Wat sneeuw voor de gehele alpen

Morris op 21 maart 2017· 14 reacties

null

Ik moest maandag even knipperen met de ogen toen ik op 2800 meter op de thermometer keek. Het leek verdorie wel april in plaats van maart. Maar het was heerlijk. Door goed met de zon rekening te houden was het de hele dag mogelijk om heerlijk af te dalen en zelfs op de meest schaduwrijke hellingen nog wat verse sneeuw te vinden.

null

null

Voor vandaag is het menu hetzelfde. Althans in de west- en noordalpen. Hogedruk regeert nog even over de Alpen.

null

De zon is present, het is mild en wie vroeg opstaat en met de zon meereist heeft een heerlijke dag op de pistes. In de zuidalpen wordt het in de loop van de dag al bewolkt. Dat wordt het sterkste ten zuiden van de Gotthard tunnel terwijl in de Piemonte en de Dolomieten de zon nog present is.

null

In de nacht naar woensdag passeert dan een front met sneeuw voor het zuiden en het noorden van de Alpen. De sneeuw aan de noordkant is het gevolg van een koufront dat hard een poging doet om de Alpen te bereiken. Tijdelijk daalt daardoor de sneeuwgrens richting de 1000 meter.

Tegelijkertijd is er vanuit het zuiden vochtige lucht bij de Alpen gearriveerd. Deze wolken zorgen ook voor sneeuw, maar pas boven de 1700 tot 2000 meter. Tussen het front uit het noorden en het front uit het zuiden ligt de Alpenhoofdkam waar het in de nacht naar woensdag ook nog sneeuwt, maar waarbij de sneeuwgrens ergens tussen de 1000 en 2000 meter zal liggen. Gedurende de woensdag volgen er dan opklaringen vanuit het westen, maar niet voor lang.

null

Donderdag volgt er namelijk een nieuw front. Deze keer vanuit het zuiden. Aan de noordkant van de Alpen begint het te föhnen.

null

Ofwel wind en zon in de noord- en westalpen en sneeuw en nog eens sneeuw in de zuidalpen. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1500 tot 2000 meter en varieert van tijd tot tijd. Tot in ieder geval het weekend houdt dit weer aan met veel sneeuw voor het hoofdgebergte van de zuidalpen en zon (en van tijd tot tijd wind) voor de noordalpen.

Samengevat:

  • Dinsdag: zonnige start met later op de dag wat wolken aan de zuidkant van de Alpen. In de nacht naar woensdag sneeuw in grote delen van de Alpen.
  • Woensdag: eerst nog zon, maar vanuit het zuiden opkomende regen en sneeuw
  • Donderdag: föhn in het noorden en sneeuw in het zuiden (boven de 1500-2000 meter)
  • Vrijdag en weekend: idem
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Hallo Morris wij gaan 25 maart naar Livigno wat mogen wij verwachten , ik hope op een beetje zon en niet te koud groetjes

Duimen voor een lage sneeuwgrens hier. Weer regen zoals zaterdag en zondag liever niet.

Vanaf vrijdag naar AdH, er lijkt zo boven de 1800m toch een leuk laagje sneeuw bij te komen daar. Hogerop gaat er in ieder geval een heerlijk pak sneeuw vallen, dus we vallen zoals het er nu naar uit ziet met ons neus in de boter :)

Born to Ride

Het lijkt wel echt de trend van deze winter in ieder geval in Oostenrijk: korte koude inval en dan meteen weer föhn eroverheen in het noorden…

Laat de sneeuw maar komen deze week , 27 maart gaan we naar het Zillertal hopelijk veel zon.

Vaujany vanaf zondag, dat gaat leuk worden.
Eerste keer dat ik significante sneeuwval meemaak op skivakantie.

Volgende week wil ik nog een lang weekend weg, welke regio maakt dan de beste kans op redelijke sneeuw/weer combinatie (en niet te ver rijden)?

Volgende week wil ik nog een lang weekend weg, welke regio maakt dan de beste kans op redelijke sneeuw/weer combinatie (en niet te ver rijden)?

michielr op 21 mrt 2017 16:18

Een Oostenrijkse gletsjer, Ischgl, Obertauern, een gebied in Wallis…

4 dagen paradadiski vanaf zondag.
Had ik eerst schrik voor pap en bruine plekken door de hoge temperaturen(+20°C); Heb ik nu schrik voor 4 dagen mist en aanhoudende sneeuwval.
Wat een moeilijk volk zijn we toch :p

@piraat zeer herkenbaar. Je wilt natuurlijk altijd een meter sneeuw een dag voordat je komt en dan een week blue bird. Helaas kunnen we het weer niet bijboeken. De modellen schieten nog wel vaak alle kanten op dus kan zomaar weer anders zijn. Wij dachten na 6x dikke sneeuw op vakantie toch nog n keer te gaan voor de zon en daarom eind maart. Nu lijkt het idd weer op veel sneeuw. Maar om dan niet gaan ;-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@jeroen6 dit was ook ons idee, wij hebben dit seizoen 3 weken in quasi onafgebroken sneeuwbuien of mist gezeten dus hadden nu ook gehoopt op wat meer zon eind maart.
ochja, genieten doen we toch wel

@piraat. Bij mij was t over 3 seizoenen heen. We gaan(helaas.maar) 2x per jaar. Nu vertrekken we as zaterdag voor een week maar gelukkig nog niks geboekt. We kunnen nog finetunen. Paradiski is mooi dus je gaat sowiso genieten en je kan altijd naar les arcs waar iets meer bomen zijn.

*bericht bewerkt door Jeroen6 op 21 mrt 2017 20:19

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@piraat De boomgrens opzoeken he :-)

En in Paradeski heb je nog steeds de aiguille rouge richting villaroger.
Je hebt steeds bomen of kale rotsen naast de piste en daardoor minder kans op een whiteout. :)

Maar dat weet je wel zeker ;-)

*bericht bewerkt door Anon5710 op 21 mrt 2017 20:36

Joepie, hopelijk blijven de modellen goed voor val thorens, 30 cm sneeuw

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie