Pak van 50-80 cm sneeuw in de maak!

Roel op 18 september 2017· 15 reacties

Avoriaz, Portes du Soleil vanochtend
Avoriaz, Portes du Soleil vanochtend

We naderen de climax van het vroeg-winterse weer. Woensdag ligt er in Oostenrijk op veel plaatsen boven 1500 meter een dik, gesloten sneeuwdek van soms meer dan een halve meter. Lokaal zal er zelfs zo’n 80 centimeter komen te liggen en het is pas half september. Het is te hopen dat de winter zijn kruit niet te vroeg verschoten zal hebben.

Dump in hogere Oostenrijkse dorpen

Laten we meteen maar onze sneeuwverwachtingskaart erbij pakken. Zo rood hebben we hem nog niet gezien!

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Zoom maar eens uit en je ziet dat het vooral ten oosten van Innsbruck bar en boos gaat worden. Niet alleen is hier tot in de hogere dalen veel sneeuw te verwachten, in de lagere gebieden is ook wateroverlast niet uitgesloten. Dorpen als Obertauern en Königsleiten liggen met 1600 tot 1700 meter waarschijnlijk ruim boven die sneeuwgrens. Maak je hier op voor bijzonder indrukwekkende beelden morgen en overmorgen!

Verder naar het westen toe zijn de hoeveelheden minder groot, al is onder andere Avoriaz (foto boven) vanmorgen ook weer prachtig wit. Dat het zwaartepunt meer oostelijk komt te liggen heeft ermee te maken dat de neerslag zich vanaf de Adriatische Zee uitbreidt over de Alpen. Vochtige lucht met veel neerslag zwiept over de oostelijke helft van de Alpen terwijl in de westalpen meer losse buien vallen (met tussendoor zon) die zich in de koude lucht ontwikkelen. De meer egale bewolking in het oosten zorgt voor meer aanhoudende neerslag die de sneeuwgrens ook nog eens verder omlaag kan duwen.

Op de Stelvio in Italië heersen al droomcondities
Op de Stelvio in Italië heersen al droomcondities

Veel dagen met sneeuw

Intussen is het op de al geopende gletsjers genieten, check dit beeld van de Stelvio! Het is dan ook opvallend hoeveel dagen met sneeuwval we al hebben gehad. De SLF, de Zwitserse lawinedienst in Davos, houdt het aantal dagen bij dat er verse sneeuw valt, en komt op de Weissfluhjoch bij Davos (2540m) tot opmerkelijke getallen. Dit is het aantal dagen met verse sneeuw sinds eind augustus. Daarbij zijn gisteren en eergisteren (toen er ook sneeuw viel) nog niet meegenomen:

null

Warmer weer te laat voor koeien

Pas vanaf woensdag komt er rust in de tent. Het wordt warmer en de zon komt weer wat vaker tevoorschijn. Te laat voor de koeien die al uit de bergen zijn gehaald. In deze weken vindt in veel dorpen de traditionele ‘Viehscheid’ of ‘Almabtrieb’ plaats. Een feestelijk moment waarbij de koeien massaal naar het dal worden geleid. Zij hebben in ieder geval al mogen proeven aan de winter, de afgelopen weken stonden ze vaak met hun poten in de sneeuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik hoop inderdaad dat het blijft doorzetten. Zou jammer zijn als november/december (haast) niets meer valt, zoals afgelopen 2 jaar.
Intussen denk ik dat ik het idee om eind oktober nog even de sneeuw in te gaan maar eens definitief moet gaan maken.

null

Schneehase nog in zijn zomer outfit op de Hochkönig. De koeien lopen al beneden sinds drie weken en de murmeltieren hebben zich vol gegeten voor een lange winter. Hopelijk krijgt de natuur gelijk wordt wel weer eens tijd voor een dik pak sneeuw dat ook blijft liggen en voor de Kerst begint. :D

*bericht bewerkt door Elly3 op 18 sep 2017 11:06

Dienten Die Alte schule

Prachtig plaatje van de Stelvio!

Bergen + Sneeuw = ❤

Ik vond het dorp Obertauern er deze zomer niet echt mooi uitzien, het was duidelijk een wintersport bestemming. Met een pak sneeuw ziet het er vast een stuk mooier uit! :)

Bergen + Sneeuw = ❤

Oooo die Stelvio… wij zouden deze zomer voor het eerst skieën daar. Helaas toen beduidend slechtere condities…Volgend jaar in de herhaling…

Ik ben benieuwd of het hier op Corsica morgenochtend bovenop ook wit is. Eind van de middag en begin van de avond zware regen bij een temperatuur die zakte naar 14 graden op zeeniveau. Normaal zou je dan 0 graden niveau rond de 2300m moeten hebben, dus de toppen zouden zomaar wit kunnen zijn.

Born to Ride

@Matthias123 Dan een foto :-)

Click. Click. Peace

Ehm… wat betreft Obertauern… Ik denk dat de zon eerst nog even moet gaan schijnen… Maar het sneeuwt wel!

null

(Ik kan natuurlijk ook niet een klein authentiek dorpje verwachten door een laagje sneeuw) :)

Bergen + Sneeuw = ❤

Ik hoop dat het blijft doorzetten. Maar ik heb er een hard hoofd in. Meestal komt er nog we een warteperiode ergens in september of oktober.

Gaan skigebieden, die normaal in december opengaan, met zo’n pak sneeuw in september eigenlijk prepareren? Niet om nu direct open te gaan, maar een pak sneeuw dat door een pistenbully is aangestampt blijft volgens mij een stuk langer liggen.

@Tim91 Zo vroeg in het seizoen zelden. Om verschillende redenen. Vaak zijn de seizoenscontracten nog niet begonnen. Vaak zijn ze nog met ander materieel aan het werk, soms lopen zelfs de koeien nog over de pistes en zoals je zelf al aangeeft voor de lagere pistes (onder de 2500-3000 meter heeft het gewoon nog absoluut geen enkele zin. De zon is nog te sterk. Vaak begint men pas rond eind oktober met prepareren als het echt hard sneeuwt… Dat hangt natuurlijk ook af van de geplande openingsdatum, een Val Thorens zal eerder prepareren dan een klein gebiedje dat pas met Kerst open wil gaan.

Click. Click. Peace

Ik zou toch sneeuwdepots aanleggen met deze sneeuw…

@Rogier Helaas lagen hier op Corsica de toppen de hele dag in de wolken dus heb niet kunnen zien of er sneeuw gevallen was. Wel zijn er nog altijd oude sneeuwvelden hier hoog in de bergen en dat na de hittegolf lucifer die hier verschrikkelijk heeft huisgehouden…

Born to Ride

Zijn er toevallig nog geen lange termijn voorspelling voor de winter

Zijn er toevallig nog geen lange termijn voorspelling voor de winter

Pieter230976 op 20 sep 2017 20:14

Nee, die komen pas op de lange termijn…

Zijn er toevallig nog geen lange termijn voorspelling voor de winter

Pieter230976 op 20 sep 2017 20:14

Mijn glazen bol zegt dat er meters sneeuw gaat vallen en dat het flink koud wordt, net als dat de gele gentiaan voorspelt. Alleen helaas voor jou, net precies op de momenten dat jij in de sneeuw zit zal het warm zijn en regenen tot op grote hoogte. Voor zover alle voorspellingen meer dan een week vooruit…

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie