Het perfecte wintersportweer

-Michiel- op 12 januari 2017· 25 reacties

null

Ruim twee jaar geleden vertrok ik naar Oostenrijk om dagelijks te kunnen genieten van dit prachtige land. Voordat ik hier woonde ging ik regelmatig op wintersportvakantie. Maanden van tevoren begon ik de weersverwachtingen van het desbetreffende skigebied in de gaten te houden. Het werd zelfs zo erg, dat ik meermaals per week op zoek ging naar nieuwe weerbericht websites. Vaak was het dan ook zo dat de ene website het weer net iets anders voorspelde dan de ander. Een vakantie met 's nachts tientallen centimeters verse sneeuw en overdag volop zon zou voor mij perfect zijn! Maar bestaat perfect wintersportweer eigenlijk wel?

Een wintervakantie met veel zon

Een wintersportvakantie met veel sneeuw en zon. Heerlijk! Dit is bij velen dan ook het ideale beeld van een wintervakantie in de bergen. Hotels, regio´s en restaurants promoten hier dan ook volop mee. Natuurlijk is een wintervakantie met veel zon lekker. Je komt met een bruin gezicht naar huis en iedereen ziet dat je een heerlijke week hebt gehad. Daarnaast hoef je je niet al te dik aan te kleden, wat het bewegen een stuk aangenamer maakt. Maar er zijn ook nadelen. Wat nou als de zon een week lang schijnt en de temperaturen te hoog liggen? Pistes worden na een aantal uur papperig en skiën/snowboarden gaat steeds zwaarder. Langzaam komen er groene plekken tevoorschijn en vrijgekomen steentjes beschadigen de onderkant van je ski of snowboard.

null

Een wintervakantie met veel sneeuw

Veel sneeuw en perfect geprepareerde pistes. Dat belooft voor zowel piste liefhebbers als offpiste fanaten een fantastische vakantie te worden! De hoeveelheid sneeuw en sneeuwzekerheid zijn over het algemeen de belangrijkste factoren voor het kiezen van een skigebied. Maar wat nou als het een paar dagen achter elkaar sneeuwt? Pistes kunnen niet fatsoenlijk geprepareerd worden en skiën/snowboarden gaat een stuk moeilijker als je geen off-piste fanaat bent. Ook kun je niet genieten van het adembenemende panorama, want de sneeuwval verpest het zicht. Het is vaak mistig en vanwege de koude temperaturen moet je je dik aankleden. Voor freeriders is veel sneeuw een droom. Maar teveel sneeuw kan ook voor hen een probleem zijn. Onstabiele hellingen en lawinegevaar kunnen ervoor zorgen dat offpiste skiën/snowboarden onmogelijk is.

null

Kortom, perfect wintersport weer bestaat niet. Zon of sneeuw, beide hebben hun voordelen en nadelen. Wat hebben jullie het liefste?

-Michiel-
houdt ons dit seizoen letterlijk van midden op de piste in Katschberg Oostenrijk op de hoogte van de sneeuwcondities.

Plaats een reactie

Ik vind alle weer leuk.
Sneeuwen elke dag heb ik geen probleem mee, en slush is ook geen probleem.
Zolang er overal maar voldoende sneeuw ligt.

Alles is prima. Al is een zonnetje natuurlijk wel het lekkerst. Als het zicht maar goed is want een complete White out vind ik vreselijk.

'S nachts verse sneeuw en overdag een zonnetje. Dat is voor mij de ideale situatie. Het liefst elke nacht 5-10 cm poeder, niet een hele dump (ivm lawinegevaar etc).

Het maakt mij eigenlijk niks uit, alles heeft zijn charme. Zelfs mist en wind geeft wel eens een soort kick. Maar regen vind ik toch wel vervelend.

Inderdaad, 's nachts sneeuw, overdag zon!

Net zoals afgelopen week:
Vrijdag aankomen in Flachau met strakke pistes en veel sneeuw naast de pistes en tussen de bomen.
Zaterdag -21 in Schladming en ook de hele dag super strakke pistes.
Zondag weer 40 cm sneeuw en het moment van off piste gaan, op het begin van de dag op de piste door de dikke sneeuw en zodra dit compleet verspoort is overgaan op off piste en tussen de bomen knallen.
Maandag weer veel sneeuw en nu in Zauchensee tussen de bomen crossen.
Dinsdag wederom super strakke pistes en veel zon.

Samengevat: doe mij maar 3 dagen pisteski’s en 2 dagen poederlatten. Of andersom.

A winter without powder isn't a winter!

Vorige week was eigenlijk perfect voor mij. Eerste dagen lekker weer en nog op een terras kunnen lunchen. Vervolgens sneeuw met 1 dag eigenlijk een sneeuwstorm. Daarna nog 2 dagen skiën in diepvrieskou. Ik heb genoten!

Belangrijkste is niet te veel wind of geen dichte mist, dan houdt het nl. snel op.

Zolang je maar niet in de mist/wolken zit maakt het mij niks uit. Op elk weer kun je je kleden. Veel verse sneeuw maakt het wel een stuk lekkerder, dus dat geniet wel de voorkeur, dat er dan geen zonneschijn is neem ik dan voor lief ;)

Hm, perfect is natuurlijk 's avonds of 's nachts een paar centimeter sneeuw en overdag helder en zon. Daarbij heb ik het graag zo koud dat het vocht uit de lucht bevriest en je dat dus als een soort sneeuw ziet vallen. Dat geeft echt iets magisch.

Uiteindelijk maakt het me eigenlijk weinig uit, zolang regen zich tot een buitje beperkt en de temperatuur binnen een redelijk bereik valt (-20 tot +5).
Mist, kou, zware sneeuw overdag, kom maar op: Het is winter en het is buiten en dat hoort erbij.

Nergens echt problemen mee, behalve de combinatie mist + sneeuw + buckels. Een buckelpiste kom ik af, maar ik word wel een stuk onzekerder als ik door de mist minder diepte en contrast zie.

Het liefst heb ik zon, strak geprepareerde pistes en een lekker koud temperatuurtje.

Gotta go fast

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik veel beter ski met zon/ goed zicht. Daar hoop ik dan ook ergens op. Zoals hierboven gezegd, 's nachts verse sneeuw en overdag de zon is ideaal, maar dat komt zelden voor. Om slush te voorkomen/ beperken mag het dan van mij een graad of 5-10 onder nul zijn. Als de zon schijnt en er staat geen/ weinig wind, is dat een heerlijke tempratuur als je sportief bezig bent.

Maar zoals ook gezegd, heeft alles wel zijn charme. Het is het weer, en dat is onvoorspelbaar. Daar komen dan ook nog eens de bergen bij kijken, welke ook een zeer belangrijke rol spelen. Tot de dag zelf kun je naar weersvoorspellingen kijken, maar die hoeven zeker niet altijd uit te komen. Mist, regen, -30, +15, (sneeuw)storm ik laat me graag verrassen en probeer me aan te passen.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Eerder heb ik altijd moeite gehad om goed te skiën wanneer het zicht minder was. Echter het afgelopen jaar flink aan het lessen geweest. Jaren lang had ik geen les meer gehad en ik kwam eigenlijk van iedere piste moeiteloos naar beneden, maar toch bij slecht zicht had ik het aanmerkelijk moeilijker. ik stond nog wel eens te ver achter op mijn skis, waardoor je al snel wat onzekerder gaat skien. Wanneer het zicht slecht is en zo werd ik ook nog wel is verrast door een buckle of een overgang naar een steiler gedeelte van de piste. Mijn tip neem les!!
schaaf je techniek bij. Wanneer je goed (basishouding) op je skies staat zal je wanneer de omstandigheden lastiger zijn veel makkelijker skien. Afgelopen jaar in Gerlos heeft het 3 dagen nonstop gesneeuwd en ik heb een enorm veel profijt van deze lessen gehad.

Bovenstaande maakt dat het mij momenteel niet meer uitmaakt wat voor weer het is. Zonnig, voldoende sneeuw bij een temp van -3 is natuurlijk ideaal. Het maakt het plaatje compleet. De enige omstandigheid die ik nog vervelend vind is een keiharde wind. Als door de wind de liften moeten sluiten is de pret natuurlijk al snel over. Het maakt het niet erg comfortabel wanneer de liften wel open blijven. Daarnaast zijn kaal gewaaide pistes erg verraderlijk. Uiteindelijk hebben we allemaal geen enkele invloed op het weer. En zullen we ons moeten aanpassen aan de omstandigheden :)

Je weet niet wat je niet weet.

weer is onvoorspelbaar en dat maakt het juist leuker!!

"s nachts sneeuw en overdag zon. Ik heb het geluk dat ik dit toch wel een paar jaar meerdere keren in een week heb mogen meemaken. Ik ben geen off piste boarder maar zou dat wel willen en dan is poeder op de piste het mooiste alternatief… Als er dan eenpak verse poeder op de berg ligt ben ik blij! Helemaal als daarna het zonnetje ook nog eens doorbreekt en je in de ochtend nog her en der onaangetaste stukken poeder vind op de pistes.

Maar uiteindelijk vind ik alles prima zolang het niet regent. Het liefst lekker zonnig maar niet te warm! Bewolking en heftige sneeuwval is lastig en vermoeiend maar er komt zoveel mooi poeder voor terug dat het het wat mij betreft waard is om een dag met iets slechter zicht en meer kou te boarden, door de extra inspanning maakt de kou dan ook weer minder uit…

🏂

Ik vind alles goed op drie dingen na!

  1. Teveel sneeuw gehad waardoor we slechts 3 van de 8 dagen konden skien en het dorp afgesloten was ivm lawine gevaar! Op 800m hoog reden de auto’s over bijna 2m samengeperste sneeuw, tenminste alleen de verkeersborden kwamen nog boven de sneeuw uit en geen paal. De glijbaan bij het plaatselijke zwembad was verdwenen, je zag alleen nog t bakje. Dit was is 1999, toen was dit een te groot probleem!

  2. Te Warm dat er slush op de piste ligt. Ooit 20gr C tijdens de krokus gehad, dat was niets! Of bijv. 5gr C en regen, ook te warm.

  3. Zo een slecht zicht dat je van paaltje naar paaltje moet skien. Dit is overigens nog 100x beter dan bovenstaande. Want op lagee gelegen pistes in de bomen is er meestal nog wel zicht.

Verder is alles prima, laat je wintersport er niet door leiden. Toch hoop ik van te voren en google ik ook tot dat ik zie staan -5gr C en zon in het dal! Dan wordt de dag top!

Overal is mee om te gaan behalve regen!!! Ik haat tegen zeker in wintersport gebied!

Liever-20 alles bevriezen dan 10graden alles pap en regen.

Allesbehalve regen! De rest kan je je op kleden.
Oh ja, en wind die zo hard waait dat liften sluiten is ook niet echt fijn

Of de pistes nu pap, ijs, hard, zacht, poeder of whatever zijn dat maakt me niet uit, zolang er maar voldoende liften en pistes

Van alle keren dat ik op wintersport ben geweest, heb ik eigenlijk nooit een volle horror-week meegemaakt.
Dus nooit: een week lang te warm, een week lang sneeuwval/mist, een week achter elkaar extreme koude of een week lang alleen maar zon. (dat wordt ook zo saai, mondjesmaat zie je dan de sneeuw steeds minder worden)
Eigenlijk alle keren wel één tot drie sneeuwdagen meegemaakt, maar daarbij ook meerdere dagen zon of wat nog perfecter was, zon en lichte vorst overdag, sneeuwval 's nachts.
Mag dus niet klagen.

*bericht bewerkt door Ferdinand op 12 jan 2017 22:38

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Een keer een wintersport gehad met 4 dagen storm/harde wind. Heerlijk de sneeuw die je op je wangen voelt snijden. Lekker koud. Ik had toen echt het gevoel op wintersport te zijn en dat was een heerlijk gevoel. Van mij mag het zo zijn.

Mijn droomweer is, dat er in de nacht een vers laagje sneeuw valt en dat overdag het zonnetje lekker schijnt bij een temperatuur van -5 tot -10.
Wat ik niet zo fijn vind, is als je de hele dag extreem slecht zicht hebt of dat het zo hard waait dat de liften dicht gaan.

Alles is prima. Al is een zonnetje natuurlijk wel het lekkerst. Als het zicht maar goed is want een complete White out vind ik vreselijk.

bram82 op 12 jan 2017 07:28

complete white out is meer dan vreselijk. Ooit een keer ingezeten. Als je boven niet meer van onder kan onderscheiden en niet meer voelt of je vooruit gaat, dan moeten ze het gebied sluiten… en meer dan terecht!

Voor de rest kan alles, maar geen regen! Vorig jaar een echte regendag gehad. Je wilt toch proberen, de lift pas is toch betaald voor de hele week en je kledij is waterdicht… tot op een zeker punt. Als je dan ook nog een een ouderwets (Frans) tweezitter stoeltje 600 meter naar boven moet tuffen…, dan gaat de fun er snel af!

Alles is goed, behalve regen! Kou maakt niet uit; vorig weekend in Saalbach waar de temperatuur een behaaglijke -24 aangaf met mist heerlijk geskied met een extra laagje en die mist en sneeuw later op de dag maakt ook niks uit!

Alles is prima. Al is een zonnetje natuurlijk wel het lekkerst. Als het zicht maar goed is want een complete White out vind ik vreselijk.

bram82 op 12 jan 2017 07:28

complete white out is meer dan vreselijk. Ooit een keer ingezeten. Als je boven niet meer van onder kan onderscheiden en niet meer voelt of je vooruit gaat, dan moeten ze het gebied sluiten… en meer dan terecht!

Voor de rest kan alles, maar geen regen! Vorig jaar een echte regendag gehad. Je wilt toch proberen, de lift pas is toch betaald voor de hele week en je kledij is waterdicht… tot op een zeker punt. Als je dan ook nog een een ouderwets (Frans) tweezitter stoeltje 600 meter naar boven moet tuffen…, dan gaat de fun er snel af!

Steven2 op 13 jan 2017 06:54

Vorig seizoen voor het eerst zo’n white-out gehad. Letterlijk nog geen 2 meter voor je kunnen zien. Ik werd er gewoon misselijk van (en dat word ik noooit). Als snowboarder zijnde wilde ik natuurlijk even zitten en dan denken dat je al stil staat. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat je nog een redelijke snelheid hebt en dus op je kont een meter of ??? doorglijdt.

Het ideale weerbeeld.
Ik ga altijd in februari en maart. Laagste ooit was -18 zodat mijn redbull binnen 5 minuten bevroren was. TOP!
Maar als er zon is en de pistes tot zo’n 14:30 nog goed zijn, ben ik zeker gelukkig.

Niet fijn:
Als je afwisselend zon en bewolking hebt. Dan word je er elke keer aan herinnerd dat je zicht minder is als er bewolking is. Dus natuur, wolken of zon. Kies maar. :-)

Nageln in Holz ist der Hammer!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie