijks een wereldbekerwedstrijd ski/snowboardcross gehouden. Ook is het snowpark van het gebied Silvretta Nova, wat al één van de grotere in Oostenrijk was, verhuisd naar het deelgebied Hochjoch, om zo met de nieuwe sponsor Nike nóg verder te kunnen uitbreiden.

Resultaat

Volgens de eerste signalen lijkt het erop dat al deze investeringen (sinds 2007 meer dan 100 miljoen euro) hun vruchten afwerpen. Bezoekersaantallen zitten in de lift (de bezoekers zelf ook steeds vaker) en de inkomsten stijgen. Het lijkt erop dat het Montafon de top-tien van Oostenrijkse skigebieden echt heeft bereikt. Aan de top blijven is echter nog moeilijker dan er komen, waardoor er de komende jaren nog veel investeringen nodig zijn om deze positie vast te houden. Het is daarom een gebied om in de gaten te blijven houden, maar nu al is het gebied een bezoekje meer dan waard!

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Mooi verhaal @Rick! Ga zo door - leuk dat je zelf ook alle vernieuwingen hebt meegemaakt. Hebben de vernieuwingen nog invloed gehad waarop jullie wintersport beleven (doordat je nu bv meer tochten kan maken)?

Bergen + Sneeuw = ❤

Leuk om te lezen! Al die vernieuwingen hebben er in ieder geval bij mij wel voor gezorgd dat ik erheen gegaan ben :)

Maar hoe is het om daar te skiën?

@Userd zie

Mr. Slow

Maar hoe is het om daar te skiën?

Userd op 19 okt 2017 14:05

Ik ben er één keer geweest. Voorjaarsvakantie 2015. De dalafdaling richting Schruns is heerlijk lang. Het was niet heel druk, al moest je wel weer veel wachten omdat de gondelcapaciteit niet heel hoog was. De meeste liften gingen ook best langzaam.
De aansluiting met het andere gebied was waardevol, omdat het voor afwisseling zorgde. Al voelt het wel zonde van de tijd om eerst in een gondel te stappen om naar beneden te kunnen en daarna weer in de gondel omhoog.

Het was leuk, maar wij hadden niet het idee ‘hier moeten we per se nog een keer heen’. Ik had ook niet het gevoel dat er 140 km piste was. In de jaren ervoor was ik in Ski Jewel en dat gebied leek groter, maar is het zo te lezen niet…

Peter Pos

Hey thx @Quick , die had ik nog niet gezien, alleen een, vrij nietszeggende, versie met 2 kerels. Ben alleen niet erg on der de indruk nu, terwijl M wel zo’n beetje in de planning stond… Toch even verder kijken ;)

@Userd graag gedaan. Waarom niet onder de indruk? Mij lijkt het wel een leuk, afwisselend skigebied voor een week. Elke dag een ander deelgebied doen, makkelijk aan te rijden. Genoeg afwisseling en groot genoeg. Check anders even Alpinforum.com, daar staan vast wel wat uitgebreide, geschreven reviews op!

Mr. Slow

@Quick, tsja, waarom precies weet ik ook niet, gewoon geen klik ofzo van ‘daar móet ik eens heen’. Iets dat ik bij het filmpje over Ski Juwel een stuk meer had.

Snap wat je bedoelt. Zo’n klik heb ik in Oostenrijk voornamelijk bij Hochkönig en, inderdaad, Ski Juwel.

Mr. Slow

Vorig jaar voor 't eerst geweest en gaan we zeker nog eens terug komen!

@Userd, ben er meerdere keren geweest en altijd met veel plezier. Ik kan het alleen maar aanraden. Dus ik zou het zeker op de planning laten staan! :) Zelf beleven is toch wat anders dan zo’n kort filmpje waar je misschien niet direct een klik mee krijgt.

Ik snap @Userd wel. Montafon stond serieus op de planning voor een midweek eind maart. Wat ik erover had gelezen was positief. Door de positieve reacties op op oa wepowder, kreeg ik een beeld van een uitdagend gebied en goede off piste mogelijkheden. Het was een serieuze mogelijkheid om mij eindelijk na jaren weer in Oostenrijk te krijgen. Door bovenstaand filmpje kreeg ik meer de indruk van een lief en gezellig familiegebiedje.

Ik ben minder onder de indruk van Montafon. Gargellen en Golm vond ik erg leuk maar de rest vrij matig en weinig afwisseling. Prima voor een lang weekend samen met veel Duitsers maar niet voor een week.

May the ski force be with you !!

@Nelis: Tnx! De vernieuwingen hebben zeker wel impact gehad ja, met name de liftverbinding tussen Hochjoch en Silvretta Nova. Vroeger ging je bijvoorbeeld wel eens een dagje met de bus of auto naar een ander gebied, nu kun je gewoon ‘even’ met de lift op en neer. Ondanks dat het qua tijd wellicht niet eens zoveel scheelt (afhankelijk van waar je zit), doe je dat toch eerder. Het gebied moedigde dat de afgelopen jaren ook actief aan en probeerde er één gebied van te maken door allerlei ‘bergerlebnisse’ en routes aan te bieden die het hele gebied doorkruisten, zoals een tocht langs de mooiste uitzichtpunten, leukste berghutten en steilste pistes.

Is het al winter???

Hey Rick, gefeliciteerd met je eerste blog op dit blog.

Heb ook zeer positieve ervaringen met dit ski gebied, in de keren dat ik er geweest ben zeer sneeuwzeker. Ben dit gebied op het spoor gekomen door mijn neefje uit Zwitserland. Zo’n beetje de meest verwende wintersporter die ik ken, op de vraag waar hij het liefste heen ging was dat hier. Hij had het ook over ruime off piste mogelijkheden. Maar het hele vorarlberg is voor hem een snoeppot en voor mij nog onontdekt.

Rustige pistes in het hoogseizoen en hele gemoedelijke sfeer, houd ik van.

Zodra er een beetje sneeuw ligt ga ik een paar dagen er heen.

Rick, benut je minutes of fame en schrijf nog veel meer artikelen hier!!

@Jamie010 Montafon kent bijzonder veel pikzwarte skiroutes. Op dat gebied meer dan gemiddeld veel uitdaging. Verder idd rustig en op families gericht. Verwacht geen knallende apres ski of zo…

@Rick bedankt voor je reactie. Een gebiedje doorkruizen vind ik zelf altijd leuk om te doen, maar een paar dagen wat aanklooien op een vaste berg met wat minder pistes is voor mij vaak ook prima.

*bericht bewerkt door Nelis op 25 okt 2017 14:11

Bergen + Sneeuw = ❤

@paolie bedankt voor de tip ik zal het nog even goed bekijken.

Hulde voor @Rick !

Ben een paar jaar geleden ook in Montafon geweest, in een hotel in Gortipohl. Het hotelbusje bracht en haalde ons naar de Garfreshabahn, een ouderwetse 2 persoons stoeltjeslift die ik de eerste keer levensgevaarlijk vond. Maar wel leuk!

Wat goed is aan het hele Montafon-gebied: 1 pas voor alles, maar mogelijkheid om ook alleen een deelpas te kopen (= goedkoper, handig voor als je alleen in Gargellen of Golm gaat)
Nadeel: Omdat we al in het grootste gebied zaten en maar 4 skidagen hadden, hebben we er niet voor gekozen om een dagje naar een ander gebied te gaan. Dus in Silvretta Montafon gebleven. Dit nodigt in bijv het Zillertal veel meer uit om wat te gaan hoppen tussen de diverse gebieden.

Wat me opviel: door het Arlbergse dialect zijn de namen van de gebieden en dorpen niet te onthouden en spreken niet echt tot de verbeelding: Gargellen, Gortipohl, st Gallenkirch, Grandau, Golm, Gaschurn, Garfresha, Schruns, Tschagguns, Partennen.
Het bekt gewoon niet lekker.

Wat ik een beetje zonde vond: de tijd die je kwijt bent om van Silvretta Nova naar Hochjoch te gaan en vice versa, het kost je heen en terug bij elkaar meer dan een uur en dat kost echt teveel tijd. Dan had ik liever een bospad-piste gezien onder de grasjochbahn, met een middenstation voor de laatste sneeuwloze meters (zonnige kant van de berg)

Al met al: ik zou er graag een keer terug willen gaan voor een hele week, zodat ook de gebieden Golm en Gargellen eens bezocht kunnen worden. Kwa onderkomen kies ik dan een meer strategische plek dan Gortipohl, hoewel het hotel prima was…

fijne site hè, dat wintersport.nl?
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie