In memoriam: Scratch mijn poederhond

Rogier op 02 februari 2017· 97 reacties

Gelukkig in de sneeuw
Gelukkig in de sneeuw

Trouwe bezoekers van de site kennen de naam Scratch, mijn trouwe hond. Mijn trouwe poederhond. In zijn jonge jaren rende hij maar al te graag mee als we gingen toerskiën. Zelfs de diepste poeder kreeg hem niet moe. In de zomer ging hij mee rotsklimmen, wildkamperen en mountainbiken. Maar zoals dat gaat bij honden worden ze ouder en er komt een dag dat het niet meer gaat. Na ziekte en ouderdom is Scratch afgelopen zaterdagnacht weggelopen, waarschijnlijk om zijn plekje in de bergen te vinden om daar rustig in te slapen. (Hij liep echt nooit weg). Het huis is nu leeg, en het gemis is enorm. Maar graag laat ik jullie mee genieten van de avonturen die we in de sneeuw beleefd hebben.

Grote sterke hond

Scratch was een sterke en grote berghond. Hij was niet kapot te krijgen. Zelfs het eten van vossengif toen hij een jaar of zes was heeft hem niet klein gekregen. Ook de beet van een adder deed hem niet veel. Een echte berghond die het allerliefste meerende door de diepe sneeuw. Hij vond dat we eenmaal op de top te veel tijd nodig hadden om ons ski-klaar te maken. Hij stond te blaffen en trok ons zelfs aan onze armen de helling in. Achter ons aan rennen door de diepe poeder. Daar kon hij geen genoeg van krijgen.

Niet kapot te krijgen, zelfs meters sneeuw...
Niet kapot te krijgen, zelfs meters sneeuw...

null

Springen

Het had keihard gesneeuwd. Ik wilde skiën, samen met scratch trok ik erop uit naar een mooi bos vol met pillows. Dat zijn rotsen en boomstronken die in zachte kussens van poedersneeuw veranderen als het genoeg sneeuwt. Tijdens de klim lag er zoveel sneeuw dat scratch wijselijk in mijn spoor bleef. Eenmaal in de afdaling zocht ik leuke sprongetjes voor mijzelf. Scratch huppelde vrolijk achter me aan. Toen ik even op hem wachtte na een vrij hoge sprong keek hij om, zag de rots, liep omhoog en sprong van dezelfde pillow af! Hij genoot er evenveel van als ik!

null

Couloir skiën

Een andere keer namen we hem mee in een niet al te steil couloir. Scratch sjokte naar boven in ons spoor. Tijdens de klim maakten we ons een beetje zorgen om een steil en smal stuk. De klim ging prima maar hoe zou hij de afdaling doen? Eenmaal in de afdaling stopte ik boven deze versmalling. Scratch kwam achter mij aanrennen. Remde af, keek naar beneden, en dook met een lange sprong het steile couloirtje in. Ik stond met open mond te kijken. Mijn hond bleek een stoerdere freerider dan ik…

Scratch en ik doen wedstrijd intelligent kijken ;-)
Scratch en ik doen wedstrijd intelligent kijken ;-)

Eerste filmpje op wintersporters

Eén van onze eerste succesvolle filmpjes op Wintersporters.nl was een filmpje van Scratch die met mij mee rende door de diepe poeder. En ook in de latere filmpjes schitterde hij af en toe. Jullie vonden hem allemaal geweldig! Scratch werd zelfs een keer door iemand van jullie in het dorp aangesproken die hem herkende toen hij voor een winkel op ons lag te wachten… ;-)

Ouder worden

Maar honden worden ouder. En vanaf zijn 9e levensjaar ging het toerskiën moeilijker. Dus namen we hem alleen nog mee tijdens korte tochtjes. En soms maakten we zelfs speciaal voor hem een kort toerskitochtje zodat ie nog mee kon. Terwijl Scratch ouder werd werd onze dochter geboren. Ze mocht in haar eerste winter in een speciale ski-kinderwagen met ons mee met eenvoudige skitochtjes. Dat bleek de ideale oplossing voor Scratch, hij kon weer mee. Hij rende maar wat blij over de geprepareerde bergweg van de Izoard. Deze dagen horen bij mijn mooiste wintersport herinneringen. Ik kan nog zoveel meer beschrijven, elke winter waren er genoeg gedeelde avonturen.

In z'n oude jaren kon Scratch zo nog mee
In z'n oude jaren kon Scratch zo nog mee

null

Zelfs toen dat ook allemaal teveel werd, bleef Scratch gek op de sneeuw. Bij elke vlok was hij buiten te vinden. Lekker in de sneeuw rollen en snuffelen. Twaalf winters achter elkaar. Voor een hond van zijn gewicht is dat een ruime 100 jaar in mensenjaren.

Vanavond gaat het hier als het goed is sneeuwen. Ik zal de sneeuw moeten ruimen zonder dat Scratch voor mijn voeten loopt. Ik kijk er nu al tegenop…

Scratch ik vergeet je nooit!

null

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Sterkte met het verlies, koester de prachtige herinneringen! Geweldig om te zien hoe Scratch met jullie avonturen kon meegenieten

Sterkte met dit verlies.

Piste riderrrrr

Pfff…, sterkte met het verlies van jullie ‘maatje’.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Schrale troost maar een beter leven had deze hond niet kunnen hebben en had je hem niet kunnen geven. Sterkte met de leegte die hij ongetwijfeld achter laat…

Heel veel sterkte.

Papegijs

Sterkte met een enorm verlies.

Seriously snow addicted family!

Sterkte, hij heeft waarschijnlijk een rustig plekje in z’n favoriete sneeuw gezocht om rustig in te slapen. En blijf vooral genieten van de mooie herinneringen.

Born to Ride

Sterkte! Een hond is maar een bijzonder dier, onze beste, trouwste en eerlijkste vriend!

Ik stel trouwens voor om de volgende retour d’est op te dragen aan scratch.

Seriously snow addicted family!

Sterkte en wat hebben jullie genoten van jullie hond, wat een herinneringen samen!

Sterkte!

Life is fun, so enjoy it

Wow, wat een maatje moet dat geweest zijn, die Scratch. Gaaf dat je je hobby met je hond kunt delen. Prachtig filmpje. Maar dan is het gemis des te groter. :'-(
Heel veel sterkte…

Wat knap dat je hem los kan laten nadat hij weggelopen is.
Sterkte komende tijd, geniet van je herinneringen!

@Ivo- Ik heb twee dagen gezocht en ik rij als ik naar de creche ga om mijn dochter op te halen telkens andere routes in de hoop hem te vinden.

Maar je loopt hier zo de bergen in, en als Scratch niet gevonden wilde worden vinden we hem echt niet. De lokale rijkswaterstaat, de gemeentedienst, de politie, het asiel, de dierenartsen ze zijn allemaal ingelicht… Maar niemand heeft een spoor van hem gezien.

Click. Click. Peace

Wat knap dat je hem los kan laten nadat hij weggelopen is.

Ivo- op 2 feb 2017 13:25

Dat vind ik ook. Ik weet niet of ik dat zou kunnen met onze hond.
Terwijl ik dit lees en aan m’n eigen hond denk… moet ik toch een klein traantje weg tikken. Succes en sterkte!

Pracht hond! :( Sterkte Rogier.

Let it snow!

Sterkte

One life. Live it.

Had hetzelfde als Sinn. Mooi geschreven Rogier! Uiteraard alle sterkte, wat een geweldige poedermaat op vier voeten was Scratch. Misschien wat voorbarig maar komt er opvolging?

Mr. Slow

Gehondoleerd

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Sterkte met jullie verlies!
Gelukkig heb je veel mooie herinneringen aan hem.

@Sneeuwbaard Dat vind ik een mooie term!
@Quick Sandra en ik zijn allebei gek op honden. Dus ik denk niet dat Scratch onze laatste hond was. Maar nog niet meteen…

Click. Click. Peace

Veel sterkte! Fantastisch om te zien wat een plezier jullie samen hebben gehad.

Rock

Damn, wat een mooi verhaal, maar wat een triest einde, sterkte. Wij beginnen volgend jaar aan onze eerste hond, ik hoop maar dat hij net zo gek is van sneeuw als jullie Scratch.

Het missen van je huisdier doet heel veel pijn, denk vooral aan de mooie momenten.

PS: wat voor ras was hij? Of een sterke mengeling van verschillende rassen?

Glij blij door die brei :-)

Moeder was een kruising tussen een husky en een mechelse herder, vader was een Airedale terrier.

Click. Click. Peace

Sterkte met het verlies @rogier. Je hebt Scratch mooi geëerd met deze blog.

Bergen + Sneeuw = ❤

Wat een prachtige hond en wat een prachtige foto’s en filmpje…
Dit zal niet makkelijk zijn voor jullie. Sterkte!

Better people, better food... and better beer!

Wat een bijzondere hond, veel sterkte met het gemis.

Sterkte en we zullen deze bijzondere hond misen… :(

Een dag niet geskied is een dag niet geleefd

Veel sterkte rogier! Hartverwarmende beelden…

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie