Wat gebeurt er na de sluiting van een skigebied?

Rogier op 24 maart 2017· 32 reacties

Dit moet ook allemaal opgeruimd worden
Dit moet ook allemaal opgeruimd worden

Of we het willen of niet, de eerste golf met skigebiedssluitingen komt eraan. Wees niet bang, in veel gebieden kunnen we nog een maand (soms zelfs langer) vooruit. Wij kregen de vraag binnen wat skigebieden doen als de laatste lift gesloten is. Heb jij ook een wintersport gerelateerde vraag stuur deze dan door naar rogier@wintersporters.nl en dan zoeken wij het antwoord. Dit keer het antwoord op:

Wat doen skigebieden na de sluiting van het seizoen?

Er zijn dan wel weinig toeristen meer, maar in een gesloten skigebied blijft men druk in de weer want er moet veel gebeuren om het skigebied zomerklaar te krijgen. En omdat de zomer in het hooggebergte maar kort is, moeten er ook weer voorbereidingen getroffen worden voor de winter die komen gaat. Dit gebeurt er zoal:

Opruimen

De pistedienst begint met het ontmantelen van het skigebied. Dat betekent dat alle markeringen worden opgeruimd, de beschermingsmatten worden opgeslagen en vaak worden ook de slepers of stoeltjes van liften losgehaald en opgeslagen, als deze tenminste niet in de zomer worden gebruikt. Dit is veel werk waarbij de pisteurs vaak nog gebruik maken van de sneeuw op de pistes. Ook worden de reddingsbananen opgeslagen en worden alle sneeuwkanonnen en -lanzen afgebroken en opgeruimd.

Een groene piste die sneeuwvrij is gemaakt na sluiting van het skigebied
Een groene piste die sneeuwvrij is gemaakt na sluiting van het skigebied

Sneeuwvrij maken van wegen

Terwijl alles opgeruimd wordt, worden ondertussen de onverharde wegen door het skigebied sneeuwvrij gemaakt. Vaak de groene en blauwe paden, hiervoor gebruikt men de pistenbullys. De wegen worden sneeuwvrij gemaakt zodat 4x4s en vrachtwagens het gebied weer in kunnen om materiaal op te ruimen en onderhoud te plegen.

Sneeuwvrij maken van de pistes

Meestal doet de natuur goed zijn werk. Als pistes niet meer geprepareerd worden is de sneeuw in no-time weg. Worden de pistes 's zomers gebruikt als graasterrein voor dieren dan wil men de sneeuw nog wel eens kapotrijden om het dooien te versnellen. Ook spuit men weleens mest over een dun laagje sneeuw heen, dan gaat het smelten ook sneller.

Skigebieden worden MTB gebieden
Skigebieden worden MTB gebieden

Klaar maken voor de zomer

Als de sneeuw smelt moet er meteen gewerkt worden voor de zomer. Zo worden mountainbikepaden gecontroleerd, bewegwijzerd en verbeterd. Hetzelfde geldt voor de wandelpaden. Sommige liften moeten aangepast worden voor het mountainbike gebruik. Er worden forellen vrijgelaten in de bergmeertjes om te kunnen vissen. Adventure parks moeten gecontroleerd en beveiligd worden en ga zo maar door. Een deel van de werknemers van het skigebied werkt op jaarbasis en kan dus meteen weer aan de slag. Dat zeggende is het voorjaar en de zomer ook de periode dat men op vakantie mag en kan. Er zijn nu eenmaal minder toeristen dan in de winter.

Klaar maken voor de winter

Na de laatste dag van het winterseizoen begint men ook meteen met nieuwe investeringen. Denk aan aanpassingen aan pistes nieuwe liften en het onderhouden van de sneeuwkanonnen, pistenbully’s en sneeuwscooters. Zeker in gebieden die laat sluiten en vroeg openen is er ook op dat gebied meer dan genoeg te doen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Er gaan steeds meer liften ook in de zomer open, in mijn ogen. Of is dat niet zo? Alle liften sluiten wel even voor onderhoud, toch? Vaak zie je ook dat hotels e.d na sluiting een maand gesloten zijn voor vakantie/grote schoonmaak en in het najaar vaak ook.

Stel nou dat er nog dermate veel sneeuw ligt of dat er half maart ineens heel veel valt, besluiten ze dan wel eens om het seizoen te verlengen of is dat niet rendabel? Dat de kosten van alles niet opwegen tegen het aantal toeristen…

Not all who wander are lost

In de VS (en ook in Canada?) zijn de openings- en sluitingsdata veel minder vastgelegd dan Europa. Daar laat men het van de condities afhangen, vaak.

Lijkt me toch lastig voor de planning van onderhoud e.d.

En nadat al het materiaal is opgeruimd en de sneeuw is verdwenen komt de rommel tevoorschijn… Wat zal daar een immense berg aan peuken, verpakkingen etc liggen

En nadat al het materiaal is opgeruimd en de sneeuw is verdwenen komt de rommel tevoorschijn… Wat zal daar een immense berg aan peuken, verpakkingen etc liggen

Marijnt op 24 mrt 2017 12:15

peuken wellicht wel, maar verpakkingen enzo lijkt mij dat dat nogal mee valt?
Ik heb de indruk dat op wintersport niemand zin heeft om het mooie plaatje te verneuken met zijn afval, tuurlijk ligt er wel eens wat maar ik vind dit doorgaans ( gelukkig) heel goed meevallen als je dat bekijkt in verhouding tot de (honderden)duizenden mensen die er passeren.

denk wel dat het best nog een lucratieve bezigheid kan zijn om onder de liften te gaan wandelen eens de sneeuw weg is: gsm’s, go-pro’s, skibrillen, …

@Edwin. buiten wat @GiGi zegt is het ook amper rendabel in Europa, men komt gewoon niet meer naar de skigebieden toe.
Liften moeten soms gecontroleerd worden, maar sommige sluiten praktisch niet. MTBen wordt steeds populairder in de Alpen dus er gaan en blijven steeds meer liften open.
@Marijnt Helaas wel.

Click. Click. Peace

What you take up the mountain, you must bring down. Only take pictures and leave footprints…

Ik draag geen geitenwollen sokken, maar de meeste rokers maken zich weinig druk om hun omgeving

@Martijnt Voor mij geldt hetzelfde, ik heb geen geitenwollensokken (merino telt niet toch ;-) ). Maar ik ruim zelfs regelmatig rotzooi van andere op. In mijn mtb rugzak heb ik een vuilniszak mee om alles op te ruimen wat ik tegenkom. Ook op ski’s neem ik rotzooi mee als ik het vindt.
@piraat het zou je tegenvallen. Onder een zes-zitter in la Plagne vindt men gemiddeld 30.000 peuken na een winter. Daarnaast blikjes, papiertjes van repen, flesjes etc. En natuurlijk alles wat per ongeluk valt.

Click. Click. Peace

altijd vreemd en op menig webcam te zien: de dag na de sluiting van de pistes maken de pistenbully’s de pisten kapot. Zijn ze de hele winter bezig geweest om de piste te koesteren, ploegen ze hem nu woest om. Dan smelt de achtergebleven sneeuw sneller om het gras een kans te geven voor de zomer (op plekken die laag genoeg zijn om gras te laten groeien.). Op webcam die hoog staan is het wel eens een tikkeltje beschamend om de zomer-situatie te aanschouwen: wat een woestenij kan het soms zijn. Niet best voor het gebergte, al die pisten. Eerlijk is eerlijk…

Misschien een beetje off topic en niet echt wintersport gerelateerd maar welk gebied is volgens jullie echt een aanrader om in de zomer te gaan wandelen en mountainbiken? Ik zit er over na te denken om deze zomer toch een keer richting de alpen te gaan en ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ik ben zelf sportief, een geoefende wandelaar maar een niet zo ervaren mountainbiker. Als jullie tips hebben, hoor ik het graag. En als het bericht hier niet op zijn plaats is dan hoor ik het wel (:

@SkiBeppie Soms expres maar vaak ook gewoon op spullen op te halen en als ze de frees en kam niet hebben hangen, en inplaats van rustig en gedoseerd hard omhoog rijden dan trekken ze vanazelf de sneeuw kapot.
@nicky6 Ligt wel in het verlengde van dit topic. Wandelen vind ik zelf mooier ver van skigebieden dan erin, maar bij het mountainbiken is een lift wel weer lekker.
In Frankrijk kun je denken aan gebieden als:

  • Grand Massif
  • Portes du Soleil
  • Queyras (aanrader)
  • Montgenevre
  • Saisies en Beaufortain

In Oostenrijk ken ik het zomers niet zo goed, daar laat ik graag iemand anders antwoorden.

Click. Click. Peace

@nicky6, nog niet eerder in de zomer in de Alpen geweest? Wil je dan alleen actief of ook lekker kunnen relaxen? Interesse in meerdaagse tochten betreft wandelen?

In Oostenrijk vind ik Solden goed te doen. Je kan vrij hoog komen en de afwisseling is groot. Hoog betekent vaker ook minder druk. Er zijn daar voldoende mountainbike/downhill paden speciaal aangelegd in diverse gradaties.

In Frankrijk heb ik zelf de meeste ervaring in Chamonix e.o en Annecy e.o. Chamonix is uitdagender en het mekka van de bergsport. Meerdaagse tocht is de TMB een aanrader. Die volgens @Rogier ook prima op de MTB is te doen. Uiteraard kan je ook dagtochten lopen en omdat de omgeving zo divers en uiteenlopend is en daarnaast “echt” hooggebergte heb je prima stukken waar je echt helemaal alleen bent. Staan leuke routes in een Nederlands boekje: http://www.noeslautier.nl/bergwandelgidsjes-tour-du-mont-bla…

Annecy is wat drukker met toeristen, maar ik kan dat iedereen aanraden. je kan er prima uitstapjes maken om te gaan wandelen (col de la tourette), maar met de mountainbike net zo goed. Eind van de dag dan heel verfrissend het heldere lac in.

Not all who wander are lost

@Edwin. Klopt te doen op de MTB maar daarvoor is het fijn om wel wat ervaring te hebben. ;-)
De boekjes van Noes Lautier zijn sowieso een aanrader voor wandelaars.

Click. Click. Peace

Die gidsen, ja! Zeer zeker! Ik heb ze alle drie :)

Not all who wander are lost

Misschien een beetje off topic en niet echt wintersport gerelateerd maar welk gebied is volgens jullie echt een aanrader om in de zomer te gaan wandelen en mountainbiken? Ik zit er over na te denken om deze zomer toch een keer richting de alpen te gaan en ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ik ben zelf sportief, een geoefende wandelaar maar een niet zo ervaren mountainbiker. Als jullie tips hebben, hoor ik het graag. En als het bericht hier niet op zijn plaats is dan hoor ik het wel (:

nicky6 op 24 mrt 2017 13:31

Jungfrau Region (CH), Zermatt (CH) of Val Gardena (IT). Mooier wordt het niet.

Mr. Slow

@Edwin. en @Rogier bedankt voor de tips! Ik ben nog nooit in de alpen op zomervakantie geweest en ben eigenlijk wel op zoek naar een combinatie van lekker actief bezig zijn en dan in de namiddag in een meertje of zwembad duiken.
Wel zaten wij vroeger altijd aan het Gardameer, waar je ook heerlijk kunt wandelen en fietsen aan de noordkant en dan daarna lekker kunt gaan zwemmen in het meer.

@nicky6 In de zomer naar de Alpen is een echte aanrader, zeker voor de activiteiten die jij voor ogen hebt. Sölden kreeg ik ook als tip, goede uitvalsbasis voor actieve vakanties. Wij zijn zelf aan het orienteren op een camping in de buurt van de Grossglockner, nabij het hooggebergte. We gaan dit jaar voor het eerst met ons zoontje van 1,5 jaar en zullen dus niet hele actieve wandelingen kunnen doen, maar ook dan is het altijd echt genieten van de fenomenale uitzichten.

Bergen + Sneeuw = ❤

@rogier hebben jullie geen zustersite voor liefhebbers van de bergen in de zomer? ;)

Bergen + Sneeuw = ❤

@Nelis Helaas. Wel rommel ik een beetje aan op een wielrenwebsite… klimtijd.nl maar een echt zomerbergsporters.nl is er nog niet…

Click. Click. Peace

@Nelis Helaas. Wel rommel ik een beetje aan op een wielrenwebsite… klimtijd.nl maar een echt zomerbergsporters.nl is er nog niet…

Rogier op 24 mrt 2017 16:06

Klimtijd is een leuke website en past prima bij mijn andere hobby wielrennen ? - Tnx Rogier!

Bergen + Sneeuw = ❤

@Edwin. en @Rogier bedankt voor de tips! Ik ben nog nooit in de alpen op zomervakantie geweest en ben eigenlijk wel op zoek naar een combinatie van lekker actief bezig zijn en dan in de namiddag in een meertje of zwembad duiken.
Wel zaten wij vroeger altijd aan het Gardameer, waar je ook heerlijk kunt wandelen en fietsen aan de noordkant en dan daarna lekker kunt gaan zwemmen in het meer.

nicky6 op 24 mrt 2017 14:25

Zeker. In de bergen daar vlakbij heb je ook een paar kleinere meren waar het goed toeven is (o.a. Lago di Ledro, Lago d’Idro en Lago d’Iseo).
Zelf wel eens bij Lago di Ledro geweest, een echte aanrader en je zit zo in Riva :)

Mr. Slow

Ik sluit me aan bij Quick: en dan
Vooral de jungfrau region, in mijn ogen de allermooiste plek in de Alpen en er is genoeg te beleven

Over het langer open blijven van de gebieden.
Vaak hebben de gebieden een vergunning tot een bepaalde tijd om open te mogen zijn. Daarna Is het gewoon afgelopen hoeveel sneeuw er ook ligt. Al zal dit per gebied ook weer verschillen hoe streng ze hier in zijn.

Übung macht den meister!!!

@Rogier
In Frankrijk zie je veel stoeltjesliften zonder groot begin/eind station. De stoeltjes kunnen dus niet naar binnen. (zoals ook te lezen in Henri z’n blog) Halen ze die in de zomer wel weg of blijven die heel de zomer hangen??

Übung macht den meister!!!

@piraat, de allermooiste plek benoemen begin ik maar niet aan ;) alles heeft wel wat in de Alpen. Ben vaak in de regio Annecy en Chamonix geweest. ik vind dat nog steeds geweldig mooi, maar kwam daarna pas in Saas Fee. 14 bergen om je heen die boven de 4000 M zijn is toch ook erg adembenemend. tevens in de buurt van Briancon e.o geweest, La Meije en Pelvoux, zeg maar de omgeving van Rogier en dat is ook gewoon erg mooi. Stuk rustiger, voor mijn gevoel. Jungfrau e.o zoals Lauterbrunnen/Wengen staat nog op de planning :)

Not all who wander are lost

Dan kunnen de koeien de alm weer op.

Deze zomer ws weer richting Oostenrijk , heerlijk, al verschillende plekken bezocht, In Saalbach en Ischgl veel mountainbikers gezien, In Ischgl is de complete liftverbinding naar Samnaun geopend.

Wandelen is overal mooi, Een mooie klam meepakken vind ik ook een feestje. Voor mensen met kinderen is het wilderkaisergebied erg leuk, hexenwasser was hier een succes.

Hier en daar een dorpsfeest, is het al zomervakantie? :D

null

null

Ischgl

In de VS (en ook in Canada?) zijn de openings- en sluitingsdata veel minder vastgelegd dan Europa. Daar laat men het van de condities afhangen, vaak. Lijkt me toch lastig voor de planning van onderhoud e.d.

GiGi op 24 mrt 2017 12:03

In het Sauerland houden we er zo’n Amerikaans systeem op na. Opening en sluitingsdata zijn altijd flexibel van het weer, de klandizie en de motivatie van de liftexploitanten. Er wordt alleen een richtlijn toegpast “half december tot half maart”, maar daar zijn geen concrete data op gebaseerd. Zeker een skigebied als Winterberg gaat vrijwel nooit meteen helemaal open en sluit meestal ook niet in één klap (uitzondering 2013). In het naseizoen wordt het aanbod gereduceerd totdat er uiteindelijk geen sneeuw meer is of geen gasten meer komen.

Onderhoud is geen probleem. De zomerpauze is bij de meeste skigebieden lang genoeg. En voor de liften die het gehele jaar open zijn houdt men er een strakke planning op na. Afhankelijk van het beschikbare personeel kan het onderhoud en de jaarlijkse keuringen erg snel gaan. In Willingen voeren ze bijv. het onderhoud alleen in het tussenseizoen door en ook alleen op doordeweekse dagen, zodat men geen enkel weekend van het jaar moet missen. In Zermatt wordt het onderhoud tussen de liften strak afgewisseld. Hiervoor heb je natuurlijk wel meerdere liften nodig die je naar de top kunnen brengen en een dermate groot (zomer)skigebied, dat je kunt afwisselen welke delen geopend zullen zijn. Zo is bijv. in Zermatt meestal de Furggsattel aan het begin van het zomerseizoen geopend en in de tweede helft de Kleine Matterhorn. Zo kan het onderhoud goed gecoördineerd worden.

Vaak hebben de gebieden een vergunning tot een bepaalde tijd om open te mogen zijn. Daarna Is het gewoon afgelopen hoeveel sneeuw er ook ligt. Al zal dit per gebied ook weer verschillen hoe streng ze hier in zijn.

RFKANGOO op 24 mrt 2017 17:28

Dat is inderdaad een belangrijke reden, alhoewel dit per gebied heel individueel geregeld kan zijn.

En nadat al het materiaal is opgeruimd en de sneeuw is verdwenen komt de rommel tevoorschijn… Wat zal daar een immense berg aan peuken, verpakkingen etc liggen

Marijnt op 24 mrt 2017 12:15

Dat is inderdaad een probleem, maar niet overal even sterk. Als ik bedenk hoe druk het 's winters wel niet op de pistes is, valt me de achtergelaten rommel in Winterberg of Willingen altijd reuze mee. Om over de keurige Zwitserse skigebieden maar te zwijgen. ;)

*bericht bewerkt door Frans op 24 mrt 2017 18:44

Misschien een beetje off topic en niet echt wintersport gerelateerd maar welk gebied is volgens jullie echt een aanrader om in de zomer te gaan wandelen en mountainbiken? Ik zit er over na te denken om deze zomer toch een keer richting de alpen te gaan en ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ik ben zelf sportief, een geoefende wandelaar maar een niet zo ervaren mountainbiker. Als jullie tips hebben, hoor ik het graag. En als het bericht hier niet op zijn plaats is dan hoor ik het wel (:

nicky6 op 24 mrt 2017 13:31

Jungfrau Region (CH), Zermatt (CH) of Val Gardena (IT). Mooier wordt het niet.

Quick op 24 mrt 2017 14:21

Jungfrau Region, echt een toppertje. Veel afwisseling, geweldige vervoersmogelijkheden om in de bergen te komen, vergeet niet naar de Jungfraujoch te gaan. Naast wandelen ook tal van andere mogelijkheden om je (dalend) door de bergen te verplaatsen :)

Misschien een beetje off topic en niet echt wintersport gerelateerd maar welk gebied is volgens jullie echt een aanrader om in de zomer te gaan wandelen en mountainbiken? Ik zit er over na te denken om deze zomer toch een keer richting de alpen te gaan en ben benieuwd naar jullie ervaringen. Ik ben zelf sportief, een geoefende wandelaar maar een niet zo ervaren mountainbiker. Als jullie tips hebben, hoor ik het graag. En als het bericht hier niet op zijn plaats is dan hoor ik het wel (:

nicky6 op 24 mrt 2017 13:31

Je kunt in Engelberg heel divers wandelen, ook tochten naar Melchsee of Hasliberg. b.v. Van laag in het dal tot naar de eeuwige sneeuw. Roeien op bergmeren, je kan nog de Gletsjer op, Titlis Cliffwalk doen etc.
Standsbezoek Luzern - vlakbij - ook genieten.
Slechts 1 nadeel: Zwitserse Frank dus niet de goedkoopste keuze. Maar daar krijg je heel veel voor terug.

Ik denk dat er maar weinig gebieden zijn waar je niet heel fijn wandelen of anderszins sporten kunt in de zomer!
Sommige gebieden zijn drukker (toeristischer) dan andere, maar ieder gebied heeft zo z’n rustiger plekjes.
Wij gaan al jaren naar het Montafondal in de zomer. Je kunt er jarenlang wandelen en nog steeds nieuwe plekjes ontdekken, maar er wordt ook gefietst (Silvretta Hochalpenstraße is een mooie voor wielrenners), er zijn trailrunevents, veel klimmogelijkheden, via ferrata, een alpencoaster, zwemmogelijkheden etc. Er wordt ook ontzettend veel georganiseerd in de zomer. En het prachtige uitzicht blijft!

Wat wij wel jammer vinden, is dat de meeste bergbanen pas begin juni opengaan, waarmee er voor de meivakantie toch wat minder opties zijn. Aan de andere kant: de mensen van bosbeheer en zo hebben ook een flinke klus om alle troep van lawines, aardverschuivingen enzo weg te ruimen en veel kunnen ze pas doen als de sneeuw weg is. En dat kan boven de 1800 meter best lang duren. April is nog einde winter daar, mei is nog lang geen zomer… echt een rustmaand waarin zelfs ook pensions en hotels soms dichtgaan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie