De reis, genieten of noodzakelijk kwaad?

Rogier op 18 februari 2017· 55 reacties

null

Vandaag is een van de drukste dagen op de wegen naar de Alpen toe! De lokale kranten staan er vol mee! “Zwarte zaterdag!” “Lange files”. En de media vindt altijd wel een echte pechvogel om te interviewen. In mijn ervaring valt de reis altijd wel mee. Ik geniet er vaak zelfs van. Het hoort er een beetje bij. Voor jullie ook? Of is de reis echt een noodzakelijk kwaad?

Genieten

Als ik de laatste tas in de auto zet de deur van de auto dichtsla en instap dan is voor mij de trip begonnen. Een lekker muziekje gaat op. De speciale zak met reis-snoepjes ligt naast me en vol verwachting begin ik aan de reis.

null

Steeds meer bergen

Toen ik nog in Nederland woonde genoot ik ook van het feit dat ik in de loop van de reis steeds meer bergen om me heen zag. De wereld werd in mijn ogen steeds mooier. Ik ging me steeds meer thuisvoelen. Zeker als ik sneeuw begon te zien of ijspegels aan de zijkant van de weg dan wist ik dat ik in de buurt van de winter kwam. Wat een heerlijk gevoel!

Vermoeiend en lange zit

Maar ik ken ook genoeg vakantiegangers die eigenlijk niets liever zouden willen dan die hele reis niet doen. Want het is toch best een lange en niet ongevaarlijke zit. Je zit maar naar die saaie snelweg te kijken. En echt leuk is het natuurlijk allemaal niet. Zeker als je op een drukke dag ook nog eens in de file komt te staan. Het is maar goed dat aan het eind van de rit die mooie pistes en bergen lonken, anders…

null

De reis naar de Alpen, is dat voor jullie een noodzakelijk kwaad of hoort het al echt bij de vakantie? Waar balen jullie van tijdens de reis? En waar genieten jullie van?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Met de heenreis begint het genieten. De terugreis vind ik een noodzakelijk kwaad… :p

Noodzakelijk kwaad. Ik rijd ongeveer 50.000 km per jaar voor mijn werk en nog meer snelweg is voor mij geen toegevoegde waarde aan de vakantie. Wel is het zo dat het laatste stukje het plezier verhoogt omdat de bergen in zicht komen, maar ik zou het niet missen als dat er niet was.

Voor mij geldt hetzelfde als voor @Rogier, zelfs de snoepjes zijn herkenbaar ;) Ik houd wel van de dynamiek van het kmvreten.

Eens met @Harm, de terugreis is een noodzakelijk kwaad en duurt altijd veel langer in onze ogen.

Maar net als @Userd en @Rogier maken we er gewoon wat van: thermoskan met koffie, stroopwafels en dropjes binnen handbereik, heel veel snoeptomaatjes en worteltjes ter compensatie van de zoetigheid :-P, de Duitse file-informatie die zo af en toe hilarisch is (wat er niet allemaal op de autobahn ligt of loopt tijdens zo’n reis!) en we kiezen steeds een luisterboek uit van Astrid Lindgren of Roald Dahl waar we urenlang als gezin naar luisteren en wat wij als ouders ook leuk vinden. De tijd vliegt voorbij als je naar de streken van Michiel van de Hazelhoeve luistert en als we die even zat zijn, kunnen de kinderen op hun eigen MP3 (een ouwetje van ons) naar hun kindermuziek luisteren en wij naar onze eigen muziek. Ik vermoed overigens dat mijn man net als jij, @Zjanke, iets minder lol erin heeft omdat hij ook zoveel kilometers maakt voor zijn werk. Maar die stroopwafels maken geloof ik veel goed :-)

De vakantie begint zodra we in de auto stappen. File is vervelend, maar als we per se met z’n allen tegelijkertijd dezelfde kant op willen bijna onvermijdelijk, dus daar moeten we maar mee leren leven. Wij proberen er met de planning van het vertrekmoment van onze reis zoveel mogelijk rekening mee te houden.
Het toenemen van het vakantievreugde met het stijgen van de hoogteverschillen met als extraatje het verschijnen van sneeuw en ijs in de omgeving, herken ik helemaal. Als de kinderen nog slapen, moet ik me inhouden om ze er niet voor wakker te maken. ;)
Die laatste foto vind ik wel een crime! Rijden terwijl het sneeuwt vind ik zó vermoeiend… Op zich kan het een zeer gewenste laag verse sneeuw in m’n skigebiedje betekenen, maar man, wat is dat intensief rijden. Dat mag van mij gebeuren op de dagen voor en na onze reis, maar niet teveel, want we willen ook nog skiën natuurlijk. ;)

Echte drukte maak ik eigenlijk nooit mee (zoals de komende 2 zaterdagen), gelukkig. Ik vind de heenreis onderdeel van de vakantie, eten en drinken mee, lekker muziekje aan en genieten van het veranderende landschap, de eerste sneeuw en natuurlijk de eerste bergen.

Wij stoppen altijd even bij het meer van Genève, wat vanaf de parkeerplaats al betoverend is. Het duurt dan niet lang en je spot de eerste skiër/skilift en dan begint het echt!

En als er al file is, dan is dat niet anders. Zwitserland is irritant, maar dat duurt gelukkig niet eens zo heel lang. Vorig jaar 1 uur stilgestaan in Duitsland, door een ongeluk, en dus lekker wat gedut.

De terugreis is een ander verhaal. Spullen in de auto, iets van een broodje ter plekke kopen en gaan.

Voor mijn werk maak ik ook nog wel wat kilometers, dus het rijden an sich is zeker geen probleem en gelukkig heb ik ook een comfortabele auto.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Zoals eerder aangegeven; de heenweg vinden we een genot (incl. kinderen), het vakantiegevoel begint op de oprit. Lekkere muziek aan, de kinderen hebben hun i-pads met koptelefoon en eigen muziek (maar meestal slapen ze 80% van de reis), lekker wat te snacken op z’n tijd HEEEERLIJK, het is vakantie!
De terugweg is helaas een noodzakelijk goed.
Ik word ook altijd humeurig als ik de bergen achter me laat en je in het vlakke landschap gaat rijden. Dat heb ik in de zomer overigens ook.

Op de terugreis hebben we overigens ook altijd meer oponthoud op de een of andere manier, ondanks de verschillende vertrek tijdstippen.

Ik vind het vreselijk. Zowel de heen als terugreis. Maarja het is nou eenmaal zo dus moet het er maar het beste van maken. Gelukkig nooit een monsterrit meegemaakt dat je uren vast stond in de sneeuw ofzo.
Ik ga op wintersport omdat ik het snowboarden zo leuk vind. Niet omdat ik graag heel de dag in de auto zit.

Übung macht den meister!!!

Ik lees dat iedereen de reis leuk maakt en uiteraard doe ik dat ook. Muziekje, lekkere hapjes en gewoon gezellig ouwehoeren, maar laat ik het anders stellen: Als je de reis zou kunnen overslaan (niet inwisselen tegen extra vakantietijd!) zou je daar voor kiezen of is de reis een deel van de voorpret?

De heenreis is zeker al een feest. We gaan vroeg weg en tegen de tijd dat het licht is zijn we al 200/300km onderweg. De kinderen hebben films op een tablet en hoor je de hele weg nauwelijks. Broodjes, drinken en snoep mee.
Nee dan is een file geen ramp, maar een dramarit van 15 uur of langer past niet echt in de plaatje.
Het grootste genot is na een voorspoedige rit aankomen in het overnachtingshotel, een welverdiend biertje drinken met vrienden die vlak voor of na ons zijn aangekomen, in de wetenschap dat we de volgende ochtend nog maar een tiental kilometers hoeven, gegarandeerd filevrij…

Ik vind zowel de heen- als de terugreis geen probleem. Op de heenweg proberen zo min mogelijk (dus geen onnodige stops) om dan lekker snel de eerste bergen te zien. Op de terugreis stoppen we wat vaker om zo lang mogelijk het vakantiegevoel te behouden :)

Dit jaar voor het eerst met onze jongste zoon een lange rit maken, dus even kijken wat hij ervan vindt. En omdat we dit jaar voor het eerst een tussenstop hebben in Ulm, zullen we dit jaar waarschijnlijk op de heenweg ook wat vaker stoppen. Je weet immers dat je die dag toch nog niet in de bergen eindigt.
In de auto lekkere snoepjes van de markt, broodjes, drinken, fruit en koekjes mee.
En voor de 2 kids ieder een tablet van paps en mams met daarop hun favoriete filmpjes. Hoewel de jongste van 16 maanden nog niet echt lang naar filmpjes kan kijken.

Maar gelukkig kunnen papa en mama en grote broer heel goed zingen, dus we komen die reis wel door.

Niet lullen, skiën!!!

Reis is onderdeel van de vakantie, dus vullen we die ook als zodanig in; zowel heen als terug: Ontspannend
Tot ca 800 km in één dag, daarboven worden het er al snel 2 …
Met 40 Kkm/jaar zit ik elke dag al in de sleur-van-de-weg-van-alle-dag en daar heb ik tijdens/op weg naar mijn vakantie totaal geen behoefte aan. Dus bij voorkeur (deels) via een landschappelijk aantrekkelijke route zodat we onderweg al in de vakantiestemming komen en een paar keer stoppen om rustig wat te nuttigen.
Die eerste dag is toch weg dus wat heeft het voor zin om je te haasten om die zaterdag nog een paar uurtjes te kunnen skiën. Overnachten altijd in hotel, dus tafel en bed staan klaar, eigen ski’s dus huren hoeft niet, en de skipas is of door het hotel geregeld of ligt klaar bij het skipasbureau (in ons geval op za tot 22:00 open).
Terug rustig ontbijt, een laatste kop koffie en nog even wat inkopen en dan op pad, na de grote stroom op dezelfde manier. Afsluitend etentje (meestal ergens in de buurt van Bonn/Köln) in een lokaal restaurantje en dan de laatste loodjes.
Voor ons dus geen verstand-op-nul-blik-op-de-Tom-Tom kilometers vreten op de Autobahn of tijdens het tanken een broodje naar binnen proppen terwijl de ander al bij de kassa staat omdat we zo snel mogelijk verder willen.

Rob

Reis is onderdeel van de vakantie, dus vullen we die ook als zodanig in; zowel heen als terug: Ontspannend
Tot ca 800 km in één dag, daarboven worden het er al snel 2 …
Met 40 Kkm/jaar zit ik elke dag al in de sleur-van-de-weg-van-alle-dag en daar heb ik tijdens/op weg naar mijn vakantie totaal geen behoefte aan. Dus bij voorkeur (deels) via een landschappelijk aantrekkelijke route zodat we onderweg al in de vakantiestemming komen en een paar keer stoppen om rustig wat te nuttigen.
Die eerste dag is toch weg dus wat heeft het voor zin om je te haasten om die zaterdag nog een paar uurtjes te kunnen skiën. Overnachten altijd in hotel, dus tafel en bed staan klaar, eigen ski’s dus huren hoeft niet, en de skipas is of door het hotel geregeld of ligt klaar bij het skipasbureau (in ons geval op za tot 22:00 open).
Terug rustig ontbijt, een laatste kop koffie en nog even wat inkopen en dan op pad, na de grote stroom op dezelfde manier. Afsluitend etentje (meestal ergens in de buurt van Bonn/Köln) in een lokaal restaurantje en dan de laatste loodjes.
Voor ons dus geen verstand-op-nul-blik-op-de-Tom-Tom kilometers vreten op de Autobahn of tijdens het tanken een broodje naar binnen proppen terwijl de ander al bij de kassa staat omdat we zo snel mogelijk verder willen.

Rob

Ik lees dat iedereen de reis leuk maakt en uiteraard doe ik dat ook. Muziekje, lekkere hapjes en gewoon gezellig ouwehoeren, maar laat ik het anders stellen: Als je de reis zou kunnen overslaan (niet inwisselen tegen extra vakantietijd!) zou je daar voor kiezen of is de reis een deel van de voorpret?

Zjanke op 18 feb 2017 12:36

Ik zou hem niet geheel willen overslaan maar wel willen inkorten. Dat je alleen maar de laatste 400 km rijdt (zonder file). Mag dat ook? Ver genoeg om een thermosfles met koffie, koekjes, broodjes,fruit en Breakers mee te ‘moeten’ nemen.

Nou RC ik merk dat je erg zen bent in je reis! Zelf heb ik net een nieuw record gezet door in 8.42 minuten vanaf de berg in Samoens 1600 naar huis te scheuren! Heerlijk! Als ik tank gaat zij naar de wc en koffie halen en we geven elkaar een high five als we de stop binnen 6 min doen! Samen de aankomsttijd zien teruglopen, geen broodjes naar binnen proppen bij de kassa maar lekker ontspannen de voorgesmeerde bammetjes wegwerken. En in de auto mag ik ad lib Haribo dus dat is een bonus. Drie keer gestopt in totaal, 10.30 weg en 19.12 thuis, heerlijk! VROOOOMMMM!!!

Gewoon lekker ontspannen op de cruise 120km, ik hou niet meer zo van dat jakkeren. Om de 2 à 3 uur er effe een half uurtje uit. Over bijna 1000km doen we zo een uurtje of 13 à 14 met de rust erbij. Vrijdagavond om een uur of 11 vertrekken. Rond een uur of één 's-middags lekker op het terras. Dit jaar voor het eerst Livigno vlakbij de Mottolino lift, we gaan over Oostenrijk rijden. Vooral als de bergen verschijnen, geeft dat weer zo’n heerlijk natuurgevoel. Terugreis vertrekken we altijd vroeg, 06:00 uur, voor de files uit. Dan rij ik meestal iets sneller terug. Broodjes, fruit, drop en wat frisdrank in de auto. Voor ons mag het beginnen.

*bericht bewerkt door HansM op 18 feb 2017 20:35

Zolang er geen files zijn vind ik het zeker niet vervelend. Laatste keer terug vanuit Zillertal was wel een hel qua dat betreft.
Zoals hierboven geopperd een km of 400 rijden zou het nog even leuker maken.

@Harm de eerste reageerder slaat de spijker op z’n kop :-) Maar bovenal is het prettig reizen als er geen vervelende lange files zijn of ander ongepland oponthoud, dat rijdt echt relaxed. Maar een lekker muziekje in de auto, snoepjes, en goed gezelschap maakt een hoop goed.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ik baal van files. Maar voor de rest heb ik in mijn camper alle comfort voor een aangename tocht (met overnachting).

Vandaag bijna 1,5 uur vertraging op schiphol was niet echt fijn, maar eigenlijk alleen omdat mijn transfer in gevaar kwam. Gelukkig heeft de beste man 3 kwartier extra op mij gewacht :-)

Die laatste foto vind ik wel een crime! Rijden terwijl het sneeuwt vind ik zó vermoeiend… Op zich kan het een zeer gewenste laag verse sneeuw in m’n skigebiedje betekenen, maar man, wat is dat intensief rijden. Dat mag van mij gebeuren op de dagen voor en na onze reis, maar niet teveel, want we willen ook nog skiën natuurlijk. ;)

Florijn op 18 feb 2017 11:06

Daarom doe ik altijd zorgen dat de ruitenwissers goed en schoon zijn, en de voorruit klei ik zelfs zodat vuil er amper aan kan hechten, wel zo veilig. Scheelt echt in zo’n buien!

Sowieso doen we voor vertrek de auto van binnen en buiten wassen, en alle vloeistoffen controleren, bandenspanning, tanken etc, pas als dat allemaal gedaan is kunnen we ontspannen aan de reis beginnen. Waar we vervolgens wel van genieten, geen noodzakelijk kwaad voor ons.

Tijd voor een uitpakparty?!

Sinds ik een rIjbewijs heb word ik af en toe ook achter het stuur geschopt… ;) Maakt de reis wel actiever, al slaap ik ook graag in de auto… Behalve als we de laatste berg op rijden, dan kijk ik graag uit het raam! Nu voor het eerst sinds lang gevlogen en de treinreis van Genève naar Aigle was te gek, zo dicht bij het meer van Genève!

Setting forth in the universe

@Bas76: Bedankt voor je rapport
Ik vind het altijd interessant om te zien wat mensen belangrijk vinden in het leven …

Rob

De reis is natuurlijk een noodzakelijk kwaad, anders kom je er niet. Maar met de juiste voorbereiding en instelling is het toch het begin van de vakantie. En files kunnen daarbij horen, dus als je dat incalculeert kan het alleen maar meevallen.

Gisteren van Lyon tot aan Moutiers een lange rode lijn. 180 km merendeels stapvoets rijden. Ik noem dat de as van het kwaad…

*keep cool and relax...*

Het is voor ons een beetje van beide. Voor mij een sport om toch te proberen als navigator de ergste opstoppingen te omzeilen. Ik heb ANWB kaart met gehighlighte routeopties, gps, Waze, fileinfo op de radio en Michelin gids onder handbereik. Soms levert het geen tijdwinst op, maar we gaan dan iig niet in de 5 meter vooruit-remmen-2 meter vooruit-remmen stand en de routes kunnen schitterend mooi zijn. Scheelt dat we deze keer in een hele comfy auto op weg kunnen, maar het is wel de eerste keer in de voorjaarsvakantie. Zoonlief is nu leerplichtig, dus we zitten er aan vast. Mocht het erg tegenvallen, dan volgend jaar richting Zweden oid.
Voor zoonlief is het rijden een nare belevenis vanwege autoziekte. We moeten echt niet vergeten de reistabletjes tijdig toe te dienen en we hebben gelukkig vorig jaar een tablet met gember ontdekt waarvan hij niet suf wordt en dat de misselijkheid goed bedwingt.
We vertrekken komende vrijdag na schooltijd en hopen om 15 uur weg te rijden. Overnachten in Aschaffenburg en gelukkig kunnen we uitchecken wanneer we willen, dus de wekker gaat midden in de nacht. Hebben we toch een paar uur slaap te pakken terwijl we niet meer de héle afstand hoeven af te leggen. Het laatste stuk wordt het spannendst. We rijden naar Reith im Alpbachtal, maar sluiten de route over Kufstein eigenlijk al uit. Afijn…we zullen zien…het kan altijd nog wijzigen. Nu alvast maar de skiles boeken voor onze vent. Handig als dat ter plaatse niet meer hoeft. Op de terugreis hebben we onszelf maar op een culinair appetijtelijk hotel getrakteerd. Je moet jezelf af en toe een Bratwurst voorhouden om het nog een beetje aantrekkelijk te maken ;-)

Snow 4 all and all 4 snow

Eigenlijk een haat liefde verhouding met lange autoritten,De voorpret van het op vakantie gaan maakt veel goed,maar het autorijden op zich is niet echt mijn hobby.Gelukkig zijn wij niet gebonden aan schoolvakanties dus mega lange files hebben we meestal niet.Tot een uurtje of 10 reistijd vanuit midden Nederland vind ik goed te doen ,maar langer wordt toch wel wat vermoeiender.Over de drama rit van 19 uur naar Solden enige jaren geleden maar te zwijgen

*bericht bewerkt door ruudsan op 19 feb 2017 11:32

Heel herkenbaar allemaal!
De snoepjes, onderweg Frühstücken en snacken, waar zien we de eerste sneeuw?
Onze ervaring is wel dat, als je eenmaal de bergen in rijdt en de eerste echte sneeuw en skiliften ziet, je alle file leed e.d plotsklaps vergeten bent. Zeker met besneeuwde dalen! De witte magische wereld neemt bezit van je. Als wintersporter hebben we volgens mij hetzelfde voor ogen. Weg met de winter depressie, lekker genieten, veel sneeuw 's nachts, veel zon overdag, lekker eten en drinken en bovenal met je gezin.
“Quality of Life” noem ik het. Dit is niet voor iedereen is weggelegd.
Op de terugweg is dit anders. Daar proberen we het leed te verzachten door terug te blikken op wat we de afgelopen week gedaan hebben. De kinderen zitten dan op hun telefoons en I-pad de filmpjes terug te kijken.
Daarbij dan ook de gedachten dat 2018 al weer gereserveerd is. Het enige echte vervelende is regen op de terugweg. Bah!

In de zomervakantie had ik het in 1 keer rijden al afgeleerd. Ben al 8 jaar thuis, dus waarom zou ik me haasten. Recent nog wel op 1 dag de ruim 1000 km. naar Les Menuires. Bij de terugeis toch maar gekozen voor een tussenstop in Nancy en naast het feit dat dit een stad is met een prachtig Unesco centrum en heerlijke restaurants, was het ook een verademing. Nog 400 km. zonder enige deuk huiswaarts. En er zijn nog legio steden waar we al jaren langsreden, die een kort bezoek meer dan waard zijn. En de Franse hotelketen B@B heeft een vracht aan goede en goedkope hotels in Frankrijk, Duitsland en Italie op de goede route. En ook vrijwel steeds met bewaakte parkeergelegenheid en uitstekende WiFi. Op deze wijze horen die dagen echt bij de vakantie.

Hen48

Beter lezen…deuk …wel leuk maar moet druk zijn.

Hen48
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie