Paar dagen storm en sneeuw

Roel op 12 januari 2017· 36 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

We staan aan de vooravond van een tumultueuze periode met veel sneeuw voor de West- en Noordalpen, zware windstoten en daarna een stevige vorstperiode. Kijk eens wat een kleuren op de sneeuwkaart vanochtend. En misschien niet meteen relevant maar wel veelzeggend: Klagenfurt, de hoofdstad van Karinthië - de kurkdroge deelstaat in het zuiden van Oostenrijk - krijgt voor het eerst in 55 dagen wat sneeuw!

Kurkdroog

De afgelopen twee maanden bleef de neerslag grotendeels weg uit in het zuiden van Oostenrijk. Bart Tiemens, iemand die mij volgt op twitter en woonachtig is in het Karinthische Saurachberg, keek de afgelopen weken steeds met argusogen naar de noordelijke buurstaten waar de sneeuw met bakken uit de lucht viel. Bij hem viel de afgelopen dagen wel al wat sneeuw, maar in Klagenfurt dus niet. Al bijna twee maanden niet. Morgen komt daar een einde aan, met eindelijk ook in dit deel van de Alpen een leuke laag sneeuw. 10 tot 20 centimeter is mogelijk, onder andere hier in Bad Kleinkirchheim.

Bad Kleinkirchheim
Bad Kleinkirchheim

Net als in de Dolomieten zie je ook hier dat je niet bang hoeft te zijn dat je niet kunt skiën. De (kunstsneeuw)pistes liggen er ondanks dat de natuur het liet afweten prima bij.

Dump

Dan gauw naar de gebieden waar het echt losgaat. Vannacht deed het noorden van Oostenrijk de aftrap met 5 tot 15 centimeter sneeuw, maar het echte werk is vanaf vanavond toch voor de Franse en Zwitserse Alpen. Heel even kan er in het begin wat regen bijzitten, maar in de loop van de avond gaat alles over in sneeuw. Veel sneeuw zelfs, en dat betekent de definitieve verlossing voor de sneeuwarme (noordelijke) Franse en Zwitserse Alpen. Tot en met maandag valt er plaatselijk meer dan een meter sneeuw! Ik hamer er verder nog maar een keer op, houd ook rekening met veel wind. Dat gaan de liften (en de mensen erin) niet leuk vinden.

Als de sneeuw uit het westen komt doet het Oostenrijkse Vorarlberg, en dan vooral het Bregenzerwald en de Arlberg, traditioneel goed mee met dit soort hoeveelheden, maar ook Tirol en Salzburg hebben geen klagen. In de loop van het weekend draait de wind door naar het noordwesten waardoor daar alsnog 20 tot 30 centimeter extra gaat vallen. Check voor de laatste prognoses onze sneeuwverwachtingspagina. Hier alvast de top 10 met ditmaal heel veel Zwitserse bestemmingen:

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Niet alleen de Zwitsers, maar ook het Franse Chamonix maakt zich op voor een forse dump
Niet alleen de Zwitsers, maar ook het Franse Chamonix maakt zich op voor een forse dump

Oppassen op de wisseldag

Door al die sneeuwval wordt het oppassen op de weg. Als ik de kaarten bekijk is nauwelijks te doen om de sneeuwval vrijdag of zaterdag helemaal te ontwijken. Zowel de Franse als Duitse snelwegen kunnen ieder moment sneeuwbuien hebben. Buien betekent dat het tussendoor droog is, dus als je geluk hebt laveer je tussen de vlokken en redelijk droog naar je bestemming. Maar waar en wanneer je dan moet vertrekken is niet aan te geven. In de Alpen zelf heb je zaterdag sowieso een grote kans in de sneeuw te komen. Zowel de west- als nordstau is dan aan de gang. Pas zaterdagavond verdwijnen de meeste sneeuwbuien maar dat zal voor velen misschien te laat zijn. Oftewel, bereid je gewoon voor op een niet-ideale reisdag en ga goed voorbereid op pad. Dan kan het achteraf alleen maar meevallen.

Vanaf zondag wordt het in het hele Alpengebied langzaam rustiger. Er vallen nog wel een paar sneeuwbuien maar de grote dumps zijn dan voorbij.

Retour d’est

Begin volgende week draait de wind naar het oosten en stroomt koude vrieslucht binnen. Ook in de dalen komt de temperatuur dan niet meer boven nul en wolken en zon wisselen elkaar af. Gaat er dan nog sneeuw vallen. Waarschijnlijk wel weer in de Olympische skigebieden van Turijn. De voorbereidingen worden namelijk getroffen voor de derde retour d’est van dit seizoen met misschien een nieuwe dump. Het skigebied Via Lattea maar ook onze Rogier zal deze berichten met enthousiasme ontvangen. Helaas zit er voor de rest van de zuidalpen nu nog geen dump in de kaarten, maar met de voortdurende lagedruk boven Italië hoeft er maar weinig te gebeuren.

Sauerland en Ardennen halve meter sneeuw!?

Tot slot het Sauerland en Ardennen. Kijk eens wat een kaart:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Voor Duitse en Belgische begrippen sneeuwen die de komende 48 uur ‘dicht’. Voor het eerst zie ik beide middelgebergtes oranje kleuren, wat betekent dat we de komende dagen tegen een halve meter verse sneeuw aanzitten. Niet vaak vertoond! Oftewel, lifteigenaren van onze zuiderburen zou ik willen oproepen alles in gereedheid te brengen. De winter komt eraan, en gaat voorlopig ook niet meer weg.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ben blij dat voor de Zwitserse noordalpen eindelijk de verlossing daar is! We gaan pas eind februari, maar in het sneeuwkanon-arme hasliberg is deze dump echt noodzakelijk. Mag van mij nog een maandje doordumpen daar ;)

Ik ben helemaal voor het Europese model. De laatste platen voor zondag 22 januari zijn om te smullen voor Dolomieten-gangers (nog ver weg en zeer onzeker, maar het scenario ligt er)…

Lage druk boven Sardinië en hoge druk boven de Zwarte Zee…

null

Die drukverdeling zorgt voor een zuidelijke stroming (lucht vanaf Kreta wordt over de Adriatische Zee tegen de Alpen gestuwd)…

null

En die lucht boven de middellandse Zee is een stuk warmer (en vochtiger) dan de koude boven de Alpen…

null

Dus kom maar door met die sneeuw!

*bericht bewerkt door GiGi op 12 jan 2017 09:10

Zolang het maar geen sudfohn oplevert GiGi! ;)

Hoop ik ook GIGI
Laat maar een dump in de dolomieten vallen

@roel,
Ik zie op de pagina van La Plange dat er serieus wat wind voorspelt word de komende dagen.
Zowat rond de 45-50 km/h en zondag zelfs 75km/h.
Ik neem aan dat, bij deze snelheden, de hogere liften zullen sluiten ? (Helaas, 3x helaas :( )

In december was de gondel in Vaujany al gesloten bij 40km/h en werd ik zo afgesloten van het hele gebied.

*bericht bewerkt door Anon5710 op 12 jan 2017 09:19

@Anon5710 dat schrijf ik ook. Hou daar rekening mee. Een geluk is dat veel wind deels samenvalt met de wisseldag. @GiGi los van de termijn die eigenlijk veel te ver weg is ben ik er bang voor, dit is de sneeuwvalkaart die daarbij hoort:

null

Dat lagedrukgebied ligt echt te ver weg waardoor de stuwing tegenvalt. Er moet nog aan gesleuteld worden en dat zie ik ook wel gebeuren, misschien zelfs sneller dan 22 januari.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ja, ik zag al een neerslagpiek op donderdag 19 januari. Vind ik ook prima hoor!

Ik vond het alleen een mooie serie platen waarin je van drukverdeling mooi de stroomlijnen kan zien en de effecten in de stuwing. Een perfect scenario is het niet, maar wel duidelijk zichtbaar denk ik…

Nou. Prachtig die sneeuw maar verwacht zaterdagochtend behoorlijke sneeuwval op de route Vorarlberg richting Ulm. Gebeurt het wel eens dat er zoveel sneeuw ligt op de Autobahn dat de sneeuwkettingen er om moeten?

@Roel
Wij gaan binnenkort naar Obersaxen (kleiner broertje van Laax) en het lijkt erop alsof die streek steeds de restjes krijgt van de gebieden waar de echte dump valt.
Is die constatering correct en zo ja, is daar een speciale reden voor?

@EFREERKS Waarschijnlijk niet, op de autobahn rijden relatief veel autos dat je een spoor krijgt wat nog een beetje schoon is. Tevens wordt er regelmatig sneeuw geschoven en zout gestrooid.

A winter without powder isn't a winter!

Wat denken jullie over de rijomstandigheden zondagmorgen richting het sauerland

Alvast bedankt

Dat ziet er goed uit. Dinsdag in Val Thorens, en als ik dan terug rij de dag erna diepe poeder in de Queyras ;-)

Click. Click. Peace

Nou. Prachtig die sneeuw maar verwacht zaterdagochtend behoorlijke sneeuwval op de route Vorarlberg richting Ulm. Gebeurt het wel eens dat er zoveel sneeuw ligt op de Autobahn dat de sneeuwkettingen er om moeten?

EFREERKS op 12 jan 2017 09:42

Dar gebeurt wel eens (heel zelden). Ik heb een keer kettingen gelegd in de buurt van Dusseldorf…
In het zuiden van Duitsland nooit een probleem mee gehad, ik heb het idee dat ze daar wat beter zijn uitgerust voor zeer zware sneeuwval.

*bericht bewerkt door Hessel op 12 jan 2017 10:18

Dat wordt een mooie uitdaging voor de pistepreperateurs om te zorgen dat de sneeuw is vastgereden voordat het wegwaait.

Ik zie een tripje naar Winterberg wil zitten zondag, moet toch lukken zonder sneeuwkettingen, of niet?

@pascalroos…thuisblijven, wij gaan al voor een weekendje en willen niet te veel drukte, hahahaha

@roel…voor sauerland dus veel sneeuw en geen zon dit weekend :-)

Glij blij door die brei :-)

@pascalroos…thuisblijven, wij gaan al voor een weekendje en willen niet te veel drukte, hahahaha

@roel…voor sauerland dus veel sneeuw en geen zon dit weekend :-)

Glij blij door die brei :-)

@Roel, zou de FIS afdaling zaterdag in Wengen door kunnen gaan denk je?

@Roel, moeten we in Solden ook rekening houden met veel wind of gaat dat minder heftig zijn als in de franse en zwitserse alpen?

Wow, lang geleden dat ik me nog een halve meter kan herinneren in de ardennen :D

@Coldfeet ik schrijf de zon niet helemaal af. Tussen de buien door verwacht ik wel wat stralen te zien evengoed. @ernie0001 ik denk wel dat ie doorgaat maar misschien wordt ie wat ingekort. Altijd een mooie race daar in Wengen @Mario3 in de hele Alpen gaat het flink waaien. Ook daar op de gletsjer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, hoe zijn momenteel de verwachtingen vannacht voor de benelux? Gaat de depressie meer zuidelijker of zal het eerder smeltende sneeuw zijn?

Geen ski zonder après ski...

Nou. Prachtig die sneeuw maar verwacht zaterdagochtend behoorlijke sneeuwval op de route Vorarlberg richting Ulm. Gebeurt het wel eens dat er zoveel sneeuw ligt op de Autobahn dat de sneeuwkettingen er om moeten?

EFREERKS op 12 jan 2017 09:42

Dar gebeurt wel eens (heel zelden). Ik heb een keer kettingen gelegd in de buurt van Dusseldorf…
In het zuiden van Duitsland nooit een probleem mee gehad, ik heb het idee dat ze daar wat beter zijn uitgerust voor zeer zware sneeuwval.

Hessel op 12 jan 2017 10:16

Volgens mij is het puur theoretisch dat het kan. Als de omstandigheden zo zouden zijn dat kettingen noodzakelijk zijn, dan zijn er altijd zoveel voertuigen die ze niet hebben, dat je toch niet vooruit kan. Daarbij ken ik niet veel snelwegtrajecten die zo steil zijn dat je kettingen nodig hebt bij sneeuwval, hooguit misschien het Eiffel-traject van de A61? In Oostenrijk ken ik ze helemaal niet.

@Roel, bedankt voor de reactie. Vanaf zondag wordt het minder met de wind als ik het goed heb, dus met een beetje geluk kunnen we vanaf dan de gletsjer weer op.

Welke regio zal volgende week de meeste zonuren/mooi weer hebben?

Het probleem bij hevige sneeuwval is dat vooral de vrachtwagens zich vastrijden op de hellingen en alzo alles blokkeren. Heb het ooit meegemaakt op mijn weg naar Lermoos. In de omgeving van Stutgart 8 uurtjes stil gestaan door hevige sneeuwval.

@ArmandPien, de depressie voor de Benelux trekt waarschijnlijk over het noorden van België naar het noordoosten. Een groot gebied maakt daardoor vannacht kans op (natte) sneeuw. Het is nog steeds spannend of de sneeuw goed blijft liggen. Ik verwacht zelf dat morgen overdag het meeste weer is weggesmolten uitgezonderd de hogere delen van Vlaanderen en Nederland (Veluwe, Zuid-Limburg).

null

*bericht bewerkt door Roel op 12 jan 2017 12:01

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het begint nu licht te sneeuwen in Cervinia…straks auto pakken en alvast wat km. Rijden richting huis. De keuze Is gevallen om dit Door Frankrijk te doen ipv Door Zwitserland en Duitsland…goede keuze? Het Is een gok. Voor iedereen die aankomende week gaat have fun. …wij moeten weer een week of 8 wachten tot eind maart, bestemming dan Sölden Oosterijk.

Ja, welleens met kettingen gereden op de snelweg, de laatste 40 km naar flachau.
Is wel ongeveer 20 jaar geleden.

Zo mag het wel…sneeuw hier in het Oosten. Al gun ik iedereen wel wat.

null

null

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie