Op de valreep nog een dump

Roel op 26 april 2017· 20 reacties

Livigno (I)
Livigno (I)

Het kan niet op deze tweede helft van april, helemaal aan het einde van het seizoen. De meeste skigebieden zijn al gesloten maar de natuur perst er nog een slotoffensief uit. Alsof alle sneeuwschaarste van deze winter nog even moet worden weggewerkt. De komende drie dagen is het weer raak, met een bak regen én sneeuw.

Ook sneeuw in Zuidalpen

Dit keer is de sneeuwval niet beperkt tot de noordalpen maar profiteren bijna de hele Alpen ervan. Ook de zuidalpen! In de Dolomieten is het de eerste noemenswaardige neerslag sinds begin maart toen ik er mijn carnavalsvakantie vierde. Ze dreigden kurkdroog de zomer in te gaan, maar dat tekort wordt nu aardig weggewerkt.

Madonna di Campiglio, Dolomieten (I)
Madonna di Campiglio, Dolomieten (I)

Voor het eerst sinds lange tijd hebben we te maken met een Genuadepressie die sneeuw naar de zuidkant van de Alpen brengt. Tegelijkertijd stroomt koude lucht binnen vanaf de Noordzee. Beide luchtsoorten leunen drie dagen tegen elkaar aan. Opglijding van de zachtere lucht uit het zuiden wisselt af met stuwing vanuit het noorden (nordstau) waardoor een groot deel van de Alpen in de sneeuw terecht komt.

Gunstig is dat het geen korte heftige dump is maar dat de neerslag gelijkmatig wordt uitgestreken over drie dagen. Hierdoor kan het water redelijk goed in de bodem zakken, al is kleinschalige overlast niet helemaal uit te sluiten. Vooral door bomen die in het loof staan en de sneeuw niet kunnen dragen.

Grimmialp (CH): sneeuw op 1250 meter
Grimmialp (CH): sneeuw op 1250 meter

Sneeuwgrens wisselt sterk

Door de twee luchtsoorten zwabbert de sneeuwgrens wel flink. In het zuiden van Oostenrijk, neem bijvoorbeeld Nassfeld, regent het eerst tot op 1800 meter terwijl het in Grimmialp (Zwitserland) op 1250 meter nu al sneeuwt. Vrijdag is de koude lucht zo ver opgerukt om het overal te laten sneeuwen. In de centrale Alpen van Zwitserland en Oostenrijk valt uiteindelijk tot en met vrijdag ruim 1 meter sneeuw. De bekende gletsjerskigebieden van o.a. Hintertux, Kaprun en Sölden liggen in de vuurlinie!

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Dutchweek in de sneeuw

Ook Val Thorens valt met de neus in de sneeuw. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht in een Dutchweek verlopen de komende drie dagen fris met bijna dagelijks sneeuw. Misschien dat tussendoor de zon zich even laat zien, en dan is het meteen genieten!

De eerste laag sneeuw in Val Thorens is gevallen (foto: appartement-valthorens.nl)
De eerste laag sneeuw in Val Thorens is gevallen (foto: appartement-valthorens.nl)

Voor de twijfelaars die binnenkort nog een keer naar de Alpen willen, de natuur laat het dit keer niet afweten!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dringend mijn rijbewijs halen …
Openbaar vervoer zo laat in het sezoen, is traag, duur en bijna niet meer beschikbaar.

Dumpen zeg, dat wordt vet vrijdag in Soelden.

Alle pistes nog open in Soelden vanaf Giggijoch middenstation.

Dringend mijn rijbewijs halen …
Openbaar vervoer zo laat in het sezoen, is traag, duur en bijna niet meer beschikbaar.

Anon5710 op 26 apr 2017 13:17

Hoe kom je daar dan bij? Goed zoeken! Hoe kan de trein, bus of vliegtuig nou minder beschikbaar of trager zijn? Ik vond laatst vliegtickets voor 3e week mei naar Zurich, om maar een voorbeeld te noemen, voor 60 euro retour. Daar kun je niet tegen rijden…

Not all who wander are lost

Oké help… we willen gaan boeken voor vrijdag, zaterdag, zondag maar zitten echt nog even te bekijken welk gebied nu de beste keus lijkt.
We willen 3 dagen freeriden, maar zonder veel lopen en niet al te stijl. Daarnaast lees ik toch wel dat Gletsjers als Kaprun, Stubaier en Hintertux juist worden afgeraden ivm gletsjerspleten. Wat is wijsheid deze komende dagen?
Valt er in Solden en/of Ischl genoeg sneeuw om lekker te rijden vanaf vrijdag? Tot hoelang is de sneeuwgrens daar en wat is nog open aan pistes/liften?
Val Thorens nog een optie? Mijn ervaring is gezien ze bijna dicht gaan er ook nog weinig sfeer is. We kunnen helaas pas donderdagavond/nacht vertrekken namelijk!

Work less || Board more

Wat waar nog open is kan je gewoon zien op de websites van gebieden. Ik denk dat Oostenrijk de meeste base én sneeuwval biedt de komende dagen voor freeriden. Na Pasen is ook nog flink wat gevallen daar (en bijvoorbeeld in Livigno niet, dat deze dagen wel de volle laag gaat krijgen). Gletsjers hebben inderdaad aanvullende gevaren (zoals gletsjerspleten), maar dis is denk ik de periode in het seizoen dat die risico’s het kleinst zijn (sneeuwbruggen het dikst). Maar hier kan @Rogier meer zinnigs over zeggen dan ik.

Voordeel van het Ötztal is dat je elke dag kan kiezen tussen Sölden en de Gurgls.

En o ja, in Val Thorens is vrijdag in ieder geval nog van alles te doen in het kader van Dutch Week, en in Tignes in het kader van Family Jam.

@GiGi Thanks! Wat zijn de Gurgls? :)

Work less || Board more

@Cassiej
Dat zijn Obergurgl en Hochgurgl

Ja is dat nu nog interessant dan? Zie dat er niet heel veel op groen staat.

Work less || Board more

Juist terug van Solden, Giggijoch ligt er nog zeer goed bij, zeker in voormiddag.
Gletsjerpistes zijn goed in orde, wel terug met de lift, de afdaling van de gletsjer naar het gewone skigebied is ook dicht.
Gaislach zijde is gesloten.
Dalafdalingen beide kanten natuurlijk wel dicht.

In combinatie met de verwachte sneeuw, zeker een goede optie.

apres-ski bars: nog enkele open, misschien met het closing festival van dit weekend, dat deze wel terug open zijn.

*bericht bewerkt door Brian36 op 26 apr 2017 15:09

null
Vanochtend erg dun laagje neuschnee boven zermatt. Sneeuwgrens boven de 2000m, ik ben benieuwd of we nog wat extra krijgen…

Let it snow

Alles overwegende hebben wij gekozen voor Ischgl. Goede pistes, 170 km open, genoeg makkelijk freeride terrein.

Als je naar een gebied boven de 2200 meter gaat zit je dit weekend altijd goed. Van de geopende gebieden ligt vrijwel ieder skigebied hoger dus over de sneeuwgrens zou ik me geen zorgen maken. In de Noordalpen al helemaal niet, daar sneeuwt het morgen en vrijdag tot in de dalen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel , is er kans dat jullie felbegeerde app volgend seizoen terugkomt

@Pieter230976 dat kan ik niet zeggen. We zijn met meerdere dingen bezig

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

En nu weer 30 centimeter sneeuw erbij!

null

Volg mij op Twitter @SkieurVT

Solden was helemaal top vandaag. En dan morgen nog de zon erbij :)

null

*bericht bewerkt door evr66 op 28 apr 2017 17:39

Edwin van Riel

null

Volgende bak sneeuw onderweg naar val thorens ❄❄❄

@roel waren dit nou föhn wolken boven onze gemeente gisteren?

null

@roel waren dit nou föhn wolken boven onze gemeente gisteren?

bram82 op 16 mei 2017 20:16

Mooie vangst @bram82! Dat zijn het inderdaad! Hier niet veroorzaakt door bergen maar aan de voorzijde van een warmtefront. Redelijk zeldzaam bij ons.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie