Het blijft maar doorgaan de domme vragen van de week. Daarom deze week wat meer ‘vragen van de week’. Blijf zeker doorkomen met deze vragen (stuur deze naar rogier@wintersporters.nl) want het antwoord zoeken en geven is erg leuk! Deze keer de vraag:

Met veel plezier lees ik dagelijks de berichten op wintersporters.nl en vind de rubriek ‘domme vragen’ een schot in de roos.
Na het zien van jouw filmpje vandaag, vroeg ik mij af of je nooit eens hekjes of andere afrasteringen tegenkomt in het off-piste terrein.
Vorige week zaten wij in de Dolomieten, de enige plek zonder veel sneeuw, maar dan zie je wel goed hoe mooi de Dolomieten zijn en ook dat her en der nog behoorlijke afrasteringen aanwezig zijn. Zowel houten hekwerk, als ook prikkeldraad.

Als jij, of andere off-piste fanaten, daar skiën weten jullie dan dat de baan vrij is? De afrasteringen kunnen toch ook vlak onder de sneeuw aanwezig zijn, waarbij de skies mooi kunnen verdwijnen tussen de planken, terwijl jij er overheen vliegt.

Kortom:

Hoe herken je off-piste obstakels onder de sneeuw?

Niet te zien

Het grote probleem van alles dat onder de sneeuw ligt, is dat het niet te zien is. En dat levert soms grote problemen op. Denk inderdaad aan hekwerk. Maar ook aan omgevallen bomen waar je ski’s onderdoor kunnen schieten terwijl je lichaam erboven blijft. Dit is vervelend en ook best gevaarlijk. Minder spectaculair (en dodelijk) dan lawines maar dit soort ongelukjes kunnen wel voor erg vervelende en langdurige blessures zorgen. Helaas hoort dit risico er wel een beetje bij en is het zeker niet uit te sluiten.

null

Hekjes

Hekjes zijn zeker een groot probleem. Ook omdat ze lang niet altijd op kaarten staan aangegeven. Gelukkig halen de meeste boeren hun hekjes (al dan niet vanwege wetten of lokale verordeningen) weg. Vaak simpelweg vanwege het feit dat deze hekjes in een helling de druk van het sneeuwdek vaak niet aankunnen. Sowieso is hekwerk in de Alpen een stuk mobieler dan in de Benelux. Maar als een boer het materiaal wel laat staan is het gevaarlijk voor dieren en skiërs/boarders.

Het risico

Het risco is natuurlijk duidelijk. Als je hard aan komt skiën kun op deze manier vrij eenvoudig je been breken, kniebanden scheuren of gewoon hard ten val komen. Zie bijvoorbeeld bovenstaande beelden van Sandra die net te laat een uitstekend stuk hout ziet.

Materiaal

Maar het is niet alleen je lichaam dat gevaar loopt. Maar ook je ski’s kunnen flinke klappen krijgen als je stenen of rotsen raakt die onder de diepe sneeuw liggen. Waar je ook weer door ten val kan komen.

Haaien, sharks of requins

Stenen die onder de sneeuw verstopt liggen en we niet kunnen zien worden door off-piste skiërs sharks in het Engels of requins in het Frans genoemd. Vertaald: haaien.

null

Wat is er tegen te doen?

Als off-piste skiër behoor je met dit gevaar rekening te houden. Al is het alleen maar uit zelfbescherming om op een verstandige manier hiermee om te gaan.

  • Het allerbelangrijkste is een goede base. De base is de eerste sneeuwlaag. Deze ligt over het grootste deel van de stenen, takken en bomen heen.
  • Als er geen base ligt blijf je ver weg van alle oneffen hellingen. Je skiet dan alleen op egale ondergrond (Alpenweides, zand en gruishellingen)
  • Goed kaartlezen is van groot belang om te weten in welk terrein je onderweg bent als je de ondergrond niet kent.
  • Bij erg lastige en onbekende afdalingen controleer je de ondergrond al in de zomer (eventueel via google maps, foto’s op internet en kaarten)
  • Door ervaring leer je ook gevaarlijke hobbels en gaten te zien.
  • Als er weinig sneeuw ligt, ski/board je meer met de rem erop dan wanneer er veel sneeuw ligt.

Ervaring en kunde

Om veilig off-piste te kunnen skiën en de kans op schade zo klein mogelijk te houden - uitsluiten kan nooit - hoort ook het herkennen van gevaar onder de sneeuw. Om dit goed in te schatten heb je best veel ervaring nodig. Als je zonder al teveel stress door de poeder wilt skien kun je het beste met een ski/berggids op stap gaan. Deze kent vaak de ondergrond als geen ander; dan is de kans om opeens tot stilstand te komen tegen een hekje een stuk kleiner.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat een gedoe… Ik blijf wel lekker op de piste ;-)

Wat een gedoe… Ik blijf wel lekker op de piste ;-)

bram82 op 8 feb 2017 08:10

wahaha, is 82 je geboortejaar of leeftijd? Sorry :):):)

Edwin van Riel

@evr66: dat is niet echt een coole reactie. Iedereen maakt zijn eigen inschattingen van wat hij of zij wil.

Paul

Wat een gedoe… Ik blijf wel lekker op de piste ;-)

bram82 op 8 feb 2017 08:10

wahaha, is 82 je geboortejaar of leeftijd? Sorry :):):)

evr66 op 8 feb 2017 08:14

Is 66 je leeftijd of je geboortejaar? In ieder geval voor beide niet echt een volwassen reactie…

Ik maak een weloverwogen keuze om op de piste te blijven. Ik vermaak me daar prima.

Maar ja, op de piste is niet “stoer” genoeg zeker?

Haha, geboortejaar, maar ik vermaak me op beiden prima. Jammer dat sommigen zo gevoelig zijn, geintje op zijn tijd op een forum moet kunnen dacht ik. Gelukkig niet alleen duimpjes naar beneden, oh nee, die hebben we niet meer.

Heeft trouwens met al dan niet stoer zijn niets te maken naar mijn idee, dat heb je mij dan ook niet zien neerzetten.

Edwin van Riel

De sharks, maar ook hekjes, weleens tegengekomen. Sharks wordt je niet blij van, resultaat was nieuw board waar de kant bijna uit lag. En heb wel een paar keer over hekjes en prikkeldraad kunnen klimmen. Hoort er ook een beetje bij, zo blijft het offpiste gaan toch lekker avonturieren!

@Rogier Sandra heeft nog geluk dat ze zich zelf niet heeft gespietst op die stronk.

When life gets too complicated.... SKI

In de eerste week van Januari was ik in Flachau, midden in de dump dus. Ik kon er prachtig door de bomen heen knallen, tot er opeens een random omgevallen boom lag. Ik had hem niet gezien en knalde er met m’n linker ski tegen aan, gevolg: Gelukkig maar een val in de poeder en heb er geen schade door gekregen.
Het zag er waarschijnlijk wel heel idioot hoe ik daar omhoog liep en probeerde m’n ski’s weer onder te binden. Maarja, het was toch niet in zicht van de piste :)

A winter without powder isn't a winter!

Dit soort dingen, hekjes, stenen enz is de reden waarom ik nooit off-piste ga. Het extra risico kan ik ivm de zaak gewoon niet nemen. Best jammer want ik glij graag eens een stukje door de losse poeder naast de piste maar het is niet anders.

*bericht bewerkt door Passie op 08 feb 2017 11:00

Is maar goed ook dat je niet in het zicht van de piste was: in dat skigebied is het tussen de bomen skiën ten strengste verboden…

*bericht bewerkt door SkiBeppie op 08 feb 2017 12:14

@evr66

“Heeft trouwens met al dan niet stoer zijn niets te maken naar mijn idee, dat heb je mij dan ook niet zien neerzetten”

Nee, dat heb je er ook niet neergezet. Wel zet je er neer dat je iemand een oude lul vindt als hij of zij niet off-piste gaat. Dat maakt je reactie ook in mijn ogen er niet sympathieker om. En ja, ook al zet je dát ook niet letterlijk neer kun je natuurlijk ook nadenken hoe een opmerking over zal komen of welk idee je geeft. En als je denkt dat iedereen evenveel moet kunnen hebben geldt daar het zelfde voor als humor en wat mensen grappig vinden: het is per individu allemaal erg verschillend.

Heb het in Willingen wel eens gehad. Bospaadje gepakt met snowboard en vervolgens met mijn board onder een boomstronk door met als gevolg stronk tegen de schenen. Ik kan je vertellen: da’s niet prettig… :p

Inderdaad altijd opletten off piste. Ik heb in het verleden ook van alles meegepakt. Sharks, struiken, kleine rotsblokjes tot en met eens een lawinehek waar ik te strak langs wilde… Soms in afdalingen ‘zonder handrem’ maar soms ook rustig aan (beekje oversteken bij bijna nul snelheid en toch blijven haken ergens).
Inderdaad niet goed voor je materiaal. Of voor jezelf. Of je ego :)

Off topic: wat een geneuzel allemaal zeg om een paar grapjes in de eerste twee posts. Knock it off, go skiing :)

*bericht bewerkt door Hessel op 08 feb 2017 13:26

@Alex Yep, deze had heel erg veel erger af kunnen lopen…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie