Wat zijn deze strepen naast de piste?

Rogier op 12 januari 2017· 5 reacties

Wat zijn deze strepen
Wat zijn deze strepen

Wat een boel leuke vragen komen er dagelijks binnen. Veel van jullie zijn nieuwsgierig naar wat er om je heen gebeurd in het skigebied. Voor veel vragen ben ik nog bezig met het zoeken naar informatie. Dus als je vraag nog niet is langsgekomen, wanhoop niet ;-). Heb jij een 'domme vraag van de week’, stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl Deze keer de vraag:

Wat zijn de strepen sneeuw die je vaak ziet op gletsjers naast de pistes? Is dit ter voorkoming van lawines of iets dergelijks? En hoe worden ze precies gemaakt? (zie foto)

Sneeuw schrapen

Deze strepen hebben in principe niets met lawines te maken. Op de foto in kwestie is het ook veel te vlak om lawine-gevaarlijk te kunnen zijn. Het antwoord is veel simpeler dan dat. Deze strepen zijn de sporen van pistenbullys die sneeuw aanrijden om te conserveren en/of wegschuiven om zo de pistes beter op te vullen met sneeuw.

null

Sneeuw verzamelen

Zeker in sneeuwarme jaren hebben pistenbully-chauffeurs heel wat werk om de pistes goed te houden. Ook draaien de sneeuwkanonnen overuren. Maar kunstsneeuw kost veel geld en niet overal staan deze kanonnen. Dus als er ergens natuursneeuw vandaan geschraapt kan worden doet men dat maar al te graag. Dus langs de randen van de pistes zie je regelmatig dit soort sporen.

Sneeuw conserveren

Ook wordt naast de pistes soms sneeuw aangereden om het beter te conserveren tegen wind en temperatuurschommelingen. Dan zie je natuurlijk ook de sporen hiervan. Tegenwoordig wordt er ook regelmatig sneeuw geconserveerd in de zomer. Deze sneeuw ligt dan onder een soort folie (op gletsjers) of zaagsel lager in de bergen. Als deze sneeuw daarna in het seizoen wordt uitgereden dan ziet dit er ook ongeveer zo uit.

null

Hekken langs de pistes

Soms zie je trouwens langs de pistes hele lange hekken staan met daarachter dit soort sporen. Deze hekken staan daar om de sneeuw op te vangen die wegwaait. Windbrekers als het ware. Zo valt de sneeuw achter deze hekken en kan deze ook weer worden uitgereden over de pistes.

Sneeuw op de pistes houden en krijgen

Zo doen skigebieden er alles aan om de sneeuw op de pistes zo goed mogelijk te houden. Pistenbully-chauffeurs zijn echte kunstenaars geworden in het bijhouden van een zo strak mogelijk piste. Tegenwoordig trouwens steeds vaker geholpen door GPS en/of radarsystemen die precies aangeven hoeveel centimeters sneeuw er onder hun machine ligt. Dit alles om zo strak en net mogelijke pistes te garanderen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Altijd gedacht dat die strepen langlaufloipe’s waren…

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

@Skiklojo Heel soms maar dit is een wel een heel saai parcours dan ;-)

Click. Click. Peace

Dank voor het antwoord!

@Rogier: dat leek mij ook, en een heel gezeul met je gear als je dit ook in het bos of in het dal kan doen.

1x gedaan langlaufen, maar dat is echt een sport voor bikkels, wat een conditie moet je daar voor hebben.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

@Rogier: dat leek mij ook, en een heel gezeul met je gear als je dit ook in het bos of in het dal kan doen.

1x gedaan langlaufen, maar dat is echt een sport voor bikkels, wat een conditie moet je daar voor hebben.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie