Heerlijk wintersportweekje na een vervelende wisseldag

Roel op 15 januari 2017· 8 reacties

Schröcken, Vorarlberg
Schröcken, Vorarlberg

Het was me de wisseldag wel. Tot twee keer toe werd de Fernpass gisteren afgesloten vanwege de sneeuwval (daarover straks meer), en ook elders hadden reizigers veel last van de sneeuw. Eenmaal aangekomen op bestemming wacht de wintersporters echter een prima wintersportweek. De sneeuwval verdwijnt en daarvoor in de plaats gaat op veel plaatsen de zon schijnen!

Lauberhorn Abfahrt afgelast

Het begon met de afgelasting van de FIS Lauberhorn Abfahrt in het Zwitserse Wengen. Om 11.00 uur trok de organisatie de stekker eruit, nadat het starthokje eerder al naar beneden was verplaatst. Het mocht dus niet baten vanwege de hevige sneeuwval.

Opruimwerkzaamheden nadat de organisatie de afdaling in Wengen had afgelast
Opruimwerkzaamheden nadat de organisatie de afdaling in Wengen had afgelast

Er viel dan ook veel sneeuw, van de Franse Alpen tot diep in Oostenrijk sinds vrijdag op veel plaatsen een halve tot een hele meter. Prachtige plaatjes leverde dat op.

">15 januari 2017

Gstaad, Zwitserland
Gstaad, Zwitserland

Paradiski, Frankrijk
Paradiski, Frankrijk

Op de Zugspitze op de grens van Duitsland en Oostenrijk ligt inmiddels 275 cm sneeuw tegenover 190cm gisterochtend! Zelfs op de Kahler Asten in Sauerland ligt nu 57cm. Bas Linssen stuurde me op twitter deze foto door vanuit Winterberg.

Winterberg (foto: Bas Linssen)
Winterberg (foto: Bas Linssen)

Mooie week

Gelukkig voor iedereen die er gisteren urenlang extra over deed om op de plaats van bestemming te komen, zij gaan een mooie week tegemoet!

Enigszins wrang kondig ik dit aan, want het is een gevolg van een wegzakkend hogedrukgebied dat voor winterweer in de Benelux had moeten zorgen. Dit is de temperatuurpluim van vanochtend voor De Bilt, en vergelijk die met die van vrijdag.

null

null

In twee dagen tijd is de winter in een groot deel van Nederland ineens allesbehalve zeker. Een hogedrukgebied dat boven Noord-Europa zou komen te liggen (met oostenwinden voor ons) komt namelijk boven ons eigen land te liggen waardoor de kou-aanvoer stopt. Een bittere pil voor winterliefhebbers al blijft vooral het zuiden nog even koud. Het hogedrukgebied komt daardoor echter ook dichter bij de Alpen te liggen waardoor de zon de komende dagen goede zaken doet.

Drogere lucht

Vandaag en morgen vallen er in de noordalpen nog een paar sneeuwbuien maar geen grote hoeveelheden meer. Vanaf morgen draait de wind door naar het oosten waarmee drogere lucht wordt aangevoerd en vanaf dan schijnt de zon op veel plaatsen volop. In het oosten van Oostenrijk hangt soms wat meer bewolking maar sneeuw valt daar weinig uit.

Hoe zit het dan met de kans op een retour d’est op de Italiaans-Franse grens? Die kansen zijn ook geslonken door het wegzakkende hogedrukgebied. Toch moeten we dit in de gaten houden want de oostenwind houdt voorlopig aan. Het is niet de eerste keer dat de sneeuw er dan vanuit het niets inkomt.

Weinig verandering

Op lange termijn zit er nog weinig verandering aan te komen. Lagedruk doet vanaf de Middellandse Zee wel pogingen om de zuidalpen te beïnvloeden maar wordt daarin tegengewerkt door de hogedruk die tot begin volgende week in de buurt zit. De Italiaanse Alpen zullen dus nog wat meer geduld moeten hebben voor sneeuw van betekenis, al ziet het daar met dit cosmetische laagje sneeuw natuurlijk helemaal niet slecht uit.

Alta Badia (I)
Alta Badia (I)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Als ik de verwachtingen voor Oostenrijk bekijk op jullie site dan zie ik vanaf halverwege de week de temperaturen sterk oplopen met de 0 graden grens boven de 2000m.

Dat haal ik niet uit jouw bericht. Is dit een fout van het model?

@Henkie, de inversie zal hierin meespelen maar ook niet overal. Zie bv. Saalbach https://www.wintersport.nl/dorpen/saalbach/weersverwachting…. Vooralsnog hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat een sneeuw hadden wij gisterochtend vroeg toen wij in alle vroegte vertrokken vanuit Sankt Gallenkirch Vorarlberg. Er was 30 cm verse poeder gevallen. Het was nog net te doen. De doorgaande wegen (zelfs de snelweg) waren bedekt met een dikke laag sneeuw. Het wou nog net zonder sneeuwkettingen. Na 50 km rijden (waar we bijna 1 1/2 uur over deden) verder geen problemen meer gehad en toch nog lekker vroeg thuis.

Heftig @EFREERKS…
Meer over de rij-omstandigheden gisteren: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/337025/veel-ellend…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Goed nieuws voor de mensen die nu op wintersport zijn, heerlijk!

Balen dat we het in Nederland dat toch gaat tegenvallen na alle waarschijnlijkheid.
Had goede hoop namelijk naja zolang het in de Alpen blijft sneeuwen vind ik het prima ;)

This is the way

Ziet er goed uit! Over 3 weken richting Les Quatre Vallées, Verbier. Hopelijk komen er nog wat extra laagjes sneeuw bij tegen dan voor perfecte condities op de piste en natuurlijk voor de offpiste. Ik hou het in de gaten!

onderweg zaterdag sneeuwkettingen nodig. zondag een heel ander plaatje

bij Tignes Frankrijk

null

null

*bericht bewerkt door erikstuurop op 15 jan 2017 22:35

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie