Voegt Airbnb wat toe aan de wintersport?

Arjen op 30 september 2017· 17 reacties

null

Belde je vroeger naar de VVV van het skigebied of nam je simpelweg contact op met het Gasthof waar je de afgelopen winters zo’n geweldige tijd had, tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden om je wintersportvakantie te boeken. Wij doken in misschien wel de meest besproken van allemaal: Airbnb. Is dit boekingsplatform nou écht van toegevoegde waarde voor wintersporters?

### Wat is Airbnb?
Airbnb is een platform waar particulieren hun huis, appartement of een kamer kunnen verhuren. Je huurt direct bij de eigenaar van de woning. Feitelijk treedt Airbnb op als bemiddelaar en in ruil voor deze dienst vraagt het een vergoeding aan zowel de huurder als verhuurder. Het platform is opgericht in 2008 en heeft inmiddels een dekking over vrijwel de hele wereld. Airbnb is de afgelopen jaren hard gegroeid en dat is niet zonder slag of stoot gegaan.

Ideaal in steden

Zeker bij jongeren is Airbnb zeer populair. Ga je naar Parijs, New York, Londen of eigenlijk iedere andere grote stad, dan is Airbnb dé nieuwe manier om je accommodatie te boeken. Door te verblijven in het huis van een lokale bewoner, beleef je de stad op een andere manier dan vanuit een traditioneel hotel. En wellicht heeft deze bewoner direct wat tips voor je die je als ‘normale’ toerist nooit had gevonden. Hoewel er tegenwoordig ook veel commerciële accommodaties te vinden zijn op het platform, is het nog altijd mogelijk om de stad iets meer als local te beleven. Tot zover dus het gebruik van Airbnb in de steden, maar hoe zit het met de wintersportbestemmingen?

null

Tip voor de beste schnitzel?

Los van de wat grotere steden in de Alpen, zoals Innsbruck, Salzburg of Genève, verblijven we tijdens de wintersportvakantie in kleinere dorpjes in de bergen, direct bij het skigebied en het liefst pal aan de piste. Tips van locals, over welke après-ski kroeg nou het beste is of waar de lekkerste schnitzels geserveerd worden, hebben we eigenlijk niet per se nodig. In dat opzicht valt de meerwaarde van Airbnb ten opzichte van de ‘normale’ touroperators of Booking.com dus weg. Maar goed, wellicht biedt Airbnb meer unieke accommodaties? Zoals dat ene fantastische appartement dat niet verhuurd wordt via een touroperator omdat het nou eenmaal van een particulier is.

null

Kritiek op Airbnb
Het platform dat oorspronkelijk gestart is vanuit de gedachte van de huidige deeleconomie is inmiddels een speler op hoog niveau met een grote impact op de (reis)wereld. De laatste jaren is er in toenemende mate kritiek op Airbnb. Ongemak voor omwonenden, weinig toezicht mogelijk voor overheden, een prijsopdrijvend effect van de woningmarkt (investeerders kopen huizen om deze via Airbnb te verhuren), belastingontwijking en een oneerlijke concurrentiepositie ten opzichte van hotels zijn slechts een aantal voorbeelden. Grote steden zoals Amsterdam, Parijs, New York en Barcelona hebben inmiddels maatregelen genomen om de diensten van Airbnb te reguleren. In de Alpen zijn deze maatregelen voor zover wij weten nog niet nodig geweest.

Weinig uniek aanbod

Bij het zoeken naar accommodaties over de hele Alpen valt eigenlijk op dat het aanbod op Airbnb redelijk beperkt is. Een paar honderd accommodaties per regio, dan heb je het wel gehad. En uiteraard zitten daar hele bijzondere locaties tussen. Wat te denken van een gigantisch chalet voor meer dan €2.000 per nacht of romantische berghutjes in de middle of nowhere … Maar wat vooral opvalt is de grote hoeveelheid commerciële accommodaties die je ook gewoon via een VVV zou kunnen boeken. Dit zijn de pensions, bed and breakfasts en appartementen waar je ongetwijfeld een hele goede vakantie kunt beleven. Maar ze voldoen natuurlijk niet aan de slogan die op de site van Airnb prijkt: ‘Reserveer unieke woningen en ervaar een stad alsof je er woont.’

Lage commissie

Een van de redenen waarom verhuurders hun aanbod ook op Airbnb zetten is dat er relatief weinig commissie betaald hoeft te worden. Airbnb hanteert een tarief dat tussen de drie en vijf procent ligt. Een wereld van verschil met andere boekingssites waar commissies tot een hoogte van wel twintig procent voorkomen. Verdient Airbnb dan minder geld? Waarschijnlijk niet, want ook de huurder betaalt nog een bedrag aan Airbnb, dat tussen de vijf en vijftien procent van het huurbedrag ligt. En om nog even door te gaan op prijs: een accommodatie in de Alpen via Airbnb is niet per se goedkoper (of duurder) dan op andere platformen. Maak je dus geen illusies, het is niet zo dat je jouw droomaccommodatie hier voor een appel en ei vindt.

null

Meer stress dan voorpret

Hoewel het concept van Airbnb dus uiterst vriendelijk overkomt, blijkt dat er in de praktijk ook een behoorlijk aantal negatieve ervaringen met het platform te vinden zijn. Ervaringen die variëren van oplichting tot annulering en die in ieder geval niet bijdragen aan het vakantiegevoel. Zeker niet aan dat van Linda Bentert uit Utrecht: Het is begin september 2016. Linda is op zoek naar een relaxed appartement om de voorjaarsvakantie in de Alpen door te brengen met vrienden. Uiteindelijk vindt ze via Airbnb een accommodatie in het Oostenrijkse Seefeld die aan al hun wensen voldoet. Er is persoonlijk contact met de verhuurder en de boeking wordt bevestigd en betaald. Tot een week voor vertrek is er niets aan de hand. Wanneer Linda een mail stuurt om te vragen of er handdoeken aanwezig zijn, krijgt ze een kort antwoord: ‘storno’. Na herhaaldelijke pogingen om contact te krijgen met de verhuurder via de mail, telefoon en Whatsapp neemt ze contact op met Airbnb zelf. In eerste instantie krijgt ze het antwoord dat er waarschijnlijk sprake is van een foutje en dat alles wel goed komt. Niet dus. De verhuurder blijkt z’n accommodatie van Airbnb te hebben verwijderd. Van Airbnb krijgt Linda het reeds betaalde bedrag met een toeslag van tien procent terug als voucher voor een volgende boeking. Maar ja, veel succes midden in het hoogseizoen en een week voor de vakantie! Uiteindelijk vindt de vriendengroep een appartement via een andere boekingssite en wordt de Airbnb-voucher besteed aan een andere vakantie. De wintersport zelf is uiteindelijk geslaagd, alleen was er van voorpret weinig sprake.

Snowbnb
Creatief met sneeuw: de Amerikaanse Patrick Horton uit Brooklyn zette vorig jaar na een sneeuwstorm zijn zelfgebouwde iglo op Airbnb. Alhoewel de #IndiaStreetIgloo al na zes uur van de site werd verwijderd aangezien hij niet aan de voorwaarden voldeed, kreeg Patrick vijf aanvragen binnen. En dat voor tweehonderd dollar per nacht!

Strengere regulering biedt perspectief

Kijk bij het zoeken naar een wintersportaccommodatie dus kritisch naar de meerwaarde van Airbnb. Van de voordelen die het platform zelf noemt, zoals je méér inwoner van een stad voelen, blijft in de Alpen weinig over. Ook het aanbod vertoont veel overlap met dat van andere boekingssites, hoewel er zeker wel bijzondere chalets en berghutten op het platform te vinden zijn. Een strengere regulering vanuit Airbnb zelf zou wellicht kunnen helpen om dit type accommodaties uit te lichten. Wat zijn jullie ervaringen met Airbnb tijdens de wintersport?

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Slechte ervaring met AirBnB bij het plaatsen van identificatie.
Via AirBnB had ik een mooi, leuk en betaalbaar appartement gevonden in Dresden.
Op simpele vragen als: voorziet het appartement in bedlinnen etc., krijg je per ommegaande antwoord. Het zet te denken dat dit waarschijnlijk computer gegenereerde antwoorden zijn. Wanneer je de vraag iets anders stelt krijg je geen antwoord meer. Uiteindelijk besloten dit appartement te boeken. En toen begon “het gezeur”
AirBnB wilde een kopie van ID kaart of paspoort om de boeking te bevestigen en te betalen.
Ivm ID fraude via het internet plak ik altijd mijn burgerservice nummer af. Na het toesturen van mijn ingescande ID kaart (zonder BSN) krijg je een mailtje dat “ze” de kaart niet goed kunnen lezen / de foto niet goed zichtbaar is etc. Of ik een nieuwe foto in wilde sturen. Bij het aanschrijven van het contact adres van AirBnB om uit te leggen wáarom ik bewust geen BSN meestuur, heb ik tot de dag van vandaag nog geen reactie gekregen.Uiteindelijk verloopt de reservering en heb je niets.
Via Booking.com heb ik een ander onderkomen gevonden en geboekt.
Geen gezeur, alles makkelijk te reserveren via je creditcard en betalen bij aankomst.

Je hebt het over weinig commissie voor de verhuurders, ik weet niet hoeveel ze betalen maar weet wel dat ze er aardig bij inschieten als de verhuurder storneert. vlgd tekst heb ik gekopieerd

http://all-about-airbnb.com/post/150660669911/new-cancellati…
Kort samengevat:

  • Alle boekingen krijgen een bedenktijd
  • Verhuurders met striktere voorwaarden gaan meer betalen
  • Gasten krijgen onder alle voorwaarden 50% terug bij annulering.
  • Gasten krijgen 50% terug van de niet geconsumeerde overnachtingen bij voortijdig vertrek.

Kort samengevat, als een wintersport gast hoort dat het de komende dagen slecht weer wordt en besluit eerder naar huis te gaan of niet te komen, ben je de helft van je inkomen kwijt.

Ik heb ons huis op Micazu gezet, zowel voor de verhuurder als de huurder gunstiger, de huurder betaald geen extra kosten en dealt gelijk met de verhuurder. Belvilla vraagt daar in tegen 25% van de huursom aan de verhuurder, en die verrekend het vast wel door naar zijn gasten ;)

Dienten Die Alte schule

Zomervakanties boekte ik via homeaway, maar sinds ook zij commissie voor de huurder rekenen niet meer. Ze doen namelijk niks voor me in termen van garantie en de verhuurder betaalt al om te mogen adverteren. Als huurder kan je optioneel een verzekering tegen fraude afsluiten maar die garantie verwacht ik sowieso al. Dus nee, ik speur de eigenaar gewoon op en boek rechtstreeks.

Wintersporten boek ik door te zoeken via google maps, en dan ook weer rechtstreeks bij de eigenaar. Ligging is het belangrijkst en in het verleden ben ik er vaak genoeg ingetrapt wanneer er stond ‘300 meter van de lift’. Dat bleek dan minimaal 500 meter en ook steil omhoog, zoiets…

*bericht bewerkt door Jay op 30 sep 2017 15:54

Ik heb, buiten wintersport om, zelf positieve ervaring met Airbnb. Een collega van me heeft, net als Linda uit de blog, een annulering voor van de verhuurder voor haar kiezen gekregen; voor een huis waar ze met 2 gezinnen de voorjaarsvakantie zouden verblijven. Volgens mij een week of 2 voor vertrek. Uiteindelijk hebben ze iets anders gevonden (en zijn ze voor het eerst naar Italië geweest), maar het zorgde voor veel stress.

Ik merk dat dat voorbeeld in mijn hoofd blijft, maar aan de andere kant, reviews geven ook een goede indruk dus wellicht was het pech. Echt iets toevoegen doet Airbnb volgens mij niet, voor wintersport. Misschien dat er een paar accomodaties te vinden zijn die anders niet of lastig te boeken zijn, maar dat zal beperkt zijn en echt goedkoper zal het ook heus niet zijn. Sowieso heeft rechtstreeks boeken mijn voorkeur.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Als valt of staat met het aanbod. Ik zoek daar waar het meeste aanbod is dat aansluit bij mijn wensen. 105 Websites afgaan die elk maar een handjevol accommodaties aanbieden schiet niet op.

Waar ik meestal accommodaties boek?

Oostenrijk:

  1. Website skigebied/locale vvv
  2. Booking.com

Italië:

  1. Booking.com
  2. Website skigebied/locale vvv

Frankrijk:

  1. Grote touroperators (Sunweb/Bizztravel/Wintertrex)
  2. Booking.com

*bericht bewerkt door RRski op 30 sep 2017 19:04

Ik boek eigenlijk altijd via de gebiedspagina, dus via de lokale vvv, maar ook Maps gaat idd goed @Jay. De hele gangbare gebieden kunnen nog wel eens via Bizz of Sun voordelig zijn maar meestal zijn we in wat minder massagebieden.
Een keer de airbnbsite geprobeerd te gebruiken, werkte toen voor geen meter en veel te vaag, nooit meer teruggegaan.

Via Google Maps een mooie locatie gevonden, website van de verhuurder opgespoord, en dit jaar gaan we daar voor de 2e keer heen.

Voor mij alleen goede ervaringen met Airbnb, maar niet gebruikt in de skigebieden. Hoe boeken jullie via Maps? Gewoon de naam van een acco zien staan op een gunstige locatie en die naam vervolgens googlen?

Gebruik het liefst de website van de lokale VVV, maar ook Interhome en andere sites vaak gebruikt. Booking.com ook wel eens, maar vind die site zelf niet zo fijn en vrij schreeuwerig. Geeft wel veel acco over het algemeen.

Mr. Slow

Wij hebben deze zomer ook een negatieve ervaring opgedaan bij airbnb. De verhuurder annuleerde 2 dagen voor aanvang van de verhuurperiode. We waren op rondreis in Noorwegen. Daar sta je dan met je gezin. Ternauwernood nog een hotel gevonden. Je krijgt je geld terug (na 2 maanden!) of een voucher met 10% overwaarde.

Lee

Wij hebben zelf al een paar keer voor wintersport geboekt via AirBnB, tot nu toe super goed bevallen. Het waren particuliere vakantiehuizen die de mensen verhuurder in de weken dat ze er zelf niet waren. Ik vind het wel tegenvallen wat je nog betaalt aan boekingsfee voor AirBnB, vroeger was het 25 euro per boeking, nu is het een percentage en kan het flink oplopen.

Zelf verhuur ik 7 appartementen in Amsterdam (legaal) voornamelijk via AirBnB. Ze doen alsof het voor de verhuurders een lage fee is, maar een fee die zij aan huurders doorberekenen gaat indirect ook ten koste van de verhuurder. Ik krijg regelmatig het verzoek van mensen of we korting kunnen geven omdat met fees en alles het bedrag toch wel hoog uitpakt…

. Hoe boeken jullie via Maps? Gewoon de naam van een acco zien staan op een gunstige locatie en die naam vervolgens googlen?
[/post]

Als je gewoon in Google zoekt naar “skigebied+ pension” dan krijg je een plaatje in google maps (onder de advertenties) en daarin vind je 70% van de accomodaties in t dorp. meestal kun je direct naar de website van de accomodatie en soms moet je de naam+dorp zelf nog ff googelen.

Op deze manier vind je vaak pareltjes welke niet samenwerken met (grote) touroperators. Naar mijn idee met name geschikt voor wat kleinere pensionnetjes. Ook kun je via maps precies zien waar t pension staat.

Zeker in het seizoen kun je vaak erg betaalbaar op een leuke plek terechtkomen. Buiten het seizoen (december of april) kun je natuurlijk bij de touroperators mooie aanbiedingen (incl skipas) tegenkomen.

Wij hebben laatst via AirBnB anderhalve week geboekt in Chamonix. Deels in de week van UTMB en de de hele week erna, waarbij een eigenaar de gemaakte boeking annuleerde met de mededeling dat hij liever de hele week verhuurde (UTMB week is een van de topweken voor Chamonix). Een ander appartement stond open, dus geboekt en vrijwel meteen een mailtje dat dat een fout op de site van AirBnB was. Prima contact gehad met de verhuurder die aangaf dat ze al een heleboel gezeik had gehad met airBnB hierover omdat het niet de eerste keer was.
Daarna een perfecte locatie gehad midden in Chamonix, ook via airBnB maar het hele proces was inmiddels zo omslachtig dat het voor mij niet echt iets toevoegt.
Overigens heb ik met homeaway soortgelijke ervaringen, dus het lijkt niet specifiek aan airBnB te liggen.
Voor de komende wintersport nog op zoek, maar via Google rechtstreeks naar de sites van de locatie zelf geeft de snelste en beste antwoorden :)

Overigens heb ik met homeaway soortgelijke ervaringen, dus het lijkt niet specifiek aan airBnB te liggen.

Zjanke op 2 okt 2017 12:46

Eens. De toegevoegde waarde ligt uitsluitend in het feit dat de verhuurder kan adverteren. Voor mij als huurder is het makkelijk om te zien wat, waar beschikbaar is en aan mijn criteria voldoet. Maar zodra ik iets heb gevonden ga ik op zoek naar de verhuurder en boek ik rechtstreeks. Eén keer (zomer) via AirBnB geboekt en voor het volgende jaar adviseerde ook de verhuurder om rechtstreeks contact op te nemen.
Behalve een ‘marktplaats’ van vakantiewoningen voegt het niets toe. Omdat het aanbod groot is blijven huurders en verhuurders komen, maar beide bemiddelaars moeten niet gaan doen alsof ze een reisbureau zijn.

Ik vind het voor m.n. korte trips echt handig. Het geeft extra keuzemogelijkheden qua appartementen en meer locaties waar je anders nooit zou kunnen verblijven. Tot nu toe altijd prima verlopen.

Nauw ja, via AirBnB is het makkelijk om iets te regelen als iets niet loopt, voor beide partijen.

Wij hebben afgelopen winter via Airbnb een appartement in een dorpje vlakbij Champery gehuurd. Alles is perfect verlopen. De communicatie met de eigenaar verliep prima en we hadden voor bijna €800 een prachtig 6 persoons appartement met open haard en wasmachine in het hoogseizoen.

*bericht bewerkt door petra4 op 04 okt 2017 14:33

Laatste jaren boeken we alles via Airbnb en dat bevalt prima. Zowel winter en zomer en in allerlei landen in de wereld.

May the ski force be with you !!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie