Droomtrip in de Dolomieten (deel 1)

Ruud op 13 februari 2017· 26 reacties

null

Het stond al heel lang op mijn verlanglijstje: skiën in de gebieden van de Dolomiti Superski. De afgelopen dagen kreeg ik de kans om dat te doen. Sterker nog; ik ben er op “skisafari” geweest, wat betekent dat we in drie dagen van Val Gardena via Alta Badia en Kronplatz naar Monte Elmo in de Sextner Dolomiten skieden. Een flinke skitocht waaraan maar twee keer andere transportmiddelen dan de ski’s te pas komen; een kwartier met de bus en een klein half uur met de trein. Een unieke ervaring want dit stukje Italië kent een bijzondere mix van buitengewoon natuurschoon, prachtige pistes, drie taalgemeenschappen en een geweldige culinaire traditie.

La dolce vita is niet voor niets een Italiaans gezegde
La dolce vita is niet voor niets een Italiaans gezegde

*Etappe 1: Val Gardena- Alta Badia. *

Aankomst in Selva di Val Gardena

We kwamen aan het eind van de middag aan in Selva di Val Gardena, dat in het Duits Wolkenstein heet. Aangezien we in het vliegtuig en het transferbusje al veel gezeten hadden, was het tijd voor wat actie. We gingen eten in de Rifugio Juac, die op de hellingen boven Selva ligt. De mooie, niet te steile wandeling door het bos bij het licht van de maan, wekte de eetlust goed op. Na een lekkere nacht stonden we al vroeg popelend bij de lift. In het skigebied van Val Gardena zelf hebben we overigens geen piste gedaan, wat jammer was, want het ziet eruit als een mooi gebied.

Alta Badia

Voor ons was Selva alleen het startpunt van de tocht, die op de eerste skidag begon met de piste die de doorsteek maakt door het Grödnerjoch/de Passo di Val Gardena in de richting van Colfosco. Het was een beetje mistig en bewolkt, maar toen we eenmaal beneden waren in Colfosco kwam de zon tevoorschijn en daarmee kregen we ook onze eerst blik op ook de beroemde en inderdaad schitterende Dolomietentoppen.

De toppen komen tevoorschijn
De toppen komen tevoorschijn

Eenmaal boven aan de voet van het Sella massief moet je gewoon van de ski’s om foto’s te nemen. Het was zo prachtig dat ik in de verleiding kwam om, tegen mijn gewoonte in, een selfie te nemen. Wat een plaatje! En dan heb ik het vanzelfsprekend niet over mijn eigen kop.

Een stukje van het Sella-massief
Een stukje van het Sella-massief

Zicht op de zwarte 1
Zicht op de zwarte 1

Na een tijdje beseften we weer dat we waren gekomen om te skiën en niet voor een landschapsexcursie en dus gaven we gas en namen een heerlijke zwarte.

Boven de Piz Boé
Boven de Piz Boé

De rest van de dag doorkruisten we het skigebied van Alta Badia, onderwijl genietend van de pistes en de zeer mooie uitzichten. Wat die pistes betreft: ze waren in heel goede conditie (daar staat Zuid-Tirol tenslotte ook om bekend), maar naar mijn smaak waren er (te)veel blauwe afdalingen. Niet dat ik iets tegen fijne carve-blauwen heb, maar afwisseling is nodig.

Veel blauwe pistes
Veel blauwe pistes

Gelukkig kwam die vlak voor de lunch ook in de vorm van een paar gave, brede, door de bossen slingerende rode pistes, waarvan de laatste uitkwam bij de Ütia Bamby

Lekker eten kun je overal
Lekker eten kun je overal

Hüttenmacaroni

In de naam van die hut alleen al komt de hele culturele diversiteit van dit stukje Italië naar voren. Het is overal een constante mengeling van Oostenrijkse dialecten en Italiaans. In de skigebieden en dalen van Val Gardena en Alta Badia staan dingen zelfs vaak in drie talen aangegeven, want hier spreekt men naast Duits en Italiaans ook het Ladinisch, een oude Romaanse taal. En ook de menukaart in de hutten - waar het eten overigens van hoog niveau is- laat de verschillende culinaire tradities zien. De Zuid-Tirolers zelf noemen de pastaschotel van de dag, die iedere hut wel serveert, bijvoorbeeld Hüttenmacaroni. Een naam die de mix van culturen mooi weergeeft. De lunch eindigt hier uiteraard met het bekende vingerhoedje echte espresso. Na deze eerste Dolomietenlunch was het weer hoog tijd voor skiën, alhoewel er die middag ook heel andere activiteiten op de agenda stonden.

Overal die Dolomietenwanden
Overal die Dolomietenwanden

Majestueus decor
Majestueus decor

Richting San Cassiano
Richting San Cassiano

Sommelier on the slopes

We hadden ons namelijk laten verleiden tot het meedoen aan Sommelier on the slopes. Daarbij ski je onder leiding van een Sommelier, oftewel wijnkenner, van hut naar hut. En die sommelier vertelt in iedere hut iets over verschillende wijnen uit Süd-Tirol, waarna je uiteraard ook gaat proeven.

Sommelier on the slopes!
Sommelier on the slopes!

Sommelier kan kunstjes.
Sommelier kan kunstjes.

Een ervaring op zich, waar ik later eens een blog aan ga wijden. Voordat je nou denkt dat we met al dat wijn proeven laveloos van de pistes denderden: het gaat om een proeverij, dus je krijgt keurig halve glazen. Alleen in de laatste hut, die vlak bij ons hotel in Corvara lag, lieten we de teugels een beetje los: we waagden ons aan een extra glas Lagrein, een rode wijn die alleen in Zuid-Tirol wordt gemaakt.

Vlees noch vis

Aangezien onze trip een skisafari was, waarbij de bagage keurig voor ons werd vervoerd, sliepen we ieder dag in een ander hotel. De eerste nacht dus in Val Gardena, de tweede nacht in Corvara, wat een behoorlijk grote en ook best sfeervolle plaats is.

Corvara
Corvara

We gingen in Corvara 's avonds op een bijzondere manier uitgebreid uit eten. In ons gezelschap bevond zich namelijk een veganist en opvallend genoeg is er in Corvara een bekend veganistisch restaurant: Hotel Post Zirm. Een mooie ervaring, die maar weer eens bewijst dat het ook erg lekker kan zijn als je geen dierlijke producten nuttigt. Overigens kun je er ook vlees of vis eten.

Op weg naar een nieuw gebied

De volgende ochtend sneeuwde het zowaar een beetje. Gelukkig zagen we toen we naast het hotel op de piste stapten, dat de bewolking hoog hing en het zich wel goed was. Ik begon de dag met een vriendendienst aan een snowboardende medereiziger, door hem een heuveltje over te trekken, waarbij ik onhandig half naast de piste belandde, terwijl hij fijn doorgleed. Dat krijg je nou van een serviceverlenende instelling. De pistes waren net als de vorige dag heerlijk en het was iets rustiger. We skieden dus lekker door. Om het idee te logenstraffen dat er alleen maar blauwe pistes zijn In Alta Badia, deden we net als gister een hele fijne zwarte; de 17 naar La Villa, die overigens ook een rode variant kent.

De 5 naar La Villa
De 5 naar La Villa

Zicht op La Villa en Badia
Zicht op La Villa en Badia

Die hadden we nog wel drie keer willen doen, maar we moesten door. We waren tenslotte op skisafari en het volgende gebied wachtte. Via een ook weer heel lekkere rode piste kwamen we aan bij Badia, waar we op de bus stapten voor etappe 2. Een ritje van zo’n 15 minuten naar het gebied van Kronplatz.

wordt vervolgd

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Leuk! Dat klinkt nu al als een hele mooie tocht!
Ook benieuwd naar hoe/wat/waar qua tips om dit zelf te doen.

Kijk uit naar het vervolg!

Ziet er heel goed uit! Ben wel benieuwd: ski je alleen de route of is er genoeg ruimte om tussendoor ook andere pistes te pakken? Hoeveel km doe je dan ongeveer op een dag?

En zo’n sommelier moet ik ook maar eens doen :)

Leuk tripje, @Ruud! Ben het trouwens wel met je eens dat Alta Badia, en dan met name het stuk boven Corvara, best wel ‘blauwig’ is. Iets meer afwisseling zou leuk zijn geweest. Gelukkig is die afwisseling vlakbij alsnog te vinden dus ik durf ook Alta Badia nog steeds aan iedereen aan te raden ;-)

Ben nu erg benieuwd naar je verhaal over Kronplatz, ben daar zelf nl. nog nooit geweest. Mocht je in Badia trouwens nog even omhoog om naar het Heilige Kruis te kijken?

Hoi Ruud, Leuk verhaal! Ik sluit me aan bij @ivarros. Erg benieuwd naar het hoe/wat en waar.

Hi Ruud,

Super artikel! Hoewel je nu nog op voor mij bekend gebied hebt geskied ben ik heel benieuwd naar de gehele route. Ik hoop / neem aan dat je nog wel Laguzoi en Cinque Torri gaat aandoen?! Wat mij betreft echt pareltjes!

Boven bij Corvara is inderdaad erg blauw, de afdeling naar La Villa en richting Arabba biedt inderdaad genoeg uitdaging. Qua uitdagende pistes ga je in Kronplatz je hart zeker kunnen ophalen, met de ‘Mooiste zwarte pistes van Europa/Wereld’. Heel andere sfeer wat mij betreft, veel stedelingen die een dagje komen skieen en alleen maar gondels. Maar om een dag vermaken tijdens skisafari, top

Hoe groot is de groep in de skisafari? (en sta je niet de halve dag op andere te wachten?).

Veel plezier!

*bericht bewerkt door Gerwin. op 13 feb 2017 12:03

Let it snow!

Wederom een leuk stuk! Met veel interesse en plezier gelezen en bekeken!

Leuk verhaal, ben er zelf ook net voor de 4e keer geweest, alleen niet op safari.
Wel naar de Rifugio Juac gelopen, maar dan gewoon als wandeling olv gids.
Die Lagrein is overigens ook bij een bekende supermarket (huiskleur geel) te koop; maar ter plaatse smaakt hij toch beter (of lijkt dat maar zo?)

Rob

dat kunsje van de sommelier, iemand enig idee hoe dat heet?
kan maar niks op google vinden.

@RCGrootveld, dat komt vooral omdat de gele jongens de simpelste en jongste Lagrein kopen. Als je gaat zoeken naar Lagrein Riserva’s proef je heel wat anders. Maar daar zit ook een andere prijs aan (denk aan 12 euro de fles ofzo). Wij hebben enkele jaren direct in Italie online besteld en thuis laten bezorgen, kost wat maar is het voor ons waard. Note to self…importje starten?

@HN65 kan je het adres geven waar je besteld hebt :p ?

ha, nog een liefhebber! :-D. Ik heb direct bij de producent besteld per mail. Kreeg ik week later zo een kek klein palletje met drank voor de deur. De “Palestina” (geen Lagrein) is echt om te huilen zo lekker, maar is niet goedkoper geworden vrees ik. Hun Lagrein is ook echt top.

http://www.weingutlentsch.com/epages/79221.sf/de_DE/?ObjectP…

Als je gaat zoeken naar Lagrein Riserva’s proef je heel wat anders. Maar daar zit ook een andere prijs aan (denk aan 12 euro de fles ofzo).

Klopt, die flessen hebben we ook in gezien en dronken we in het hotel (waar je uiteraard wat meer betaald).
Die van de gele is een acceptabel alternatief …
En eigen importje starten, ach wie weet doe ik dat nog wel eens; er zijn meer prima regionale wijnen (niet alleen I) die hier in de winkel niet te krijgen zijn. Zo staat er nog een doos rood uit het Ahrtal in de kast te wachten (drinkadvies: 17/18)

Bedankt voor die tip, gaan deze zomer waarschijnlijk die hoek in … dus wellicht een bezoekje waard en een paar doosjes meenemen.

*bericht bewerkt door RCGrootveld op 13 feb 2017 17:16

Rob

Het is dat m’n auto/skibox al afgeladen vol zat … anders was er gegarandeerd nog wel “een beetje” wijn meegekomen.

Volgend jaar gaat dat beter gaan. Geen buggy meer, geen babymatrasje meer, …

Er zijn meerdere organisaties die dit aanbieden: zie onderaan dit bericht. Wat ook regelmatig gedaan wordt is dat mensen als ze een week in de Dolomieten verblijven, twee of drie dagen naar een ander gebied skiën met een rugzakje op en dan daar in een hut of hotel overnachten.
@ivarros: zie boven @Tiny-M:ik ben geen ski-track type, of hoe die apps heten, dus ik zou niet weten: als je georganiseerd gaat moet je je wel mee met de groep, terwijl er onderweg heerlijke pistes zijn die naar je lonken? Als je op eigen houtje gaat kun je afsteken en uitbreiden waar je maar wilt natuurlijk @Forza: Kronplatz volgt later. Kruis niet gezien: de bus wachtte ? @Michiel4: zie boven @Gerwin:Ik ben inmiddels weer thuis: Cinque Torri en Laguzoi nog niet gezien: goeie reden om terug te gaan!? Wij waren met zijn zessen en hadden ongeveer het zelfde tempo: dus wachten viel heel erg mee

Aanbieders:
http://www.dolomitemountains.com/en/winter_spring_trips/dolo…

https://www.idtravel.nl/wintersport/skisafari/skihuttentocht…

Er zijn ook nog meer andere: Sunweb doet ook iets

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Zeer lekkere wijn vandaar is de Tannenberg- Manincor. Op de brennerpas zit een groot verkooppunt. Dit keer waren we ook weer snel in Innsbruck door het hoge gewicht ;)

May the ski force be with you !!

De Marmolada nog gedaan?

15 maart mag ik weer naar Corvara… Als ik dit zo lees…, nu al zin in ?

Dank voor het verslag. Jaloersmakend, hoewel ik er ook niet aan moet denken zomaar langs mn geliefde pistes boven Edelweiss te moeten.

*bericht bewerkt door Sndr op 13 feb 2017 21:05

@Ruud, jammer was er wel benieuwd naar. De één vind 30 al ver namelijk en de ander doet rustig 60 op een dag (dat laatste vind ik dus echt teveel en red ik ook niet). Maar aangezien je aangeeft dat je met de groep bent, zal het nog wel meevallen.

@Tiny-M
Heb ff gechekt bij de reisgenoten: zo’n 35 a 40 km per dag

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Top, geeft een goed idee!

Mijn ervaring met een groep (10-12) is dat je effectief zo rond de 40km /dag doet; uitgaande van een koffie, lunch en plaspauze.
Ben je met minder of ga je echt voor “knalluh” , zal dit toenemen.
Voor de Sellaronda met de groep, trekken we een dag uit; 2 van ons hebben hem een keer met z’n 2n gedaan en deden hem 2x op een dag: 1x links, 1x rechts

Rob

2 x Sella is idd prima te doen, het zijn vooral de vele liften en evt wachtrijen die het een lange dag maken. De effectieve ski kms waren maar iets van 58km voor de hele dag volgens mij. Leuk om af te strepen maar ik opteer zeker voor 1 x over hele dag met koffie/bombardino/calimero stop en uitgebreide lunch.

Leuk om af te strepen maar ik opteer zeker voor 1 x over hele dag met koffie/bombardino/calimero stop en uitgebreide lunch.

HN65 op 14 feb 2017 11:11

Die bombardino/calimero hoeft voor mij niet zo, maar voor de rest teken ik er voor.
En in gedachten hebben we dat ook al gedaan voor '18 (zou de 5e keer worden).
Eerst nog maar even een paar dagen Grindelwald

Rob

Tip voor als je Corvara te blauw vind: ga als je uit Selva komt bij Colfosca even linksaf het gebiedje in. Prima rood en zwart, niet lang maar wel even lekker!

Tip voor als je Corvara te blauw vind: ga als je uit Selva komt bij Colfosca even linksaf het gebiedje in. Prima rood en zwart, niet lang maar wel even lekker!

Daakhaos op 14 feb 2017 17:51

Je bedoelt “de geliefde pistes” van @Sndr? Edelweiss is inderdaad een aardig hoekje (wel klein!), maar ik blijf er bij dat het stuk boven Corvara aan de blauwe kant is. En ook dat dat niemand moet weerhouden van een tripje die kant op, omdat er genoeg moois (en lekkers ;-)) te vinden is in die buurt :-)

*bericht bewerkt door Forza op 14 feb 2017 20:29

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie