Ook in de Zuidalpen steeds meer zon

Roel op 13 februari 2017· 6 reacties

Kirchberg, de mist lost hier spoedig op
Kirchberg, de mist lost hier spoedig op

Het is al een paar dagen stralend zonnig in grote delen van Oostenrijk, delen van Frankrijk en Zwitserland. Het zuiden had echter voortdurend meer bewolking, en daar komt nu langzaam ook een einde aan. Wat resteert is een heerlijke wintersportweek, tot vrijdag. Vanaf dan wordt het iets wisselvalliger.

Föhn

Het verschil tussen noord en zuid was het afgelopen weekend goed te zien aan de föhnmuren die her en der ontstonden. Dit is er eentje vanuit het skigebied Hochkönig waar je in zuidelijke richting uitkijkt op een massieve wolkenband precies op de Alpenhoofdkam.

Föhnmuur vanuit het skigebied Hochkönig
Föhnmuur vanuit het skigebied Hochkönig

Deze ‘muur’ vormt de begrenzing met vochtigere lucht in het zuiden, en eenmaal over de Alpenhoofdkam daalt de lucht en droogt hij uit. Vandaar dat het noorden nu al drie dagen zon heeft, in tegenstelling tot sommige delen van Italië.

Warmer

Vandaag bereikt de föhn zijn hoogtepunt met vooral in de Franse Alpen behoorlijk hoge temperaturen. Een föhngevoelig skigebied als Alpe d’Huez zal dit goed gaan merken, maar ook elders is het oppassen voor flinke windvlagen uit het zuiden.

Daarbij is het behoorlijk zacht, de nulgradengrens ligt tussen 2000 en 2500 meter. In Oostenrijk is het iets minder warm maar de zachte lucht breidt zich vanaf morgen naar het oosten uit. Dat betekent dat we ook daar een paar warme dagen krijgen met temperaturen van zo’n 7-9 graden boven normaal.

Rokjesdag

Ook in eigen land trouwens. Lag er gisteren nog een pak sneeuw, woensdag krijgen we in Limburg met 16 graden (en föhneffect vanaf de Ardennen) misschien de eerste ‘rokjesdag’.

Sneeuw in Nederland vanuit de ruimte (foto: NASA)
Sneeuw in Nederland vanuit de ruimte (foto: NASA)

Vrijdag eerste neerslag

Woensdag gaat de föhn in de Alpen liggen, en vanaf vrijdag koelt het echt een stukje af. Hopelijk genoeg, want dat is het moment dat een eerste storing de Alpen nadert. Ik verwacht dan duidelijk meer bewolking en vooral in Oostenrijk en Zwitserland wat sneeuw en regen. Wat de verwachting enigszins onzeker maakt is de temperatuur. Waarschijnlijk komt de sneeuwgrens ergens tussen 900 en 1500 meter te liggen.

Ik verwacht geen grote hoeveelheden, dus wees in de lagere gebieden niet gelijk bang voor een waterballet. Vooral het weerbeeld is echter heel anders dan je na deze week gewend zult zijn. Het zuiden en waarschijnlijk ook delen van de Franse Alpen houden het vrijwel droog en daar schijnt de zon nog.

Een stralende dag in Schöneben, Italië
Een stralende dag in Schöneben, Italië

Hoe verder?

Hoe zijn de ontwikkelingen daarna? De zaterdag verloopt waarschijnlijk weer droog, maar de berekeningen vanaf zondag lopen flink uiteen. Geen toeval natuurlijk want we kijken alweer bijna een week vooruit. Het meest waarschijnlijk is dat het enigszins wisselvallig blijft, maar dan vooral weer in de noordalpen. De Alpen liggen dan op de grens van zachte en frissere lucht waardoor vanuit het noorden af en toe een storing de Alpen bereikt waaruit het sneeuwt of regent. Wat het precies wordt hangt af van hoe ver de koudere lucht naar het zuiden stroomt. Tussendoor schijnt de zon ook regelmatig, ik zie niet gebeuren dat het dagenlang grijs wordt. De komende dagen, met het oog op de krokusvakantie, zoomen we hier dieper op in.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hallo Roel,

Totaalpaniek des doods hier: ECWMF geeft voor Temp 850hPa (+/- 1500m) voor woensdag over een week 15 graden aan. http://www.weer.nl/weerkaarten/ecmwf/ .

Je hoeft niet te antwoorden want ik hoor je geruststellende woorden al dat dit voorspellingen zijn voor over 10 dagen met een hoge mate van onwaarschijnlijkheid :-) Maar schrikken is het wel, die bloedrood (grasgroen…) gekleurde alpenlanden…

Fingers crossed dat het koud (en/of droog) blijft volgende week!

Dank voor de geweldig leuke blog ik leer er veel van zelfs al is het weer al jarenlang mijn hobby.

Groetjes,

Thijs

Laten we hopen dat dat niet de werkelijkheid word… of de 3 dagen erna moeten voldoende kouw en sneeuw brengen voor de carnavalsvakantie :)

*bericht bewerkt door Juul op 13 feb 2017 09:39

Jij hebt lekker praten Juul, “wij” van de regio noord staan volgende week al op de latjes, he? :-)

ooh excuus, dat wist ik niet :). Dan hoop ik met jullie mee dat het niet de werkelijkheid word.

Ik ben benieuwd naar het weer als we er zijn volgende week. Afgelopen week heb ik de weersverwachting voor volgende week 4x zien veranderen (bewolkt, regen, zon en sneeuw), dus de verwachting loopt nog sterk uiteen. We houden het in de gaten, bedankt weer Roel!

Stay frosty

So far, so good… Kan niet wachten om te vertrekken de 18e :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie