Is zomerskiën nog van deze tijd?

Roel op 27 augustus 2017· 57 reacties

Saas-Fee, Zwitserland: een van de nog weinige (echte) zomerskigebieden
Saas-Fee, Zwitserland: een van de nog weinige (echte) zomerskigebieden

Zwitserse kranten kopten begin augustus: “Zwitserse gletsjers zijn niet meer te redden”. Ook als we per direct zouden stoppen met de uitstoot van broeikasgassen dan komt dat voor de gletsjers te laat. “Voor het einde van de eeuw is 80 tot 90% van het ijs verdwenen”, aldus Matthias Huss, glacioloog aan de universiteit van Zürich. Intussen komen er deze zomer weer trieste foto’s voorbij en is dit weekend nog een zomerskigebied (Mölltaler Gletscher) voortijdig dichtgegaan waardoor ik mezelf een confronterende vraag ben gaan stellen: “Moeten we nog doorgaan met zomerskiën?”

Liefhebber

Misschien is het vloeken in de kerk maar laat ik voorop stellen dat ik een wintersporter in hart en nieren ben. De winter kan niet vroeg genoeg beginnen en ook 's zomers zou ik het liefst op de latten staan. Ik heb alleen nog nooit gezomerskied, en ik vraag me af of dat er nog ooit van gaat komen. Vijfentwintig jaar geleden had ik op die vraag volmondig “ja” gezegd. In de zomervakantie van 1989 stond ik als tiener op de Kaunertaler Gletscher. Ik wist zeker dat ik daar “als ik ouder was” nog een keer ging zomerskiën. In 2015, zesentwintig jaar later bezocht ik de gletsjer weer, maar de zin om te skiën was weg.

Kaunertaler Gletscher, juli 1989
Kaunertaler Gletscher, juli 1989

Dezelfde gletsjer in 2015
Dezelfde gletsjer in 2015

Glijdende schaal

Zoals de Kaunertaler Gletscher er op de foto bij ligt, zo ziet bijna elk zomerskigebied er deze zomer uit. Grijsgrauw ijs en weinig sneeuw. De zomer van 2017 wordt in de Alpen bijna zeker twee graden warmer dan het langjarig gemiddelde (1981-2010) en daarmee gaat de versnelde afkalving door. Op de Claridenfirn (gletsjer) in de Glarner Alpen (Zwitserland) wordt al 102 jaar gemeten. Van de acht extreemste smeltjaren vielen er zes na 2008.

Sneeuw op het ijs gaat smelten tegen, maar doordat de zomers warmer zijn geworden neemt de sneeuwbedekking af. We bevinden ons dus op een glijdende schaal. Van herstel is sprake als er 's winters meer sneeuw valt dan er in de zomer wegsmelt, maar in deze tijden van warmer wordende zomers is dat bijna onmogelijk. De winter is verworden tot een tijdelijke onderbreking van het smelten.

Snowfarming

In de zomerskigebieden worden intussen maatregelen genomen om het smelten tegen te gaan, zoals het plaatsen van sneeuwkanonnen (kunstsneeuw is beter bestand tegen warmte) en “snowfarming”. Snowfarming is het conserveren van wintersneeuw gedurende de zomer door bijeengeschoven sneeuw af te dekken met zaagsel en/of folie. Hiermee kan 70 tot 80% van de sneeuw bewaard blijven. Op gletsjers gebeurt dit afdekken vooral met witte folie omdat hier de zonnestraling een grotere boosdoener is dan de temperatuur.

Sneeuwkanonnen en snowfarming kunnen een zomerskigebied niet beschermen, maar het smelten wel vertragen. De schade aan het gletsjerijs kan worden beperkt als we bereid zijn het skiën op een gegeven moment in de zomer op te geven (zoals in Tignes dit jaar). Een bijkomend voordeel is dat de bewaarde sneeuw in het najaar gebruikt kan worden om het gebied eerder te openen.

Afdekfolie op de Rettenbachgletscher in Sölden (O)
Afdekfolie op de Rettenbachgletscher in Sölden (O)

Toekomst

In mijn ogen is dat de rol die zomerskigebieden in de toekomst gaan vervullen. Aan het traditionele zomerskiën, zoals in Zermatt, Saas-Fee en op de Hintertuxer Gletscher 365 dagen per jaar, komt een einde. In plaats daarvan zul je op gletsjers vooral langer en eerder kunnen skiën. Een trend die je al op steeds meer plaatsen ziet.

Een echt grote verliezer is het Italiaanse Passo dello Stelvio. Dit skigebied bovenop een steile bergcol is het enige skigebied in de Alpen dat alleen in de zomer is geopend. Deze zomer moest dit gebied ook tijdelijk dicht en het is de vraag of zo’n skigebied het hoofd überhaupt boven water kan houden.

Het bovenste stukje van de Stelvio dat weer open is
Het bovenste stukje van de Stelvio dat weer open is

Als de temperatuurtrend zich voortzet gaat er de komende jaren dus veel veranderen. Mijn zomerski-droom heb ik laten varen maar een verlengd voor- en naseizoen is een mooi alternatief. Dat veel gletsjers het einde van de eeuw waarschijnlijk niet halen doet wat mij betreft meer pijn.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Was dit heel anders geweest als daar niet geskied zou worden?

Gaat het in eerste plaats om het zomerskiën of om het behoud van de gletsjers? Ik denk het laatste en als zomerskiën schade toebrengt moeten we dit stoppen.

Ik denk een lastige vraag. Dat de temperaturen stijgen is helder, maar de extremen zijn ook groter.
Zo was er in California jaren van droogte en hitte, gevolgd door nu 2 jaar met veel koude en sneeuw (in de bergen). Hierdoor was Mammoth Mountain dit jaar open tot 7 augustus.
Mochten wij een aantal van die jaren krijgen in de Alpen, kan je wellicht een paar goede ski zomers meepakken.

Mocht het niet zo zijn, dan zouden we er in juni tot echt mee moeten kappen.
Het echte skiën in de zomer is overigens vaak een tegenvaller, veel pap, water en plakkerige sneeuw.

Dit is alleen nog maar de gletsjers de gevolgen van de opwarming van de aarde levert veel meer problemen op die we wellicht in ons dagelijkse leven ook merkbaar kan worden

Ik kijk al jaren erg graag naar de webcams van Sölden, ook zomers. Het doet wel echt pijn om te zien hoe snel het daar gaat. Dit jaar zou ik de eerste dagen van Augustus de Hintertuxer Gletscher op gaan. Anderhalve week van tevoren was het toch wel duidelijk dat dat gekkenwerk was. Helaas, het zou mijn eerste zomerski worden. Ik ben bang dat dat, net als bij jou Roel, de laatste kans was.

Wat me wel opvalt is dat de bescherming vooral voor pistes wordt gedaan, niet voor het behoud van de gletschers zelf. Misschien dat dit in de toekomst ook voor het ijs gebruikt gaat worden, als rustpauze bij de sterkste zon.

Helaas is de alpen op dit moment zo’n beetje het meest extreme gebied op aarde qua opwarming.

Delen van het Noordpoolgebied zijn juist weer stuk kouder aan het worden. De laatste jaren groeit in delen van het Noordpoolgebied de ijskap weer en afgelopen zomer werd een absoluut kouderecord voor Juli gemeten met een temperatuur van ruim -31 graden. En zoals hierboven aangegeven is de hoeveelheid sneeuw en koude in Noord Amerika de afgelopen 2 jaar extreem.

De vraag is alleen wat zijn natuurlijke schommelingen en wat wordt door de mens veroorzaakt. In de tijd van de gouden eeuw was het oppervlakte van het Europese vasteland dat bedekt was door Gletsjerijs bijvoorbeeld kleiner dan op dit moment. We teren nu nog deels op een extreem koude periode die er zo’n 200 jaar geleden was toen grote delen van de alpen met een dikke laag gletsjerijs bedenkt waren.

Born to Ride

null

Zo zag de Kaunertaler gletsjer er uit begin augustus 2016.

*bericht bewerkt door Nvski op 27 aug 2017 14:56

Ik vind dat ze ergens ren lijn mogen trekken. Sommige Gletsjers skiën tot half Mei. (Bv Kaprun) en sommige tot eind Juni (bv. Hintertux). Daarna sluiten tot de condities het terug toe laten. Dit kan dan september of oktober zijn… Is kwestie van aanpassen…

Als er sprake is van het éne na het andere koude of warmte record ergens, dan is er dus iets aan de hand. Dan lijkt me dat zomerskiën een ongepaste eis wordt… .

Een eis zou ik het niet willen noemen, dat zomerskiën. Omdat het kan (de sneeuw was er, de liften draaiden), ben ik voor een paar dagen afgereisd naar de Hintertux, last-minute. Als de gletsjers er niet uitnodigend bij liggen of zelfs gesloten zijn vanwege slechte condities, dan heb ik daar niet alleen vrede mee, maar juich ik dat zelfs toe (niet meer kapot maken dan nodig is om die liften maar te laten draaien). Dan ga ik gewoon in Zoetermeer skiën en ga ik in de bergen andere dingen doen (wandelen, mountainbiken, canyoningen, etc.).

Het is dus voor mij geen must, maar een mooie mogelijkheid. Als die er niet meer zou zijn, dan heb ik altijd nog de keus om naar het Zuidelijk halfrond af te reizen om te skiën. Momenteel heb ik daar niet de middelen voor (over), maar er zijn prima alternatieven voor in de zomer skiën op een gletsjer. Dus als ze dicht gaan voor skiërs: jammer. Of ze dichtgaan vanwege de skiërs is een vraag die ik niet met een overtuigd ‘ja’ kan beantwoorden.

We komen uit een ijstijd en de gletschers smelten al sinds eind 18e eeuw. Deal with it. Buiten dat: de situatie kan ook zo weer veranderen als de voorheersende windrichting weer naar het noorden gaat.

null

(https://wattsupwiththat.com/2010/04/12/pilgrimage-to-montana…)

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

Mijn stuk gaat in eerste instantie over het zomerskiën, maar door het smelten van de gletsjers wordt zomerskiën vanzelfsprekend ook lastiger. Zomerskiën is trouwens niet per definitie slecht voor de gletsjer. De maatregelen die ze nemen (afdekfolie, piste-grooming en sneeuwkanonnen waardoor je compactere sneeuw hebt) zijn maatregelen die de sneeuw conserveren en indirect dus ook gletsjers helpen beschermen. Dit is alleen een klein oppervlak en je kunt dit onmogelijk voor een hele gletsjer doen. Ook werkt het slechts smeltvertragend. Je krijgt er niet méér sneeuw of ijs door.

null

Zo zag de Kaunertaler gletsjer er uit begin augustus 2016.

Nvski op 27 aug 2017 14:53

@Nvski deze foto is genomen na een periode met verse sneeuwval. Een paar dagen later was die sneeuw alweer weg en keek je tegen dezelfde grijze wand aan.

Helaas is de alpen op dit moment zo’n beetje het meest extreme gebied op aarde qua opwarming.

Delen van het Noordpoolgebied zijn juist weer stuk kouder aan het worden. De laatste jaren groeit in delen van het Noordpoolgebied de ijskap weer en afgelopen zomer werd een absoluut kouderecord voor Juli gemeten met een temperatuur van ruim -31 graden. En zoals hierboven aangegeven is de hoeveelheid sneeuw en koude in Noord Amerika de afgelopen 2 jaar extreem.

Matthias123 op 27 aug 2017 13:17

Was het maar zo, dit is pertinent onwaar. Dat kouderecord was een momentopname en steekt schril af tegen het aantal warmterecords in die contreien. De laatste jaren is er juist veel weggesmolten op de Noordpool, alleen deze zomer was relatief koel door een gunstige ligging van hoge- en lagedrukgebieden. Het overgrote deel van Noord-Amerika was de laatste jaren ook niet te koud. Zie: http://models.weatherbell.com/temperature.php

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, 1989 tot 2015 is 26 jaar. Je bent ouder dan je denkt :)

Zomerskien kan, op het zuidelijk halfrond. Laten we het daarbij houden…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Thanks @Ferdinand, heb het gelijk aangepast.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Sinds 2008 is het zich muv 2012 volledig aan het stabiliseren en groeit het zelfs weer voorzichtig aan:
http://climategate.nl/2015/07/31/redde-wie-zich-redden-kan-o…
Op de Zuidpool is het zeeijs zelfs sinds 1979 al aan het groeien

null

Born to Ride

Of we nog moeten zomerskiën? deze vraag lijkt me ivm de klimaatverandering een hoog zelfoplossend vermogen hebben.

@roel, 1989 tot 2015 is 26 jaar. Je bent ouder dan je denkt :)

Zomerskien kan, op het zuidelijk halfrond. Laten we het daarbij houden…

Ferdinand op 28 aug 2017 06:40

En daar zijn de condities na een matige start dit jaar behoorlijk goed (beter dan voorgaande jaren…)

Click. Click. Peace

@Roel Sinds 2008 is het zich muv 2012 volledig aan het stabiliseren en groeit het zelfs weer voorzichtig aan:
http://climategate.nl/2015/07/31/redde-wie-zich-redden-kan-o…
Op de Zuidpool is het zeeijs zelfs sinds 1979 al aan het groeien

null

Matthias123 op 28 aug 2017 08:06

Het groeien van het ijs nabij de Zuidpool wordt niet veroorzaakt door lagere temperaturen, maar doordat warmere lucht meer vocht kan bevatten en er dus meer neerslag valt. Zolang de temperaturen daar onder 0 blijven zal het ijs inderdaad aangroeien doordat er meer sneeuw kan vallen.

Verder zegt het ijsoppervlak ook niet zo veel. Het gaat juist om het totale ijsvolume.

Lokaal de zon verduisteren door middel van zonneschermen in de ruimte ? (Enkel de infra rode straling dan :) )
Uiteindelijk zal dat wel gebeuren denk ik.

*bericht bewerkt door Anon5710 op 28 aug 2017 12:57

Leren leven met het feit dat gletsjers, voor wat betreft de Alpen, een aflopend natuurfenomeen zijn. Heel vervelend, maar er zijn straks toch echt wel grotere problemen op te lossen als gevolg van de opwarming van de aarde. Want dat wij als mensheid nog in staat zouden zijn die opwarming op korte termijn te stoppen, daar geloof ik niet in.

@paolie Makkelijk gezegd als het water uit jouw kraan niet direct uit de gletsjers komt… ;-) (trouwens in een omweg zelfs wel een beetje…)

Click. Click. Peace

@Rogier wees dan maar blij dat die gletsjer smelt, anders had je alsnog geen drinkwater ;-)
Maar serieus, er zijn gelukkig genoeg andere opties om aan drinkwater te komen.

*bericht bewerkt door paolie op 28 aug 2017 15:11

@paolie Voor hoog gelegen berggebieden valt dat tegen… in een dal naast mij (Ubaye) waar ze geen gletsjer hebben liggen veel bronnen en rivieren droog en dat moet niet vaker/langer gebeuren anders komt er niet veel uit de kranen…

Click. Click. Peace

Water zat in het Lac de Serre-Poncon toch? Het is uiteraard wel duurder, want je moet wat meer geld uitgeven aan zuivering, maar dat moeten we in Nederland ook met het water uit de Biesbosch…

*bericht bewerkt door paolie op 28 aug 2017 15:22

@paolie Ja, maar wat moet men dan in Marseille en Aix drinken? Heel zuid-oost Frankrijk is van de Serre Ponçon/Durance afhankelijk. En die Serre Ponçon vult zich (juist…) met gletsjer water… We zijn nog niet zover dat dit problemen geeft. Maar slechte winters en geen gletsjers zou echt wel problemen op leveren…

Click. Click. Peace

Maar er zijn ook voordelen natuurlijk ;-) Geweldige nieuwe MTB track naast de gletsjer van La Grave…

null

Click. Click. Peace

Want dat wij als mensheid nog in staat zouden zijn die opwarming op korte termijn te stoppen, daar geloof ik niet in.

paolie op 28 aug 2017 12:57

Stoppen geloof ik ook niet in, maar al kunnen we het maar afremmen; dan zouden we al een eind op weg zijn.
Helaas zijn er op deze aardkloot nog te veel mensen, incl. politicy, die het hele fenomeen van opwarming als hoax bestempelen en dat alle maatregelen zinloos zijn omdat we het toch niet kunnen stoppen

Rob

Betekent het einde van de gletsjers in de Alpen ook het einde van de leerstoel glaciologie bij de universiteit van Zurich?

*bericht bewerkt door moderator op 28 aug 2017 16:11

HarleySnowball

@Rogier zolang 64% van al het potentiële drinkwater in Frankrijk wordt gebruikt voor koeling van kerncentrales, zie ik echt wel mogelijkheden…

Want dat wij als mensheid nog in staat zouden zijn die opwarming op korte termijn te stoppen, daar geloof ik niet in.

paolie op 28 aug 2017 12:57

Stoppen geloof ik ook niet in, maar al kunnen we het maar afremmen; dan zouden we al een eind op weg zijn.

RCGrootveld op 28 aug 2017 16:11

Het zou hooguit ons geweten wat sussen ben ik bang…
Eén “geruststellende” gedachte: de mensheid is niet de aarde aan het vernietigen, maar zichzelf. De aarde overleeft ons wel…

Maar goed, weer even terug naar zomerskiën. Wat mij betreft stoppen we daarmee, en laten we die gebieden in de zomer voortaan met rust.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie