La Sarenne, de beroemde afdaling van Alpe d'huez

Roel op 12 maart 2017· 21 reacties

Het bovenste deel van La Sarenne
Het bovenste deel van La Sarenne

Je hebt van die pistes die een bijna mythische aantrekkingskracht hebben. Als zo’n piste ook nog bij een dorp ligt dat op zichzelf al legendarisch is, dan is de keuze voor een nieuwe skibestemming snel gemaakt. Wat de Harakiri is voor Mayrhofen, de Sella Ronda voor Val Gardena, dat is La Sarenne voor Alpe d’Huez. In deze plaats, waar het skiën nog steeds in de schaduw staat van het wielrennen, ligt La Sarenne. Eén van de langste geprepareerde pistes ter wereld.

Echt zwart?

Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met deze afdaling. Zestien kilometer meet hij vanaf de top van de Pic Blanc (3330 meter) tot aan de Gorges de Sarenne op ruim 1500 meter. Je overbrugt dus 1800 hoogtemeters op één afdaling die ook nog eens zwart én geprepareerd is. Nu is er op de kleur wel wat te aan te merken. Echt zwart is hij alleen bij vlagen. Zeker in de ochtend als de piste strak geprepareerd is, is hij voor de gemiddelde skiër en boarder gewoon prima te doen.

Een klein beetje begrijpen doen we het echter wel, je moet een aantal steile passages nemen (zeker bovenaan) om beneden te komen, en er is na de Herpie-stoeltjeslift geen weg meer terug. Je zult de afdaling dus hoe dan ook af moeten maken. Waarschijnlijk is dit een van de redenen waarom hij zo mythisch is geworden.

Op de pistekaart van Alpe d'Huez loopt hij helemaal buitenom rechts
Op de pistekaart van Alpe d'Huez loopt hij helemaal buitenom rechts

Ander venijn komt uit onverwachte hoek. Omdat het een populaire piste is geworden krijgt hij ‘s middags snel last van buckels. De veredelde rode piste verandert daarmee in een dag tijd van een heerlijke carve-afdaling in een uitdagende buckelpiste waarmee de kwalificatie zwart ineens niet meer zo vreemd is. Kies - afhankelijk van je niveau - dus goed het moment uit waarop je deze afdaling wilt doen. Liever geen risico? Dan kun je ‘s ochtends als eerste naar boven en een first track te zetten. Dit is op zaterdagen gratis.

's Ochtends is de piste voor de meeste skiërs prima te doen
's Ochtends is de piste voor de meeste skiërs prima te doen

null

Afwisselend landschap

Dat hij de moeite waard is is geen fabeltje. Je begint op de Pic Blanc en slingert over de Glacier de Sarenne, het voormalige zomerskigebied van Alpe d’Huez, via een speelse en bochtige piste naar beneden. Zonder pauze zullen je bovenbenen snel verzuren maar het landschap is adembenemend. Ruig hooggebergte met uitzicht op de gletsjer van Les Deux Alpes en La Grave gaat over in een glooiende piste langs steile rotswanden en de afdaling eindigt in de Gorges de Sarenne, een smalle kloof waar je bij Auberge de la Combe Haute een drankje kunt nemen. Gezien de lengte die je hebt afgelegd is het geen ramp dat dit laatste stuk over een vlak bergpad loopt.

Gorge de Sarenne
Gorge de Sarenne

Nu langer open

De laatste kilometers van de afdaling liggen pal op een zuidhelling op zo’n 1600 meter, niet hoog voor Franse begrippen. Als je vroeger laat in het seizoen kwam was dit heel vervelend, want hierdoor werd de hele afdaling al vroeg in het seizoen dichtgegooid terwijl er hogerop nog kilometers perfecte pistes ongebruikt bij lagen. Gelukkig zagen de Fransen dit ook, en is in 2014 begonnen met het gefaseerd aanleggen van een kunstsneeuwinstallatie. Inmiddels is de gehele afdaling, tot en met de kloof, voorzien van kunstsneeuw waardoor de Sarenne ook in april nog gewoon open is.

Het onderste deel ligt pal op het zuiden maar heeft tegenwoordig kunstsneeuw
Het onderste deel ligt pal op het zuiden maar heeft tegenwoordig kunstsneeuw

Niet alleen wielrennen

De Sarenne kan zich meten met andere grote afdalingen in de Alpen, zoals de touretappe naar Alpe d’Huez dat met de Mont Ventoux doet. Bij ons is de afdaling echter nog relatief onbekend en dat geldt min of meer ook nog voor Alpe d’Huez als wintersportbestemming. Mocht je binnenkort dus horen praten over Alpe d’Huzes of als je deze zomer wielrenners gaat aanmoedigen in bocht 7, zet virtueel je wintersportbril even op en realiseer je dat Alpe d’Huez van oudsher toch vooral een wintersportplaats is. La Sarenne is het pronkstukje.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ssst niet zoveel reclame maken voor die heerlijke gebied ;) Over 2 weken mogen mijn benen weer lekker gaan branden op de sarenne en de tunnel. Heerlijk gebied voor zowel de absolute beginner alswel de vergevorderde wintersporter.

Born to Ride

@roel

Je schreef: “Glacier de Sarenne, het voormalige zomerskigebied van Alpe d’Huez”

Tot hoe lang geleden was dit?
Zijn er hier nog mensen die dit hebben meegemaakt?

Wellicht interessant voor een (persoonlijk) achtergrondverhaal?

Verleden jaar deze heerlijke piste gedaan, ik vond hem vaak ook niet zwart,en ook de opgegeven kilometers klopten niet.
Hij was korter dan opgegeven,maar een mooie afdaling.

Bij het eerste stukje denk je wel, dit is best steil, maar dat gaat gauw over in genieten.

Alpe d"Huez heeft mij sowieso als gebied bekoord.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

@roel

Je schreef: “Glacier de Sarenne, het voormalige zomerskigebied van Alpe d’Huez”

Tot hoe lang geleden was dit?
Zijn er hier nog mensen die dit hebben meegemaakt?

Wellicht interessant voor een (persoonlijk) achtergrondverhaal?

roberthoogenboom op 12 mrt 2017 11:25

Ik heb hier nog geskied in de zomer. Volgens mij eenvan de laatste keren. Dat moet ongeveer 25 jaar geleden geweest zijn. Zal vanavond eens fotos opsporen.

May the ski force be with you !!

Staat zeker om het verlanglijstje maar is wel ver hoor. Dat houdt mij tegen. Of een keertje vliegen misschien.

@CJAHulskamp oude foto’s zijn welkom :-) ! @roberthoogenboom het zomerskigebied moet tot aan de oude Herpie-stoeltjeslift hebben gelopen. Tot hier ongeveer. Je kunt het je nauwelijks nog voorstellen.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nou de gletsjer is wel verleden tijd, maar afgelopen zomer en de zomer ervoor zijn de pistes enkele dagen geopend geweest. Vaak met opvallend goede sneeuw.

Click. Click. Peace

@roel
@roberthoogenboom
Je schreef: “Glacier de Sarenne, het voormalige zomerskigebied van Alpe d’Huez”

Tot hoe lang geleden was dit?
Zijn er hier nog mensen die dit hebben meegemaakt?

Ja, ik kan me dit ook nog herinneren: eind jaren tachtig moet t zijn geweest, ik heb t een keer gedaan. Kan me niet herinneren tot waar t liep eerlijk gezegd

Blogger, skiër, verslaafd :-)

De Sarenne is de mooiste afdaling die ik ooit gedaan heb. Inderdaad telkens 's morgens vroeg en toen was het telkens goed te doen. Het mooiste was om hem te doen zonder te stoppen, dat gaf echt een kick. Ik had ook nooit de indruk dat het bij elkaar 16 kilometer was, maar dat mocht de pret niet drukken.

Peter Pos

null

Eentje gevonden bij ons thuis. In mijn ouderlijk huis liggen er waarschijnlijk meer. In dat tijdperk kende we technische kleding en helmen nog niet. In de achtergrond Les Deux Alpes.
null

Wat ik me kan herinneren deed alleen de lange stoeltjeslift A2 en een sleeplift A4.

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 12 mrt 2017 20:47

May the ski force be with you !!

@CJAHulskamp, bedankt voor de foto’s. Opvallend die parallelle liftjes. De A2-lift zal waarschijnlijk deze zijn:

null

bron: https://www.remontees-mecaniques.net/forums/index.php?showto…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

wij vertrekken nu donderdag voor een shortski hierheen. Voor ons de eerste keer dat we in dit skigebied gaan skien/boarden maar we kijken er enorm naar uit!
als het weerbericht zo blijft met 2x zoncijfer 10 en 1x zoncijfer 9, dan gaan we een zalig weekend tegemoet!
Nog 3x slapen…
:D

Leuk die oude foto’s!

wij waren hier tijdens de krokusvakantie: door het warme weer lag zo goed als het hele skigebied al van 11u vol buckels. Ook de blauwe en rode pistes richting Oz. Als de sneeuwomstandigheden hier goed zijn, is dit ongetwijfeld een topgebied!

Wij deden de Sarenne rond het middaguur: 16km buckels dus en een massa volk op die piste: dit was de drukste piste van de hele vakantie.
Maar ik heb hem kunnen aanvinken op de bucket list, net als de Tunnel ;-)

Ik heb hem gisteren gemaakt en was toch licht teleurgesteld. Weliswaar na de middag gedaan waardoor zoals gezegd een heuze buckelpiste waar je menig beginner onderuit ziet gaan. En het laatste stuk is een saai pad waar je toch je snelheid moet houden. Tja voor ik mijn eindoordeel nog eens ga maken doe ik hem/haar nog eens in de ochtend. Weliswaar is het landschap ronduit prachtig!!

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Ik heb deze piste vorige week donderdag,vrijdag,zaterdag ochtend kunnen doen en hij lag er geweldig bij , een keer in 1 stuk door kunnen gaan! :-)

Heb hem afgelopen februari meerdere keren gedaan maar de afdeling kon op geen enkele manier de verwachtingen waar maken, enkel het uitzicht. Voor de rest is het gewoon een rode piste die meer dan prima te doen is, ook in één keer. Het is wel een van de weinige plekken in het gebied waarbij je wat langer skiplezier hebt in plaats van het vele lift werk.

Ik heb de magie van de Sarenne nooit begrepen. Begrijp mij niet verkeerd: het is een mooie lange piste net een geweldig uitzicht vanaf de Pic Blanc, maar behoudens het eerste stuk vind ik hem niet echt speciaal. Laatste stuk zelfs irritant vanwege smal glooiend pad…

Doe mij dan maar de lekkere afdalingen richting Vaujany… Aansluitend lekker lunchen bij La Fare (bij de grote gondel)… <3

Vorige week een aantal keer in de poeder kunnen spelen op de Pic Blank en de Sarenne.
Absoluut van genoten, vanaf het deel waar ze prepareren was het een ware racebaan.
Later in de week met de warme temperatuur niet meer helaas.

null

null

Later in de week halverwege:

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie