Lenteweer in de Alpen

Roel op 12 maart 2017· 6 reacties

De pistes op de Kitzbüheler Horn liggen er strak bij
De pistes op de Kitzbüheler Horn liggen er strak bij

Hier op Wintersporters zeggen we regelmatig dat maart eigenlijk nog een uitstekende wintersportmaand is. Niet meer zo koud, veel zon, en 's ochtends perfecte sneeuwcondities. Deze week is zo’n week uit het boekje. Vandaag hangt er in de westalpen wat meer bewolking, maar voor de rest schijnt de zon bijna onafgebroken. Zeker tot en met donderdag.

Vandaag in het westen meer wolken

Hieronder zie je een satellietbeeld van vanochtend (bron: sat24.nl). Oostenrijk is compleet wolkenvrij maar boven de Franse Alpen en het westen van Zwitserland en Italië hangt hoge bewolking. Misschien dat hier vandaag zelfs een druppel regen of boven 2000 meter een vlok sneeuw uit valt, maar dat is ook de enige neerslag die je voorlopig hoeft te verwachten.

null

In Frankrijk hangt vandaag bewolking (Chamonix Les Houches)
In Frankrijk hangt vandaag bewolking (Chamonix Les Houches)

Afzwaaiende storing

Eerder zag het ernaar uit dat de storing, die deze toename van de bewolking veroorzaakt, boven Noord-Italië terecht zou komen met meer neerslag voor de Franse en Italiaanse Alpen. Deze zwaait nu echter af naar Spanje waardoor niets een mooie week meer in de weg staat.

Dat geldt niet voor het Spaanse Alicante. Hier werd eergisteren een absoluut warmterecord verbroken met 34,8 graden. Nooit eerder werd het hier in maart, en zelfs april zo warm! Datzelfde Alicante wordt hier morgen voor ‘afgestraft’ en krijgt door die afzwaaiende storing dan heel veel regen en onweer.

Oostenrijk koeler dan Frankrijk

In de Alpen zijn de verschillen vanaf morgen marginaal. De zon schijnt overal van vroeg tot laat, al blijft het in Oostenrijk een stukje koeler dan in de westalpen. Met een oostenwind wordt hier wat frissere lucht aangevoerd met een nulgradengrens rond 1600 meter, tegenover 2200 - 2500 meter in de Franse Alpen. Dat komt de sneeuwcondities in de Oostenrijkse skigebieden, die toch al wat lager liggen, ten goede.

Met al die zon moet je beneden 1800 meter 's middags echter overal rekening houden met papperige sneeuw. De zon veel sterker dan in januari en dat laat zich gelden, vooral op zuidhellingen en in de dalen. Ook zijn niet alle dalen meer wit, maar ook dat hoort bij maart. De regen van afgelopen donderdag heeft wat dat betreft natuurlijk weinig geholpen. Hogerop sneeuwde het gelukkig wel, dus boven de 2000 meter zit je de komende weken nog prima!

Boven genoeg sneeuw, maar in het dal groen (Sankt Johann im Pongau / Alpendorf)
Boven genoeg sneeuw, maar in het dal groen (Sankt Johann im Pongau / Alpendorf)

Nog twee foto’s om je vingers bij af te likken: gisteren ontvangen via twitter vanuit het Montafon en vanaf de Ifen in het Kleinwalsertal.

">11 maart 2017
">11 maart 2017

In het weekend wisselvallig

Vanaf vrijdag lijkt er de klad in te komen. Hogedrukgebieden nemen in kracht af en vanaf de oceaan komen storingen dichterbij. De timing is nog enigszins onzeker, maar het kans is groot dat een eerste storing zaterdag of zondag de nodige regen en sneeuw gaat geven in de noordalpen.

Ik schrijf het woordje “en” want de aangevoerde lucht lijkt niet bijster koud te zijn. Dit neerslagkaartje voor volgende week zondag komt van het Europese model, dat een groot neerslaggebied tegen de noordalpen laat klappen.

null

Doordat de temperatuur vrij hoog ligt betekent dit een hoge sneeuwgrens van rond de 1800 meter. Voor de lagere skigebieden is het te hopen dat hier het nodige aan gesleuteld wordt. Nog meer regen kunnen zij niet gebruiken, ook omdat kunstsneeuw nu op veel plaatsen niet meer gespoten wordt. Maar eerlijk is eerlijk, een verhoogde kans op regen in plaats van sneeuw is in maart óók logisch.

Meer over de ontwikkelingen komend weekend in het weerbericht morgen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Laatste week mrt een weekje Ahrntal geboekt, ligt volgens de, ongetwijfeld optimistische, sneeuwhoogteaangave boven nog ong 200cm en onderin 50cm. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat daar nog wel iets van over is over 2wkn ;)

Voor ons is het nu nog genieten in Servaus Fiss Ladis. Skiën 's morgens op redelijke pistes en 's middags genieten van de zon op het terras want dan zijn de pistes pap. Het echte voorjaarsskien ? Jammer dat ik geen foto kan plaatsen ?

*bericht bewerkt door annemie57 op 12 mrt 2017 16:58

1500 meter Pap 2200 meter ijs Helaas.

null
Heerlijke dag in Mayrhofen gehad! Viel reuze mee met de drukte. En dat op een zondag.

Heerlijk skiweer met zo’n zonnetje. Al hoop ik dat de lente niet gelijk doorzet en er nog wat sneeuw ligt in St. Francois (1500-2400m) als we over drie weken in de auto stappen.

juist terug van weekje la rosiére mooi skigebied maar geen enkele dag goede pistes jammer!! aangekomen zaterdag 4 maart beginnen sneeuwen tot 8maart denk 1 meter!! daarna plots zéér hoge temperaturen met als gevolg pappistes!!de beste dag was 10 maart zonnig naar de andere kant geweest het Italiaanse thuile prima pistes wat en verschil met la rosiére!! ligt dit aan de ligging of aan de preparaties van de pistes?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie