'Dankzij mijn helm leef ik nog'

Arjen op 12 februari 2017· 56 reacties

Na een aantal jaar niet geskied te hebben ging Julie Claessens weer op wintersport. Het zou een topweek moeten worden in het Oostenrijkse Sölden. Het liep anders. Het had echter allemaal nog veel erger kunnen aflopen, wanneer ze geen helm had gedragen. Hierbij haar verhaal.

null

Weer even wennen

We kwamen zaterdag aan in het Ötztal. Op zondag gingen we voor het eerst de piste op. Ik merkte dat ik weer even in moest komen na een aantal jaar niet in de sneeuw te zijn geweest. Maar het ging eigenlijk best goed. Ook op de maandag ging het prima. We konden al een aantal keer een rode piste doen en genoten van de bergen.

Botsing door de dode hoek

Op maandag ging het echter mis. We namen de blauwe piste 13 van de Rotkogljoch naar de Giggijoch. Iedereen die wel eens in Sölden geweest is weet dat deze piste behoorlijk breed is. Toch kwam ik hier in botsing met een snowboarder. Waarschijnlijk omdat we in elkaars dode hoek zaten. Ik gleed nog een meter of vijftien door en was even een beetje dizzy. Ik kan me nog herinneren dat ik ‘laat me maar even liggen’ zei. Daarna weet ik niets meer.

En daar kwam het snowboard…

Terwijl ik daar lag kwam er met een noodgang een snowboard tegen m’n achterhoofd aan. Voor de duidelijkheid, het ging hier om een los snowboard, dat misschien ergens door iemand was uitgetrokken. Het board sloeg een behoorlijke deuk in m’n helm. Er was toevallig een arts uit Duitsland op de piste die even polshoogte kwam nemen. Die constateerde dat de de kans heel groot was dat de helm mijn leven heeft gered.

null

Zware hersenschudding en gebroken schouderblad

Ik ben met een sneeuwscooter naar beneden gebracht en behandeld in de kliniek in Sölden. Er werd een gebroken schouderblad en een zware hersenschudding geconstateerd. Dat kwam dus niet door de val, maar door de impact van het snowboard. De wintersport was voor mij voorbij. Het vreemde is dat het snowboard uiteindelijk door niemand is opgehaald…

Altijd een helm!

Door onenigheid tussen zorgverzekering en reisverzekering heb ik uiteindelijk zelf maar een vlucht naar huis geboekt. Eén ding is zeker: ik ben zó blij dat ik een helm op had. En ik weet zeker dat ik weer het zelfde model helm van Giro op m’n hoofd zet tijdens mijn volgende wintersport!

Mocht je dus nog twijfelen of je op de piste een helm moet dragen, dan hopen we dat die twijfels weg zijn na het lezen van het verhaal van Julie. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de gevolgen kunnen heel heftig zijn.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Een loslopend snowboard is echt levensgevaarlijk. Gelukkig loopt het voor jou mede dankzij de helm al bij al goed af. Heb zelf altijd mijn helm op, lekker warm en nooit ergens last van! Trouwens ook eentje van Giro. Veel sterkte tijdens je herstel!

Heftig verhaal inderdaad, blij dat ze “slechts” met de genoemde verwondingen vanaf gekomen is. Heb zelf ook een dergelijke ervaring gehad, maar dan met een mtb en een boom die te dichtbij kwam. Helm in 2en hersenschudding en uurtje geheugen kwijt. Nu ik aan het typen ben herinner ik mij ook nog een botsing, in het pre helm tijdperk (jaren negentig) in Valtho. Botste op een duitse (erg knappe) jongedame. Allebei knockout, toen ik weer bijkwam lag zij nog bewusteloos op de grond. Was eng om te zien. Buiten wat hoofdpijn geen schade aan overgehouden.
Ski en bike inmiddels al weer jaar of 10 met helm. Nooit meer zonder, al is het 20 graden !

Staat er ‘advertorial’ boven dit stukje? Is niet altijd duidelijk op smartphone.

Staat er ‘advertorial’ boven dit stukje? Is niet altijd duidelijk op smartphone.

Userd op 12 feb 2017 09:23

Kom op zeg!

Ben ook blij met m’n helmpie. Zeker als ik dit soort verhalen hoor en nu ook weer lees.

*bericht bewerkt door Sinn op 12 feb 2017 10:04

Beetje rare reactie Userd.

Is gewoon schoolvoorbeeld voor het aantonen van de noodzaak om een helm te dragen. In 99% van de gevallen heb je hem niet nodig, maar het gaat juist om die 1% waarin een helm het verschil kan betekenen tussen een beetje hoofdpijn of zwaar hersenletsel (zoals bij mezelf op de mtb paar jaar geleden) Hetzelfde geld ook voor een autogordel. Ik doe hem altijd om, maar ik heb hem nooit nodig gehad.

Snap reactie van @Userd gedeeltelijk wel. Stond zelf te kijken van de zin met het stukje “helm van het merk Giro”. Geen relevante info mijn inziens, wel nuttig stuk verder

Even controversieel doen: in dit geval heeft de helm wellicht erger voorkomen voor TS, maar dan vooral ‘oppervlakkig’: had duidelijk een diepe kap in haar hoofd geweest zonder. Heel wat neurologen zijn het er echter niet over eens of een helm tegen de impact zelf helpt, maw je hersenen worden bijna even hard geschud met als zonder helm, daar kan die helaas niet zoveel aan doen. Wie met helm tegen n muur, boom of wat dan ook aangaat, mag sowieso van geluk spreken als de hersenen er min of meer ongeschonden uitkomen. Helmn helpen volgens hen vooral tegen verwondingen en in beperkte mate breuken, maar niet tegen de zware hersentrauma’s met blijvend letsel, omdat dit vooral door de impact is, je hersenen worden door de schok als het ware tegen je schedel geplet.

Pervers effectje is zelfs dat men roekolozer gaat skien en er zo meer ongelukken gebeuren met helm, een valpartij is immers ‘niet zo erg’ want men draagt toch een helm.

Ik draag hem zelf ook altijd, en heb er al eens een staaf van een lift tegen gekregen, ook in de lift liet iemand per ongeluk z’n ski met staalkant vallen, zou mooie wond geweest zijn zonder m’n helm, maar gelukkige nog nooit tijdens het skien zelf nodig gehad.

Een goed herstel gewenst voor TS, hopelijk niet te veel schrik aan overgehouden!

Snap reactie van @Userd gedeeltelijk wel. Stond zelf te kijken van de zin met het stukje “helm van het merk Giro”. Geen relevante info mijn inziens, wel nuttig stuk verder

Melis op 12 feb 2017 11:31

Dat dus, goed begrepen! ;)
Met de vreemde manier van reclames verpakken hier soms, zou het nog kunnen ook. Verder hebben wij gewoon goede helmen en ben ik zeker voorstander ervan, al schat ik de kans op een losgebroken board tegen mijn kop sowieso op minimaal.

stel dat je zo een snowboard op een van je wervels zou krijgen…niet gezond. Altijd opletten dus, want je bent niet alleen op de piste. Door iemand anders handelen (of niet eens misschien zelfs) kun je kleinere, maar ook grotere letsels oplopen die de pret flink kunnen bederven.

Beter altijd een (goed passende! ) skihelm dragen. Een muts staat ook zo ouderwets ook nog.

Sterkte met het herstel!
@Arjen, Misschien als subtitel van het onderwerp: “Rotjoch op de Rotkogljoch” ?

Sterkte met het herstel!

@Arjen, Misschien als subtitel van het onderwerp: “Rotjoch op de Rotkogljoch” ?

Poudreuse op 12 feb 2017 13:03

Wie bedoel je met Rotjoch? In het stuk lees ik nergens dat het alleen de schuld is van de snowboarder en al helemaal niet dat hij zich onbehoorlijk heeft gedragen.

Het nut van een helm is voor mij onbetwistbaar en hier weer bewezen. Ze is er nog goed van afgekomen.

*bericht bewerkt door Easyrider op 12 feb 2017 13:21

@Easyrider, omdat “Dom Weib auf der Blaue Vijf” wel rijmt, maar niet klopt.

Rotjoch klopt ook niet naar wat ik lees.

Snap reactie van @Userd gedeeltelijk wel. Stond zelf te kijken van de zin met het stukje “helm van het merk Giro”. Geen relevante info mijn inziens, wel nuttig stuk verder

Melis op 12 feb 2017 11:31

Dat dus, goed begrepen! ;)
Met de vreemde manier van reclames verpakken hier soms, zou het nog kunnen ook. Verder hebben wij gewoon goede helmen en ben ik zeker voorstander ervan, al schat ik de kans op een losgebroken board tegen mijn kop sowieso op minimaal.

Userd op 12 feb 2017 11:57

Ik kan je verzekeren dat dit in geen enkel geval een advertorial is. Het zou pas ‘ernstig’ zijn als wij dit vanwege andere belangen zouden hebben aangepast…

Click. Click. Peace

Kan de reactie van @UserD wel voorstellen …
Gezien de symptomen had de pistedienst moeten/kunnen weten dat vervoer per sneeuwscooter onverantwoord was.
Hoewel het scenario denkbaar is, komt het hele verhaal een beetje ongeloofwaardig over, met name de afhandeling

Ter illustratie:
Een aantal jaren geleden kwam een van mijn groepsleden ten val, is gewoon opgestaan en naar de rand van de piste gelopen.
Al vrij snel was er (toeval…) iemand van de pistedienst bij en toen er op zijn vraag “wass ist passiert” een antwoord kwam van “wat doe ik hier?” greep hij zijn porto en riep “Bergrettung, brauche Hubschrauber” …
Ook in Solden …

Rob

Laat ik vooropstellen dat ik het gebruik van een helm absoluut nodig vind en ik dat niet wil relativeren. Ik heb alleen wel een beetje moeite met de claim ‘Een helm heeft mijn leven gered’. Je kan het ook omdraaien: ‘Iemand heeft mij bijna vermoord door zijn snowboard los te laten’… Diegene zal dat board natuurlijk ook niet opzettelijk los hebben gelaten met als doel iemand bijna te onthoofden, maar ik vind dat hier tijdens lessen te weinig aandacht aan wordt besteed. Toen ik leerde snowboarden, heeft niemand mij verteld om altijd je board vast te houden op een piste. Tuurlijk, je komt er snel genoeg achter, maar dan kan het dus al te laat zijn…
Zou het daarnaast niet een goed idee zijn om snowboarders een touw om hun been te geven waar hun board aan vast zit? Denk aan hoe surfers hun plank altijd bij zich houden. Alleen even afklikken bij gondels en de rest van de dag om je been.

Dat had je vroeger met ski’s ook. Kunnen de bindingen van snowboards ook niet gewoon met een remmetje uitgerust worden. Of wordt snowboarden dan net zo suf als skiën? ;)

Die bestaan al jaren, een leash maar die worden volgens mij weinig gebruikt.

null

Verder wordt er geleerd een board altijd op de bindingen te leggen, dus op de kop om wegglijden te voorkomen. Het kan wel mis gaan bij het vastmaken van je board direct boven de helling.
Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er een board naar beneden kwam met daar een meisje achter aan gerend maar dit ging gelukkig niet zo snel.

*bericht bewerkt door Easyrider op 12 feb 2017 15:27

Die bestaan al jaren, een leash maar die worden volgens mij weinig gebruikt.

Klopt, omdat die ook een averechtse werking kunnen hebben.
Als je een “doodsmak” maakt en je ski’s schieten uit maar worden vervolgens bij je gehouden door zo’n leash, is het niet uitgesloten dat je je eigen ski’s tegen je hoofd krijgt.
Middel erger als de kwaal, zeg maar
Daarom worden ze volgens mij alleen nog in the Tiefschnee gebruikt …

Rob

@RCGrootveld Nop deze worden alleen nog gebruikt bij toerski’s die geen skistoppers hebben vanwege gewicht.
In principe zijn deze zelfs gevaarlijk in de poeder in het geval van een lawine…

Click. Click. Peace

@RCGrootveld Gelukkig gaat het hier ook over snowboarders en niet over skiërs… Bij ski’s heb je altijd nog de remmertjes op de bindingen die de snelheid er enigszins uithalen.

Wat “gelukkig” er mee te maken heeft ontgaat me en daarbij doen die stoppertjes het op ijs en of in verse poeder ook niet zo best …

Rob

Even controversieel doen: in dit geval heeft de helm wellicht erger voorkomen voor TS, maar dan vooral ‘oppervlakkig’: had duidelijk een diepe kap in haar hoofd geweest zonder. Heel wat neurologen zijn het er echter niet over eens of een helm tegen de impact zelf helpt, maw je hersenen worden bijna even hard geschud met als zonder helm, daar kan die helaas niet zoveel aan doen. Wie met helm tegen n muur, boom of wat dan ook aangaat, mag sowieso van geluk spreken als de hersenen er min of meer ongeschonden uitkomen. Helmn helpen volgens hen vooral tegen verwondingen en in beperkte mate breuken, maar niet tegen de zware hersentrauma’s met blijvend letsel, omdat dit vooral door de impact is, je hersenen worden door de schok als het ware tegen je schedel geplet.

Elienc op 12 feb 2017 11:40

Hier ben ik het toch niet helemaal mee eens. Een helmschaal heeft twee doelen: puntkrachten verdelen over een groter gebied en absorberen (door zelf in te deuken of in stukken te breken). Afgaand op de plaats van de klap, de schade aan de helm op de foto en het gevolg van de klap op de helm (zware hersenschudding), zou een schedel(basis)breuk niet onwaarschijnlijk zijn geweest zonder de helm – en dat mag je echt wel levensbedreigend noemen. Zelfs als de het overgrote deel van de impactkrachten nog steeds op haar hersenen worden overgedragen (vandaar de hersenschudding), heeft de helm in dit geval het overdrachtoppervlakte van enkele vierkante cm vergroot naar enkele tientallen vierkante cm en zo de piekkrachten behoorlijk naar beneden gehaald.

Hoe dan ook: beter om te horen “gelukkig had ik die helm op” i.p.v. “spijtig genoeg had ik geen helm op”…

Beterschap voor de TS, en hopelijk hoef je die volgende helm enkel vanwege ouderdom te vervangen :-).

*bericht bewerkt door Morzel op 12 feb 2017 19:05

Ik sluit me @Morzel aan. Ik heb zelf na ongelukken (en vooral ongelukken van Sandra) ook te maken gehad met neurologen. En die waren het er stuk voor stuk over eens dat een helm vaak ernstiger voorkomt. Na een racefiets ongeluk waarschijnlijk haar leven gered. (Woorden van chirurg en neuroloog).

Zelfs ski ik zeker niet roekelozer zonder helm. Ik heb geen zin om gewond te raken. Het feit dat ik een helm op of af heb maakt mij daarbij niet uit. Volgens mij is dit echter nooit bewezen dat mensen roekelozer zijn gaan skiën. Zowel, dan zie ik graag de bronnen want dat zou interesante materie zijn. (Over het algemeen zijn we de laaste jaren juist veiliger en beter gaan skiën met zeker relatief heel veel minder ongelukken).

Click. Click. Peace

Over kwam mij eergisteren.
Was lange radius aan het skien toen ik plots door een man van 70 onderuit geknald werdt. Flinke klap op mijn achterhoofd.
Zonder helm had ik zeker met een goeie hersenschudding in het ziekenhuis gelegen.

Heb nu wat last van mijn nek spieren maar niks ernstigs gelukkig.
Man die mij aanskiede had een schouder uit de kom…

Helm altijd op!

Wat “gelukkig” er mee te maken heeft ontgaat me en daarbij doen die stoppertjes het op ijs en of in verse poeder ook niet zo best …

RCGrootveld op 12 feb 2017 17:35

In mijn tijd was het gebruikelijk om verhogingsplaten te monteren onder je binding. Je stoppers raakten soms de sneeuw niet eens meer.

Übung macht den meister!!!

Altijd helm op, ook bij hoge temperaturen blijft die aangenaam (ventilatie). Qua merk/type is het vooral passen. De helm die ik in gedachten had (goede reviews op het net) heb ik laten liggen, m’n kopke paste er niet bij :-))

De efficientie van de helm is ook sterk afhankelijk van hoe je die op hebt. Vooral bij kinderen (is het nu voor het fietsen of skien) valt me op dat de helm meestal veel te ver naar achteren staat. Nochtans zijn de hedendaagse helmen zeer goed af te stellen. Ik heb m’n dochterje geleerd hoe ze best haar helm op zet (zelf geleerd van de fabrikant). Twee kleine vingertjes voor haar voorhoofd, daarna de helm lichtjes vastzetten met de regelknop achteraan, om te eindigen met de riem over de oren en onder de kin (1 vinger speling).

Ook een muts onder de helm vind ik niet echt een goed idee.

In 2014 op mijn ski’s gekatapulteerd en een heel eind verder, achter op mijn hoofd terecht gekomen… (dus recht op mijn hoofd met benen in de lucht) Knie in stukken uiteen met revalidatie van een jaar. Maar had ik deze helm (harde buitenschaal, goed rond waardoor ik verder doorschoof) niet gehad was ik nu een plant volgens de chirurg…

Ik hoorde het van een vriend die geneeskunde studeert (en zelf altijd wel een helm draagt), zal eens naar wat bronnen vragen :-) Wat Morzel aanhaalt gaat weer over een schedelbreuk (in geval van TS zonder helm), vriend/de neurologen in kwestie hadden het eerder over schudtrauma’s dan breuken.

Peter haalt ook wel een punt aan dat je je helm altijd goed moet opzetten/ dat ie goed moet passen lijkt me, misschien refereren de neurologen hieraan? Ik ga er even naar op zoek!

*bericht bewerkt door Elienc op 13 feb 2017 15:45

Wel een soort van " freak incident"… op moment dat je door ongelukkige val plat ligt er een snowboard tegen je hoofd botst! De helm is zeker belangrijk hier.
Wij zijn nu in St. Anton in ochtend kijkend over alle hoofden in de rij voor de gondel besefte ik totaal ander uitzicht dan in bijv 2003/2004. Was helm niet zo vanzelfsprekend als nu. 99% vd mensen nu met helm. Toen nog geen kwart denk ik…
We zijn bewuster van de risico’s!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie