Nederlandse snowboarder overleden in lawine, twee vermisten

Rogier op 08 maart 2017· 150 reacties

Het lawinegevaar vandaag in Maurienne vallei
Het lawinegevaar vandaag in Maurienne vallei

Het lichaam van een Nederlandse snowboarder is gisteravond gevonden door de bergredding boven het skigebied van Valfréjus. De snowboarder lag op een enorme lawine die waarschijnlijk rond 16.00 uur naar beneden is gekomen. Het ongeluk is gebeurd in het couloir de Seuil, een beroemde off-piste helling. De twee maatjes van de snowboarder worden vermist en zijn waarschijnlijk bedolven onder de enorme lawine. Er gold een lawinegevaar van 4 op een schaal van 5.

Update 10-3-2017 16:02

Na drie dagen zoeken heeft de bergredding het laatste slachtoffer nog niet gevonden. De bergredding vraagt iedereen die een lawinepieps, schep, sonde heeft en zou willen/kunnen helpen om te helpen met zoeken/sonderen en graven.

De aanloop naar de lawine moet worden gedaan op toerski’s. Dus enige toerskiervaring is prettig.

Meer info bij het VVV van Valfrejus http://www.valfrejus.com/

Update 8-3-2017 19:30

De bergredding heeft een tweede lichaam gevonden. De derde snowboarder is nog niet gevonden. De zoekactie is met het invallen van de nacht stop gezet. Deze gaat morgenochtend vroeg weer verder.

Update 8-3-2017 videobeelden van lawine

Update 8-3-2017 10:50

De zoekoperatie van de pisteurs en bergredding is nog niet begonnen. De PGHM (de bergredding) heeft de helling vanwege het nog heersende lawinegevaar niet vrijgegeven. Eerst wil men de helling beveiligen voordat er met het zoeken (sonderen) wordt begonnen. Dat zal worden gedaan met explosieven, om zo alle sneeuw die nog op scherp staat preventief naar beneden te laten komen.

Noodoproep

De noodoproep was bijzonder laat. De drie jonge wintersporters, tussen de 20 en 25 jaar oud zijn rond 16.00 uur uit het beveiligde skigebied weggeskied. Een van de jongens heeft net na vieren een textberichtje gestuurd dat ze verdwaald waren. Helaas heeft hij geen 112 of de bergredding gebeld. Ook werd zijn SMS pas rond 17.00 uur ontvangen. De ontvanger wachtte daarna nog tot 19.00 uur voordat hij de reisleider van zijn reisorganisatie inlichtte, in de hoop dat de drie de weg wel terug zouden vinden.

ValFréjus

Sonderen

De helikopter van de bergredding vertrok dus pas rond 19.30 uur. De lawine werd direct ontdekt. De bergredders vonden vrijwel meteen een lichaam bovenop de lawine. Geen van de wintersporters droeg een lawinepieps. Vanochtend begint de bergredding meteen met het sonderen van de lawine maar de kans op het vinden van overlevenden is natuurlijk extreem klein.

Extreem gevaarlijke condities

Net als Roel in het weerbericht waarschuw ik hier nogmaals voor het extreem hoge lawinegevaar in de Alpen. Er geldt voor bijna de gehele Alpen een hoog lawinegevaar (3 en 4). Het sneeuwdek is op veel plaatsen zeer instabiel. Vandaag wordt het nog gevaarlijker dan gisteren. Ten eerste omdat het aanvankelijk op veel plekken zonnig zal zijn. Hierdoor zullen veel skiërs en boarders het gevaar vergeten. De poederstress zal hoog zijn en iedereen wil zijn eigen spoor trekken.

Het wordt echter nog gevaarlijker omdat vanmiddag de temperatuur stijgt. Door de hogere temperaturen nemen de spanningen in het sneeuwdek toe en worden lawines veel makkelijker getriggerd. Bij zo’n opwarming kunnen hellingen die gisteren nog enigszins veilig te skiën waren spontaan gevaarlijk worden. Ongeacht de hoeveelheid sporen.

Bron: LeDauphine en Data-Avalanche

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat een drama. Sterkte aan de nabestaanden :-(

When life gets too complicated.... SKI

Pff drama weer, sterkte aan de nabestaanden en reddingswerkers. Het is wel raak met lawines de laatste dagen en met deze hoge stufe en gevaarlijke omstandigheden is het niet de vraag of, maar waar en wanneer precies er vandaag weer een lawine met slachtoffers zal zijn. Helaas heeft 90% van de Nederlandse wintersporters totaal geen idee van de gevaren die er op dit moment direct naast de pistes al is…

*bericht bewerkt door Matthias123 op 08 mrt 2017 08:41

Born to Ride

Ik ken de feiten en locatie niet, maar het klinkt alsof deze personen ongewild van de piste afgeraakt zijn (verdwaald in white out?)

Ongelooflijk tragisch…

verdrietig nieuws

Ik dacht eerst hoe dom kun je zijn… Maar na het bericht van Hessel moet ik dat herzien. Het zou zomaar kunnen dat ze verdwaald zijn in een totale white out idd. Heel veel sterke aan de nabestaanden. Man wat een puinhoop toch in de franse alpen op dit moment. Ik zie ook een sterke temperatuurstijging de komende dagen en daarna weer een snelle daling met sneeuw! Ben benieuwd wat dit voor gevolgen heeft voor het lawine gevaar. Vrees dat we nog vele berichten krijgen de komende dagen.

Verschrikkelijk voor de nabestaanden…

Precies mijn gedachte @Hessel. Gezien het tijdstip en het smsje dat ze verdwaald zijn, lijkt hier van opzet in eerste instantie geen sprake. Verschrikkelijk weer in ieder geval.
Ligt het ook aan mij of lijkt het dit jaar erger dan gemiddeld. Het kan ook zijn dat berichtgeving steeds uitgebreider wordt, mede door het hotel in Italië.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@veenhoorn het wordt niet erger maar met het sneeuwdek dat we nu hebben zijn enorme lawines wel makkelijker mogelijk.

Verder: verdwaald? Bel de bergredding en ga niet zelf op avontuur. De bergredding is daarvoor!

Click. Click. Peace

Is er in Frankrijk naast noodnummer 112 nog een centraal nummer voor bergredding?

Rock

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ik het nummer van de bergredding in mijn telefoon moet zetten, of is dat gewoon 112?
Anyway, goeie tip.
Ik ben ook wel eens door een valpartij naast de piste terecht gekomen. Geen lawine gevaar daar want nauwelijks helling, maar ik kwam er toch erg moeilijk weg. Anders wintersporters zagen en hoorden me niet vanwege de harde wind en dikke sneeuw terwijl ze op nauwelijks 5 meter voorbij kwamen. Best even spannend. Handig als je op zo’n moment als het echt niet lukt hulp kan inschakelen.

*bericht bewerkt door Taan op 08 mrt 2017 09:13

het is tijd voor goede voorlichting! Wellicht wel een theorie examen voordat je de piste op mag? Je kan het de mensen niet verwijten, veel mensen om mij heen weten niet eens of het huidige lawine gevaar hoog is of niet. Het staat ook niet duidelijk aangegeven bij de liften of mensen letten er niet op. Zo ook het nummer van de bergredding etc. Daarbij ook de 10 pisteregels. Kan je een mooie toelatingstoets van maken…

Ik steek altijd het nummer van de lokale bergredding altijd in mijn telefoon op de eerste dag. Dit staat altijd vermeld op de kaart van het skigebied.
Je kan beter 1 keer die gasten optrommelen voor 100m te overbruggen dan jezelf in dikke problemen werken.
De prijs voor onwetendheid die nu weer betaald is, is gigantisch. Veel sterkte aan de families.

*bericht bewerkt door Patrick1973 op 08 mrt 2017 09:13

Vaak staan de nummers van de pistedienst op de pistekaarten. 112 is ideaal als je geen Frans spreekt. In het geval van een lawine zeg METEEN duidelijk AVALANCHE om meteen doorgeschakeld te worden naar de bergredding.

Als je een minimum Frans spreekt zijn de bergreddingsnummers ideaal. Het woord Avalanche doet alles in een stroomversnelling gaan. Verschillende bergredding kunnen mobiele telefoons uitpeilen. Dus zelfs als je niet precies kunt uitleggen waar je bent kan het nuttig zijn om te bellen.
De bergredding is niet een centraal nummer. De nummers zijn:

Isère et Drôme Tel : 04 76 22 22 22
Savoie 04 79 05 11 88
Tarentaise 04 79 08 29 30
Chamonix 04 50 53 16 89
PGHM Saint Gervais 04 50 78 10 81
Hautes Alpes 04 92 22 22 22
Alpes Maritimes 04 97 22 22 22
Alpes de Haute Provence 04 92 81 07 60

Click. Click. Peace

Wat vreselijk!! :( en wat triest dat ze op het moment van verdwalen niemand hebben gebeld en verder zijn gegaan. Arme jongens…
Goede info @Rogier ! @aartstyle ; ik vind dat je het mensen wel kan verwijten, als je zo weinig van de bergen weet omdat je er 1 of 2 weken per jaar bent, wat zoek je dan überhaupt buiten de piste. Men beseft niet dat ze te gast zijn in de natuur, met alle geweld die daar soms bij hoort. Info moet je soms ook zelf zoeken. En op alle apps staat bijv. op dit moment heel duidelijk hoe hoog het risico is…
Maar een testje kan prima zijn. Want mensen lezen inderdaad niet. Maar wel lastig te organiseren.

Pfoe, dramatisch. Ben er vorige week nog geweest toen werden al lawinewaarschuwingen gegeven en hoorde je geregeld dat lawines afgeschoten werden, bizar

*bericht bewerkt door MHJSchroder op 08 mrt 2017 09:47

@Eef23, hoeveel Nederlanders denk jij dat er een wintersport app hebben van het gebied of een wintersport app in het algemeen? Ken genoeg mensen die niet eens weten waar ze heen gaan. Die geen enkele voorbereiding treffen, zelfs geen pistemap op zak. Het enige wat ze wellicht nog doen is 2 dagen van te voren kijken op de standaard Iphone weer app wat de weersvoorspellingen zijn. Het is allemaal ontwetendheid en helaas is er geen verplichting om die kennis wel te hebben. Ik ben voor een soort van Golf vaardigheids- bewijs (theorie gedeelte) maar dan voor skiërs. Hoeft niet heel moeilijk te zijn, maar het gaat om de bewustwording.

Gisteren ook een Fransman omgekomen in een lawine in Risoul:
http://www.ledauphine.com/hautes-alpes/2017/03/08/risoul-un-…

Click. Click. Peace

@Eef23 en @aartstyle Interessant als idee. Maar ik zie zelfs hele ervaren en kundige wintersporters hele rare dingen doen op dagen als vandaag.

Vandaag blijf ik lekker thuis met mijn dochtertje (papadag) en zometeen even de babypiste op :-)

Click. Click. Peace

Ik ken de feiten en locatie niet, maar het klinkt alsof deze personen ongewild van de piste afgeraakt zijn (verdwaald in white out?)

Ongelooflijk tragisch…

Hessel op 8 mrt 2017 08:43

En toevallig kwamen ze uit in de Couloir de Seuil, een beroemde off piste helling …

@Marko2 Als je bent verdwaald kun je op rare plaatsen uitkomen. Laten we niet veroordelen. En hierover de officiële raporten afwachten. Het feit dat ze een sms hebben gestuurd dat ze verdwaald waren geeft wel aan dat ze niet opzoek waren naar ‘heftig off-piste’ gok ik…

Click. Click. Peace

@Rogier: Ja het klinkt kinderachtig, maar gewoon bekeuringen uit delen als dat kan. Maar dat zal je dan wel over alle landen tegelijk moeten regelen.

@Eef23 en @aartstyle Interessant als idee. Maar ik zie zelfs hele ervaren en kundige wintersporters hele rare dingen doen op dagen als vandaag.

Vandaag blijf ik lekker thuis met mijn dochtertje (papadag) en zometeen even de babypiste op :-)

Rogier op 8 mrt 2017 09:58

@Eef23 en @aartstyle Interessant als idee. Maar ik zie zelfs hele ervaren en kundige wintersporters hele rare dingen doen op dagen als vandaag.

Vandaag blijf ik lekker thuis met mijn dochtertje (papadag) en zometeen even de babypiste op :-)

Rogier op 8 mrt 2017 09:58

Goed idee & klinkt als een perfecte dag, genietse!

@aartstyle Bekeuringen waarvoor? Off-piste is momenteel best mogelijk, met heel veel kennis van zaken, en als je erg terughoudend bent. Ik denk dat je dan de lat nog hoger legt voor mensen die in problemen zijn gekomen om de bergredding te bellen. Die lat wil je juist lager leggen…

Click. Click. Peace

Je hebt gelijk Rogier. De regels zijn moeilijk te definiëren. Wanneer breng je iemand of jezelf in gevaar. En idd je gaat natuurlijk niet de berg redding bellen als je weet dat je in overtreding bent. Lastig allemaal…

@aartstyle Inderdaad. In Italië kun je voor het triggeren van een lawine een bekeuring krijgen. En daardoor hebben de lawinediensten daar heel veel moeite om goede info binnen te krijgen. Ik ben voor educatie, leren, eravring op doen en begrip kweken… Maar dat lukt niet met één blog of één opmerking. Toch ga ik hier, en de mannen en vrouwen van wePowder, op onze sites stug en met volle overtuiging mee door…

Click. Click. Peace

Jullie doen dat zeer goed Rogier. Alleen hoe krijgen we deze info bij de onwetenden? Alle bezoekers hier zijn zich denk ik redelijk goed bewust van de gevaren. Maar ik schat 60% van de Nederlandse wintersporters zeker niet.

@aartstyle Stug door blijven gaan… Elke dag misschien een extra geinformeerde wintersporter.

Click. Click. Peace

Ben zelf wel eens naast de piste terecht gekomen in zeer dichte mist. We konden het volgende piste paaltje niet zien, wij rechtdoor, maar de piste boog scherp links af. Niks geen spannende piste, het groene pas van St. Martin naar Les Menuires. Man zat met zijn snowboard op de rand van de piste, ik ben met salto en al de afgrond in gedoken. Ik landde zo’n 20 meter lager, volledig gedesoriënteerd. Kon mijn man niet meer zien, maar wel horen. Heeft me denk ik een half uur geduurd om ski’s en stokken weer te vinden en omhoog te klimmen. Ook een keer in Italie naast de piste beland, was onduidelijk waar de piste liep. Heupdiepe poeder, en ik had toen net 7 hechtingen in mijn been na een stom ongelukje. Toen was ik ook niet echt vrolijk. Gelukkig wisten we wel ongeveer waar we waren en welke kant we op moesten en was het geen steile helling, dus geen lawinegevaar (we konden zelfs een stuk niet skien wegens te vlak) Maar toch, een vergissing zit echt in een klein hoekje en met bepaalde kennis kun je toch per ongeluk naast de piste komen.

*bericht bewerkt door Pien op 08 mrt 2017 10:24

Ben zelf wel eens naast de piste terecht gekomen in zeer dichte mist. We konden het volgende piste paaltje niet zien, wij rechtdoor, maar de piste boog scherp links af. Niks geen spannende piste, het groene pas van St. Martin naar Les Menuires. Man zat met zijn snowboard op de rand van de piste, ik ben met salto en al de afgrond in gedoken. Ik lande zo’n 20 meter lager, volledig gedesoriënteerd. Kon mijn man niet meer zien, maar wel horen. Heeft me denk ik een half uur geduurd om ski’s en stokken weer te vinden en omhoog te klimmen. Ook een keer in Italie naast de piste beland, was onduidelijk waar de piste liep. Heupdiepe poeder, en ik had toen net 7 hechtingen in mijn been na een stom ongelukje. Toen was ik ook niet echt vrolijk. Gelukkig wisten we wel ongeveer waar we waren en welke kant we op moesten en was het geen steile helling, dus geen lawinegevaar (we konden zelfs een stuk niet skien wegens te vlak) Maar toch, een vergissing zit echt in een klein hoekje en met bepaalde kennis kun je toch per ongeluk naast de piste komen.

Pien op 8 mrt 2017 10:20

de reactie “Gelukkig wisten we wel ongeveer waar we waren en welke kant we op moesten en was het geen steile helling, dus geen lawinegevaar” geeft maar eens duidelijk weer dat er amper kennis is onder wintersporters, bij offpiste is er altijd "lawine"gevaar hoe steil of niet steil de helling ook is/lijkt ! mits je uiteraard op een groen weideveldje staat langs ene witte kunstsneeuw slinger…

*bericht bewerkt door Droopy-d op 08 mrt 2017 10:32

don't count the days, make the days count !

Ben zelf wel eens naast de piste terecht gekomen in zeer dichte mist. We konden het volgende piste paaltje niet zien, wij rechtdoor, maar de piste boog scherp links af. Niks geen spannende piste, het groene pas van St. Martin naar Les Menuires. Man zat met zijn snowboard op de rand van de piste, ik ben met salto en al de afgrond in gedoken. Ik lande zo’n 20 meter lager, volledig gedesoriënteerd. Kon mijn man niet meer zien, maar wel horen. Heeft me denk ik een half uur geduurd om ski’s en stokken weer te vinden en omhoog te klimmen. Ook een keer in Italie naast de piste beland, was onduidelijk waar de piste liep. Heupdiepe poeder, en ik had toen net 7 hechtingen in mijn been na een stom ongelukje. Toen was ik ook niet echt vrolijk. Gelukkig wisten we wel ongeveer waar we waren en welke kant we op moesten en was het geen steile helling, dus geen lawinegevaar (we konden zelfs een stuk niet skien wegens te vlak) Maar toch, een vergissing zit echt in een klein hoekje en met bepaalde kennis kun je toch per ongeluk naast de piste komen.

Pien op 8 mrt 2017 10:20

de reactie “Gelukkig wisten we wel ongeveer waar we waren en welke kant we op moesten en was het geen steile helling, dus geen lawinegevaar” geeft maar eens duidelijk weer dat er amper kennis is onder wintersporters, bij offpiste is er altijd "lawine"gevaar hoe steil of niet steil de helling ook is/lijkt ! mits je uiteraard op een groen weideveldje staat langs ene witte kunstsneeuw slinger…

Droopy-d op 8 mrt 2017 10:30

Dit zijn wel 2 uitersten die genoemd worden. Normaal gesproken, wanneer je een helling <30 graden hebt en er geen stijle hellingen boven hebt is er ‘geen’ lawinegevaar. Maar, op een grillige bergwand heb je al snel delen die boven de 30 graden uitkomen die weer gevaar geven.

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie