Komt vrieskou toch nog even dichtbij?

Roel op 30 maart 2017· 16 reacties

La Rosière / Espace San Bernardo, weerfoto via chrissieg
La Rosière / Espace San Bernardo, weerfoto via chrissieg

Nu we langzaam in slaap lijken te sukkelen met lenteachtig weer, en regionaal nog verrassend goede condities, kijk ik met been schuin oog naar de ontwikkelingen vanaf medio volgende week. Een portie polaire lucht ligt op de loer.

Warm

Eerst even naar de actualiteit. Het is volop lente, met al een hele tijd bovennormale temperaturen. In Oostenrijk leven we in maart al 3 graden boven de norm.

Temperatuurafwijking maart t.o.v. normaal in Oostenrijk
Temperatuurafwijking maart t.o.v. normaal in Oostenrijk

Helaas heeft dat gevolgen voor de lagere skigebieden. In Saalbach gebeurt na dit weekend waar ze twee weken geleden bang voor waren. Bijna de hele zuidkant van het skigebied gaat eruit. Andere hogergelegen gebieden halen de Pasen nog wel, en de beste condities zijn natuurlijk te vinden boven 2000 meter en op de gletsjers. Denk aan de Söldens, Ischgls en natuurlijk Tignes en Val Thorens waar ze nog een maand te gaan hebben.

In het weekend wat sneeuw en regen

Vanaf zaterdag verslechtert het weer langzaam. Eerst in Frankrijk en Zwitserland, zondag en maandag ook in Oostenrijk. Dat betekent iets lagere temperaturen en af en toe sneeuwbuien (boven 1700 meter). De meeste sneeuw is waarschijnlijk voor de omgeving van Saas-Fee en Breuil-Cervinia. Berny Bisselink stuurde mij gisteravond toevallig een foto van Cervinia vanuit het vliegtuig.

Zicht op het skigebied van Breuil Cervinia (I) (foto: Berny Bisselink)
Zicht op het skigebied van Breuil Cervinia (I) (foto: Berny Bisselink)

Zo’n plaatje smaakt naar meer, en dat kunnen we gelukkig ook van de weersverandering zeggen. Terwijl de zon begin volgende week in de westalpen langzaam terug komt gaat het kwik in Oostenrijk langzaam in dalende lijn. Daarbij kan er nog een enkele sneeuwbui vallen (boven 1300-1500 meter), maar spannend wordt het mogelijk na woensdag.

Een bel koude poollucht stroomt dan vanuit Scandinavië uit over OOst- en mogelijk ook Midden-Europa. Vanaf woensdag wordt het hierdoor mogelijk gevoelig kouder en neemt in Oostenrijk de kans op sneeuw (nu tot in de dalen) toe. Hieronder de verwachte stroming in de bovenlucht voor volgende week donderdagochtend. Nog geen zekerheidje, maar iets om in de gaten te gaan houden.

null

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Kan je een voorspelling doen voor de Zillertal Arena volgende week ?
Vooral Konigsleiten.

Helemaal verrassend is het natuurlijk niet dat de afdalingen op een zuidhelling onder de 2000 meter in april gesloten zijn. Toen ik vorig jaar half maart in Saalbach was, werd het al een waterballet. Er zullen zeker meer gebieden zijn waar de liften op korte termijn zullen sluiten (of in ieder geval een groot deel ervan).

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Ik vertrek donderdag naar het Stubaital om daar op de gletscher paar dagen te gaan skiën (en mijn seizoen af te sluiten?). Ben benieuwd !!

Ik ben benieuwd hoe de kaarten zullen evolueren. Ik vertrek volgende week vrijdag richting Galtür en het zou niet de eerste keer zijn dat op het einde van de 1e week paasvakantie sneeuw en koude zich opnieuw doorzetten. Blijf de ontwikkelingen volgen, Roel!

Laat die inval van de kou maar komen! :)
Dank voor je bericht Roel

Nu in de Arlberg ondanks 20 graden nog prima te skien: vrijwel alles open en bij beetje slim skien prima pistes!

Beste Roel,
heb je al een beter zicht op volgende week? wordt het de moeite om nog te vertrekken? Zoja welke streek heeft volgens jou de beste kaarten gekregen voor volgende week aub? Alvast bedankt voor je bericht! Mvg, Claire

@clairec voor zonovergoten weer ga je het beste naar Frankrijk en Italië. Wel hoog opzoeken ivm de sneeuwkwaliteit.
Voor verse sneeuw (t/m maandag) en daarna zon is Via Lattea en Cervinia een goeie optie. Voor lagere sneeuwval moet je woensdag en donderdag in het oosten van Oostenrijk zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik had gehoord dat Serre Chevalier en Valmeinier wel ok zijn… Weet je daar iets van aub? Ik zoek bovenstaande gebieden in elk geval zeker op. BEdankt! Groetjes, Claire

@Roel voor Sestriere staat er plots veel meer sneeuw op dit weekend. Vanwaar die plotse wijziging of zijn dit de grillen van het model?

Helaas @clairec. Probeer het eens op het forum. @SkiFoo de grillen van de weersituatie dit weekend. Sneeuwval aan die kant van de Alpen is vaak wispelturig. Kan morgen weer anders zijn.

*bericht bewerkt door Roel op 31 mrt 2017 14:39

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Laat de sneeuw maar komen,12 april gaan we weer naar het Zillertal
volgens de berichten is vrouw Holle nog klaar wakker.

null

http://www.slf.ch/schneeinfo/schneekarten/hsm/gross/index_DE…

Pijnlijke statistieken helaas.

Quick op 1 apr 2017 00:35

Veelzeggend kaartje. Maart begon al met een achterstand, maar die recordwarmte doet ons nu de das om. Gelukkig is het hogerop nog wel goed te doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@wim6: dat is op 2500m hoogte. Waarom juich je daarover? Dikke regen dus lager. Bovendien kloppen die weersvoorspellingen nagenoeg nooit. De voorspelling voor 8 april voor Zell is zelfs 20 graden. Fijn die sneeuw die dan gevallen is. Je kunt jezelf ook voor de gek houden.
Gelukkig kun je naar Hintertux.

*bericht bewerkt door Piet-Bakker op 01 apr 2017 16:02

Piet Bakker: het is geen een april grap ik ga meerdere keren per skiseizoen (6x5 dagen) naar het Zillertal dus weet het een en ander er wel van.
BergFex is een goede weersvoorspeler.
Voor Zell maandag op1790 meter 7cm / dinsdag op1290 meter 8cm / woensdag op1210 meter 16cm / donderdag op1150 meter 8cm dat zijn de vooruitzichten voor Zell am Ziller. (p.s 2500 meter is de top in Zillertal Arena / Zell)

*bericht bewerkt door Wim6 op 01 apr 2017 18:19

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie