Noordweststroming zonder opvallende sneeuwval

Roel op 10 april 2017· 6 reacties

Sòlden
Sòlden

Na een warm en zonnig weekend schakelen we nu over op een duidelijk koelere noordwestelijke stroming. Het ziet alleen (nog) niet uit naar bijzonder grote hoeveelheden sneeuw. Komt daar dit weekend verandering in?

Boven 2000m stabiele sneeuwcondities

Na een vrij bewolkte start van de week, tot woensdag speelde een zogenaamd hoogtelaag de Alpen parten zonder noemenswaardige sneeuwval, bereikte donderdag zwak koufront de Alpen. Dat gaf een beetje sneeuw in de Oostenrijkse noordalpen maar tot veel meer dan 10-15 centimeter kwam het niet, en daar overheen kwam een warm en zonnig weekend. In de sneeuwcondities vanaf 2000 meter is daardoor niet veel veranderd. Boven deze hoogte valt op veel plaatsen nog goed te skiën.

Gisteren scheen de zon uitbundig
Gisteren scheen de zon uitbundig

La Thuile
La Thuile

Deze week schakelen we over op gevoelig frisser weer. Na een mooie start van de dag trekt er vandaag vanuit het noordwesten langzaam meer bewolking binnen met vanavond en vannacht enkele buien. Sneeuw valt vanaf 1200 tot 1500 meter.

Noordweststroming niet overtuigend

De rest van de week staat in het teken van diezelfde luchtsoort maar deze noordwestenwind staat niet automatisch gelijk aan nordstau en sneeuwval. De stroming is niet bijzonder “diep” waardoor de scherpste kantjes afzwaaien richting de Balkan. Onbestendig is het daarom alleen bij vlagen, zeker als de stroming eventjes aflaat zoals komende woensdag. Onder invloed van de aprilzon kan het kwik dan toch weer aardig oplopen.

Livigno
Livigno

Vanaf zondag meer sneeuw

Zondag verschijnt er een actievere storing op de weerkaart die vanuit het noordwesten wellicht meer sneeuw gaat geven in de noordelijke Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Late vakantiegangers kunnen beter niet te snel juichen. Precies zo´n zelfde kaart werd voor komende donderdag ingetekend, waarvan nu niet meer dan een slap aftreksel lijkt over te blijven. Eigenlijk in lijn met de winter die we achter de rug hebben. We moeten dus afwachten of het echt zo ver komt. Duimen voor onder andere de Dutch Week in Val Thorens!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt voor de update Roel!

Had leuk geweest een opfrissertje in Sankt Anton, maar we gaan het zien!

Let it snow!

Dank voor de update!! Ben ook nieuwsgierig hoe het gaat aflopen tijdens de Dutchweek

*bericht bewerkt door jarinvergeer op 10 apr 2017 12:50

De zonnebrand kan uit de bagage en winterbanden opnieuw onder de wagen voor volgende week Val Tho?
Zou leuk zijn om een opfrisser te krijgen van verse sneeuw :) maar nog enkele dagen afwachten tot er zekerheid op de kaarten staat.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Ik zie leuke dingen in de vooruitzichten! Al ga ik zelf niet, toch wel leuk om bij te houden.

condities boven de 2000 m nog prima dus. Dat is mooi woensdag richting See - Ischgl. Zin in.

Fijn weer een update!
We gaan het zien in Voralberg vanaf donderdag!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie