Nog veel meer sneeuw onderweg

Roel op 09 januari 2017· 43 reacties

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Wat is het smullen met die beelden uit Oostenrijk! De Oostenrijkse Alpen zijn omgetoverd in een waar poederparadijs, tot in de lagere dalen aan toe, en er komt nog meer sneeuw aan. Ook de Franse Alpen en ook voor Sauerland, maar wellicht gaat de hoofdprijs deze week wel naar Zwitserland. En die sneeuw is daar hartstikke welkom.

Zwitserland met de hoofdprijs

Er gaan tegenwoordig wel niet zoveel landgenoten naar Zwitserland, maar je hebt er een aantal heerlijke skigebieden liggen. Adelboden - Lenk bijvoorbeeld of Gstaad maar daar lag tot afgelopen week ook geen vlok sneeuw. Inmiddels ligt er een laagje en daar komt deze week misschien wel een meter sneeuw bij. De stroming wordt namelijk noordwest, met het zwaartepunt een stukje westelijker dan de afgelopen week.

Gstaad (CH)
Gstaad (CH)

Het komt door een hogedrukgebied op de oceaan dat eens niet telkens aan de wandel gaat richting Europa maar mooi blijft liggen. Gisteren zorgde dat ervoor dat buien tegen de noordalpen bleven drijven met als gevolg geclusterde sneeuwbuien, dan weer licht, dan weer intensiever. In het skigebied Hochkönig waren de buien soms behoorlijk intens. Kijk dit pak sneeuw eens in het dorpje Dienten op ruim 1000 meter.

Dienten, Hochkönig
Dienten, Hochkönig

Veel sneeuw ook in het Inntal bij Zirl
Veel sneeuw ook in het Inntal bij Zirl

Op diverse plaatsen viel gisteren weer 20 tot 30 centimeter. Lieke stuurde zelfs vanuit het laaggelegen Inntal bij Innsbruck (Zirl) foto’s door van een dik pak.

Rustpauze

Nu wordt het even wat rustiger in Oostenrijk. Een uitloper van hogedruk breidt zich tijdelijk uit over de Alpen waardoor het vandaag op veel plaatsen zonnig wordt. De eerstkomende sneeuw is voor morgenmiddag en dan vooral in de noordelijke Franse Alpen en Zwitserland. Je kunt rekenen op 10-15 centimeter, wat de inleiding is voor meer.

Woensdag volgt weer zo’n rustmoment, maar daarna gaan alle remmen los. Eerst vooral in de noordalpen maar geleidelijk bereikt de zwaardere sneeuwval ook de westalpen. Vooral vrijdag verwacht ik een behoorlijke dump in zowel Frankrijk als Zwitserland. De meest zuidelijke skigebieden in Frankrijk krijgen dit keer het minst. In december was het andersom, dus de natuur compenseert netjes.

Méribel (F)
Méribel (F)

Ten opzichte van gisteren zijn de verwachte hoeveelheden voor Oostenrijk weer wat gestegen. Vooral de Arlberg maakt aanspraak op veel sneeuw, maar ook in Tirol en het Salzburgerland wordt de halve meter plaatselijk wel aangetikt.

Sauerland

Bij een frisse noordwestelijke stroming laat ook het Sauerland (en Tsjechië) zich niet onbetuigd. Met de pistes in het Sauerland is al helemaal niks mis, maar ze krijgen er daar nog 20 tot misschien wel 30 centimeter bij. Hoewel een enkele regendrup niet is uitgesloten, is het er het grootste deel van de week koud genoeg voor sneeuw. Plus je profiteert van een veel rustigere week!

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

En Italië dan?

Hoe zit het dan met het zorgenkindje Italië? Je voelt hem al aankomen toen ik zei dat er meer sneeuw voor Oostenrijk wordt berekend. Sneeuw in Oostenrijk én Italië gaan vrijwel nooit samen, door het verschil tussen noord- en zuidalpen is het zeldzaam dat beide landen een dump krijgen. Er valt vrijdag wel wát sneeuw, maar dat zijn waarschijnlijk geen grote hoeveelheden.

Het groene Pustertal vanaf de Kronplatz, Südtirol
Het groene Pustertal vanaf de Kronplatz, Südtirol

Wat er daarna gebeurt volgende week is nog een vraagteken. Er zijn berekeningen die uitgaan van hogedruk en meer zon, maar dat is niet zeker. Tot die tijd focussen we op meer sneeuwval in een groter gebied dan alleen Oostenrijk. Dat gaan we de komende dagen goed volgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi dat het Berner Oberland nu ook een goed pak lijkt te krijgen! Net op tijd voor de Lauberhornrennen in Wengen komend weekend. Die regio was nogal karig bedeeld tot nu toe en kan wel wat gebruiken.

Vrijdag een overnachting in Ulm om vervolgens op Zaterdag naar Solden te rijden, aan vers poeder geen gebrek. Wordt sneeuwkettingen leggen denk. Maar dat doe ik met alle plezier :)

Jammer dat Italië nog steeds buiten de boot lijkt te vallen qua sneeuw, alhoewel zonnig weer ook zijn charme heeft. Pistes zijn toch wel goed. Wanneer verwacht je meer concreet te kunnen zijn over de verwachtingen voor aankomend weekend?

@Roel bedankt voor al je uitgebreide weer berichten. Ze zijn erg leuk om te lezen zo in aanloop naar de wintersport.

Ik hoop dat er voor volgende week zaterdag nog flink wat sneeuw in Meribel mag vallen.

Al is het maar ,zodat alles buiten de piste niet zo bruin is :)

Goedemorgen Roel, je geeft aan dat salzburgerland in deze week plaatselijk een halve meter kan verwachten maar in de weersverwachtig van flachau kom ik net aan de 20cm. Wat is de reden hiervan?

Bedankt weer voor deze update, vrijdagnacht vertrekken we richting Zell am See/Kaprun, we hebben er al zin in ;-). Vooral met deze hoeveelheden sneeuw, heerlijk!

@Rick1971
Plaatselijk betekent: op sommige plekken. Dus niet overal.

Je kunt op de sneeuwverwachtingskaart ook goed zien waar die “Sommige plekken” (oranje vlekken) zich bevinden

Heerlijke poeder hier in Filzmoos, door de lage temperaturen zo licht als een veertje. Gisteren ondanks sneeuwval goed zicht. @Rick1971: maak je geen zorgen, er ligt meer dan voldoende sneeuw in Flachau. Kijk morgenavondnaar de avondslalom voor dames op eurosport.

Heerlijk winter! Thanks Roel voor wederom een mooi weerbericht.

Yessssss…kom maar op met die sneeuwval in PDS, dan kunnen we eind januari genieten daar…??

@Roel Van welke weersomstandigheden voor sneeuw heeft Nauders het beste baat? Aangezien het in een Inneralpine ligt. Pakken ze iedere keer wat mee van een Nord of Sud stau maar dan minder?

Gr Zorba

@Zorba, Nauders moet de sneeuw vooral uit het zuiden krijgen. Zie de sneeuwzekerheidspagina van het gebied: https://www.wintersport.nl/skigebieden/reschenpass/sneeuwzek…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Leuk te zien dat er nog veel meer sneeuw aan komt .
Hoe zit het voor Montafon in het Oostenrijkse Vorarlberg ? Gaan ze daar nog goed mee profiteren de volgende dagen ?
Ik zien in jullie sneeuwvoorspelling voor Montafon één keer voor a.s. vrijdag 25 cm staan en voorts enkele dagen met 9, 7 en wat minder cm staan . Echt veel sneeuw is dat niet ( Nu er ligt al wel voldoende hoor )
Vangt de Arlberg ( Lech - St Anton ) dan zo veel meer sneeuw op dan Montafon dat er in vogelvlucht maar een 20 Km vanaf ligt ?

@Marpat5957 volgens mij hoeven we ons geen zorgen te maken over Montafon, zo te zien pakken die nog wel een half metertje mee en er ligt inderdaad al een mooi dek.
Wij vertrekken volgende week zaterdag naar Montafon, zin in!

kan je ook Griekenland meenemen?
schijnt ook lekker pak sneeuw te liggen.
ik ga er van de zomer zeilen.
is er dan nog sprake van drijfijs?

@sylviaknoops wanneer je zeilboot minimaal ijsklasse II heeft moet het goedkomen ;)

Born to Ride

Vangt de Arlberg ( Lech - St Anton ) dan zo veel meer sneeuw op dan Montafon dat er in vogelvlucht maar een 20 Km vanaf ligt ?

Marpat5957 op 9 jan 2017 10:23

Vaak is dat zo ja. Het verschil met een dal verderop kan al groot zijn. Zeker ook in het Montafon.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Evia griekenland 3 meter ??

Mooi dat het nu bijna overal helemaal goedkomt :-)
Aan de andere kant ben ik inmiddels wel benieuwd aan het raken naar de negatieve records qua sneeuwhoeveelheden in de Dolomieten half januari. Armoe troef daar qua natuursneeuw!

Hai Roel, Je hebt al een voorzichtig voorzetje gegeven over een eventuele Genuadepressie , ergens in het verschiet…
Kan je daar al wat meer over zeggen …voor Limone Piemonte

null

Evia griekenland 3 meter ??

Rick1971 op 9 jan 2017 11:21

Dus die Griek die er op de foto nog met zijn hoofd bovenuit steekt, is tegen de 3,50? ;) En ik maar denken dat wij Nederlanders met onze gemiddelde 1,85 lang waren. :D

Zulke dikke pakketten wil ik hier in Nederland ook wel een keer

Hier nog een aantal foto’s http://www.wetteronline.de/fotostrecken/2017-01-08-ts…

*bericht bewerkt door Edwin. op 09 jan 2017 11:50

Not all who wander are lost

@bacchus haha ja heb het niet zelf verzonnen, het sneeuwt daar ook nog he ;)

@bacchus het kan best zijn dat er 3 meter is gevallen, wanneer er zo 1.70m ofzo ligt is de onderste laag al enorm samengedrukt door het gewicht van de sneeuw die er bovenop gevallen is. Daardoor blijft er dus dit pakket over…

Born to Ride

Blijf duimen! Er word nog steeds minimaal voorspeld voor het gebied waar wij heen gaan. Word steeds minder zelfs ?

Hai Roel, Je hebt al een voorzichtig voorzetje gegeven over een eventuele Genuadepressie , ergens in het verschiet…
Kan je daar al wat meer over zeggen …voor Limone Piemonte

Chris51 op 9 jan 2017 11:28

Die kans was al klein maar is nog wat afgenomen. Zie de alinea over Italië.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik hoopte op mooi weer na de sneeuwval maar steeds weer schuift het mooie weer enkele dagen op…ons skigebied wordt nu bepaald in functie van de zichtbaarheid op de pistes. We vertrekken donderdagavond. Waar zijn de meest gunstigste gebieden in functie van goede sneeuw en toch goede zichtbare pistes?

@Roel, hoe komt het toch dat vrijwel alle voorspellingen in de diverse modellen & weersites eerst altijd veel meer neerslag voorspellen (met namen de voorspellingen 5 tot 10 dagen vooruit) en dat zodra je daar dan bent op die dag er eigenlijk heel weinig van over is. Dit viel me vorig jaar al op en ook in de zomer is het een trend die ik in veel modellen en weersites zag.

Life is fun, so enjoy it

@matel, zorg dat je in een boomrijk skigebied zit, dus niet te hoog. Dan heb je vaak prima zicht.
@Alke ik denk dat dat schijn is. Het hangt er net vanaf welke kant de modellen opgaan naarmate de neerslagperiode dichterbij komt. De nordstau van afgelopen week werd eerder veel soberder berekend. Pas 4 dagen van tevoren werd duidelijk dat het een dump zou worden, dus daar was het precies andersom.

Daarnaast moet je met neerslagprognoses 5 tot 10 dagen vooruit heel voorzichtig zijn. Die zwabberen soms echt alle kanten op, en de grootste dumps blijven je het meeste bij. Als die ene kaart niet uitkomt is de teleurstelling groot en dat blijft je bij.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kom je aan in Zauchensee, blijkt er nog weer 15 cm sneeuw te zijn gevallen… Man man man. En dat na die 30 cm van gister. Je zou toch bijna denken dat wij in het dumpgebied zitten ;)
Er valt hier wel heerlijk tussen de bomen te crossen met dit dikke pak sneeuw. Slechts af en toe last van een verdwaalde boom onder de sneeuw.

A winter without powder isn't a winter!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie