Veel ellende door sneeuw op zaterdag

Roel op 15 januari 2017· 23 reacties

null

Heerlijk natuurlijk die beelden van verse sneeuw, maar die dump gaf ook veel ellende gisteren. Urenlang stonden mensen stil op de Fernpass (foto) richting de Oostenrijkse skigebieden en er waren ook enkele lawineslachtoffers te betreuren. De keerzijde van een dump, zeker als hij op zaterdag valt.

Tot München in de sneeuw

's Ochtends begon het al voor de mensen die de Alpen uitmoesten. Sinds vrijdag sneeuwde het in Oostenrijk dus op en naast de weg lag inmiddels een dik pak sneeuw. Joep Reinhoud twitterde dat hij om 7.00 uur was vertrokken uit Kleinarl en tot aan München vol in de sneeuw had gereden. De sneeuw bleef zelfs op de autobahn liggen.

Sneeuw op de Duitse snelweg (foto: Joep Reinhoud)
Sneeuw op de Duitse snelweg (foto: Joep Reinhoud)

Verderop in Duitsland bleef het sneeuwen al waren de wegen daar inmiddels vrij. De reizigers die naar de Alpen toereden hadden daar natuurlijk ook mee te maken, maar het ergste voor hen kwam pas in de Alpen zelf.

Twee keer afgesloten

De Fernpass, een belangrijke toegangsweg voor onder andere Sölden, Ischgl en Serfaus - Fiss - Ladis, moest tot twee maal toe worden afgesloten. Bussen en vrachtwagens bleven hangen en het sneeuwde te hard waardoor de weg niet schoon gehouden kon worden en het te gevaarlijk werd. Door de afsluiting stonden reizigers uren stil. Op ons forum meldden zich 's avonds nog mensen vanuit een stilstaande file.

De Fernpass gisteravond
De Fernpass gisteravond

null

Meer dan halve meter erbij

Op dit kaartje zie je waar gisteren de meeste sneeuw viel. Het laat het sneeuwhoogteverschil over 24 uur tijd, met als prikmoment gisteravond 18.00 uur. Op uitgebreide schaal viel er in een dag tijd 20 tot 30 centimeter sneeuw, rondom de Fernpass zelfs 30 tot 50 centimeter.

Bron: ZAMG
Bron: ZAMG

Elders in Oostenrijk was het ook bar en boos. Op de Brenner-Autobahn botsten vier vrachtwagens op elkaar waardoor ook hier de weg enige tijd afgesloten moest worden. Elders kwamen geen hele grote ongelukken voor, maar het geeft wel aan dat sneeuw op een wisseldag gewoon gevaarlijk is.

De combinatie wisseldag en sneeuwval is nooit gelukkig, maar je moet er niet aan denken dat dit straks in de voorjaarsvakantie gebeurt, als het gros van de reizigers gezinnen zijn met kinderen. Zorg ook altijd dat je auto goed toegerust is op dit soort rijomstandigheden. Het spreekt voor zich dat winterbanden en sneeuwkettingen daarbij horen (oefenen met omleggen!), maar zorg ook altijd voor een dekentje en genoeg eten/drinken.

Lawines

Naast ellende op de weg waren er ook de onvermijdelijke lawines. In Brand viel zelfs een dode te betreuren en in Damüls werd een skiër 80 meter meegesleurd. Het lawinegevaar is regionaal opgeschroefd naar stufe 4.

null

Veel ellende, maar natuurlijk levert het rijden door de besneeuwde Alpen soms ook hele mooie beelden op, zoals hier bij Paß Thurn. En, als je eenmaal op de plaats van bestemming bent aanbeland is de voldoening als je 's morgens op de ski’s staat des te groter. Als teaser deze dronebeelden uit Gerlos van eerder deze week.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wederom een leuk artikel Roel. En wat een mooie dronebeelden :).

Ja, sneeuw is leuk anders zou ik hier nu niks typen.
En ik roep dikwijls zat, “ik hoop dat ik de kettingen nodig heb” want dat heeft wel wat.
Maar ik zeg er wel altijd bij, “Alleen de laatste 5 km”.
Want zeg nou eerlijk, rijden in de sneeuw, alles mooi wit is toch wel leuk.
Maar uiteraard als het wat te lang gaat duren, en het wordt druk en het is een gevaarlijke weg
dan wordt het op den duur wat minder leuk en dan ben je weer blij als je met zijn alle weer veilig ben aangekomen.

Wij zijn veilig thuis gekomen. En geniet nu alweer van deze prachtige beelden van de dikke laag sneeuw in de Alpen. Nu weer een jaartje wachten.

Lekker dat het weer sneeuwt, mooi voor de rest van het seizoen!

Ik snap alleen niet dat mensen die Fernpass blijven nemen… Heb het ook een keer gedaan voor het leuke, maar het is gewoon niet slim. Natuurlijk is het ietsje korter, maar rijdt gewoon via Bregenz…Veel betere weg, en even snel bij normale omstandigheden, en met dit soort weer gewoon veel beter (sneller en veiliger).
We zijn gisteren uit Ischgl teruggereden ca 16u en waren weer thuis in NL ca 02u vandaag (Leiden). In Oostenrijk en begin Duitsland sneeuw gehad, maar ging prima met de winterbanden, rond Koln nog een sneeuwbui en de rest grotendeels goed kunnen doorrijden (geen sneeuw, temperatuur rond/boven 0, weg goed, meer nattig dan glad) :)

In Februari naar Serfaus, en zeer waarschijnlijk weer via Bregenz.

*bericht bewerkt door Wouter8 op 15 jan 2017 15:21

Wat een ellende is dat toch ook als je zo lang moet wachten verschrikkelijk… maar ja je kan er eenmaal niks aan doen alleen jezelf goed voorbereiden.
Vind toch dat er nog veel mensen dat stukje onderschatten, wat Roel al zegt gewoon simpel sneeuwkettingen aanleggen.
Ik heb al menig mensen moeten helpen omdat ze gewoon geen idee hebben waarmee ze bezig zijn.

Hopen dat het in maart (wanneer ik ga) beter is met de reis dagen.

Mooi filmpje trouwens voor de liefhebber nummertje is van Walk off the earth - california trees

This is the way

gisteren via Ahrlbergstrasse 2,5 uit vertraging door ongeval en veel sneeuw omgeving Lech.
nu prachtig weer en perfecte sneeuw in Serfaus Fiss Ladis

Ook in Frankrijk was het slecht. Wij zijn vrijdagmiddag rond 13.30 vertrokken uit NL en wilden tot Lyon rijden, maar na al vanaf Luik in de sneeuw tehebben gereden was het bij Dijon echt welletjes. Ergens tussen Metz en Nancy werd de weg niet meer schoon en het laatste stuk vond ik ronduit eng. Met dank aan twee Spaanse vrachtwagenchauffeurs die een spoor baanden hebben we het gered, maar ik vond het echt niet grappig en we waren ontzettend blij dat we veilig in Dijon waren. Gister was er ondanks lichte sneeuw op de Autoroute niets aan de hand en hebben we ook aan het begin vd middag tussen Modane en Val Cenis geen kettingen nodig gehad, terwijl dat 's ochtends wel anders was geweest.
Wel weer even zo’n eye-opener: sneeuw is leuk, maar onderweg niet zo, en ook ‘beneden’ kun je er veel last van hebben.

Net als @Wouter8 verbaasd het mij dat mensen met zoveel sneeuw over de fernpass gaan, dan weet je toch dat dat veel oponthoud geeft en dat auto’s aan de kant staan en niet verder komen.

Dienten Die Alte schule

Heb het idee dat mensen de reis (route) niet plannen, maar gewoon het bestemmingsadres invoeren in de nav en klaar. Wellicht dan met instelling kortste of efficiëntste route krijg je fernpass?

Zelf rijd ik al jaren naar Oostenrijk en voor mij is nav op de laatste km echt handig. Van te voren plan ik even op internet / maps om te kijken waar je zoal voorbij moet. Tijdens reis laat ik nav wel draaien hoor voor t gemak. Zelf blijven nadenken als chauff is wel belangrijk.

*bericht bewerkt door Jargo op 15 jan 2017 22:10

Moet echt een droom zijn om onder dergelijke condities/omstandigheden naar de Alpen te mogen rijden.
Heb al vaak gehad dat alles groen zag, van thuis tot in de Alpen haast geen vlok sneeuw.
Enkel bij aankomst zag je op de bergtoppen een laagje poedersuiker liggen.

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Ik vroeg een keertje aan iemand “ben je via Arlberg gereden of via Fernpass”.
Uhhh, dat wist hij niet, had alleen maar de nav gevolgd.

Inderdaad Wintergast en Jargo, daar gaat het volgens mij bij velen al mis, en ook daarom verbaasd het mij ook steeds minder dat er zoveel auto’s ‘problemen’ hebben met zo’n wintersport reis (en slecht rijden ook op de snelwegen in DL, constant remmen ipv terugschakelen in de bergen, etc). Een goede voorbereiding is het halve werk…

*bericht bewerkt door Wouter8 op 16 jan 2017 00:20

Moet echt een droom zijn om onder dergelijke condities/omstandigheden naar de Alpen te mogen rijden.
Heb al vaak gehad dat alles groen zag, van thuis tot in de Alpen haast geen vlok sneeuw.
Enkel bij aankomst zag je op de bergtoppen een laagje poedersuiker liggen.

KirstenDeLaet op 15 jan 2017 22:09

Nou we waren er na een fors langere reis wel klaar met de sneeuw hoor! Zaterdag vanuit de Alpen tot aan Nederland om de 20km weer een nieuwe sneeuwbui, die veelal op de Autobahn bleef liggen. Langzaam rijden, turen naar het goede spoor. Nee dank je. Sneeuw heb ik pas nodig in de Alpen, niet op de weg naar huis (of er naar toe)! Ik had een gem. Snelheid van ongeveer 67/u! En super vermoeiend die sneeuw in je zicht de hele tijd. ?

null

Bergen + Sneeuw = ❤

Zo’n scenario is altijd mijn angst geweest, met kinderen op de achterbank, maar gelukkig nog nooit meegemaakt in de krokusvakantie. We houden er wel rekening mee door…

  • De route te plannen en een goeie navi-app met goeie file-info mee.
  • Heenweg vroeg weg, terugweg laat weg, zodat je zoveel mogelijk uren in het zuiden bij daglicht doet. 's Nachts rijden is mede hierdoor geen optie.
  • Eten en drinken mee onderweg

Sneeuwkettingen moet ik inderdaad weer eens oefenen thuis! Ooit wel eens gedaan maar nooit hoeven gebruiken in de sneeuw.

Wij zijn zaterdag om 1.45 uur vertrokken richting wilder kaiser het was erg rustig op de autobahn. Vanaf Würzburg begon de sneeuwval en daar was het mede door weinig verkeer wel wat wit op de autobahn maar goed te doen lekker rustig aan doen 120 max gereden deze reis… er werden bij München geen files gemeld echt uitzonderlijk en waren om 12.30uur op plaats van bestemming … Conclusie weinig problemen op de weg richting wilder kaiser en rustig en beheerst rijden zijn met dit weer het advies en oh ja een paar keer pauze doet ook wonderen…

Ik vroeg een keertje aan iemand “ben je via Arlberg gereden of via Fernpass”.
Uhhh, dat wist hij niet, had alleen maar de nav gevolgd.

Wintergast op 15 jan 2017 23:18

Is via Arlberg nou hetzelfde als Bregenz? Heb even op Google maps gekeken en je komt wel langs Arlberg als je via Bregenz naar Insbruck gaat. Of is er bij Arlberg ook een pas?

Via Bregenz is wel bijna 80km om, dus ik zou daar ook niet zomaar voor kiezen.

Anyway, ik hoef daar toch niet langs. Ik moet naar Kufstein.

*bericht bewerkt door Taan op 16 jan 2017 10:09

afgelopen zaterdag naar huis vanuit Schladming via München om 6.00 vertrokken om het verkeer voor te zijn. Veel sneeuwval tot aan Neurenberg maar vanaf daar goed te doen. Gelukkig waren deze winterse omstandigheden ruim van te voren voorzien en de weg werd continu geshoveld en gepekeld. Als je maar weet wat je te wachten staat, dan valt het meestal nog mee ook. de Fernpass is inderdaad geen aanrader met dit weer: een LKW die ‘hängen geblieben ist’ en je staat er uren te wachten. Zelfs zonder sneeuw altijd druk op vrijdagmiddag en zaterdag, tot diep in maart zelfs…

@Taan, als je via de Arlberg rijdt rij je via Bregenz. Er loopt wel een pas over de Arlberg maar normaal pak je de tunnel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Via Bregenz is wel bijna 80km om, dus ik zou daar ook niet zomaar voor kiezen.

Taan op 16 jan 2017 10:08

Dat hangt er vanaf waar je moet zijn. Voor Serfaus en Sölden is de fernpass inderdaad korter en sneller, maar voor Ischgl is het in ieder geval niet sneller.
In alle gevallen is de Arlbergstrasse sneller als het flink gesneeuwd heeft en/of in de vakantieperiodes.

@Taan, als je naar Kufstein, Wilder Kaiser etc gaat, dan neem je niet de Bregenz (=Arlberg) route, maar ga je via Munchen en bij Kufstein binnen ja. Of het 80 km om is, ik weet niet welke bestemming je dan pakt.

Voor Ischgl en Serfaus is het een goede keuze, en is het maar iets van 20-40km om, en je rijdt op de Fernpass (en het stukje daarvoor) ook onzuiniger dan op de route via Bregenz

@Nelis ,
Ja, zo’n foto herken ik.
Paar jaren geleden naar Oostenrijk, bij Venlo al sneeuw, grote vlokken en t was nog donker.
Ik had “gewoon” knikkende knieën, met al die vlokken op je vooruit het leek of ik stil stond en de wereld langs kwam.
geen prettig gevoel, snel wat vaart minderen, nee het was echt geen pretje toen.

@Wouter8

Dat zei ik al ja. Ik ga/moet langs Munchen.
2 jaar terug naar Canazei geweest. Toen konden we wel via Bregenz, maar was niet nodig.

Het is 80km om als je langs insbruck moet.

*bericht bewerkt door Taan op 17 jan 2017 09:25

null
Vannacht thuisgekomen vanuit Serfaus. Reden om 17u weg, uiteindelijk met veel sneeuwval de Fernpas over gereden in het donker, geen aanrader. Hoewel, het leverde wel mooie beelden op. Daarna tot aan Memmingen in de sneeuw gereden, waarna pas sneeuwvrij was. Totaal 10u over gedaan, viel nog mee uiteindelijk.

*bericht bewerkt door Saalbach2015 op 17 jan 2017 14:56

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie