Nieuwe liften in Italië (2017-2018)

Henri op 02 oktober 2017· 16 reacties

De nieuwe Lazaungondel (foto: FB Schnalstaler Gletscherbahnen)
De nieuwe Lazaungondel (foto: FB Schnalstaler Gletscherbahnen)

Zoals elk jaar zijn de skigebieden in de Alpen deze zomer weer volop bezig geweest met het vernieuwen van de liftinfrastructuur. Dit alles met als doel om ons wintersporters nóg sneller en comfortabeler naar boven te brengen. In de serie ‘Nieuwe liften’ vandaag Italië.

Nieuwe Lazaungondel voor Schnalstaler Gletscher

Al jarenlang stond de vervanging van de Lazaunlift bovenaan het lijstje van het Schnalstal (Val Senales). De 2-persoons stoeltjeslift Lazaun wordt in de winter niet alleen voor de twee rode pistes gebruikt maar ook voor de rodelbaan. Het was dus verstandig deze 39 jaar oude stoeltjeslift tegenover de gletsjer te vervangen. Afgelopen zomer kreeg het project eindelijk groen licht en is de Oostenrijkse liftfabrikant Doppelmayr begonnen met de bouw van een nieuwe 8-persoonsgondel.

Om het Lazaun deelgebied aan de rest van het skigebied te koppelen en tegelijkertijd een gemakkelijkere variant op de steile zwarte dalafdaling vanaf de gletsjer te maken, probeerde men al jaren om een blauwe dalafdaling vanaf de gletsjer richting Lazaun aan te leggen. Vorig jaar augustus is men al voor een klein deel begonnen met de aanleg van deze blauwe piste, maar de werkzaamheden moesten na een paar dagen worden stilgelegd door een tussenvonnis van de rechter. De Zuid-Tiroolse Alpenvereniging had een bouwstop aangevraagd bij de rechter. Men heeft naar een oplossing gezocht en inmiddels is de bouw van de dalafdaling goedgekeurd en kan er weer worden gebouwd. Of deze dalafdaling komende winter al klaar is, is nog niet zeker.

null

Vervanging Sonne stoeltjeslift in Kronplatz

Op de geliefde zuidflank van de beroemde Kronplatz in Zuid-Tirol wordt deze zomer op de plek van de oude 4-persoons stoeltjeslift Sonne een nieuwe lift geplaatst. Het gaat om een moderne 6-persoons stoeltjeslift met kap en stoelverwarming. De nieuwe lift krijgt een capaciteit van 2600 personen per uur.

Vervanging Sonne stoeltjeslift
Vervanging Sonne stoeltjeslift

Daar blijft het de komende jaren trouwens niet bij want staan er nog meer vernieuwingen op het programma. De inmiddels bijna 30 jaar oude Olang I en II gondels en de Rara stoeltjeslift bij de Furkelpass zijn aan vervanging toe en zullen naar verwachting binnen twee jaar worden vernieuwd.

Nieuwe Malghette stoeltjeslift verbetert verbinding Madonna di Campiglio – Folgarida

Vanaf komend seizoen zullen ook de wachtrijen bij de Malghette stoeltjeslift in Folgarida in het skigebied Val di Sole verleden tijd zijn. In de afgelopen jaren ontstonden bij deze lift geregeld opstoppingen doordat de Malghette lift de enige verbindingslift is op de weg terug van Madonna di Campiglio naar Folgarida en Marilleva. De nieuwe koppelbare 4-persoons stoeltjeslift brengt wintersporters comfortabel en in slechts 4 minuten naar de top van de Monte Vigo. Over een lengte van 1230 meter maakt de lift 388 hoogtemeters. De bijbehorende Malghette piste is tegelijkertijd ook aangepast en breder gemaakt.

Vervanging Malghette stoeltjeslift
Vervanging Malghette stoeltjeslift

Nieuwe Piz Seteur gondel in Val Gardena

Nadat vorig jaar in Val Gardena de 8-persoons stoeltjeslift Gran Paradiso is gebouwd, wordt de vernieuwde aansluiting op de groene Sella Ronda nu compleet gemaakt met de nieuwe 10-persoons gondel Piz Seteur. De nieuwe gondel loopt iets noordelijker dan zijn voorganger, de 4-persoons stoeltjeslift uit 1998. Het middelstation bevindt zich net onder de nieuwe Gran Paradiso stoeltjeslift. Vanaf hier buigt de tweede sectie van de lift af naar het zuiden, waarmee het bergstation zich tussen de Gran Paradiso en de Città dei Sassi stoeltjeslift bevindt.

bron: valgardena.it
bron: valgardena.it

Het nieuwe dalstation van de Piz Seteur gondel (bron: valgardena.it)
Het nieuwe dalstation van de Piz Seteur gondel (bron: valgardena.it)

De cabines van de nieuwe gondel zijn ontworpen door de beroemde Italiaanse designer Pinifarina. De gondel is met een middelstation gebouwd zodat er vanaf komende zomer ook 3 nieuwe mountainbike-routes voor verschillende niveaus worden gerealiseerd. Bovendien zal de eerste sectie van de Piz Seteur gondel in combinatie met de Gran Paradiso stoeltjeslift in de zomer een snelle verbinding richting de Sellajoch vormen voor wandelaars.

Herstructurering van het skigebied Buffaure in Val di Fassa

Aan de oostkant van het deelskigebied Buffaure in het Val di Fassa zijn maar liefst twee nieuwe liften gebouwd en een stoeltjeslift verkort. Dit alles is gedaan om het skigebied beter in te delen. De eerste nieuwe lift is de 10-persoons gondel van het nieuwe type D-Line die vanuit het dorpje Alba di Canazei de oude pendelbaan Ciampac vervangt. De capaciteit wordt daarmee in één klap vergroot van 750 naar 2000 personen per uur. Het dalstation ligt direct tegenover de Alba – Col del Rossi pendelbaan, die sinds 2015 de verbinding met de Sella Ronda maakte.

Bij het bergstation van de Ciampac gondel start de Sella Brunech stoeltjeslift. Deze 4-persoons stoeltjeslift ging tot vorig jaar nog helemaal door tot de top, waarmee hij de verbinding maakte richting Pozza di Fassa. Nu is er voor gekozen om de stoeltjeslift te verkorten tot het middelstation, waardoor het laatste steilstuk wordt omzeild. Om de verbinding naar Pozza di Fassa toch compleet te maken, is de 2-persoons stoeltjeslift Roseal afgebroken en vervangen door een 4-persoons stoeltjeslift die tot het oude bergstation van de Sella Brunech loopt.

Livigno vervangt oude Agudio gondel

In Livigno is de Carossello 3000 gondel deze zomer vervangen door een moderne 10-persoons gondel van Doppelmayr. De gondel met de markante cabines uit het jaar 1985 was geproduceerd door de onbekende liftfabrikant Agudio. Het dalstation van de nieuwe lift wordt 60 meter in zuidelijke richting verplaatst, terwijl het middelstation op dezelfde plaats als zijn voorganger blijft liggen. Bij het middelstation wordt er ook een garage gebouwd voor het binnenhalen van de cabines.

bron: www.carosello3000.com
bron: www.carosello3000.com

Overige nieuwe liften:

  • Sankt Ulrich (Ortisei): 1-persoons sleeplift Furdenan
  • Pozza di Fassa: 4-persoons stoeltjeslift Vajolet I en II (voormalige Fodom en Biok stoeltjesliften)
  • Arabba: 10-persoons gondel Fodom
  • Bardonecchia: 6-persoons stoeltjeslift Fregiusia
  • San Cassiano, Alta Badia: 6-persoons stoeltjeslift Biok
  • Alagna: 4-persoons stoeltjeslift Cimalegna
  • San Domenico: 8-persoons gondel Alpe Ciamporino
  • Gallio: 4-persoons stoeltjeslift Busa Fonda – Monte Longara
  • Campo Felice (Abruzzen): 4-persoons stoeltjeslift Campo Scuola
  • Campo Imperatore (Abruzzen): 6-persoons stoeltjeslift Fontari
  • Monte Catria (Abruzzen): 3-persoons stoeltjeslift Travarco
  • Campo Rotondo (Abruzzen): 2-persoons stoeltjeslift Carbonara
  • Cittareale - Selvarotonda (Abruzzen): twee 1-persoons sleepliften Selvarotonda
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

bedankt voor deze update!

werd eens tijd dat de piz seteur vervangen werd. ooit nog wel eens een ruzie meegemaakt in die lift… overigens geld er in Italië een wet dat een lift maar maximaal 30 jaar mee mag gaan. hoe dat zit met de Langkofelscharte is mij een raadsel maar alle oudere liften zijn ze nu met man en macht aan het vervangen. ik mis overigens de Biok en de Sodlisa lift in Alta-Badia. 2 grote knelpunten in de sella ronda die nu eindelijk aangepakt gaan worden! nu nog de Ciampinoi… ik zal eens kijken of ik een paar foto’s gevonden krijg.

@henkhupelschoten Is dat een echte wet? Of is het zoals in Frankrijk dat liften vanaf een bepaald moment elk jaar getest/gecontroleerd moeten worden (wat feitelijk een lift economisch onrendabel maakt)? Mischien weet @Henri hier meer over?

Click. Click. Peace

Als ik het me goed herinner verbaasde @CJAHulskamp zich er vorige kerstvakantie over dat die Gran Paradiso een achtpersoons was geworden en zelf had ik afgelopen januari ook het idee dat het voor overcapaciteit had gezorgd. Weer geleerd dat een mens niet te snel conclusies moet trekken, want er werd natuurlijk mooi rekening gehouden met de vernieuwde Piz Seteur en daarmee de belangrijke functie in de groene Sella Ronda.
@Henri, dank weer voor het overzicht! Blijft elke keer weer interessant.

Als ik het me goed herinner verbaasde @CJAHulskamp zich er vorige kerstvakantie over dat die Gran Paradiso een achtpersoons was geworden en zelf had ik afgelopen januari ook het idee dat het voor overcapaciteit had gezorgd. Weer geleerd dat een mens niet te snel conclusies moet trekken, want er werd natuurlijk mooi rekening gehouden met de vernieuwde Piz Seteur en daarmee de belangrijke functie in de groene Sella Ronda.

@Henri, dank weer voor het overzicht! Blijft elke keer weer interessant.

Forza op 2 okt 2017 12:02

Idd niet te snel conclusies trekken in vervolg.

May the ski force be with you !!

Ik leer hier elke dag bij… ;-)

In Livigno staat een lift “under construction” op de pistekaart. Gaat om een verbinding M Della Neve naar Ponte Valaccia.
Staat er al een tijdje. Weet iemand of deze lift deze winter in gebruik genomen gaat worden?

Cimalegna bij Alagna Valsesia

Info over de nieuwe lift inclusief onderaan mooie plaatjes, die je helaas niet kan plakken (tenminste, mij lukt het niet)
http://www.skiforum.it/skinews/366-alagna-nuova-seggiovia-pa…

Overzichtskaartje

null

En dat ontsluit dan deze geweldige helling

null

*bericht bewerkt door Onnem op 02 okt 2017 20:25

The older I get, the better I was

In Livigno staat een lift “under construction” op de pistekaart. Gaat om een verbinding M Della Neve naar Ponte Valaccia.
Staat er al een tijdje. Weet iemand of deze lift deze winter in gebruik genomen gaat worden?

snowbert op 2 okt 2017 17:11

Ik was er twee weken geleden en er stond een fundering. Niets meer of minder dan dat. Gevraagd hoe of wat en het antwoord was dat ze hun best doen maar dat het nog helemaal niet zeker was dat de lift in december open gaat. Hangt van het weer af en tja: Livigno ligt hoog. Zou jammer zijn als er gestopt moet worden met bouwen want deze lift onsluit toch wel een groot gedeelte van het skigebied dat met geen alternatieve lift te bereiken is.

Oeps foutje: mijn bericht gaat over de Carosello 3000 lift, die is echt ‘under construction’. De Vallacia lift komt er definitief niet, project is afgeblazen omdat er geen bouwvergunning afgegeven is.

Oeps foutje: mijn bericht gaat over de Carosello 3000 lift, die is echt ‘under construction’. De Vallacia lift komt er definitief niet, project is afgeblazen omdat er geen bouwvergunning afgegeven is.

SkiBeppie op 2 okt 2017 21:18

Waren ze niet al begonnen met funderingen van het bergstation van de vallacia lift? Of is er afgelopen jaar nog een nieuwe lift geopend aan de mottilino-kant?

Volgens mij waren ze al aan het bouwen. Lijkt me niet slim als ze dat zonder bouwvergunning doen?
Heb iets gelezen over een millieugroepering die de boel heeft laten stoppen.
Toch Jammer…

Weinig nieuws uit (het westen van) Piëmont?

Vallaccia, wat voor helling is dat

null

En als je wilt lezen (google translate) wat voor een tranentrekkend verhaal er zit achter het blokkeren van die nieuwe lift door de groenen

De korte versie
https://translate.google.com/translate?sl=it&tl=nl&j…

De utigebreide versie (ga er maar voor zitten)
https://translate.google.com/translate?sl=it&tl=nl&j…

*bericht bewerkt door Onnem op 03 okt 2017 23:13

The older I get, the better I was

Weinig nieuws uit (het westen van) Piëmont?

roberthoogenboom op 3 okt 2017 13:35

Er is wel nieuws maar je moet weten waar je moet zoeken. Onder meer Bardonecchia plus een aantal van de kleinere gebiedjes.
Gebruik google translate als je geen italiaans of frans kan lezen en ga dan naar
http://www.skiforum.it/forum/forumdisplay.php?f=23
https://www.remontees-mecaniques.net/forums/index.php?s=3090…
https://www.remontees-mecaniques.net/forums/index.php?showfo…

*bericht bewerkt door Onnem op 04 okt 2017 07:08

The older I get, the better I was

Vallaccia, wat voor helling is dat

null

En als je wilt lezen (google translate) wat voor een tranentrekkend verhaal er zit achter het blokkeren van die nieuwe lift door de groenen

De korte versie
https://translate.google.com/translate?sl=it&tl=nl&j…

De utigebreide versie (ga er maar voor zitten)
https://translate.google.com/translate?sl=it&tl=nl&j…

Onnem op 3 okt 2017 23:11

Persoonlijk vind ik het niet zo’n probleem dat deze lift niet gebouwd gaat worden, samen met Val Federia vormt het een prachtig natuurlijk gebied waar het heerlijk wandelen en fietsen is. Sommige valleitjes mogen/moeten gewoon ongerept blijven, geen liften, geen herrie.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie