Vrijdag verse sneeuw voor Oostenrijk

Roel op 14 februari 2017· 21 reacties

Dreigende wolken op de satellietbeeld (bron: EUMETSAT)
Dreigende wolken op de satellietbeeld (bron: EUMETSAT)

Wat een weertje gisteren, maar als je vanochtend de satellietfoto bekijkt hangt er een dreigende wolkenband boven Frankrijk die zo de Alpen lijkt binnen te wandelen. Gelukkig is dat schijn. Hij verpietert terwijl hij vandaag de Franse Alpen nadert waardoor de komende dagen nog steeds in het teken staan van zon. Heel veel zelfs! Als een appeltje voor de dorst is het goede nieuws dat er vrijdag, de dag dat de krokus begint, in Oostenrijk weer wat sneeuw valt.

Stralend weer

Fijn ook om te zien dat ons weerfoto-topic begint te lopen. Een blik op de foto’s die jullie hebben ingestuurd leert dat het echt genieten was gisteren. Een voorbeeldje:

De Falzarego-pas bij het skigebiedje Cinque Torri (Dolomieten)
De Falzarego-pas bij het skigebiedje Cinque Torri (Dolomieten)

Mallnitz, Karinthië
Mallnitz, Karinthië

In de Dolomieten was het al zonnig maar zoals beloofd krijgen andere delen van de zuidalpen de zon nu ook meer te zien. Ook in het Oostenrijkse Karinthië dat dagenlang onder de ‘hochnebel’ lag, en alleen op de toppen veel zon had. Er stroomt namelijk steeds drogere lucht binnen.

Vrijdag kouder en sneeuw

Tot en met donderdag dus volop zonneschijn en ook vrij warm weer. Na de lunch gaat de sneeuwkwaliteit zienderogen achteruit, zeker op zonnige en laaggelegen pistes, maar dat hoort er een beetje bij met zulk mooi weer. Daar krijg je 's avonds wel dit soort uitzichten voor terug onder een heldere sterrenhemel. Deze prachtige foto stuurde Hans de Mul mij door op Twitter:

">13 februari 2017

Het zal dus even wennen zijn als het vrijdag vanuit het noorden bewolkt raakt en er in Oostenrijk en Zwitserland sneeuw gaat vallen. De meeste modellen zijn erover uit dat het boven 1000 meter koud genoeg gaat zijn voor sneeuw. Geen grote hoeveelheden (5 tot 15 centimeter), maar genoeg om het landschap weer lekker op te frissen voordat de grote mensenmassa de Alpen binnenrijdt.

Vrijdag is het wel even oppassen op de weg, en dan vooral in de Alpen zelf. Een paar centimeter sneeuw met grote drukte kan al genoeg zijn voor overlast en ongelukken.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Rust keert terug

Daarna blijft het licht wisselvallig, maar dat houdt ook in dat er mooie dagen tussenzitten. Sterker nog, waar het zaterdag in de zuidalpen nog steeds zonnig is schijnt zondag de zon waarschijnlijk ook in de noordalpen weer. We lijken daarmee een prima start van de eerste Krokusweek te krijgen. Het vervolg is wisselend. Er komt wat zachtere lucht in en met storingen die nu en dan de noordalpen schampen wisselen zonneschijn en bewolking met neerslag elkaar af. Of we dan ook nog regenvrij blijven is niet zeker. De meeste kans op zon houden voorlopig de Italiaanse Alpen. Daar is en blijft het voorlopig droog.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Vrijdag richting Westendorf dus we gaan het meemaken. Bedankt voor de update en allen een hele fijne krokus gewenst :-)

Ik ben bang dat Willingen niets wordt volgende week, de voorspellingen zijn zeer slecht als ik zo rond kijk. of heb ik dat verkeerd @roel

@glazenwasserhhw straks een apart blog voor het Sauerland. Het ziet er inderdaad wat minder gunstig uit

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ben benieuwd bedankt @roel

Wat een prachtige plaatjes. Fijn dat je zo veel updates doet Roel, dit zijn toch wel de weken dat de meeste mensen gaan.
En in het kader van ‘de soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend’ mag ik van mezelf niet kijken naar de voorspelling voor het begin van de carnavalsvakantie, die inmiddels ook hier op de sneeuwverwachting staat. Echt niet. Nog niet. Want als wat er nu staat klopt, dan wordt het een chaos op de reisdag :-) Dus ik kijk niet. Echt niet…
En ik blijf dit blog volgen!

En voor start van de carnavalsweek 16cm in Ellmau? Is wel twee weken vooruit, maar dat zou echt pas een begin van de vakantie zijn!!!

Ik hoop met je mee @Bartje , maar dat is nog zo ver vooruit, dat kan nog 10x veranderen. Dus misschien word het wel meer ^^

Prachtig die foto van Hans de Mul. Maar is dat licht midden in de Eiger nu een reflectie van iets of hangen er winterklimmers in de wand? Of gewoon het station EigerNordWand?

Zaterdag met hele familie naar Soll. Was wel een tijdje benauwd maar ziet er steeds beter uit. Alvast bedankt en hou dit vast Roel.

Wij gaan in maart naar Finkenberg maar ik kijk net naar het weerbericht en zie overal waarden +5°C ??? Wat gebeurd er daar? Zell am See 12°C ?!? Moet ik nou mijn zwemshort mee of toch skiën?

Wij gaan in maart naar Finkenberg maar ik kijk net naar het weerbericht en zie overal waarden +5°C ??? Wat gebeurd er daar? Zell am See 12°C ?!? Moet ik nou mijn zwemshort mee of toch skiën?

dkarl op 14 feb 2017 11:03

Zwem je in de zomer ook als het 12 graden is? Kold :P

Not all who wander are lost

Zwem je in de zomer ook als het 12 graden is? Kold :P

Edwin. op 14 feb 2017 11:05

This is … Spartaaa

vrijdagnacht richting Les 2 Alpes, zolang het snachts maar wat blijft vriezen is het voor mij allemaal oke! dan gaan we in de vroege namiddag maar iets vroeger naar de bar als het te papperig zou worden!

Prachtig die foto van Hans de Mul. Maar is dat licht midden in de Eiger nu een reflectie van iets of hangen er winterklimmers in de wand? Of gewoon het station EigerNordWand?

HN65 op 14 feb 2017 10:54

Dat is het station Eigerwand.

Mr. Slow

Kan dit scenario zich volgende week nog eens herhalen…

Hey Roel, kan jij mij helpen waar je dit weekend (17-20 febr) dichtbij belgie sneeuwzeker kunt gaan skien aub? Alvast bedankt! Groetjes, Claire

@roel we zitten vol verwachting te wachten op het blog :) @clairec winterberg en willingen zijn naar mijn idee dit weekend nog wel oke.

*bericht bewerkt door glazenwasserhhw op 14 feb 2017 13:47

@clairec, inderdaad dit weekend is het nog goed te doen in Winterberg.
@glazenwasserhhw, hij staat al live: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/345791/timing-eers…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vandaag 32 graden in de zon boven bij Fieberbrunn. Heerlijk.

Xx10

Zaterdag de reis van Brixen maar Mellau. Ben erg benieuwd hoe het daar zal zijn qua sneeuw.

Xx10
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie